Największe tajemnice czyśćca. Błogosławieństwo oczyszczającego ognia
Niebo to doskonała wspólnota ze Stwórcą i wszystkimi zbawionymi. Czyściec jest „przedsionkiem” nieba,
miejscem oczyszczania dusz tych, którzy wymagają jeszcze pracy nad sobą, aby dojrzeć do doskonałej
miłości, koniecznej do osiągnięcia nieba.
Ciężar kary czyśćcowej zależy od rodzaju oraz liczby popełnionych grzechów. Oczyszczenie dokonuje się
przez „ogień”, który nie jest fizycznej natury, lecz jest bólem duchowym wynikającym z uświadomienia
sobie miłości Boga i własnych niedoskonałości. Innym oczyszczającym cierpieniem jest tęsknota za
Bogiem.
Ogień czyśćca, w przeciwieństwie do ognia piekielnego, oczyszcza, ponieważ nie jest rozpalony przez
pychę i nienawiść, lecz przez łaskę Bożej miłości. Dusza ubolewa nad każdą zmarnowaną na ziemi chwilą,
która mogła być wykorzystana dla udoskonalenia miłości.
Jak wygląda czyściec w oczach wielkich świętych i mistyków: św. Malachiasza, św. Augustyna z Hippony,
św. Gertrudy z Helfty, św. Marii Magdaleny de’ Pazzi, św. Jana Marii Vianneya, bł. Dominika Henryka
Suzo, św. Jana Kapistrana oraz św. Piotra Damiani
- Ekstazy św. Franciszki Rzymianki – wizja kręgów piekła i czyśćca
- Św. Katarzyna z Genui i jej traktat o czyśćcu
- Nie tylko Pasja – czyśćcowe wizje Anny Katarzyny Emmerich
- Czyściec w wizjach Św. Siostry Faustyny
- Wanda Malczewska i ważna wiadomość od dusz w czyśćcu cierpiących
- Objawienia czyśćca Św. Brygidy Szwedzkiej
- Ojciec Pio, wizyty z zaświatów i tajemnice czyśćca
- Maria Simma i wizyty dusz proszących o duchową pomoc
- Jak możemy pomóc duszom czyśćcowym ? Praktyczny przewodnik
- Jak dusze czyśćcowe pomagają ludziom na Ziemi?
- Wielkie tajemnice świata ujawniane przez dusze czyśćcowe
Czy jesteś w stanie wyobrazić sobie moment spotkania z braćmi i siostrami w Niebie? Gdy już tam
wejdziemy wielu z nich będzie podchodzić do nas, dziękując i błogosławiąc. Zapytamy: Kim oni są?, a oni
odpowiedzą: «biednymi duszami z czyśćca, za którymi się modliłeś».
Abp Fulton Sheen
Pomagając duszom w czyśćcu możesz pomóc sobie
Kup Największe tajemnice czyśćca. Błogosławieństwo oczyszczającego ognia w ulubionej księgarni
Oceny książki Największe tajemnice czyśćca. Błogosławieństwo oczyszczającego ognia
22 użytkowników ma tytuł Największe tajemnice czyśćca. Błogosławieństwo oczyszczającego ognia na półkach głównych- Przeczytane 15
- 2024 2
Tagi i tematy do książki Największe tajemnice czyśćca. Błogosławieństwo oczyszczającego ognia
Cytaty z książki Największe tajemnice czyśćca. Błogosławieństwo oczyszczającego ognia
Aktywna pomoc duszom czyśćcowym uwrażliwia nas na wartość naszego życia. Uświadamia przemijanie i pokazuje, że w przeznaczonym nam skończonym czasie mamy też skończoną liczbę okazji do czynienia dobra oraz wiernego wykonywania choćby małych obowiązków. Tak niewiele trzeba, by pokonać lenistwo duchowe i nadać sens mijającej chwili - wystarczy westchnienie do Boga w intencji zma...
Rozwiń

OPINIE i DYSKUSJE o książce Największe tajemnice czyśćca. Błogosławieństwo oczyszczającego ognia
Jak wygląda czyściec w oczach wielkich świętych i mistyków?
Do wydawnictwa Frondy mam zaufanie dotyczące rzetelności cytowanych materiałów.
Czytałam zafascynowana podobieństwami przedstawionych wizji autorów, których dzieliły wieki, kultura, miejsce działalności itp.
Polecam. Zwłaszcza katolikom:)
Jak wygląda czyściec w oczach wielkich świętych i mistyków?
