Wölsungowie Walkiria i Wölsung

- baśnie, legendy, podania
- Mitologia Nordycka (tom 64)
- Mitologia Nordycka
- 2024-04-01
- 2024-04-01
- Zuzanna Gaczyńska
Helgi, pierworodny syn Zygmunta i Borghild, jest spadkobiercą wyjątkowych cech Wölsungów. Po tym, gdy jako chłopiec przeżywa tragiczną śmierć swojego przyrodniego brata Sinfjotliego, cieszącego się powszechnym podziwem, Helgi podobnie jak jego poprzednicy staje się wojownikiem i przywódcą ludzi cieszącym się dobrą sławą mimo młodego wieku. Jego twardy charakter będzie musiał sprostać zagrożeniom nie tylko ze strony przerażających wrogów, ale także kapryśnego losu. Życie Wölsunga ulegnie przemianie, gdy jego serce połączy się z sercem Svevy, pięknej i niezłomnej córki Hogniego, przywódcy Ostrogothii, zaręczonej wbrew swojej woli z potężnym obcym władcą.
Kup Wölsungowie Walkiria i Wölsung w ulubionej księgarni
Oceny książki Wölsungowie Walkiria i Wölsung
35 użytkowników ma tytuł Wölsungowie Walkiria i Wölsung na półkach głównych- Chcę przeczytać 25
- Mitologia Nordycka 2
- 3. Kiedyś to kupię 1
- KOLEKCJA 1
- Posiadane 1
- Mitologia nordycka 1
- Papierowe 1
- Wężyk 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Wölsungowie Walkiria i Wölsung
Przygody córki walkirii Svevy i ostatniego z rodu Wösungów młodego Helgiego. Krótko zarysowana historia miłosna z konfliktem zbrojnym na pierwszym planie.
Niezbyt porywająca, aczkolwiek dynamiczna lektura.
Część popularnonaukowa poświęcona tematyce wikińskich prób podboju Rzymu.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNiezbyt porywająca, aczkolwiek dynamiczna lektura.
Część popularnonaukowa poświęcona tematyce wikińskich prób podboju Rzymu.
Książka opowiada losy Helgiego, który tylko w niektórych wersjach mitu jest synem Zygfryda. Jest to mit całkowicie osobny i należący do tych najmniej ciekawych. Ktoś z kimś walczy, ktoś jest uosobieniem cnót wszelakich, a ktoś inny podstępnie go zabija. Niemniej widzę tu motyw Antygony: co jest ważniejsze – prawo ludzkie czy boskie?
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPo utracie syna Sinfjotliego Zygmunt popada w stan melancholii, a odbija się to tylko na plemieniu Hunów. Fryzowie i Chazaurowie już przygotowali potężną armię i wyruszyli, aby podporządkować sobie Wolsungów. Jednak młodszy syn Zygmunta – Helgi, wykazał się ogromną walecznością i odwagą, bowiem zebrał wojska Hunów i natarł na agresorów, rozbijając ich w pył. Po zakończeniu kampanii, kiedy miał już wracać do domu spotkał piękną Svevę wraz z jej orszakiem, która uciekła z domu ojca, ponieważ ten obiecał ją synowi jarla południowych Swearów, a ten był bardzo gwałtownym i nieprzyjemnym człowiekiem.
Helgi zakochuje się w Svevie z wzajemnością i wspólnie planują zwolnienie kobiety z jej oryginalnej obietnicy małżeństwa.
Klątwa rodu Wolsungów domknie się wraz z ostatnim potomkiem Zygmunta.
Część popularnonaukowa zawiera informacje o wyprawach Wikingów na półwysep Iberyjski.
Po utracie syna Sinfjotliego Zygmunt popada w stan melancholii, a odbija się to tylko na plemieniu Hunów. Fryzowie i Chazaurowie już przygotowali potężną armię i wyruszyli, aby podporządkować sobie Wolsungów. Jednak młodszy syn Zygmunta – Helgi, wykazał się ogromną walecznością i odwagą, bowiem zebrał wojska Hunów i natarł na agresorów, rozbijając ich w pył. Po zakończeniu...