Ocalić Ofelię. Jak troszczyć się o dorastające dziewczęta

Okładka książki Ocalić Ofelię. Jak troszczyć się o dorastające dziewczęta autora Mary Pipher, Sara Pipher-Gilliam, 9788367216289
Okładka książki Ocalić Ofelię. Jak troszczyć się o dorastające dziewczęta
Mary PipherSara Pipher-Gilliam Wydawnictwo: Mamania nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
2022-10-19
2022-10-19
Anna Czechowska

Kup Ocalić Ofelię. Jak troszczyć się o dorastające dziewczęta w ulubionej księgarnii

Oceny książki Ocalić Ofelię. Jak troszczyć się o dorastające dziewczęta

OPINIE i DYSKUSJE o książce Ocalić Ofelię. Jak troszczyć się o dorastające dziewczęta

Jeśli tak jak ja, jesteś zagubionym bezradnym i zrozpaczonym rodzicem nastolatki, której zachowanie potwornie cię martwi, a nawet spędza sen z powiek, ta książka jest dla Ciebie. Aby sobie pomóc przeczytałam mnóstwo poradników, spotykałam się z psychologami dziecięcymi, a nawet wskutek wyczerpania psychicznego trafiłam na własną terapię... I to właśnie psychoterapeuta podsunęła mi ta książkę. Książka jest uaktualnieniem wydania sprzed lat, które jest oparte na współpracy dwóch niezwykłych kobiet- matki i córki. Ukazuje losy nastolatek z mojego pokolenia tj. dorastające w latach 90-tch oraz współczesne nastolatki z pokolenia mojej córki. Masz wrażenie że ty i twoje dziecko to dwa zupełnie odrębne światy, które dzieli niezmierzona otchłań? Nie potrafisz znaleźć płaszczyzny porozumienia? Kup lub wypożycz sobie tę książkę i dowiedz się co właściwie wydarzyło się na przestrzeni ostatnich 30 lat, i dowiesz się że nie tylko ty nie potrafisz zrozumieć własnego dziecka. Na podstawie autentycznych przypadków z gabinetu terapeuty, którym jest autorka dowiesz się o dziewczętach masy rzeczy, których nie mamy szansy poznać w rozmowie z nimi.

Książka, która pomoże rodzicom nastolatek oraz dorosłym kobietom, przyjrzeć się swojemu dojrzewaniu w różnych aspektach – seksualnym, poznawczym i duchowym.
W nowym wydaniu autorka napisała ją wraz z córką, więc refleksje sprzed 30 lat uzupełniły tymi nt. współczesności (słuchałam po angielsku na Amazon audible, chyba nie ma jej jeszcze po polsku) Świetny przegląd jak zmieniało się społeczeństwo i jak to wpływa na nas wszystkich.
Oczywiście realia są amerykańskie. Nieco mniej jest w niej konkretnych porad dla rodziców np. nt. postępowania z nastolatkami, a więcej perspektywy terapeutki i przykładów, historii różnych kobiet.
Ciekawe rozważania o depresji jako odłączeniu od siebie prawdziwej, o głodzie fizycznym i takim, którym tylko zajadamy stresy (a propos bulimii) oraz przykładów rozmów z nastolatkami (np. kwestia określenia własnych kryteriów do podjęcia współżycia seksulanego)

Okres dorastania już dawno za mną. Córek, które mogłabym chronić póki co nie posiadam. Na co w takim razie może przydać się ta książka zarówno mnie, jak i kobietom w wieku do mojego zbliżonym? Teoretycznie jesteśmy dorosłe i mamy inne problemy - ale czy rzeczywiście? Czy obce są nam depresja, zaburzenia odżywiania, autoagresja, nadużywanie alkoholu? Czy nasze relacje z rodzicami zawsze są idealne? Czy nie dotyczy nas problem molestowania seksualnego? Czy czasem nie czujemy się niepewne siebie, głupie, brzydkie, niewiele warte? Czy nasza kultura, faworyzująca mężczyzn, już nam nie zagraża? No właśnie. Mary Pipher twierdzi, że wiele dorosłych kobiet boryka się dokładnie z tymi samymi problemami, które miały w okresie dojrzewania - i ja się z nią absolutnie zgadzam. "Ocalić Ofelię" prawdopodobnie jest bardziej pomocna młodym dziewczynom, ich rodzicom i terapeutom, ale myślę że kobieta w kazdym wieku może z tej lektury wiele wynieść.

237 użytkowników ma tytuł Ocalić Ofelię. Jak troszczyć się o dorastające dziewczęta na półkach głównych
30 użytkowników ma tytuł Ocalić Ofelię. Jak troszczyć się o dorastające dziewczęta na półkach dodatkowych

Cytaty z książki Ocalić Ofelię. Jak troszczyć się o dorastające dziewczęta

Mary Pipher Ocalić Ofelię. Jak chronić osobowość dorastających dziewcząt Zobacz więcej