Jak rozmawiać z dzieckiem

- poradniki dla rodziców
- 2022-11-09
- 2022-11-09
"Poradnik Jak rozmawiać z dzieckiem to książka dla osób, które chcą poprawić zdolności komunikacyjne potrzebne w relacji z dzieckiem, przeznaczona szczególnie dla rodziców maluchów w wieku do lat sześciu. Poradnik w krótki i przystępny sposób przedstawia wiedzę na temat etapów rozwoju mowy, mechanizmów psychologicznych i metod komunikacji. Ich znajomość pomaga lepiej zrozumieć siebie i własne dziecko, efektywnie porozumiewać się i osiągać cele wychowawcze, a tym samym - tworzyć satysfakcjonujące relacje.
Autorka książki, Maria Boguszewska, specjalista rozwojowo-wychowawczy z wieloletnią praktyką kliniczną, tworzy innowacyjne indywidualne programy rozwojowe dla dzieci. W poradniku pokazuje na licznych przykładach, jak usprawnić komunikację oraz jakie metody stosować w trudnych momentach wychowawczych.
Must have dla rodziców najmłodszych dzieci!"
Kup Jak rozmawiać z dzieckiem w ulubionej księgarni
Oceny książki Jak rozmawiać z dzieckiem
74 użytkowników ma tytuł Jak rozmawiać z dzieckiem na półkach głównych- Przeczytane 38
- Do kupienia 1
- Parenting 1
- .2022 1
- Rodzina - poradniki 1
- RODZICIELSTWO 1
- Dziecko 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Jak rozmawiać z dzieckiem
Książka przewodnik, drogowskaz, cudnie przydatna, ale też motywująca do pracy nad świadomością swoich zachowań i słów.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJak rozmawiać z dzieckiem? Często sama sobie zadaję w głowie to pytanie, a ta książka okazała się naprawdę pomocna w znalezieniu odpowiedzi. Dziękuję dziękuję dziękuję ❤❤❤❤❤❤❤❤❤
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJuż dawno kupiłam tę książkę, ale opinię wystawiam po czasie, bo zorientowałam się, jak zaskakująco często do tej książki wracam, a to przecież zasługuje na odnotowanie. Poradnik trzyma mnie za rękę, gdy nie wiem co robić i zasłużył na miano mojego rodzicielskiego wsparcia. Uczy mnie, jak mądrze podchodzić do dziecka, ale i jak dbać o relację nie tylko wymagając od dziecka, ale też analizując siebie. Zmieniłam kilka rzeczy w swojej postawie po przeczytaniu książki i faktycznie widzę, jak dobrze wpłynęło to na mnie i moje starsze dziecko (5-latek). warto
Już dawno kupiłam tę książkę, ale opinię wystawiam po czasie, bo zorientowałam się, jak zaskakująco często do tej książki wracam, a to przecież zasługuje na odnotowanie. Poradnik trzyma mnie za rękę, gdy nie wiem co robić i zasłużył na miano mojego rodzicielskiego wsparcia. Uczy mnie, jak mądrze podchodzić do dziecka, ale i jak dbać o relację nie tylko wymagając od dziecka,...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPoradnik zdecydowanie wart przeczytania. śmiało mogę powiedzieć, że nauczyłam się z niego być po prostu lepszą mamą i mieć dla siebie więcej zrozumienia, co w codziennym pędzie i trudzie rodzicielstwa jest jak najlepszy balsam.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka jest u mnie już od jakiegoś czasu, ale wracam do niej regularnie. Nawet nie zauważyłam, kiedy stała się moim jakby "podręcznikiem". Szukam w niej podpowiedzi, co robić, gdy komunikacyjnie wysiadam i zawsze znajdę jakieś gotowe zdanie, które dopasowuję do swojej sytuacji.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMój mały Muminek będzie miał lepsze życie dzięki temu, że przeczytałam Jak rozmawiać z dzieckiem, bezcenna korzyść <3
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDobra komunikacja z dzieckiem dla wielu wciąż nie jest taka oczywista. Żyjąc w czasach gdzie dzieci coraz bardziej traktowane są podmiotowo, a nie przedmiotowo, nadal znajdą się osoby, które uważają, że skoro dziecko jeszcze nie mówi, to nie rozumie.
A właśnie jest inaczej. Dzieci doskonale rozumieją i to więcej niż nam się wydaje. I to właśnie od nas i naszego sposobu komunikacji zależy jak dzieci w przyszłości będą komunikowały się z nami, z innymi osobami, czy też ze swoimi dziećmi.
Poradnik ten opisuje umiejętności komunikacyjne dzieci do lat 6.
Znajdziemy w nim zebrane 12 podstawowych zasad komunikacji z dzieckiem, takich jak - zauważaj gdy dziecko się stara, nie zawstydzaj, nie etykietuj, nie oczekuj, że dziecko samo się domyśli, lub jeśli jesteś zdenerwowany, odłóż rozmowę na później. Każda zasada jest dokładnie opisana, by dać rodzicowi szerszy pogląd na sytuację.
