Jak zdobyć przyjaciół i zjednać sobie ludzi

- poradniki
- How to win friends and influence people
- 2022-01-01
- 2022-01-01
- Paweł Cichawa
Ta książka ułatwi ci swobodne poruszanie się w biznesie, przyda się również w życiu rodzinnym i towarzyskim. Każda rada w niej zawarta wydaje nam się oczywista; wiedza o życiu, człowiecza mądrość tkwi w naszej podświadomości. Sztuką jest wydobycie tej mądrości i zastosowanie w działaniu.
Sekretem sukcesu tej książki jest jej prostota. A jak wiadomo najtrudniej pisać najprościej. Każda rada w niej zawarta wydaje się oczywista. Człowiecza mądrość tkwi w podświadomości. Sztuką jest jej wydobycie i zastosowanie w działaniu. Niewielu to potrafi. Carnegie tak. Po mistrzowsku. "Jak zdobyć przyjaciół i zjednać sobie ludzi" ułatwia swobodne poruszanie się w biznesie. Przydaje się znakomicie w życiu rodzinnym i towarzyskim.
Kup Jak zdobyć przyjaciół i zjednać sobie ludzi w ulubionej księgarni
Opinia społeczności
Jak zdobyć przyjaciół i zjednać sobie ludzi
Książka „Jak zdobyć przyjaciół i zjednać sobie ludzi” Dale Carnegie to jedna z tych lektur, którą powinien przeczytać każdy czytelnik. Wydana po raz pierwszy w latach 30 XX wieku nadal jest aktualna i uniwersalna. Dzięki niej możemy dowiedzieć się jak odnieść sukces na polu zawodowym i towarzyskim. Nie potrzeba wielkich inicjatyw, prostota może pomóc w osiąganiu zamierzonych celów jak być człowiekiem wyjątkowym, gromadzić przyjaciół i budować zaufanie. Komunikacja jest bardzo ważna, a w książce wiele o niej przeczytamy. To może pomóc w rozmowach. Idealna dla poszerzenia relacji międzyludzkich i rozwoju osobistego. Pamiętajmy, że nie chodzi o ilość znajomych, a o jakość relacji i stawiane granice. Goraco polecam, ponadczasowa.
Oceny książki Jak zdobyć przyjaciół i zjednać sobie ludzi
15601 użytkowników ma tytuł Jak zdobyć przyjaciół i zjednać sobie ludzi na półkach głównych- Przeczytane 8 132
- Chcę przeczytać 6 751
- Posiadam 1 625
- Psychologia 105
- Rozwój osobisty 86
- Poradniki 74

OPINIE i DYSKUSJE o książce Jak zdobyć przyjaciół i zjednać sobie ludzi
Ważna i kształtująca książka, chociaż przykłady warto przesiać przez sito spojrzenia z XXI wieku.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka dla mnie ponadczasowa i archaiczna jednocześnie. Wydana po raz pierwszy w 1936 roku wykłada klarownie szereg zasad postepowania w relacjach z ludźmi i jednocześnie podaje przykłady - wszystko tak aby móc osiągnąć założone przez siebie cele i jednocześnie nie narobić sobie wrogów.
Jeśli ktoś regularnie czyta różnego rodzaju poradniki to raczej nie znajdzie tu nic odkrywczego - może właśnie dlatego, że to zapewne jedna z pierwszych tego typu publikacji o tak szerokim zasięgu i pewnie dużo kolejnych sporo z niej czerpało.
Zastanawia i martwi mnie jednocześnie to, że techniki, jakie podsuwa ta książka mogą naprawdę pomóc osobom, które zmagają się z trudnościami w komunikacji ale też mogą być świetnym narzędziem dla biznesmenów, którzy szukają narzędzi do manipulacji. Zwłaszcza w kontekście podanych przykładów, które w większości dotyczą sytuacji biznesowych, w których znajdują się mężczyźni. Dlatego jest to bardziej książka podchodząca pod kategorię rozwoju w kontekście kompetencji na rynku pracy niż typowych, codziennych relacji. Pod tym względem tytuł może być nieco mylący. Oczywiście chodzi tu o podane przykłady ponieważ same tezy są jak najbardziej uniwersalne i można je zastosować w każdej sytuacji. Po prostu pod tym względem nie ma tu zróżnicowania.
Można przeczytać, ale myślę, że od 1936 roku powstało już dużo lepszych publikacji w tym temacie po które warto sięgnąć.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJeśli ktoś regularnie czyta różnego rodzaju poradniki to raczej nie znajdzie tu nic...
Idea książki jest bardzo prosta: "Czyń to, co chciałbyś żeby inni czynili Tobie". Każdy o tym wie, jednocześnie zdarza nam się, i to bardzo często, o tym zapominać. Każdy rozdział tej książki o tym przypomina. Czuć amerykański styl pisania, zrób X a będziesz milionerem. Dalej jest to dobra książka do refleksji i przypomnienia sobie o tym, że warto mieć w sobie empatię, niezależnie czy jesteśmy źli czy szczęśliwi z obrotu sprawy.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toGłówna myśl zawarta w poradniku, to bądź miły, a będziesz lubiany. Czyli gra nie warta świeczki. W momencie w którym bycie lubianym staje się nadrzędnym celem dopasowujesz się do innych byleby uzyskać ich akceptację. Oczywiście jak autor zauważył nie gwarantuje Ci to sukcesu. Za to w ramach efektów ubocznych będziesz sobie dźwigać swój krzyż szczerej, bądź szczerze wymuszonej, życzliwości. Sam wywód można by okroić o ponad połowę. Z czasem jego monotonia zaczyna przypominać przewidywalną mantrę. Powtarzalny, tendencyjny moralitet z ziarnem prawdy. Wreszcie przyjemność posiadania licznych zastępów nieprzyjaciół jest zbyt wielka, aby tak lekkomyślnie z niej rezygnować. Pozostawię zachwyty nad dziełem aspirującym manipulatorom, telemarketerom i małomiasteczkowym działaczom partyjnym.
