Kawa odkrywa emocje

Okładka książki Kawa odkrywa emocje autorstwa Anna Załęcka
Okładka książki Kawa odkrywa emocje autorstwa Anna Załęcka
Anna Załęcka Wydawnictwo: Neverending store Anna Załęcka Cykl: Kawa (tom 1) literatura dziecięca
30 str. 30 min.
literatura dziecięca
Kawa (tom 1)
Kawa odkrywa emocje
2023-03-20
2023-03-20
30 min.
„Kawa odkrywa emocje” to pierwsza z serii wartościowych książek dla dzieci w wieku 2–6 lat.

Tym razem tata Kawy zaprasza nas w niezwykłą podróż do wesołego miasteczka – świata pełnego atrakcji, które przypominają i wzbudzają emocje. Okazuje się, że radość może przywoływać na myśl kręcącą się karuzelę, a strach… bekające myszki.

W czasie rodzinnej wycieczki Kawa spróbuje odnaleźć odpowiedź na pytanie: „Czy w wesołym miasteczku można być smutnym?”

Zrozumie, że dzięki poznaniu i oswojeniu emocji łatwiej sobie z nimi poradzić. A nasze serce… przypomina właśnie wesołe miasteczko!
Książka emanuje symboliką zaszytą w słowach i ilustracjach. Pisana jest w duchu rodzicielstwa bliskości i porozumienia bez przemocy. Nie podpowiadamy złych zachowań – pokazujemy dobre postawy. Każda trudna sytuacja, z którą muszą zmierzyć się bohaterowie, jest dokładnie tłumaczona – z szacunkiem do ich emocji i odrębności. Co więcej, mały czytelnik otrzyma dołączony do książki: „Bilet do wesołego miasteczka uprawniający do przeżywania różnych emocji”. Aby zawsze wiedział, że może śmiać się, zachwycać, denerwować, smucić, tęsknić, płakać.
Czy jesteś gotowy/a, żeby wybrać się razem z dzieckiem do wesołego miasteczka i zmierzyć ze swoimi emocjami?

Kup Kawa odkrywa emocje w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Oceny książki Kawa odkrywa emocje

OPINIE i DYSKUSJE o książce Kawa odkrywa emocje

🎡 Świat jest pełen emocji!

Kawa i jej rodzina wybierają się do wesołego miasteczka – ale to nie tylko karuzele i kolejki górskie.

To podróż przez cały świat emocji: od radości i ciekawości, przez złość i zniecierpliwienie, aż po odwagę, strach, troskę czy wdzięczność.

Ta piękna książka dla dzieci pokazuje, że każda emocja jest ważna i że warto o nich rozmawiać – także z najmłodszymi.

😍 To także niezwykle cenne, że w historii pojawia się wątek różnorodności i akceptacji, bo siostra jednej z bohaterek ma zespół Downa (pierwszy raz się z tym motywem spotykałam).

To opowieść pełna czułości, odwagi i ważnych rozmów, które uczą dzieci rozpoznawać i nazywać to, co czują. ❤️

📚 To kartonowa książka dla dzieci, więc jest wyjątkowo trwała i bezpieczna – idealna już dla przedszkolaków. Maluch może ją oglądać, przewracać strony i wracać do ulubionych fragmentów tyle razy, ile zechce. To świetny sposób, by od najmłodszych lat oswajać dziecko z emocjami i uczyć je, że wszystkie są ważne.

🎡 Świat jest pełen emocji!