Przeczytany w nim również o metodach jak mówić „tak”, „nie”, jak konstruktywnie chwalić.
Poza teorią, są też przykłady czyli jak się komunikować z dzieckiem, które jest nieśmiałe, podczas sprzątania, kłamania czy trudnej podróży samochodem.
Ja po przeczytaniu tego poradnika bardzo się ucieszyłam, że coraz bardziej zwracana jest uwaga na to jak komunikować się z dzieckiem, wyzbywając się szkodliwych schematów. Przecież to wszystko prowadzi do pięknej relacji z dziecka z rodzicem. ☺️
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toA właśnie jest inaczej. Dzieci doskonale rozumieją i to więcej niż nam się wydaje. I to właśnie od nas i naszego sposobu...
Ciekawa pozycja dla Rodziców. Książka bardzo edukacyjna, można wiele się z niej nauczyć. Jestem jak najbardziej na tak, polecam!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOdkąd zostałam mamą, a nawet jeszcze będąc w pierwszej ciąży, polubiłam czytanie różnych poradników dla rodziców.
Po raz pierwszy jednak spotkałam się z książką, która tak bardzo do mnie trafia i jest zbiorem gotowych, konkretnych rozwiązań (a dokładniej zdań do użycia).
"Jak rozmawiać z dzieckiem" to książka przybliżająca temat komunikacji z dzieckiem jak i z innymi. Pokazuje jak wiele czynników ma na nią wpływ ale też jak duży wpływ ma nasza komunikacja na przyszłe postawy i zachowanie naszych dzieci.
Znajdziecie tu 5 działów, podzielonych na 30 krótkich rozdziałów, naszpikowanych konkretami. Od podstawowej wiedzy o komunikacji po praktykę, której poświęcono aż 50 stron.
I to właśnie moja ulubiona część. Choć ogólne zasady były mi już znane z innych poradników (jak na przykład popularne "zamień nie w tak") to dopiero tutaj znalazłam przykłady konkretnych zdań jakie mogę wypowiedzieć w danej sytuacji. Prosto i w punkt.
Książka napisana jest prostym językiem. Została urozmaicona zdjęciami a także analizą życiowych sytuacji. Zawiera wypunktowania a po każdym rozdziale krótkie ćwiczenia ułatwiające wprowadzenie w życie opisywanych metod.
Jeśli czujecie, że w waszych relacjach z dziećmi jest coraz więcej złości, buntów, zdenerwowania i ciągłego zabraniania to przeczytajcie tę książkę. Myślę, że może być pomocą w zrozumieniu własnych emocji i własnych (niekoniecznie dobrych) zachowań, które z ogromną łatwością przejmują nasze dzieci.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie ze wszystkimi zgadzam się w 100% ale sporo biorę z każdego dla siebie. A nie raz są one dla mnie jak "kubeł zimnej wody" i sprowadzają na dobre tory w sytuacjach kryzysowych.
W poradniku znajdziemy etapy nabywania umiejętności komunikacyjnych według wieku dziecka, wiedzę o komunikacji niewerbalnej, mechanizmy, którymi posługujemy się w komunikacji oraz metody i wskazówki do lepszego porozumiewania się. Na końcu książki przedstawione są przykłady zastosowania w praktyce metod z poprzedniego rozdziału w konkretnych sytuacjach.
Książka dedykowana jest głównie rodzicom dzieci do 6 roku życia. Zawiera kilka ćwiczeń i wiele przykładów historii, aby zobrazować to, o czym mowa. Prawie na każdej stronie jest zdjęcie, podejrzewam, że celem tak wielu obrazków jest sprawienie, aby tekst był łatwiej przyswajalny.
Nierzadko trudności w komunikacji wynikają z nierealistycznych oczekiwań wobec dziecka lub języka niedostosowanego do jego możliwości. Metody opisane przez autorkę to między innymi modelowanie, komunikowanie zasad, pochwały, przekierowanie, czy komunikacja zabawą.
W rozdziale z praktycznymi przykładami zastosowań zaproponowanych metod znajdziemy kwestię nieśmiałości dziecka, sprzątania, kłamania, agresji, wychodzenia z domu, podróży samochodem, awantur w miejscu publicznym, nadużywaniu elektroniki, zabiegów higienicznych oraz snu.
Oczywiście, rozwiązania nie zawsze wyjdą idealnie w praktyce. Każdemu z nas może zdarzyć się zareagować niewłaściwie, ale ważne jest, aby wyciągać z takich sytuacji wnioski i dbać, by nie stało się to regułą.
Autorka, Maria Boguszewska,jest specjalistą rozwojowo-wychowawczą, z wieloletnią praktyką. Ma ogromne doświadczenie we współpracy z placówkami edukacyjnymi, terapeutycznymi oraz medycznymi, Zna się na temacie, poradnik jest sprawdzonym i wiarygodnym źródłem wiedzy.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka dedykowana...