Mężczyzna z przepowiedni

- literatura obyczajowa, romans
- W kolorze krwi (Grabowska) (tom 1)
- 2023-01-12
- 2023-01-12
Czy miłość może być wieczna? Czy może przekraczać granice czasu i przezwyciężać śmierć?
W dziewiętnastowiecznej Anglii zaczyna się historia, która swój prawdziwy początek ma jednak we wczesnym średniowieczu, kiedy to młody arystokrata Roderick Robillard przestał być człowiekiem. Przez lata wiódł żywot bestii, siejąc postrach wśród okolicznych mieszkańców, ale jego osamotnienie dobiega końca z chwilą, gdy do opuszczonego dworu wprowadzają się Lucas Westmoore i jego siedemnastoletnia siostra Elizabeth. Przepowiednia Caroline, wiedźmy z lasu, zaczyna się wypełniać. Tylko czy będąc istotą ciemności, można przejść na stronę światła? A jeśli tak, to jaką cenę trzeba za to zapłacić?
Daj się porwać historii, która zabierze cię na wystawne londyńskie bale, wprowadzi do świata arystokracji, a także pozwoli poznać uroki angielskiej prowincji. Odkryj siłę miłości przepowiedzianej przed wiekami. Poznaj smak zemsty i niewyobrażalnego okrucieństwa istot, których istnienie owiane jest tajemnicą.
Kup Mężczyzna z przepowiedni w ulubionej księgarni
Oceny książki Mężczyzna z przepowiedni
227 użytkowników ma tytuł Mężczyzna z przepowiedni na półkach głównych- Przeczytane 127
- Legimi 6
- 2024 3
- Fantastyka 3
- 2023 3
- Literatura polska 2

OPINIE i DYSKUSJE o książce Mężczyzna z przepowiedni
Nie zainteresowała mnie.
Nie zainteresowała mnie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNiestety średnio mi się podobało.... Fakt że nie ciekawa fabuła, ale główna bohaterka mnie irytowała. Jej zachowanie "jestem oczytana, mam swój rozum, to wszystko wiem najlepiej" irytował mnie. Rozumiem że młoda ale że tak powiem w moim odczuciu miała gdzieś jak się czują osoby z jej otoczenia w wyniku jej działań bo najważniejsze jest tylko to co ona uważa i przekonana o swojej nieomylności. Doczytałam do końca ponieważ byłam ciekawa jak się skończy i koniec mi się podobał. Mam wrażenie że pod koniec jakby główna bohaterka w końcu zaczęła dojrzewać, rozumieć przyczynę i skutki do których prowadzą.
Niestety średnio mi się podobało.... Fakt że nie ciekawa fabuła, ale główna bohaterka mnie irytowała. Jej zachowanie "jestem oczytana, mam swój rozum, to wszystko wiem najlepiej" irytował mnie. Rozumiem że młoda ale że tak powiem w moim odczuciu miała gdzieś jak się czują osoby z jej otoczenia w wyniku jej działań bo najważniejsze jest tylko to co ona uważa i przekonana o...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDziękuje za możliwość udziału w BT
Książka zawiera brutalne sceny, które nie oszczędzają głównej bohaterki a watek miłości toczył się trochę za szybko.
Początek zaczyna się ciekawie watek bestii bardzo interesujący, ale niepotrzebnie autorka z bestii zrobiła wampira, przez co straciłam zapał do książki.
Książka nie jest dla wrażliwych osób przez brutalne i krwawe opisy.
Dziękuje za możliwość udziału w BT
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAutorka zabiera nas dziewiętnastoletniej Anglii gdzie poznajemy historie młodziutkiej Elizabeth i Arystokraty Rodericka.
Nawet dobrze się czyta, chociaż ta lektura nie pochłania w całości.
Nawet dobrze się czyta, chociaż ta lektura nie pochłania w całości.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPo śmierci rodziców siedemnastoletnia Elizabeth wraz z bratem Lucasem wprowadza się do rodzinnego dworu. Nie jest to zbyt bezpieczne miejsce - w okolicy grasuje bestia, która pozbawią swe ofiary krwi. Lucas najchętniej zamknąłby siostrę w dworze, jednak Elizabeth ma inne plany. Jednak wyprawa do miejscowej wiedźmy po wróżbę nie kończy się zbyt dobrze. Ale na drodze dziewczyny pojawia się tajemniczy Roderick. Jaką rolę odegra w jej życiu? Przekonajcie się sami...
Książkę czyta się dobrze, ma nieco tajemniczy klimat. Autorka zabiera nas do XIX wiecznej Anglii. Początkowo akcja rozwija się bardzo powoli, śledzimy głównie losy Elizabeth w dworku. Dopiero po spotkaniu z wiedźmą historia nabiera tempa. Robi się niebezpiecznie, mrocznie i brutalnie. Sama postać głównej bohaterki - to młoda dziewczyna, zagubiona, samotna, z poglądami nie przystającymi do epoki. Początkowo nieco mnie drażniła, ale potem było już lepiej. Jeśli chodzi o sam wątek miłosny... rozwija się bardzo szybko. Nie mam nic przeciwko takiemu rozwiązaniu, ale trochę mi tu czegoś zabrakło. Nie wiem, nie czułam tych gorących uczuć miedzy bohaterami. To raczej z winy Rodericka. Brakowało mi u niego tej "ikry", dynamiki. Główny protagonista chyba mu wszystko zabrał - bo wzbudził we mnie niesamowite emocje (mocno negatywne oczywiście). Muszę też ostrzec, że w książce pojawiają się brutalne sceny, a Autorka nie oszczędza Elizabeth...