Bardzo cenię ludzi, którzy z czułością i ciepłem podchodzą do tematu emocji i uczuć w literaturze dziecięcej. Nie tak dawno miałam przyjemność zapoznać się z cudownym wydawnictwem, książką dla dzieci w wieku od 3 do 6 lat, jak wskazuje informacja na okładce (chociaż uważam, że z powodzeniem i 10-latkowie odnajdą w tej literaturze coś dla siebie, ale o tym za chwilę). Ponieważ sama mam córeczkę w wieku 12 lat, kochamy wizyty w wesołym miasteczku i fajne, ciekawe książki, sięgnęłam po tę lekturę z nieskrywanym zainteresowaniem. Temat emocji nie jest nam obcy i nikomu nie powinien być. Książka przyciągnęła mój wzrok ciekawą i wesołą okładką psiaka – przeżyłam duże zdumienie, gdy okazało się, że bohater opowieści ma swój pierwowzór w postaci pieska rasy shih tzu, o oryginalnym imieniu Kawa. I jest to strzał w dziesiątkę! Świadomość, że pies, największy przyjaciel dziecka jest uosobieniem ludzkich emocji: uczy empatii, wzajemnego wsparcia i zrozumienia. I wielka radość, frajda, że Kawa istnieje naprawdę! Przygody przezywane z psem mają wymiar symboliczny, pokazują jak świat wokół wpływa na nasz wewnętrzny świat uczuć. Autorka, Anna Załęcka, w cudowny sposób przełożyła psie życie na obraz życia dziecka, obraz w obecnych czasach przysłonięty już ekranami smartfonów i migawkami z telewizora, nie zawsze mądrymi. Solidna, gruba książka jest jak tajemnicze i ekscytujące pudełko pełne prezentów, kupione w wesołym miasteczku, pełne kolorów, ważnych słów i uroczych ilustracji. Pisana w duchu tzw. rodzicielstwa bliskości oraz porozumienia bez przemocy, podpowiada jakie zachowania międzyludzkie są dla małych i tych starszych dzieci ważne, pouczające, a wszystko to dzieje się w wesołym miasteczku – miejscu, będącym planem ludzkiego serca – wspaniała metafora. Kawa nieustannie z zaciekawieniem poznaje otaczający go świat, zadane wiele pytań a odpowiedzi…rodzice muszą znaleźć sami – ucząc się przebywać w świecie dziecka, mierząc często z trudnymi tematami, ale zawsze w duchu wzajemnego wsparcia i zrozumienia. Drogowskazem są w książce opisy emocji i ich przyrównanie do różnych przedmiotów z naszego otoczenia, np. lampy, domku czy globusa. Kawa jest uroczy i taka apetyczny. Psiak, który pozwala dzieciom na zakosztowanie na grubych stronicach książki kolorowego świata lunaparku – któż z nas nie kocha dobrej zabawy? A jeśli przy okazji można przy tym poznać otaczający nas świat i ludzi, z ich zawiłymi emocjami, przeżyciami, sprawami, czegóż chcieć więcej od dobrej książki dla dzieci? Z lektury wiele zaczerpną także dzieci starsze. Uroczy, dołączony do lektury „Bilet uprawniający do przeżywania różnych emocji” bardzo mnie jako mamę wzruszył; jest on doskonałym pomysłem, uświadamia że serce każdego dzieciaka – młodszego czy starszego jest jak wesołe miasteczko, każda emocja jest inną w nim atrakcją , a żyjąc odhaczamy, odbijamy te emocje w codziennym, czasem zakręconym życiu, jak pieczątki. Odkryjmy je razem wszystkie i nauczmy się z nich korzystać. Tak jak w życiu – zaczynamy od jazdy na samochodzikach czy kręceniu się w Filiżankach, aż znajdziemy się wysoko w podniebnych Samolotach czy na Diabelskim Młynie. I o to w życiu chodzi! O różnorodność i jej zrozumienie. Ważne i skłaniające do myślenia jest także pytanie będące jakby zadaniem przewodnim w książce do rozwiązania: Czy w wesołym miasteczku można być smutnym? No właśnie, czy damy sobie szansę i możliwość na różne życiowe przeżycia? Polecam z głębi ludzkiego serca. RECENZJA JEST MOIM AUTORSKIM TEKSTEM. ZAKAZ KOPIOWANIA, POWIELANIA I WYKORZYSTYWANIA CAŁOŚCI LUB CZĘŚCI PUBLIKACJI, BEZ MOJEJ WCZEŚNIEJSZEJ ZGODY. WSZYSTKIE RECENZJE POCHODZĄ ZE STRONY, NA KTÓRĄ ZAPRASZAM: https://www.facebook.com/TatraLang/

Na półkach: , , , , , ,

Książka o emocjach, stanach znacznego poruszenia umysłu dla dzieci w przedziale 2-6 lat. Duży format. Twarda okładka oraz kartki grube tekturowe. Kartki dodatkowo błyszczące przy matowej okładce.
Dobra wyrazista czarna lub biała czcionka. Wyróżnienia tłustym drukiem.
Dodatkowo wprowadzono słownictwo angielskie .
Malunki prześliczne w wykonaniu Magdy Pakiet.
Suczka Kawa , występująca jako główna bohaterka istnieje naprawdę.

