Ragnar i ukryta dziewczyna

Okładka książki Ragnar i ukryta dziewczyna autora Xavier V. Alemany, Juan Carlos Moreno, 9788328236691
Okładka książki Ragnar i ukryta dziewczyna
Juan Carlos MorenoXavier V. Alemany Wydawnictwo: Hachette Polska Cykl: Mitologia Nordycka (tom 36) Seria: Mitologia Nordycka baśnie, legendy, podania
baśnie, legendy, podania
Mitologia Nordycka (tom 36)
Mitologia Nordycka
2023-03-01
2023-03-01
Zuzanna Gaczyńska

Kup Ragnar i ukryta dziewczyna w ulubionej księgarnii

Oceny książki Ragnar i ukryta dziewczyna

OPINIE i DYSKUSJE o książce Ragnar i ukryta dziewczyna

Jedna z bardziej romansowych części, raczej nudniejsza. Nieudana wyprawa Swena i odwetowa podróż Ragnara schodzą na dalszy plan względem opisu uczuć, rodzącej się namiętności pomiędzy tytułowym bohaterem a piękną Kraką.
Ciekawa część popularnonaukowa dotycząca skaldów i ich poezji.

Ciekawa część popularnonaukowa dotycząca skaldów i ich poezji.

Swen, syn Sigurda Pierścienia wyrusza do krainy Halogalandu, ponieważ planuje ją zrabować z ogromnych bogactw. Niestety jarl zostaje ostrzeżony w porę i zbiera posiłki, wojownicy Swena zostają odparci, a sam Swen dostaje się do niewoli.

Kiedy ta informacja dociera do Ragnara Lodbroka, jego młodszego brata, jarla w Midborgu, ten zbiera bojową wyprawę i wyrusza odbić brata i splądrować Halogaland. Po drodze spotyka piękną dziewczynę, która tak mu imponuje, że postanawia ją wziąć za żonę. Nie wie jeszcze o przeszłości dziewczyny. Czy panna młoda opowie panu młodemu o tym, że jest córką walkirii Brunhildy i Zygfryda Smokobójcy?

Część popularnonaukowa przybliża nam postać skalda w kulturze wikingów. Opisuje skąd owi poeci czerpali natchnienie oraz jaką preferowali publiczność.

Miałem wrażenie, że autor inspirował się harlequinami podczas tworzenia relacji Ragnara i Kraki. To jeden z tych tomów, przez które żałuję, że zainwestowałem czas i pieniądze w ten cykl. Niechże to ma w sobie trochę więcej polotu!

74 użytkowników ma tytuł Ragnar i ukryta dziewczyna na półkach głównych
35 użytkowników ma tytuł Ragnar i ukryta dziewczyna na półkach dodatkowych

Okładka książki Egil i wybawienie Skalda Juan Carlos Moreno, Javier Yanes
Egil i wybawienie Skalda Juan Carlos Moreno, Javier Yanes
Okładka książki Hervör i bitwa Hunów Juan Carlos Moreno, Ignacio Gonzáles Orozco
Hervör i bitwa Hunów Juan Carlos Moreno, Ignacio Gonzáles Orozco
Okładka książki Niorunn i Moc Wanów Silvia González Laá, Juan Carlos Moreno
Niorunn i Moc Wanów Silvia González Laá, Juan Carlos Moreno
Okładka książki Rolf Krake i Zemsta Duńczyków Álvaro Marcos, Juan Carlos Moreno
Rolf Krake i Zemsta Duńczyków Álvaro Marcos, Juan Carlos Moreno
Okładka książki Wölsungowie Walkiria i Wölsung Álvaro Marcos, Juan Carlos Moreno
Wölsungowie Walkiria i Wölsung Álvaro Marcos, Juan Carlos Moreno

Okładka książki Thor i walkirie Juan Carlos Moreno, Javier Negrete
Thor i walkirie Juan Carlos Moreno, Javier Negrete
Okładka książki Heimdall i Tęczowy Most Manuel Guedán, Juan Carlos Moreno
Heimdall i Tęczowy Most Manuel Guedán, Juan Carlos Moreno

Cytaty z książki Ragnar i ukryta dziewczyna

Dodaj cytat z książki Ragnar i ukryta dziewczyna