Ludzie to idioci

Okładka książki Ludzie to idioci autora Wojciech Drewniak, 9788324088324
Okładka książki Ludzie to idioci
Wojciech Drewniak Wydawnictwo: Znak Horyzont Cykl: Historia bez cenzury (tom 7) historia
historia
Historia bez cenzury (tom 7)
2023-04-17
2023-04-17

Kup Ludzie to idioci w ulubionej księgarnii

Ludzie to idioci

Oceny książki Ludzie to idioci

OPINIE i DYSKUSJE o książce Ludzie to idioci

Z przyjemnością wracam do serii Historia bez cenzury. To książki, które powinny być obowiązkowymi lekturami. Są zdecydowanie lepsze od szkolnych podręczników. W prosty i zrozumiały sposób przedstawiają historyczne fakty, a do tego są naprawdę zabawne. Uwielbiam styl pana Wojciecha Drewniaka. Chętnie sięgnę po zaległe tomy, których niestety jest coraz mniej.

Doskonała. Świetna. Najlepsza książka WD, zebrał mnóstwo niezwykłych tematów, informacji i przedstawił je w swój typowy sposób.

Kolejna książka Wojciecha Drewniaka, po którą sięgnęłam z dużym entuzjazmem – w końcu tytuł zapowiadał coś naprawdę obiecującego. Ogólnie bardzo dobra, napisana w charakterystycznym stylu autora, z humorem i lekkością, ale momentami trochę się rozczarowałam. Trudniej się czytało przez szybkie przeskakiwanie między różnymi historiami – zdecydowanie wolę, gdy autor skupia się na jednej postaci lub wydarzeniu od początku do końca. Niektóre tematy też wydały mi się mniej ciekawe, ale mimo to całość jak zawsze na dobrym poziomie i warta przeczytania.

596 użytkowników ma tytuł Ludzie to idioci na półkach głównych
178 użytkowników ma tytuł Ludzie to idioci na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Ludzie to idioci

Wojciech Drewniak
Historyk z wykształcenia, prowadzący popularnego kanału na youtube Historia bez cenzury - serii humorystycznych filmików przybliżających dzieje Polski oraz świata. Od 2016 rozpoczął wydawanie powiązanych z kanałem książek historycznych.