Książka porusza problemy miłości, przyjaźni na tle mieszkańców Krainy domków na drzewie.
Mieszka tam między innymi rodzina piesków, alpak, króliczków.
Omówione zostają przykłady różnych emocji przyjemnych i nieprzyjemnych jak podekscytowanie, smutek, troska, zniecierpliwienie, złość, płacz, krzyk, zdenerwowanie, radość, ciekawość, szczęście, strach,
lęk utrwalony /np. wysokości/, tęsknota, wstyd, samotność, odwaga, zmęczenie, wdzięczność , spokój i jak sobie z nimi radzić w różnych sytuacjach.
A wszystko pokazane na tle przygód w wesołym miasteczku.

Przykładowo złość można wytuptać.

,, Wdzięczność wygląda
jak kolorowe skarpety
-jest ciepła i wesoła’’.

,, nasze serduszka są jak wesołe miasteczko’’
,, W wesołym miasteczku są liczne atrakcje, a w naszych sercach różne emocje’’.

Dzięki emocjom każdy jest inny i wyjątkowy.
Publikacja wprowadza dzieci w świat , który jest do zaakceptowania, a nie wytykania palcami. Przykładowo zespół Downa przedstawiony jako coś wyjątkowego i świętuje się go 21 marca.
To jest piękne, gdyż wszystkie dzieci nasze są, czasami tylko różnią się od drugich , ale są tak samo kochane.

Książka ma bardzo duże walory etyczne. Na końcu znajdziecie symbolikę różnych haseł i uważam ,że warto się im przyjrzeć. Będzie tam między innymi ptak na klatce.
Sprawdźcie , co symbolizuje. Jest tych przykładów dużo więcej jak bocianie gniazdo, girlanda czy spadochron itd.
Na oryginalność zasługuje umieszczenie angielskich zdań , które wypowiada mała pszczółka.

Dzieciom , żeby również czuły się zaproszone do wesołego miasteczka został podarowany bilet.

Całość bardzo sympatyczna . Mądra książka. Opowiada, uczy i bawi.
Polecam! Niejeden dorosły się nią zachwyci. A każdy psiarz ilustracjami na pewno.

Dobra wyrazista czarna lub biała czcionka. Wyróżnienia tłustym drukiem.
Dodatkowo wprowadzono słownictwo angielskie .
Malunki prześliczne w wykonaniu Magdy Pakiet.
Suczka Kawa ,...

35 użytkowników ma tytuł Kawa odkrywa emocje na półkach głównych
10 użytkowników ma tytuł Kawa odkrywa emocje na półkach dodatkowych

Anna Załęcka
Anna Załęcka
Ukończyła filologię polską na Uniwersytecie Warszawskim i e-biznes w Szkole Głównej Handlowej. Aktualnie studentka bajkoterapii. Pasjonatka pisania, twórczości, rozwoju kreatywności. Tworzy serię książek dla dzieci KAWA z prawdziwą, psią bohaterką. Z miłości do dzieci, słów, psów i.. kawy.