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAutor zebrał w jednym tomie opisy ich wizji, na szczęście nie dodając nic od siebie. To wg mnie duża zaleta (a nie wada!) tej książki. Zupełnie nie interesują mnie rozważania nt czyśćca pana Słowińskiego, natomiast jestem mu wdzięczna za wykonanie żmudnej pracy dotarcia do źródeł, bo sama bym tego nie zrobiła.
Do...
Jest to książka przekrojowa, od niej rozpoczęłam temat dusz czyściwych i uważam, że był to dobry pomysł.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka "Największe tajemnice czyśćca" autorstwa Przemysława Słowińskiego to fascynująca podróż przez mistyczne i teologiczne aspekty czyśćca – miejsca, które w tradycji katolickiej odgrywa kluczową rolę w procesie oczyszczania duszy przed osiągnięciem nieba. Autor, znany z licznych prac o tematyce religijnej, stara się przybliżyć czytelnikom koncepcję czyśćca, która często bywa niezrozumiana lub pomijana we współczesnej refleksji teologicznej. Zupełnie niepotrzebnie, bo to jedna z rzeczy ostatecznych...
Na wstępie Słowiński precyzuje, że czyściec to miejsce oczyszczenia dusz, które mimo przebaczenia grzechów, nie osiągnęły jeszcze pełnej doskonałości miłości. Oczyszczające cierpienie w czyśćcu nie jest karą w tradycyjnym tego słowa znaczeniu, lecz bardziej procesem duchowego uświadamiania sobie swoich niedoskonałości w świetle Bożej miłości. Autor wykorzystuje tu bogaty zasób cytatów i wizji wielkich świętych oraz mistyków, którzy mieli doświadczenia związane z czyśćcem, co dodaje książce autentyczności i głębi.
Jednym z mocnych punktów książki jest przedstawienie wizji czyśćca przez takie postaci jak św. Malachiasz, św. Augustyn z Hippony, św. Katarzyna z Genui, św. Franciszka Rzymianka czy też św. Faustyna Kowalska. Słowiński umiejętnie kompiluje ich relacje, ukazując różnorodność doświadczeń mistycznych, które mimo różnic kulturowych i czasowych, układają się w spójny obraz duchowego oczyszczenia. Każda z tych relacji wnosi coś unikalnego do zrozumienia, czym jest czyściec i jakie znaczenie ma dla zbawienia duszy.
Szczególną uwagę poświęcono także współczesnym wizjonerką i mistykom, takim jak Anna Katarzyna Emmerich czy Wanda Malczewska, których objawienia wnoszą do książki element współczesnej refleksji nad czyśćcem. Autor nie tylko przedstawia ich wizje, ale również analizuje je w kontekście historycznym i teologicznym, co pozwala na głębsze zrozumienie ich znaczenia.
Ważnym elementem książki jest również refleksja nad tym, jak żyjący mogą pomóc duszom w czyśćcu. Słowiński przypomina o tradycji modlitwy za zmarłych, ofiarowania za nich odpustów, a także o znaczeniu Mszy świętej. W kontekście tej pomocy, autor podkreśla, jak ważna jest rola miłości i współczucia, które mogą przyczynić się do złagodzenia cierpień dusz czyśćcowych. Ta część książki jest praktycznym przewodnikiem, który może stanowić cenną pomoc duchową dla osób pragnących angażować się w pomoc duszom cierpiącym.
Jednakże, "Największe tajemnice czyśćca" nie są jedynie teologicznym traktatem. Przemysław Słowiński podejmuje również próbę wyjaśnienia, jak dusze czyśćcowe mogą wpływać na życie ludzi na ziemi. Przykłady takich interakcji są fascynującym uzupełnieniem rozważań nad naturą czyśćca, ukazującym duchową rzeczywistość w nowym świetle.
Pod względem stylu, Słowiński pisze przystępnie, co sprawia, że książka jest zrozumiała nawet dla osób nieobeznanych z teologią. Mimo głęboko duchowej tematyki, książka nie przytłacza teologicznymi zawiłościami, lecz prowadzi czytelnika przez skomplikowane kwestie w sposób jasny i uporządkowany.
Jednak książka nie jest pozbawiona pewnych słabości. Momentami można odczuć, że autor zbyt mocno opiera się na wizjach mistycznych, co może budzić wątpliwości u bardziej sceptycznych czytelników. Dla osób poszukujących bardziej racjonalnych i teologicznych analiz, może brakować głębszej refleksji filozoficznej. Niemniej jednak, dla osób zainteresowanych duchowością i mistyką, książka ta stanowi wartościowe źródło wiedzy i inspiracji.
