Bartoszewski. Komiks dokumentalny

Okładka książki Bartoszewski. Komiks dokumentalny autorstwa Karolina Chyżewska, Zofia Dzierżawska, Ka Mochi, Monika Powalisz, Maria Słabek
Monika PowaliszZofia Dzierżawska Wydawnictwo: Dom Spotkań z Historią komiksy
komiksy
2022-01-01
2022-01-01
Małgorzata Purzyńska: Senat RP ustanowił rok 2022 Rokiem Władysława Barto­szewskiego – w setną rocznicę jego urodzin. Rada Warszawy również oddała hołd profesorowi. Jak się pracuje na „książką obrazkową” o tak wielowymiarowej postaci? Co było Twoją motywacją?

Monika Powalisz, scenarzystka i pisarka: Od śmieci Władysława Bartoszewskiego minęło w tym roku zaledwie siedem lat, ale te siedem lat to dwa roczniki licealistów, dla których postać profesora może wydawać się obca i daleka. Dla mojego pokolenia to nie do pomyślenia. Dlatego zgodziłam się, gdy Dom Spotkań z Historią zaprosił mnie do pracy nad komiksem. Jeśli miałabym wska­zać osobę mądrą, wpływową, charyzmatycz­ną i ciepłą, która potrafiła w ciągu minionych dekad powiedzieć nam, wówczas młodym ludziom, coś o Polsce, zdrowo pojętym patriotyzmie czy sytuacji politycznej, w której – jako społeczeństwo – znaleźliśmy się po roku 1989, powiedziałbym: Władysław Bartoszewski.

Jaki był pomysł na komiks? Dlaczego główny ciężar położny jest, w warstwie fabularnej, na okres II wojny światowej?
Podczas pracy nad scenariuszem zastanawiałam się, jak ugryźć tę biografię, którą można by obdzielić co najmniej kilka życiorysów? To, co sam wielokrotnie podkreślał mój bohater, to waga wydarzeń z wczesnej młodości, które go ukształtowały, a od których, my jesteśmy wolni: wojna, okupacja, Zagłada, pobyt w Auschwitz, śmierć przyja­ciół, zburzenie miasta, a potem stalinowski terror i pobyt w więzieniu, nieukończone studia, zakaz wykonywania zawodu, zmagania się z codziennością w totalitarnym państwie… – summa doświadczeń życiowych Bartoszewskiego obezwładnia.

Dziennikarz od czasów okupacyjnych, działacz „Żegoty”, oficer AK, pisarz, histo­ryk, wykładowca, opozycjonista w PRL, dyplomata, senator… – Władysław Barto­szewski miał życiorys tytana.
Dlatego postanowiłam oddać mu głos: kanwą komiksu jest fikcyjny wywiad, którego profesor udziela w roku swojej śmierci. Otwarta sytuacja, w której można szczerze, wprost, bez moralizowania, opowiedzieć swoim życiu, zwracając się do współczesnego odbiorcy, przekazać choć trochę z atmosfery i czasów, w których przyszło mu żyć. Bez względu na okoliczności pozostawał wierny swym zasadom, człowieczeństwu.

Zaprosiłaś do współpracy kilka osób.
Rysowniczki: Karolinę Chyżewską, Ka Mochi, Marię Słabek i Zofię Dzierżawską, ca­łość projektowała Anna Piwowar. O detale historyczne zadbał Darek Krajewski z DSH, a scenariusz konsultował Marcin Barcz, wieloletni sekretarz profesora.

Kup Bartoszewski. Komiks dokumentalny w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Oceny książki Bartoszewski. Komiks dokumentalny

