Naprawdę chcę to ciasto!

Okładka książki Naprawdę chcę to ciasto! autora Lucia Gaggiotti, Simon Philip, 9788381415644
Okładka książki Naprawdę chcę to ciasto!
Simon PhilipLucia Gaggiotti Wydawnictwo: Dwukropek literatura dziecięca
40 str. 40 min.
literatura dziecięca
2023-01-11
2023-01-11
40 min.
Magdalena Jakuszew

Kup Naprawdę chcę to ciasto! w ulubionej księgarnii

Oceny książki Naprawdę chcę to ciasto!

OPINIE i DYSKUSJE o książce Naprawdę chcę to ciasto!

Ciasto czekoladowe: pokusa nie do pokonania. Szkoda tylko, że w tej części nie ma morału, bo historia ma duży potencjał.

Nauka odraczania przyjemności w czasie choć trudna, to warto o nią zawalczyć.

A co na ten temat sądzi mała bohaterka? Jak większość dzieci uważa, że jest nieznośne, zwłaszcza gdy mama zostawia w kuchni smakowicie wyglądające i obłędnie pachnące ciasto z karteczką "To jest bardzo ważne. Nie jedź tego ciasta". Ale, ale jako to! 😐 Długo i dzielnie walczy ze sobą dziewczynka, ale pokusa jest silniejsza i mały kęs, i jeszcze jeden, i jeszcze malutki sprawiają, że ciasto całe znika w jej brzuszku. Dziewczynka czuje się winna i postanawia odkupić swój błąd sama przygotowując kolejne ciasto. Co z tego wyniknie?

---

Nie wiem jak Wy, ale ja bym nie zostawiła ciasta bez mojego nadzoru, gdy w domu są dzieci 😁. To by się źle skończyło. Ale cóż się dziwić. Nam dorosłym ciężko jest odmówić sobie zjedzenia tabliczki czekolady, a co dopiero oczekiwać, że dziecko będzie sobie samo wydzielało kawałeczek, po kawałeczku. Podoba mi się, że mała bohaterka okazuje skruchę, wie że źle postąpiła i chcę to naprawić, a że przy okazji robi się jeszcze większa szkoda, no cóż.. to takie bardzo życiowe. 😁

Mimo, że tak apetyczny temat, to ja czuję po lekturze lekki niedosyt. Trochę tu za dużo "łobuzerstwa", na które nie było odpowiedniej rodzicielskiej reakcji. Sama historia bawi i rozczula, ale brakuje mi w niej zakończenia, które pokazałoby, że dziewczynka wie, że źle zrobiła, ale i coś ją to nauczyło. Jeśli wiecie co mam na myśli? 🤔

Nauka odraczania przyjemności w czasie choć trudna, to warto o nią zawalczyć.

27 użytkowników ma tytuł Naprawdę chcę to ciasto! na półkach głównych

Okładka książki Dziwo Magenta Fox, Nick Laird, Zadie Smith
Dziwo Magenta Fox, Nick Laird, Zadie Smith
Okładka książki Naprawdę chcę wygrać! Lucia Gaggiotti, Simon Philip
Naprawdę chcę wygrać! Lucia Gaggiotti, Simon Philip
Okładka książki Niedźwiedź i przestrzeń Aleksander Jasiński, Urszula Kuncewicz-Jasińska
Niedźwiedź i przestrzeń Aleksander Jasiński, Urszula Kuncewicz-Jasińska

Cytaty z książki Naprawdę chcę to ciasto!

Dodaj cytat z książki Naprawdę chcę to ciasto!