Świry u władzy Wojciech Drewniak
Świry u władzy
Wojciech Drewniak
„Lepiej zabić kilku niewinnych niż wypuścić jednego winnego”. Kanał Historia bez cenzury Wojciecha Drewniaka od lat cieszy się ogromną popularnością, bo pokazuje dzieje świata w sposób inny niż w szkole czy oficjalnej narracji politycznej. Historia jest przecież jedną z najbardziej upolitycznionych dziedzin wiedzy, nic więc dziwnego, że takie podejście przyciąga uwagę. Tym razem jednak otrzymujemy nie film, a książkę – Historia bez cenzury. Świry u władzy. Jak sugeruje tytuł, publikacja skupia się na subiektywnym rankingu najbardziej szalonych władców w dziejach. Dla wielu czytelników część wyborów będzie oczywista – Hitler, Stalin czy Mao Zedong – ale inne potrafią zaskoczyć, jak choćby obecność Ludwika XIV. Drewniak w charakterystycznym dla siebie stylu przedstawia sylwetki takich postaci jak Temudżyn (czyli Czyngis-chan),Vlad Palownik czy Che Guevara. Nie brakuje też tych najbardziej „klasycznych” tyranów. Autor nie zasypuje czytelnika zbędnymi szczegółami – zamiast tego serwuje solidną porcję najważniejszych faktów, przeplatanych własnym komentarzem i specyficznym poczuciem humoru. Co istotne, nie stosuje taryfy ulgowej: każda postać pokazana jest zarówno w kontekście przyczyn jej szaleństwa, jak i tragicznych skutków rządów. Książkę czyta się lekko i z zainteresowaniem. Zawiera bibliografię i listę terminów, co dodatkowo wzbogaca treść i czyni ją bardziej przystępną dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z historią. Czy ma wady? Dla „wyjadaczy” historycznych może okazać się zbyt uproszczona – ale taki nie był cel autora. Humor, jak to bywa u Drewniaka, nie zawsze trafia w punkt: kilka żartów wywołuje raczej zażenowany uśmiech niż szczery śmiech. Jednak nie zmienia to ogólnego, bardzo pozytywnego odbioru książki. Podsumowanie Świry u władzy to świetna, lekko podana dawka historii, napisana z energią i dystansem. Idealna dla osób, które chcą dowiedzieć się czegoś nowego o przeszłości w przystępny sposób, a jednocześnie nie oczekują akademickiego podręcznika. Zdecydowanie warto sięgnąć.
Lividiuss - awatar Lividiuss
Spisek. Czyli kto nam wszczepia czipy i inne popie***one teorie Tom Phillips
Spisek. Czyli kto nam wszczepia czipy i inne popie***one teorie
Tom Phillips Jonn Elledge
Po raczej słabych „Antyfaktach” (przegadanych i niezbyt konkretnych) miałam niedosyt wiedzy o teoriach spiskowych, i z przyjemnością stwierdzam, że „Spisek” to strzał w dziesiątkę. A miałam pewne obawy, bo wcześniej czytałam inną książkę Toma Philipsa, „Prawda. Krótka historia wciskania kitu” i to był tylko zbiór luźno powiązanych anegdot bez próby zdefiniowania czy głębszego zanalizowania problemu. Właśnie tych problemów jest pozbawiony „Spisek”, przez co tworzy naprawdę przyzwoite studium z mocnym rysem historycznym i niewymuszonym humorem. Dużym plusem jest zdefiniowanie „teorii spiskowej” – to może być definicja kontrowersyjna, bo oparta na dosłownym znaczeniu obu członów tego zestawienia. Teoria spiskowa musi zatem zawierać element spisku – nie jest nią samo twierdzenie, że kosmici wylądowali w czyimś ogródku albo że brokuły powodują raka, musi pojawić się grupa ludzi chcąca celowo ukryć fakty lub spreparować nowe. Koniecznym skutkiem jest uznanie za teorie spiskowe wielu twierdzeń bardzo rozsądnych i prawdopodobnych – na przykład że kręgi zbożowe powstają na skutek świadomego działania ludzi, którzy chcą zasymulować wydarzenia nadprzyrodzone. Takie rozumienie teorii spiskowej może być kontrintuicyjne, bo instynktownie rozumiemy pod nią tylko rzeczy nieprawdziwe i absurdalne, ale pozwala uniknąć błędnego koła w stylu „teorią spiskową jest to, co absurdalne, a to jest absurdalne, bo to teoria spiskowa”. Dzięki temu możemy zachować chłodny umysł badając domniemane spiski i przyznać, że niektóre z nich były prawdziwe (np. celowe nieleczenie grupy zarażonych syfilisem Afroamerykanów w celu sprawdzenia, jak ta choroba się rozwija),skupiając się na dowodach i prawdopodobieństwie, a nie emocjach. Bardzo podobało mi się, że większość opisanych teorii jest opatrzona w rys historyczny – brakowało mi tego w „Antyfaktach”. Poznajemy zatem korzenie płaskiej ziemi (ku mojemu zdziwieniu, zaledwie dziewiętnastowieczne),iluminatów (i to jak byli mieszani z masonerią, Żydami, rewolucją francuską, komunizmem i ogólnie wszystkim, co się danemu tropicielowi nie podobało) czy antyszczepionkowców. Pokazuje, jak często uzasadnione obawy i brak ufności (choćby pierwsze podejmowane środki antyepidemiczne były nieraz wprost nieludzkie) przeradzają się w najdziksze fantazje o depopulacji i świtowym spisku. O większości opisanych teorii już kiedyś słyszałam – ale o tym, że Finlandia nie istnieje albo o czasie widmowym (czyli że cały okres od szóstego do dziewiątego wieku został wymyślony przez cesarza Ottona III do spółki z papieżem) jeszcze nigdy, i to było naprawdę zabawne.
