Wielkie dziedzictwo Polaków

- biografia, autobiografia, pamiętnik
- 2019-10-10
- 2019-10-10
Trzeci tom monumentalnego dzieła poświęconego wkładowi Polaków do światowego dziedzictwa kultury, nauki i ducha. Muzycy, kompozytorzy i malarze, których dzieła biją rekordy na aukcjach. Poeci i pisarze. Nobliści i noblistki. Aktorzy, śpiewacy, tancerze i reżyserzy. Laureaci Oskarów i Złotych Palm w Cannes. Sportowcy, o których powinieneś wiedzieć; ci z pierwszych stron gazet i ci niedocenieni przez historię.
Kup Wielkie dziedzictwo Polaków w ulubionej księgarniPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Oceny książki Wielkie dziedzictwo Polaków
6 użytkowników ma tytuł Wielkie dziedzictwo Polaków na półkach głównych- Chcę przeczytać 3
- Ebook 1
- SCAN 1
- E-book 1
- Z innej półki 1

Opinie i dyskusje o książce Wielkie dziedzictwo Polaków
Kolejna z serii książka o słynnych Polakach. Tym razem autorzy skupili się na pisarzach, kompozytorach, śpiewakach, reżyserach, aktorach, tancerzach, jednej malarce (Tamara Łempicka) i sportowcach. Jest to bardzo przystępnie napisane i wciągające, ale jak bywa z tego typu książkami autorzy starali się przedstawić jak największą liczbę słynnych Polaków przez co o większość z nich opisana jest w sposób zdawkowy. Są w tej książce tacy, o których napisano już niemal wszystko (Polański, Sienkiewicz, Szopen, Paderewski, Pola Negri, Wajda, Kiepura),więc autorzy mnie niczym w tych przypadkach nie zaskoczyli. Wielu z bohaterów tej książki zostało już zapomnianych, więc chwała autorom za przypomnienie ich sylwetek. W niektórych przypadkach Polskość bohaterów była mocno naciągana. Urodzili się na obczyźnie i ich związek z naszym krajem był praktycznie żaden, więc moim zdaniem nie powinni znaleźć się w tej książce.
Odejmuję jedną gwiazdkę za ostatnią część o sportowcach. Kompletnie mnie nie interesują bokserzy, czy alpiniści, ale rozdział o Robercie Lewandowskim, który wraz ze swoją żoną jest wszechobecny w mediach i nawet nie chcąc natykamy się na informacje o nim, mnie zirytował.
Ogólnie rzecz biorąc warta przeczytania książka, bo dobrze się ją czytało i może dzięki niej ktoś sięgnie po bardziej szczegółowe biografie opisywanych tam osób.