Liga Sprawiedliwości: Końce i początki

- komiksy
- Międzynarodowa Liga Sprawiedliwości (tom 1)
- Wielka Kolekcja Komiksów DC. Bohaterowie i Złoczyńcy
- Justice League of America: Endings & Beginnings
- 2023-02-01
- 2023-02-01
- Robert P. Lipski
W roku 1987, po ponad 25 latach, dobiegła końca "Amerykańska Liga Sprawiedliwości", seria będąca pod wieloma względami ikoną epoki srebrnej i brązowej. Tytułowy zespół został rozwiązany w trudnych warunkach - po śmierci kilku bohaterów i w atmosferze niesnasek. Lecz był to zaledwie wstęp do nowego początku i pojawienia się nowej ekipy, która powstała jak Feniks z popiołów z burzliwych wydarzeń opisanych w crossoverze "Legendy". To nowe wcielenie, znane odtąd jako "Liga Sprawiedliwości", ma walczyć z niesprawiedliwością na skalę międzynarodową - o ile tylko członkowie drużyny przestaną walczyć... ze sobą.
W niniejszym tomie naszej kolekcji, opisującym kres Amerykańskiej Ligi Sprawiedliwości i początek nowej Ligi Sprawiedliwości, znajdziecie również esej porównujący obie serie na tle ówczesnych, przełomowych wydarzeń, a także posłowie scenarzysty J.M. DeMatteisa.
Kup Liga Sprawiedliwości: Końce i początki w ulubionej księgarni
Oceny książki Liga Sprawiedliwości: Końce i początki
98 użytkowników ma tytuł Liga Sprawiedliwości: Końce i początki na półkach głównych- Przeczytane 59
- Komiksy 11
- Wielka Kolekcja Komiksów DC 4
- Komiks 4
- Wielka Kolekcja Komiksów DC. Bohaterowie i Złoczyńcy 3
- Uniwersum DC 2
- Wielka Kolekcja Komiksów DC Comics 2
- 130.16 Komiksy - Wielka Kolekcja Komiksów DC 2

OPINIE i DYSKUSJE o książce Liga Sprawiedliwości: Końce i początki
DeMatteis, Giffen i Maguire stworzyli całkiem fajne komiksy kończące Amerykańską Ligę Sprawiedliwości i rozpoczynające Międzynarodową Ligę Sprawiedliwości. Mimo uczestnictwa wielu superbohaterów nie było przesytu. Nawet Batman pokazał, że umie współpracować i co ciekawe miał momenty z poczuciem humoru, co u tej postaci jest wręcz niespotykane. Denerwujący był Guy Gardner jako Green Lantern, który wręcz rozwalał Ligę od środka, ale w pewnym momencie zmienił się nie do poznania. W tomie nie było wyjaśnienia tej zmiany. Całkiem przyjemnie się to czytało i oglądało.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toFabuła to typowa suoerbohaterska nawalanka, ale ratują ją burzliwe relacje członków drużyny, które ciekawie się śledzi.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJeśli chodzi o bonusowy zeszyt o Blue Beetle'u, to jest to prosta historyjka, o której szybko się zapomina.
Co się stanie, gdy najsilniejsze postaci na planecie (i wszechświecie) zamkniesz w jednym budynku i każesz zbudować organizację chroniącą ludzkość? Właśnie, konflikty ego to pierwsze, co przychodzi na myśl. Tu ten wątek przedstawiony jest wiarygodnie, a i proces rekrutacji do nowej Ligi Sprawiedliwości bardzo mi się spodobał. Spośród postaci najcieplejsze wrażenie pozostawił po sobie kluskowaty Kapitan Marvel (znany dziś jako Shazzam),u którego niekwestionowana potęga fizyczna wiecznie ściera się z nastoletnim umysłem.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPo rozpadzie oryginalnej Ligi Sprawiedliwości w lat 80. usiłowano stworzyć drużynę złożoną z mniej znanych postaci. Pierwsza próba nazywana potocznie „Ligą Sprawiedliwości Detroit” nie spotkała się z pozytywnym przyjęciem i przy okazji historii „Legendy” również została rozwiązana. Drugiej próby dokonano w 1986 r. Koncept tej drużyny okazał się na tyle chwytliwy, że przetrwała 10 lat. Tom 71 pokazuje właśnie początki tej drużyny.