Silmarien - awatar Silmarien
Szybko, szybciej, najszybciej. Formuła 1 Sokolim Okiem Mikołaj Sokół
Szybko, szybciej, najszybciej. Formuła 1 Sokolim Okiem
Mikołaj Sokół
Dzisiaj o książce, która sprawia, że słyszy się pulsujący warkot silników i hipnotyzujący gwar trybun. O sporcie, gdzie każdy zakręt to test odwagi, a kierowcy bezustannie balansują na krawędzi fizyki. Jednak to nie tylko ich praca liczy się w kwalifikacjach. Za kulisami Formuły 1 stoją przede wszystkim genialni konstruktorzy, których kreatywne pomysły zaskakują nawet samych twórców sportowego regulaminu. Co stoi za popularnością wyścigów w przepotężnych bolidach? To po prostu dobry marketing czy prawdziwa "jazda o życie"? Odpowiedzi na te pytania dostajemy od człowieka, który żyje tym sportem każdego dnia i zaraża czytelnika swoją ogromną pasją. Mikołaj Sokół to dziennikarz i komentator, który od dwóch dekad jest regularnie obecny na wyścigach Grand Prix. Trudno w naszym kraju o większy autorytet w tej dziedzinie. Napisał on książkę, w której przybliża czytelnikom wszystkie najważniejsze wydarzenia w długoletniej historii walk koło w koło. Poznajemy prawdziwe legendy tego sportu. Nazwiska, które stale przewijają się przez naszą codzienność. Dowiadujemy się wielu technicznych faktów i historii nowatorskich rozwiązań na przestrzeni lat. Nie zabrakło też genezy wielu konfliktów i wzruszających opowieści o katastrofach spowodowanych zawrotną prędkością. Wszystko na przestrzeni osi czasu, która pokazuje zarówno początki, jak i współczesne zmagania wszystkim bardzo dobrze znanych gwiazd F1. Dla wieloletnich fanów będzie to zbiór raczej znanych informacji, uzupełniony o kilka ciekawostek. Natomiast dla tych co dopiero zaczynają śledzić ten emocjonujący sport, to prawdziwa skarbnica wiedzy, opowiedziana w bardzo interesujący sposób. Osobiście jestem w tej drugiej kategorii i bawiłam się naprawdę świetnie. Okazuje się, że świat wyścigów samochodowych może być ciekawszy niż się spodziewałam. Nieco chaosu wprowadzała forma, w której przyswoiłam treść. Audiobook sprawił, że mogłam przegapić trochę faktów. Na pewno przyjdzie czas, kiedy sięgnę po nią w papierze dla usystematyzowania informacji. Polecam serdecznie każdemu chociaż odrobinę zaintrygowanemu Formułą 1. Ta książka sprawi, że pokochacie ten sport.
alwisia_books - awatar alwisia_books
ocenił na101 miesiąc temu
Złe. Kobiety w służbie III Rzeszy Marek Łuszczyna
Złe. Kobiety w służbie III Rzeszy
Marek Łuszczyna
„WYSYŁAŁA NA ŚMIERĆ, ZASTRASZAŁA, PRZYMUSZAŁA DO STERYLIZACJI”. Książka Marka Łuszczyny to nie tylko same sylwetki tytułowych Złych, kobiet oddanych służbie Hitlerowi i III Rzeszy. To także opis zbrodniczych instytucji, w których pracowały lub którym przewodziły. Autor zamieścił wiele ciekawych informacji, między innymi o bardzo tajemniczej i do dziś nie do końca zbadanej akcji „14 f 13”, w której czynny udział brała pielęgniarka Pauline Kneissler. To właśnie rozdział dotyczący Pauline, noszący tytuł „W stronę mroku. Pielęgniarka. Opowieść o kobiecie, która chciała przypodobać się mężczyznom” najbardziej mnie zainteresował, zaraz po historii Inge Viermetz, należącej do struktur kierowniczych instytucji Lebensborn. Zaznaczyłam w nich mnóstwo cytatów, ale z racji ograniczonego miejsca niech przemówią tylko dwa: 1. „Przeznaczono mnie do tego, co już dobrze umiałam, niszczeniu życia niegodnego życia”. 2. „Zalałam wodą tysiące niepełnosprawnych. Moje życie było poświęceniem, wielkim poświęceniem dla ludzi. Nigdy nie byłam dla niech surowa. Za to muszę dzisiaj cierpieć”. (Tak broniła się oskarżona Pauline Kneissler podczas procesu sądowego. Brak słów, aby to skomentować!) Lektura nie należała do łatwych i przyjemnych, ale warto było poświęcić jej czas. Tak wiele napisano o niemieckich mężczyznach, żołnierzach i ich perspektywie. A gdzie były kobiety? Co robiły podczas wojny, czy i one ulegały narodowosocjalistycznej propagandzie? Tego można dowidzieć się z tej książki.
Karolina - awatar Karolina
oceniła na75 miesięcy temu

Cytaty z książki Ludzie to idioci

Ciekawostki historyczne