Flora w muzeum Maciej Szymanowicz
Flora w muzeum
Maciej Szymanowicz Gabriela Rzepecka-Weiß
Twoje dziecko się nudzi? Doskonale! Właśnie na taką odpowiedź liczyłam! Dlaczego? Bo oto nadchodzi piąta część serii o Florze, której rodzina wyznaje zasadę: „Warto czasem się ponudzić. Bo od nudy i kiepskiej pogody zaczynają się przygody.” A tym razem będzie to przygoda z kategorii „Sky is the limit!”. Chociaż nie! Bo nawet błękitne niebo zostawimy w tyle i polecimy w kosmos! Nic nas nie będzie ograniczać! Ani czas, ani przestrzeń, ani żadne rozmiary. Od tego w końcu jest wyobraźnia, prawda?! Gdy Flora i Kacper, owinięci papierem toaletowym, niczym egipskie mumie, śmiertelnie wystraszyli tatę, zapadła decyzja, że czas na wizytę w MUZEUM! A jeśli już trochę znacie tę rodzinkę, to dobrze przypuszczacie, że podczas tej wyprawy ziewania nie będzie. I, że Wy też weźmiecie w niej aktywnie udział! Od sali ze szkieletem T-rexa, przez Imperium Mongołów, aż po dwunastnicę (tak, tę w ludzkim ciele)! Flora z bratem i rodzicami będą uciekać przed tygrysem szablozębnymi z epoki plejstocenu i latać na puchatym trzmielu! Wpadną do egipskiej piramidy, będą tańczyć taniec hula i galopować konno niczym Dżyngis-chan. Poznają kulturę Tybetu, polecą balonem, aż w końcu zapakują się do najprawdziwszej rakiety kosmicznej! Będzie się działo, oj będzie! A jeśli myślicie, że tylko o tym przeczytacie, to nic z tego. Wasze dzieci, zaliczone do zwiedzających, będą dostawać różne zadania! Na przykład pokażą, jak wybucha wulkan, zapiszą swoje imię hieroglifami, a nawet zgarną z łazienki dużą miskę, by pożeglować w niej jak dzielni wikingowie. A żeby trochę się pośmiać, język Wam pokażą. I w tej całej zabawie, zupełnie naturalnie i między kolejnymi muzealnymi “salami” przyswoją ogrom merytorycznej wiedzy. O świecie, historii i kulturze. Gorąco zachęcam Was do sięgnięcia po tę książkę! Poszerza horyzonty, jest kreatywna, wesoła, interaktywna i rewelacyjnie zilustrowana przez Macieja Szymanowicza! Od 4 roku życia.
Bliskie Czytanie - awatar Bliskie Czytanie
Radość Ewa Dahlig
Radość
Ewa Dahlig Marta Dahlig
Radość jest jak światło, które rozprasza mrok, rozpływa się jak masełko w serduszku, podnosi kącik ust i zapala iskierki w oczach. Sprawia, że świat nabiera barw, napełnia nas życzliwością i dobrym samopoczuciem. To dlaczego czasami, tak o nią trudno? Było sobie miasteczko. Małe, urokliwe. Radość się zwało, lecz radości w nim było za mało. Właściwie wcale. Aż pewnego dnia, dobry duch zstąpił z nieba. Miał piórka srebrzyste i dziubek czerwony i kurką było, tak dobrze zgadliście, wielką misją obdarzony. Dostrzegła ona wielki smutek w sercach mieszkańców i postanowiła im trochę pomóc. Tylko trochę, bo do wzniecenia radości wielkich czynów nie trzeba. Wystarczy czułe spojrzenie, dobre słowo, szczery uśmiech, miły gest lub chwila bezinteresownej uwagi. I te drobiazgi, tak niepozorne, pomknęły przez miasteczko od jednej do drugiej osoby, i każdy mógł sprawić komuś radość i sam się nią zarazić. I tak w mieszkańcach obudził się duch świątecznej radości, z którą głęboko wierzymy, że pozostaną już na długo. Opowieść świąteczna, to taki szczególny gatunek literacki, który skłania do zatrzymania się w pędzie życia i z większą troską spojrzenia na to, co nas otacza. Otwiera serca i napełnia je szczodrością, miłością i właśnie wielką radością. Bo w tym świątecznym okresie to radość powinna nadawać ton naszej codzienności, a do jej wzniesienia przecież czasami tak nie wiele trzeba. Razem z mieszkańcami tej pięknej rymowanej historii, odkryjecie jej sekret. Piękna jest nie tylko opowieść, ale i pełne symboliki oraz uroku ilustracje, od których trudno oderwać wzrok. Wprawią Was w prawdziwie bożonarodzeniowy nastrój. Oby więcej takich kurek srebrnopiórek w naszych miastach
