La carte postale

- 2022-08-22
- 2022-08-22
- francuski
La carte postale est arrivée dans notre boîte aux lettres au milieu des traditionnelles cartes de vœux. Elle n’était pas signée, l’auteur avait voulu rester anonyme. Il y avait l’opéra Garnier d’un côté, et de l’autre, les prénoms des grands-parents de ma mère, de sa tante et son oncle, morts à Auschwitz en 1942. Vingt ans plus tard, j’ai décidé de savoir qui nous avait envoyé cette carte postale, en explorant toutes les hypothèses qui s’ouvraient à moi.
J’ai retracé le destin romanesque des Rabinovitch, leur fuite de Russie, leur voyage en Lettonie puis en Palestine. Et enfin, leur arrivée à Paris, avec la guerre et son désastre.
Kup La carte postale w ulubionej księgarni
Oceny książki La carte postale
756 użytkowników ma tytuł La carte postale na półkach głównych- Chcę przeczytać 461
- 2024 20
- 2023 9
- 2025 8
- Literatura piękna 7
- Do kupienia 5

OPINIE i DYSKUSJE o książce La carte postale
Są książki, które zaczynają się od jednego, niepozornego przedmiotu, by ostatecznie stać się monumentalną rekonstrukcją historii. W przypadku „Pocztówki” Anne Berest tym zapalnikiem jest anonimowa kartka znaleziona w skrzynce pocztowej w 2003 roku. Widnieją na niej jedynie cztery imiona: Ephraïm, Emma, Noémie i Jacques – przodkowie autorki, którzy zginęli w Auschwitz. Przyznając tej powieści ocenę 8/10, doceniam jej niezwykłą strukturę, która łączy rodzinny pamiętnik z trzymającym w napięciu śledztwem historycznym.
Anne Berest nie pisze kolejnej typowej sagi o Holokauście. Jej podejście jest znacznie bardziej nowoczesne i osobiste. Autorka, początkowo zdystansowana do swoich żydowskich korzeni, pod wpływem pytania córki o to, dlaczego nie są „tacy jak inni”, postanawia odkryć prawdę o nadawcy tajemniczej pocztówki. To, co następuje później, to fascynująca podróż przez wiek XX – od Rosji połączonej z marzeniami o rewolucji, przez Palestynę, aż po przedwojenny Paryż, który dla rodziny Rabinovitchów miał być bezpieczną przystanią, a stał się śmiertelną pułapką.
Najmocniejszym punktem książki jest ukazanie powolnego, niemal niezauważalnego procesu osaczania żydowskiej inteligencji we Francji. Berest z chirurgiczną precyzją opisuje, jak biurokracja, sąsiedzka zawiść i administracyjna obojętność doprowadziły do tragedii ludzi, którzy czuli się przede wszystkim Francuzami, a dopiero potem Żydami. Opis losów Noémie i Jacques’a jest rozdzierający nie dlatego, że epatuje przemocą, ale dlatego, że pokazuje straconą młodość, niespełnione talenty i brutalnie przerwaną codzienność.
Książka jest również autoportretem samej autorki. Berest zastanawia się, co oznacza bycie Żydówką dzisiaj, w świecie, w którym antysemityzm wciąż przybiera nowe formy, a pamięć o Zagładzie powoli staje się jedynie muzealnym eksponatem. To zderzenie perspektywy historycznej ze współczesnym życiem w Paryżu nadaje „Pocztówce” uniwersalny wymiar. To opowieść o tożsamości, którą dziedziczymy wraz z traumami naszych przodków, nawet jeśli nikt o nich w domu nie opowiadał.
Ocena osiem odzwierciedla uznanie dla ogromu pracy badawczej i literackiej sprawności autorki. „Pocztówka” czyta się jak najlepszy kryminał, mimo że finał historii jest nam z góry znany. Dlaczego nie pełna dziesiątka? Momentami, zwłaszcza w środkowej części opisującej dzieje przodków w Rosji i Palestynie, narracja staje się nieco zbyt gęsta od faktów historycznych, co na krótką chwilę osłabia tempo opowieści. Są to jednak drobne mankamenty w obliczu potęgi emocjonalnej finału.