Batman razem z Martian Manhunterem postanawiają stworzyć nową inkarnację Ligi złożoną z mniej wówczas znanych bohaterów takich jak Blue Beetle, Mister Miracle czy Guy Gardner. Szybko jednak okazuje się, że również pewna anonimowa postać stara się na własną rękę rekrutować kolejnych członków Ligi.
Słyszałem wiele pozytywnych opinii na temat humoru i relacji między członkami Ligi. Rzeczywiście, bohaterowie zebrani tutaj to bogata mieszanka charakterów. Jednakże ich relacje polegają głównie na wzajemnych kłótniach, co na początku jest zabawne, ale szybko robi się męczące. O wiele lepiej wypadają tutaj bardziej poważne momenty pokazujące emocje czy problemy bohaterów. Z bohaterów najciekawiej wypada „tajemniczy manipulator” o początkowo nieznanej motywacji.
Jeśli zaś chodzi o same akcje superbohaterskie, to większość jest bardzo typowa. Starcie z terrorystami, zmanipulowanymi superbohaterami czy superłotrami na zlecenie to bardzo typowe historie jakich wiele. Ciekawiej się robi wraz ze spotkaniem „Szarego Człowieka”, który sam w sobie jest bardzo interesującą magiczną koncepcją, co pozwala się wykazać doktorowi Fate. Również pewna akcja polegająca na ratowaniu przez bezosobowym zagrożeniem dobrze pokazuje współpracę grupy.
Warstwa graficzna jest moim zdaniem poprawna. Dobrze udaje się tu oddać mimikę twarzy, a postacie wyglądają bardzo realistycznie. Jednakże scenom akcji brakuje dynamiki.
Odnoszę wrażenie, że tutaj scenarzysta jeszcze musiał odkryć w jakim kierunku ma podążyć ta drużyna. Widać tutaj zalążki pewnych pomysłów, które jeszcze nie do końca wykiełkowały. Mam nadzieję, że w drugiej części będzie bardziej interesująco.
Po rozpadzie oryginalnej Ligi Sprawiedliwości w lat 80. usiłowano stworzyć drużynę złożoną z mniej znanych postaci. Pierwsza próba nazywana potocznie „Ligą Sprawiedliwości Detroit” nie spotkała się z pozytywnym przyjęciem i przy okazji historii „Legendy” również została rozwiązana. Drugiej próby dokonano w 1986 r. Koncept tej drużyny okazał się na tyle chwytliwy, że...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWielka Kolekcja Komiksów DC zbliża się do końca. Dostajemy id wydawnictwa tak na otarcie łez świetne zeszyty, które powinny były pojawić się trochę wcześniej.
Po świetnej 'JSA: Złoty wiek' przychodzi oto 'Międzynarodowa Liga Sprawiedliwości'. Po przeróżnych perturbacjach Liga jaką znamy przestała istnieć, a na jej miejsce autorzy stworzyli zupełnie nowy skład. Blue Beetle, Black Canary, Martian Manhunter, Dr. Fate, Shazam, Mister Miracle i najbardziej irytująca postać w historii - Guy Gardner, Green Lantern. A wszystko to pod przywództwem Batmana.
Zbiór historii jest lekko prozaiczny, bo bohaterowie nie mierza się z nikim wielkim, ale nie to jest siłą tego komiksu. Autorzy skupiają się tutaj na relacjach pomiędzy bohaterami, na docieraniu się różnych charakterów.
Fajny zeszyt pokazujący nam trochę inne oblicze Ligi. Polecam.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPo świetnej 'JSA: Złoty wiek' przychodzi oto 'Międzynarodowa Liga Sprawiedliwości'. Po przeróżnych perturbacjach Liga jaką znamy przestała istnieć, a na jej miejsce autorzy stworzyli zupełnie nowy skład. Blue Beetle,...