Podsumowując, "Największe tajemnice czyśćca" Przemysława Słowińskiego to książka, która w sposób przystępny i dogłębny zgłębia temat czyśćca, łącząc teologię z mistyką i praktyką duchową. Dla osób zainteresowanych katolicką duchowością, jest to lektura obowiązkowa, która może poszerzyć horyzonty i pogłębić zrozumienie istoty oczyszczenia duszy w drodze do zbawienia.
Książka "Największe tajemnice czyśćca" autorstwa Przemysława Słowińskiego to fascynująca podróż przez mistyczne i teologiczne aspekty czyśćca – miejsca, które w tradycji katolickiej odgrywa kluczową rolę w procesie oczyszczania duszy przed osiągnięciem nieba. Autor, znany z licznych prac o tematyce religijnej, stara się przybliżyć czytelnikom koncepcję czyśćca, która często...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzy śmierć jest kresem wszystkiego? Co dzieje się z nami po śmierci? Czy nasza świadomość trwa czy przestaje istnieć? Co oznacza gdy ktoś ze zmarłych śni się nam lub widzimy go na jawie? Jak wyjaśnić fenomen nawiedzonych domów lub miejsc? Czy istnieje UFO? Czym jest czyściec? I co na ten temat naucza kościół? To tylko niektóre tematy podejmowane w tej publikacji. Całość ułożona jest systematycznie i logicznie. Stanowi bardzo ciekawą i wciągającą lekturę okraszoną wieloma przykładami z życia osób, które twierdzą że kontaktowały się z nimi dusze w czyśćcu cierpiące. Wszystko to sprawia że lekturę czyta się błyskawicznie, z wypiekami na twarzy i gęsią skórką na ciele.
Czy śmierć jest kresem wszystkiego? Co dzieje się z nami po śmierci? Czy nasza świadomość trwa czy przestaje istnieć? Co oznacza gdy ktoś ze zmarłych śni się nam lub widzimy go na jawie? Jak wyjaśnić fenomen nawiedzonych domów lub miejsc? Czy istnieje UFO? Czym jest czyściec? I co na ten temat naucza kościół? To tylko niektóre tematy podejmowane w tej publikacji. Całość...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzemysław Słowiński w swojej książce skupia się początkowo na ogólnej istocie śmierci, piekła oraz czyśćca. Popiera swoje wywody wieloma źródłami - religijnymi i świeckimi. Ten zabieg, obecny w całej książce, szczególnie przyczynił się do lepszej oceny ogólnej pozycji.
Temat dusz czyśćcowych przedstawiony został w bardzo obrazowy, wręcz fabularny sposób. Autor przytacza wiele historii, wspomnień i postaci związanych z tym tematem, przez co bardzo łatwo było wgryźć się w temat.
Samo czytanie okazało się jednak nie takie proste. Częste cytaty, odwołania i duża ilość ważnych osób, które przewijały się przez całą książkę - to wszystko sprawiło, że książka bywała zagmatwana i niekoniecznie dopracowana. Autor często się powtarzał - pośrednio i bezpośrednio. Niektóre akapity były niemalże identyczne, a parę historii było przytaczanych w różnych miejscach niezmienionych.
Nie wiem, czy taki był zamysł autora czy to lekkie niedociągnięcia, ale czasem bywało to uciążliwe.
Ogólny odbiór książki jest, pomimo to, pozytywny. Temat dusz czyśćcowych to bardzo intrygująca i wdzięczna problematyka. Pisać można o tych historiach zapewne jeszcze wiele.
Ta pozycja jak najbardziej jest wartościową lekturą duchową, ale nie tylko. Sama w sobie posiada ogromny potencjał interesujących opowieści i zdarzeń.
Zachęcam do zapoznania się.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTemat dusz czyśćcowych przedstawiony został w bardzo obrazowy, wręcz fabularny sposób. Autor przytacza...
Temat czyśćca nurtuje człowieka nie od dziś. Czym właściwie jest ten czyściec? Jak wygląda? Czym są męki czyścowe? Takie i wiele innych pytań zadają sobie ludzie na przestrzeni wieków. Bo, że czyściec istnieje, to dla chrześcijanina sprawa oczywista.
Najnowsza publikacja od wydawnictwa Fronda "Największe tajemnice czyśćca" autorstwa Przemysława Słowińskiego, wyjaśnia bardzo wiele w kwestii tego przejściowego stanu pomiędzy niebem a piekłem. Po za wspaniałą formą wydania m.in duża czcionka i piękne ilustracje, w książce znajdziemy wyczerpujące odpowiedzi na takie pytania jak np. czym jest śmierć, piekło i tytułowy czyściec, jak możemy pomagać duszom czyśćcowym i nawet czy istnieje ufo. Treść poparta bogatą bibliografią oraz naocznymi świadkami wspomnianych miejsc, czyli mistyków i świętych. Autor "oddaje głos" św. Faustynie, Katarzynie Emmerich, św. Ojcu Pio czy Marii Simma. A to tylko kilka z nazwisk zawartych w książce, które wymieniłam.