Podsumowanie
„Pocztówka” Anne Berest to literacki triumf nad zapomnieniem. To książka, która udowadnia, że dopóki zadajemy pytania o naszych zmarłych, dopóty ich historia pozostaje żywa. Berest udało się stworzyć dzieło, które jest jednocześnie hołdem dla ofiar, rodzinnym rozliczeniem i fascynującą zagadką. To lektura obowiązkowa dla każdego, kto szuka w literaturze prawdy ubranej w najwyższej próby formę beletrystyczną. To opowieść o tym, że każda rodzina ma swoją „pocztówkę” – pytanie, na które boimy się odpowiedzieć, a które definiuje to, kim jesteśmy.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPocztówka, która trafiła wiele lat po wojnie do rąk autorki wywołuje wiele wspomnień o rodzinie i jej losach. Rodzina Rabinowiczów przeżyła wiele trudnych momentów i teraz imiona najbliższych, którzy zginęli w Auschwitz, pojawiające się na kartce przysłanej przez nieznanego nadawcę, wywołują w pamięci obrazy wojennych tragicznych przeżyć i tułaczki po świecie w celu znalezienia odpowiedniego miejsca do życia. Poszukiwanie własnej tożsamości oraz odpowiedzi na pytanie: Co to znaczy być Żydem ? przypomina czasy holokaustu.
Piękna i wzruszająca powieść oparta na faktach.
Polecam.
Pocztówka, która trafiła wiele lat po wojnie do rąk autorki wywołuje wiele wspomnień o rodzinie i jej losach. Rodzina Rabinowiczów przeżyła wiele trudnych momentów i teraz imiona najbliższych, którzy zginęli w Auschwitz, pojawiające się na kartce przysłanej przez nieznanego nadawcę, wywołują w pamięci obrazy wojennych tragicznych przeżyć i tułaczki po świecie w celu...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAnne Berest napisała książkę, w której próbuje odtworzyć losy swojej rodziny, tułaczkę przodków po świecie, by uciec przed anysemityzmem i znaleźć spokojne miejsce do życia. Autorka chce też określić własną toższamość i ocalić od zapomnienia brutalnie zamordowanych w obozach zagłady. Książka ma jednocześnie wymiar osobisty i historyczny. Dociekania narratorki skutkują odnalezieniem tropów, które wydawały się bezpowrotnie zagubione, a zachowania matki i babci stały się dzięki temu bardziej zrozumiałe. Ciekawe są wszystkie wątki, a wpływ wydarzeń wojennych na kolejne pokolenia staje się zrozumiały. W tym kontekście nieustający antysemitzm zdumiewa i przeraża. A wszystko zaczęło się od tajemniczej pocztówki...
Anne Berest napisała książkę, w której próbuje odtworzyć losy swojej rodziny, tułaczkę przodków po świecie, by uciec przed anysemityzmem i znaleźć spokojne miejsce do życia. Autorka chce też określić własną toższamość i ocalić od zapomnienia brutalnie zamordowanych w obozach zagłady. Książka ma jednocześnie wymiar osobisty i historyczny. Dociekania narratorki skutkują...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka o trudnym temacie, jednak napisana w dostępny sposób. Dobra narracja
Książka o trudnym temacie, jednak napisana w dostępny sposób. Dobra narracja
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Co to znaczy być Żydem? - być Żydem to nieustannie zasatanawiać się, co to znaczy być Żydem". UNIWERSALNA KSIĄŻKA O WARTOŚCIACH I BYCIU CZŁOWIEKIEM.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPoruszająca książka. Trudno o niej zapomnieć.
Poruszająca książka. Trudno o niej zapomnieć.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCudownie napisana historia, która bazuje na prawdziwych losach rodziny autorki.
Cudownie napisana historia, która bazuje na prawdziwych losach rodziny autorki.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPierwsza połowa fantastyczna. Potem trochę nudno. Końcówka lepsza, ale już nie tak dobra jak początek.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka napisana jest jak najlepsza powieść sensacyjna z doskonale zaplanowana akcją, umiejętnie wprowadzanymi kolejnymi bohaterami i niespodziankami dla czytelnika w niemal każdym rozdziale. A czyta się z wypiekami i trudno się oderwać.
W zasadzie nie interesuje mnie, czy to prawdziwa opowieść rodzinna. Także dlatego, że takich historii było całe mnóstwo, może nawet tyle, ile rodzin żydowskich z Europy straciło życie w II wojnie światowej tylko dlatego, że byli Żydami.