Główna myśl zawarta w poradniku, to bądź miły, a będziesz lubiany. Czyli gra nie warta świeczki. W momencie w którym bycie lubianym staje się nadrzędnym celem dopasowujesz się do innych byleby uzyskać ich akceptację. Oczywiście jak autor zauważył nie gwarantuje Ci to sukcesu. Za to w ramach efektów ubocznych będziesz sobie dźwigać swój krzyż szczerej, bądź szczerze...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMyślę, że dawno nie przeczytałem tak dobrej pozycji, a na wszystko składa się kilka czynników. Pierwszy, który może najbardziej zniechęcić to, że autor podkreśla żeby każdy rozdział czytać dwa razy. Pierwszy raz najszybciej jak się da a drugi by zrozumieć najlepiej jak się da. Pierwszy raz w przygodzie z książką z tym się spotkałem i podjąłem się próby. Z całym zrozumieniem jakie się da autor przedstawił tutaj sprawy oczywiste o których myślę wie każdy. Zaryzykował tym ale jednak czy stosujemy to w życiu? Ja nie. Myślę, że warto sobie przypomnieć te porady. Autor również zachęca do powracania do książki tak często jak się da. Czy to zrobię? Jestem tego pewny. Czy kiedyś już to zrobiłem? Nie. I już w tym jest to wyjątkowa pozycja.
Z całego serca polecam. Dzięki książce przypomnisz sobie o rzeczach oczywistych.
Myślę, że dawno nie przeczytałem tak dobrej pozycji, a na wszystko składa się kilka czynników. Pierwszy, który może najbardziej zniechęcić to, że autor podkreśla żeby każdy rozdział czytać dwa razy. Pierwszy raz najszybciej jak się da a drugi by zrozumieć najlepiej jak się da. Pierwszy raz w przygodzie z książką z tym się spotkałem i podjąłem się próby. Z całym zrozumieniem...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toRewelacyjna książka o komunikacji oraz podejściu do relacji
Rewelacyjna książka o komunikacji oraz podejściu do relacji
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie jest bardzo odkrywcza, dużo dowodów anegdotycznych/historii z życia autora. Niemniej, co jakiś czas warto sięgać po takie pozycje, żeby zastanowić się nad tym, w jaki sposób budujemy swoje relacje z innymi i jak można robić to lepiej.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to- polskie tłumaczenie nie do końca zgrywa się z treścią - co to za przyjaźń, gdzie pierwszym przykazaniem jest "nie zwracaj uwagi na negatywy" (w dalszej części książki tytuł ma więcej sensu)
- miejscami nasuwał mi się raczej tytuł "Poradnik socjopaty"
- czasami miałem wrażenie, że to książka, która ma nauczyć sztucznej empatii ludzi przeżartych kapitalizmem
- jeśli jednak ktoś potrzebuje takich właśnie porad typu "jak być człowiekiem wśród innych ludzi" - może być wartościowa, o ile możliwe jest nauczenie się zachowań, które powinny wynikać z głębszych pobudek
- być może mam szczęście żyć zgodnie z tą książką bez jej czytania - jeżeli faktycznie pomaga ona osiągnąć taki stan, to jest godna polecenia
- całość oparta na wielu przykładach praktycznych
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to- początkowa część "teoretyczna" nieco się zdezaktualizowała w wyniku rozwoju medycyny i społeczeństw
- miejscami nasuwał mi się raczej tytuł "Poradnik socjopaty"
- czasami miałem...
absolutny top jeśli chodzi o rozwój osobisty
absolutny top jeśli chodzi o rozwój osobisty
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„Jak zdobyć przyjaciół i zjednać sobie ludzi” to prawdziwy klasyk – klasyk w najlepszym tego słowa znaczeniu. Książka w ponadczasowy sposób podsumowuje najważniejsze prawdy życiowe dotyczące relacji międzyludzkich, komunikacji i podejścia do innych ludzi.
Przeczytałem ją po kilku latach intensywnego siedzenia w samorozwoju i mimo tego wciąż udało mi się wyciągnąć dla siebie kilka wartościowych rzeczy. Co ciekawe, były to raczej drobne, subtelne elementy niż wielkie „odkrycia”, ale właśnie one okazały się najbardziej praktyczne. Nie będę jednak spoilerował 😉
Autor w prosty, a jednocześnie bardzo trafny sposób pokazuje, jak nasze codzienne zachowania, sposób mówienia i nastawienie wpływają na relacje – zarówno prywatne, jak i zawodowe. Choć wiele z tych zasad może wydawać się oczywistych, ich świadome stosowanie w praktyce przynosi realne i zauważalne efekty.
To książka uniwersalna – dla każdego, niezależnie od wieku, doświadczenia czy branży. Po wdrożeniu zasad, o których pisze Dale Carnegie, relacje z ludźmi stają się łatwiejsze, bardziej naturalne i skuteczniejsze.
Zdecydowanie polecam każdemu.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzeczytałem ją po kilku latach intensywnego siedzenia w samorozwoju i mimo tego wciąż udało mi się wyciągnąć dla...