mama_czyta_tuwima - awatar mama_czyta_tuwima
oceniła na88 miesięcy temu
Kto mi powie, czym jest szczęście? Marco Somá
Kto mi powie, czym jest szczęście?
Marco Somá Luca Tortolini
Kiedyś przeczytałam słowa, które wtopiły mi się w serce… „Szczęście nie jest stacją, do której się dojeżdża, a sposobem podróżowania. Nie celem, a drogą…” Oto książka, w której to właśnie podróż i szczęście grają pierwsze skrzypce. I myszka, ukochana przez dzieci bohaterka książek. To jej słowa będziemy czytać, jej wyprawę obserwować w bajecznie pięknej, filozoficznej nowości od Wydawnictwa Tako. „Co to właściwie jest szczęście?”, pomyślała, zbierając na plaży wyrzucone przez fale skarby. Zwykłe, niezwykłe przedmioty, m.in. duży czerwony guzik, czy adapter z wystającymi z tuby pędami. Zapakowała je na malutką łódeczkę i wypłynęła w morze, a to, co widziała w trakcie podróży, rodziło w jej głowie kolejne pytania. „Czy szczęście to coś małego czy raczej dużego?” zastanawiała się, mijając dużą łódź z wysokiej rangi wojskowymi. Czy we wszyskich językach szczęście znaczy to samo? - dumała, gdy mijali ją podróżnicy z egzotycznych krajów. „Są tacy, którzy go nie widzą, nawet kiedy mają je tuż pod nosem” myślała, a pod nią przepływała wtedy gigantyczna ryba. Tych rozważań w jej serduchu zrodziło się wiele… Zastanawiała się nad docenianiem szczęścia, wypatrywaniem go i uciekaniem przed nim. Nad tym, czy szczęście kryje się w tym, co nowe, czy raczej w tym, co stare i znajome. Czy bierze się z bliskości i czy można je kupić? A między tymi wszystkimi myślami, wciąż ponawiała pytania „Kto mi powie, czym jest szczęście? Czy ktoś może mi to wytłumaczyć?”. Zdania, które zatrzymają małego czytelnika i skłonią do zastanowienia się nad własną definicją szczęścia. Jeśli nie za pierwszym razem, to za kolejnym lub jeszcze następnym. Bo to nie jest książka do czytania „na raz”, tylko do ciągłego odkrywania nowych warstw i szczegółów. Zwłaszcza, że podróż myszki też dobiegnie końca. Trzymając w dłoniach gwiazdkę (z nieba, jestem pewna),wprawdzie nie znajdzie definicji szczęścia, ale kogoś, przy kim je poczuje. Gorąco polecam!
Bliskie Czytanie - awatar Bliskie Czytanie
Fuksik. Piesek z parkingu Paulina Zaborek
Fuksik. Piesek z parkingu
Paulina Zaborek
Chciałabym Was dzisiaj zabrać w podróż pełną wzruszeń, ciepła i empatii... "Fuksik. Piesek z parkingu" to opowieść o niezwykłej historii chłopca i psa. I choć historia ta dotyczy odrębnych jednostek, może okazać się wspaniałym wstępem do wspólnych przygód... Antoś jest chłopcem, który niekoniecznie lubi samodzielne spanie 💤 Jak wiele dzieci miał wątpliwości, czy coś groźnego nie czai się za rogiem, dlatego w tej sennej podróży towarzyszyła mu niemowlęca pieluszka oraz trzy pluszowe psiaki. Mama codziennie tuliła go do snu, czytając przy tym książki. Jednak pewnego wieczoru postanowiła opowiedzieć chłopcu niezwykłą historię o Fuksiku. Fuksik to pies, który został przygarnięty przez dozorcę Nikodema. Od samego początku Fuksik kochał nad życie swój kocyk w kropki, a nade wszystko pokochał