Ta książka jest wołaniem o pamięć o tamtych straszliwych czasach. Zapominamy bardzo szybko, dokumenty giną, ludzie odchodzą zabierając wspomnienia.
Ale nie tylko o tym. Jest równie mocnym (a może nawet mocniejszym) wołaniem o tolerancję, o szacunek dla innych religii czy przekonań. Bo choć wojna się skończyła, naziści przestali zabijać - Żydzi nadal doznają dyskryminacji w naszej jakże cywilizowanej Europie. Nie wiedziałam np., że we Francji niezwykle trudno było ocalałym członkom rodzin , które zginęły w nazistowskich obozach uzyskać dokument urzędowy mówiący o tym. W zamian dostawali pisma o "niepowrocie z wojny". Znamienna jest tu wizyta krewnych w wiosce francuskiej, gdzie mieszkała prababka i matka współczesnych bohaterek i skąd została wywieziona cała rodzina. Jakbym czytała relacje z polskich wsi...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW zasadzie nie interesuje mnie, czy to prawdziwa opowieść rodzinna. Także dlatego, że takich historii było całe mnóstwo, może nawet tyle,...
„Pocztówka” to książka niezwykła – z jednej strony osobista i intymna, z drugiej epicka i uniwersalna. To opowieść o tożsamości, pamięci i poszukiwaniu swoich korzeni. Anne Berest opowiada historię swojej rodziny Rabinowiczów, ale robi to w sposób, który sprawia, że staje się ona historią całego pokolenia – a może i całego narodu.
Wszystko zaczyna się od jednej, anonimowej pocztówki. Na zdjęciu – paryska opera Garniera. Na odwrocie – cztery imiona. Dziadkowie matki autorki, jej ciotka i wujek. Wszyscy zginęli w Auschwitz w 1942 roku. Tajemnicza przesyłka trafia do skrzynki matki Anne w 2003 roku i staje się początkiem literackiego śledztwa, rodzinnej epopei i głębokiej refleksji nad własną tożsamością.
Berest wyrusza tropem przeszłości – wynajmuje detektywa, rozmawia z mieszkańcami miejscowości, w której aresztowano jej przodków, analizuje archiwa, dokumenty, rodzinne wspomnienia. Dzięki temu udaje jej się odtworzyć nie tylko tragiczne losy Rabinowiczów, ale również zrekonstruować ich drogę: od ucieczki z Rosji, przez Łotwę, Palestynę, aż po Paryż – miasto, które miało stać się schronieniem, a okazało się miejscem zguby.
Autorka pisze nie tylko jako potomkini ocalałych, ale także jako kobieta zadająca fundamentalne pytania: Co to znaczy być Żydem? Jak żyć z historią, która została przemilczana? Czy można zapomnieć dziedzictwo, jeśli ono i tak powraca, nawet w najbardziej nieoczekiwany sposób?
„Pocztówka” łączy w sobie różne gatunki: powieść detektywistyczną, sagę rodzinną, świadectwo Zagłady i autobiograficzną opowieść o dorastaniu do własnej tożsamości. Jest emocjonująca, momentami boleśnie prawdziwa, poruszająca, ale też pełna refleksji. Nie unika trudnych tematów – Holocaustu, antysemityzmu, przemilczanej traumy pokoleń, ale pokazuje też siłę rodzinnej więzi i wagę pamięci.
Historia Rabinowiczów wciąga – także dlatego, że jest prawdziwa. Schowana między słowami autorki, w jej wewnętrznych monologach i rozmowach z matką, wybrzmiewa potrzeba zrozumienia przeszłości, która – mimo milczenia – nigdy nie przestała istnieć.
Na uwagę zasługuje także warstwa literacka książki – język Berest jest piękny, pełen emocji, ale też precyzyjny i dojrzały. Autorka potrafi poruszać i wzruszać, nie popadając w patos. A choć książka porusza tematy trudne i bolesne, nie brakuje w niej momentów czułości i nadziei.
Jedyne, czego może brakować, to większej liczby fotografii – przy tak intymnej opowieści chciałoby się zobaczyć twarze opisywanych osób. Na szczęście istnieje internet, a sam tekst jest tak sugestywny, że bez trudu można je sobie wyobrazić.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWszystko zaczyna się od jednej, anonimowej...