Po śmierci rodziców siedemnastoletnia Elizabeth wraz z bratem Lucasem wprowadza się do rodzinnego dworu. Nie jest to zbyt bezpieczne miejsce - w okolicy grasuje bestia, która pozbawią swe ofiary krwi. Lucas najchętniej zamknąłby siostrę w dworze, jednak Elizabeth ma inne plany. Jednak wyprawa do miejscowej wiedźmy po wróżbę nie kończy się zbyt dobrze. Ale na drodze...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toRomantasy, niestety potencjał, który zawarty był w powieści gdzieś po drodze przepadł. Romans między arystokratką i wampirem w XIX-wiecznym anturażu miał wszelkie szanse być niezłą historią. Niestety, im dalej, tym bardziej bez polotu, a zakończenie było gwoździem do trumny... Nie sięgnę po dalszy ciąg.
Rozczarowałam się podwójnie, bo wcześniej przeczytany cykl powieściowy Autorki bardzo mi się podobał.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toRozczarowałam się podwójnie, bo wcześniej przeczytany cykl powieściowy...
Romans pomiędzy arystokratką a wampirem rozgrywający się w xix-wiecznej Anglii.
Po książkę z pewnością nie mogą sięgnąć nastolatki z powodu dość mocnych scen erotycznych.
Wielkie rozczarowanie, tym bardziej że czytałam kiedyś inną serię tej autorki, która mi się podobała.
Raczej nie sięgnę po kolejne tomy.
Romans pomiędzy arystokratką a wampirem rozgrywający się w xix-wiecznej Anglii.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZ początku historia mi się podobała, jednak im bardziej zagłębiałam się w lekturze tym rozczarowanie narastało by osiągnąć kulminacyjny efekt w końcówce powieści.
Wielkie rozczarowanie, tym bardziej...
Szmirka, mocno osadzona na szkielecie serii "Zmierzch", z tym że tu mamy historyczny kontekst i panienkę z dobrego domu...
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDzisiaj chciałabym Was zabrać w podróż do XIX wiecznej Anglii, w którą zabrała mnie Katarzyna Grabowska w swojej książce „W kolorze krwi: Mężczyzna z przepowiedni”, którą miałam przyjemność przeczytać dzięki udziałowi w booktourze organizowanym przez @czytamzawszeiwszędze.
Najpierw zabiorę Was wraz z autorką na salony londyńskiej elity, by później przenieść się wraz z Hrabią Lucasem Westmoorem i jego siostrą Elisabeth do angielskiej wsi, gdzie będą chcieli oni odpocząć od socjety.
Jednak ich spokój nie potrwa długo, gdyż na ziemiach hrabiego zaczęła polować bestia.
Czy Lucasowi uda mu się ją zgł@dzić, czy to raczej Elisabeth ją oswoi?
Czytając tą historię czułam się jakbym czytała jeden z romansów podkradziony mojej mamie, gdy byłam o wiele młodsza. Jednak historia Elisabeth i Lucasa to nie tylko romans, a przede wszystkim opowieść o dziewczynie, która wyprzedzała swoją epokę, historia kobiety, która nie chciała być wyłącznie ozdobą, a przede wszystkim chciała być usłyszana. Autorka świetnie oddała realia epoki i sytuację kobiet.
Początkowo miałam jednak problem by polubić główną bohaterkę. Momentami zachowywała się jak rozkapryszone dziecko, szczęśliwie każda strona ją zmieniała. Pod koniec już nie tylko się z nią śmiałam, ale także płakałam.
Wątek miłosny potoczył się dla mnie odrobinę za szybko, jednak nie przeszkodziło mi to cieszyć się tą historią.
Autorka w cudowny sposób uchwyciła klimat angielskiej wsi. Dodatkowo polowanie na bestię było ciekawym urozmaiceniem, a pojawienie się głównego antagonisty dodało historii dramatyzmu. Nie przypuszczałam, że tak poruszy mnie los Elisabeth, że jej historia doprowadzi mnie do łez. Nie wiedziałam, że los zetknie ją z tak okrutnymi istotami.
A jakie to istoty, musicie się sami przekonać sięgając po „W kolorze Krwi” ;)
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNajpierw zabiorę Was wraz z autorką na salony londyńskiej elity, by później przenieść się wraz z...
No i mam w końcu piękna zmyśloną opowieść z IX wieku o wampirze. No nie do końca od razu o tym wiedziałam😁 naprawdę miło się czytało bo domyślałam się kto morduje ludzi w okolicy.
Książka jest naprawdę dobrze napisana, nie rażą opisy zwłok czy też opisy postaci. Tu raczej skupiłam się na odczuciach głównej bohaterki bo jest to mega opisane. Bo niby jak można pokochać mordercę? Czy można tylko widzieć to piękno czy też dobre maniery a nie dostrzegać drugiej strony?
Przeczytaj warto.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka jest naprawdę dobrze napisana, nie rażą opisy zwłok czy też opisy postaci. Tu raczej skupiłam się na odczuciach głównej bohaterki bo jest to mega opisane. Bo niby jak można pokochać...