życie na parkingu u boku pana Nikodema ❤️ Miał u niego naprawdę dobrze, jednak życie to nie bajka, a parking niedługo miał zostać zlikwidowany... Historia wydaje się być Antosiowi bliska, szczególnie, gdy okazuje się, że chodzi o parking naprzeciwko którego mieszka! Co zatem stanie się z pieskiem po likwidacji parkingu? W jaki sposób losy Fuksika będą połączone z małym chłopcem? Przekonajcie się sami i zajrzyjcie do książki "Fuksik. Piesek z parkingu" 📖 To pełna uroku opowieść o tym, że los potrafi połączyć dwie niczego nieświadome istoty i dać im to, co najcenniejsze. To opowieść o przywiązaniu, o miłości i bliskości. Historia o tym, że czasem nasz lęk i obawy, mogą przerodzić się w coś niezwykłego. Niesamowicie wzruszyła mnie ta książka, czytając ją przedszkolakom łamał mi się głos. Każda istota zasługuje na godne życie, na dobro i miłość. Każda strona tej pozycji jest pełna emocji, wzruszeń, ale i spokoju. To podróż do świata pełnego uczuć! A ilustracje idealnie dopełniają całości. Nadają książce wzruszający klimat. Utrzymane są w spokojnych, stonowanych barwach 🎨 Polecam!
Iza Winiecka - awatar Iza Winiecka
oceniła na105 miesięcy temu
Bibi i Bąbel na tropie Zmorka. Nad wodą Kasia Kołodziej
Bibi i Bąbel na tropie Zmorka. Nad wodą
Kasia Kołodziej Agata Komosa-Styczeń
Pozwolę sobie zażartować, że dzieci dzielą się na te, które z wody mogłyby nie wychodzić i te, które do niej się nie zbliżają. Bohaterowie książki Agaty Komosa-Styczeń pt. „Bibi i Bąbel na tropie Zmorka. Nad wodą” należą do j drugiej kategorii. Bliźniaki nie lubią mokrych włosów, klejących się do ciała ubrań, a na to wszystko babcia przekazała im własny lęk przed pływaniem. Rodzice dzieciaków pragną rozprawić się z ich strachem. Zabierają dzieci na baseny termalne. Czy cieplutka woda i fajne akcesoria pomogą rozprawić się z lękami pociech? Kim jest tytułowy Zmorek? W taki sposób bohaterowie obrazują swoje lęki. W ich oczach basen to złe miejsce i na pewno mieszka tu Zmorek. Rodzice obracają to wszystko w zabawę: Skoro Zmorek tu mieszka może go wspólnie poszukamy? To brzmi dla bliźniaków atrakcyjnie. Razem z opiekunami eksplorują przestrzeń, aby przekonać się, że wcale nie jest taka straszna. A oswoić ją pomagają też wygłaszane przez tatę ciekawostki, które poniekąd reprezentują tu wiedzę, jak i atrakcyjne gadżety, pomagające pływać – tu doradzi miły pan z przybasenowego sklepiku. Mam świadomość, że taka książka nie rozwieje lęków po jednym przeczytaniu, natomiast jest narzędziem do pracy nad nimi. A to co proponuje Agata Komosa-Styczeń ma naprawdę pozytywny wydźwięk. Tu nikt nie neguje dziecięcych leków i nie wymusza ich przełamania. Są one delikatnie zachęcane do kolejnych kroków. To one decydują, jak daleko są gotowe się posunąć. Do tego autorka przygotowała podsumowanie, jak bawić się bezpiecznie w wodzie. Przypominanie takich zasad jest ważne zarówno dla bezpieczeństwa, ale też może być uspokajające dając poczucie owego bezpieczeństwa. No i karty z zadaniami dające przestrzeń do dyskusji, jak i subtelnego obśmiania Zmorka. Dodam, że jest to bardzo atrakcyjna bajka dla dzieci i pozwolę sobie zaryzykować stwierdzenie, że spodoba się obu wymienionym we wstępie grupom. Czytałam ją i z dziećmi, które patrzą na wodę zachowawczo, jak i z tymi, które czują się w niej jak ryby. Wszyscy polubili Bibi i Bąbla, a szukanie Zmorka okazało się niebywałą atrakcją.
Asia_czytasia - awatar Asia_czytasia
