Ten, którego nie ma

Okładka książki Ten, którego nie ma autora Bartosz Szeluga, 9788366934665
Okładka książki Ten, którego nie ma
Bartosz Szeluga Wydawnictwo: Mamiko literatura piękna
2023-03-10
2023-03-10

Kup Ten, którego nie ma w ulubionej księgarnii

Oceny książki Ten, którego nie ma

OPINIE i DYSKUSJE o książce Ten, którego nie ma

Dobra książka z ciekawą i wciągającą historią. Poza wydarzeniami opowiedzianymi przy zastosowaniu świetnie działającego zabiegu nieliniowej chronologii, mamy do czynienia z krytycznym i momentami wręcz satyrycznym spojrzeniem na absurdy obecnego życia społecznego (szczególnie w Polsce). Główny bohater nie wzbudził mojej sympatii, ale jego przeżycia i przemyślenia niewątpliwie, przynajmniej częściowo, mogą być uniwersalne dla każdego młodego człowieka, który szuka swojego sposobu na radzenie sobie na Wind-Up Street. Warta przeczytania.

Czytając "Tego, którego nie ma" niejednokrotnie zatrzymywałem się myśląc, czy to aby nie o mnie. Moje wspomnienia na pewno nie odbiegają daleko od problemów głównego bohatera i widzę, że nie ja jeden tak to postrzegam.

Po tajemniczym i rozwianym początku książka nabiera tempa. Niespodziewanie pojawiają się nowe wątki i postacie, ponadto książka jest niesamowicie głęboka i egzystencjalna, a wszystko to okraszone idealnie odmierzoną dozą autoironii.

Jedyna rzecz, do której można się przyczepić to słabo przeprowadzona korekta - tu i ówdzie ma się wrażenie, że właściwe słowo podmieniła jakaś dziwna autokorekta.

Nie zamierzam zbyt szczegółowo niczego opisywać, ale jeśli mogę zdradzić jedno: korytarz, przez który raz przychodzi biec bohaterowi jest genialną metaforą obrazującą czyjś zagubiony umysł i problemy, z którymi musi się mierzyć (jak wszyscy).

Sam wciąż próbuję odnaleźć się na Wind-Up Street, ale wierzę, że dzięki "Temu, którego nie ma" będzie to łatwiejsze.

Książka zdecydowanie warta przeczytania, nie tylko ze względu na ciekawą historię głównego bohatera ale również na zawarte przemyślenia dotyczące wielu współczesnych zagadnień. Przyznaję, że początkowo ciężko mi się ją czytało ze względu na język jednak od pewnego momentu wręcz nie mogłam się oderwać, były fragmenty które czytałam z zapartym tchem ale też takie które wprawiały mnie w jakiś dziwny nastrój i niepokój, no generalnie był pełen wachlarz emocji.

28 użytkowników ma tytuł Ten, którego nie ma na półkach głównych

Cytaty z książki Ten, którego nie ma

Dodaj cytat z książki Ten, którego nie ma