Książkę polecam każdemu. Wyśmienita lektura, która ubogaci naszą wiedzę w temacie tego, co później nas czeka. A dla niektórych może być doskonałym źródłem nowych informacji, może dotąd nieznanych postaci i ich wizji. Myślę, że również osoby, które niewierzą warto, by sięgnęły po tę lekturę, i przeczytały z otwartością, bez nastawienia odrazu na "nie". W końcu sprawy ostateczne nie ominą nikogo.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNajnowsza publikacja od wydawnictwa Fronda "Największe tajemnice czyśćca" autorstwa Przemysława Słowińskiego, wyjaśnia...
Autor wydaje po kilka książek rocznie, tematyka to biografie najróżniejszych bokserów, powstanie warszawskie, przepisy kuchenne i tym podobne.
Autor wszystkie opisy umieścił w tekście i wydał jako swoją książkę pod swoim nazwiskiem. Książka o tematyce religijnej a autor podkradł pomysły wielkich mistyków chrześcijaństwa i sprzedaje jako swoje.
1/10
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka "Największe tajemnice czyśćca" to skopiowane opisy czyśćca zarówno od autorów średniowiecznych (św. Katarzyna) aż do XX wiecznych mistyków (Fulla Horak)
Autor wszystkie opisy umieścił w tekście i wydał jako swoją książkę pod...
Bardzo bliskie mojemu sercu są książki, które poruszają tematykę czyśćca i dusz czyśćcowych. Kiedy tylko zobaczyłam ten tytuł, musiałam po niego sięgnąć.
„Największe tajemnice czyśćca” to opracowanie, które od początku do końca przybliży nam istotę czyśćca oczami wielkich świętych oraz mistyków. Liczne opisy pozwalają wyobrazić sobie jak wygląda ten stan duszy. Znajdziemy w tej książce wiele ciekawych historii mistyków, które uświadamiają nam rzeczywistość czyścową oraz skłaniają do refleksji, a także zmiany swojego dotychczasowego życia.
Poza tym znajdziemy również rozdział poświęcony temu, w jaki sposób możemy pomóc duszom w czyśćcu oraz jak ważna i znacząca jest nasza rola w zbawieniu tych dusz. Na samym końcu znajdziemy ciekawy, choć bardzo krótki rozdział na temat tego, czy istnieją inne światy lub czy istniej UFO. Bardzo zaintrygował mnie ten fragment. Książka jest dodatkowo wzbogacona o piękne ilustracje i zdjęcia, które urozmaicają lekturę.
Niestety jest jeden minus tego opracowania, mianowicie występuje wiele powtórzeń tekstu. Miejscami miałam wrażenie, że czytam to samo. Jednak pomijając ten aspekt, książka jest naprawdę rzetelnie napisana i bardzo ją polecam osobom, które chcą zgłębić tematykę czyśćca.
Sięganie od czasu do czasu po tego typu tytuły, pozwala na uwrażliwienie wiary oraz uświadomienie sobie, ile możemy zyskać żyjąc pełnią wiary już tutaj na Ziemi.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„Największe tajemnice czyśćca” to opracowanie, które od początku do końca przybliży nam istotę czyśćca oczami wielkich świętych oraz mistyków. Liczne opisy pozwalają wyobrazić sobie jak wygląda ten stan duszy. Znajdziemy...
Książka "napisana" na zasadzie "KOPIUJ - WKLEJ".
Aż musiałam sprawdzić które wydawnictwo wydało taką odtwórczą (chociaż mi się nasuwa słowo "plagiat"") publikację......
Pan Przemysław hurtowo wydaje książki na tej zasadzie - w 2024 roku wydał już 3 książki, w 2023 roku - 4 pozycje a w 2022 roku kolejne 4. Jedne o bokserach, inne o skarbach, inne o lechii, jakieś dowcipy.
Prawie 70 letni Pan Przemysław "wypluwa" z siebie książki jak tik tokerzy filmiki na tik toku - pewnie dla zarobku, być może nie wypracowął sobie emerytury....
Jednak ponownie pojawia się pytanie - KTO TO W OGÓLE WYDAJE ?
Książka "napisana" na zasadzie "KOPIUJ - WKLEJ".
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAutor zebrał opisy czyśća różnych wizjonerów i autorów katolickich i przepisał ich relację 1 do 1, bez żadnego komentarza.