oceniła na85 miesięcy temu
Przygody psa Precla. Precel poznaje nowy dom Marta Maj
Przygody psa Precla. Precel poznaje nowy dom
Marta Maj Karolina Ptasznik
Do listopada 2024 roku na jednym z osiedli na Bielanach mieszkał psi znajomy mojego czworonoga – Precel. Choć Precelek niekoniecznie chciał nawiązać bliższą relację z nowym kumplem (bo przecież trudno być królem dzielnicy, gdy ktoś inny też ma na to ochotę),my, opiekunowie, dogadywaliśmy się bez problemu. Dlatego gdy Mateusz napisał, że pojawiły się audiobooki o przygodach Precla, postanowiłam Wam o nich opowiedzieć. Precel jako malutki szczeniak opuszcza bezpieczne schronienie, mamę i rodzeństwo, by trafić do nowego domu – do Marty i Mateusza. Pierwsze zwiedzanie mieszkania, pierwsza przyjaźń z pająkiem Edmundem i pierwsza tęsknota za bliskimi to wielkie wyzwania dla małego psiaka. Autorka w subtelny sposób pokazuje, że czworonogi mogą czuć się niepewnie w nowych sytuacjach, a oswajanie tej niepewności wymaga czasu, cierpliwości i troski. „Przygody psa Precla” to niezwykle ciepłe i mądre książeczki dla dzieci, które można czytać wspólnie lub – jak ja – wysłuchać w formie audiobooka. Lektor ma przyjemny głos i doskonale modeluje intonację, sprawiając, że historie stają się jeszcze bardziej wciągające. Opowieści o Preclu pomagają najmłodszym lepiej zrozumieć świat czworonogów i kształtować właściwe postawy wobec zwierząt już od najmłodszych lat. Zcałego serca polecam – i pozdrawiam Precla, mojego byłego już niestety sąsiada.
Lila - awatar Lila
oceniła na81 rok temu
Chorowanie Wojciech Grajkowski
Chorowanie
Wojciech Grajkowski Wojciech Stachyra
Rodzina Konikowskich to rodzina taka, jakich wiele... I tak, jak my wszyscy boryka się czasem z różnymi infekcjami... Na najwyższej półce w ich domu znajduje się apteczka, w niej wszystko, co potrzebne, by w sytuacji kryzysowej zadbać o swoje zdrowie 🏠 Syn państwa Konikowskich, Damian, zachorował! Boli go ucho, rozwinął się w nim stan zapalny👂Apteczka natychmiast wyruszyła na pomoc! Termometr dokładnie zbadał temperaturę, Syrop pomógł obniżyć gorączkę, a Antybiotyk rozprawił się z niechcianymi bakteriami. Może już o tym wiecie, a może nie, w organizmie dziecka podczas infekcji toczy się walka. Białe krwinki nieustannie walczą z bakteriami, które atakują nasz organizm! A co z wirusami? Przekonała się o tym Rozalka, która pewnego ranka obudziła się z bólem gardła. Tym razem do ataku ruszył wirus, a jego antybiotykiem nie da się wyleczyć! Podczas infekcji wirusowej dziewczynka dowiedziała się, jak postępować, aby nie zarażać wszystkich wokół. "Chorowanie" to książka, która powinna znaleźć się w każdej domowej bibliotece i apteczce też 📖 Dzieci dowiedzą się dzięki niej, jak organizm walczy z chorobami, ale też, co to alergia czy szczepienie. Autor w prosty sposób wyjaśnia trudne medyczne zagadnienia. Dzięki temu czytanie tej pozycji jest przyjemnością! Jest to świetna książka na czas choroby. Pokazuje też, że każdy z nas się z czymś zmaga, ale są sposoby, by sobie poradzić z niechcianą infekcją. Oprócz świetnej treści, jestem zachwycona ilustracjami 🎨 Coś wspaniałego! Rewelacyjnie oddają to, co dzieje się w naszym organizmie podczas choroby oraz samopoczucie bohaterów. Polecam Wam tę książkę z całego serca ❤️
Iza Winiecka - awatar Iza Winiecka
oceniła na1010 miesięcy temu

Cytaty z książki Kawa odkrywa emocje

Dodaj cytat z książki Kawa odkrywa emocje