OPINIE i DYSKUSJE o książce Bartoszewski. Komiks dokumentalny

4 użytkowników ma tytuł Bartoszewski. Komiks dokumentalny na półkach głównych

Okładka książki Rzeczy dzieją się w Warszawie Błażej Brzostek, Aleksandra Cieślak, Wojciech Kuczok, Maciej Łubieński, Agata Passent, Monika Powalisz, Michał Walczak
Okładka książki ŻOL. Ilustrowany atlas architektury Żoliborza Michał Krasucki, Magdalena Piwowar, Monika Powalisz
Okładka książki Polski komiks kobiecy Klaudyna Bajkowska, Agata Bara, Daria Bogdańska, Joanna Bordowa, Matylda Bruniecka, Edyta Bystroń, Marta Bystroń, Aleksandra Czubek-Spanowicz, Magdalena Danaj, Zosia Dzierżawska, Renata Gąsiorowska, Agata Gorządek, Ewa Juszczuk, Joanna Karpowicz, Berenika Kołomycka, Joanna Krótka, Martyna Krutulska-Krechowicz, Kinga Kuczyńska, Gosia Kulik, Dagmara Matuszak, Agata Nowicka, Agnieszka Piksa, Monika Powalisz, Agnieszka Prygiel, Sylwia Restecka, Maria Rostocka, Magdalena Rucińska, Joanna Sanecka, Beata Sosnowska, Karolina Sosnowska, Anna Steliżuk, Katarzyna Szaulińska, Agnieszka Szczepaniak, Małgorzata Szymańska, Anna Helena Szymborska, Aleksandra Tyszczyk, Agata Wawryniuk, Agnieszka Weseli, Anna Wieszczyk, Olga Wróbel, Dorota Zaremba
Okładka książki Złote Pszczoły Anna Czarnota, Zofia Dzierżawska, Joanna Jurczak, Agata Nowicka, Monika Powalisz, Olga Wróbel
Okładka książki Mówi Warszawa Wojciech Albiński, Olga Berezyna, Sylwia Chutnik, Jacek Dehnel, Marek Kochan, Aleksander Kościów, Milena Laur-Zmarzłowska, Antoni Libera, Kaja Malanowska, Izabela Morska, Marek Nowakowski, Piotr Paziński, Tomasz Piątek, Monika Powalisz, Monika Rakusa, Sylwia Siedlecka, Bohdan Sławiński, Jerzy Sosnowski, Juliusz Strachota, Krzysztof Varga, Piotr Wojciechowski
Okładka książki Chopin New Romantic Jan-Frederik Bandel, Jacek Frąś, Sascha Hommer, Grzegorz Janusz, Mawil, Andreas Michalke, Patryk Mogilnicki, Agata Nowicka, Krzysztof Ostrowski, Monika Powalisz, Jakub Rebelka
Monika Powalisz
Monika Powalisz
Dramatopisarka, reżyserka, scenarzystka. Jest absolwentką Wydziału Polonistyki Uniwersytetu Łódzkiego oraz Wydziału Reżyserii Akademii Teatralnej w Warszawie. Rapsod dla krowy – pierwszy dramat napisany przez Powalisz wygrał konkurs „Szukamy Polskiego Szekspira” organizowany przez Assitej Polska i został opublikowany przez „Dialog”. Jako reżyserka zrealizowała przedstawienia prapremierowe Mistyfikacje według własnej sztuki, Zabij mnie Marka Modzelewskiego, Wstyd/Bezwstyd Pawła Jurka i Vladimir Matjaża Zupanćića oraz Planetę Jewgienija Griszkowca. Współtworzyła Grupę dramaturgów G8. Uczestniczyła w projekcie Laboratorium Dramatu Teatru Narodowego. W ramach programu TR/PL napisała sztukę Portret Heleny S., którą Teatr Rozmaitości wystawił w 2006 pod tytułem Helena S. w reżyserii Aleksandry Koniecznej. Studiuje w Mistrzowskiej Szkole Reżyserii Filmowej Andrzeja Wajdy. Jej najnowszy dramat to Imperium.

Okładka książki Zatracony w innym świecie #12 Hiroshi Noda, Takahiro Wakamatsu
Zatracony w innym świecie #12 Hiroshi Noda, Takahiro Wakamatsu
Okładka książki Wiedźmin. Kwestia ceny Matteo Bellisario, Marta Krajewska, Igor Monti
Wiedźmin. Kwestia ceny Matteo Bellisario, Marta Krajewska, Igor Monti
Okładka książki Po ucieczce z Alcatraz Christopher Cantwell, Tyler Crook
Po ucieczce z Alcatraz Christopher Cantwell, Tyler Crook
Okładka książki Na Jedno Pub Karol Kalinowski, Michał Śledziński
Na Jedno Pub Karol Kalinowski, Michał Śledziński
Okładka książki Smarkula, Tom 1: Włosy zielone, mam wywalone Leslie Hung, Bryan Lee O'Malley
Smarkula, Tom 1: Włosy zielone, mam wywalone Leslie Hung, Bryan Lee O'Malley
Okładka książki Spice & Wolf tom 4 Isuna Hasekura, Keito Koume