Okładka książki Rowerem przez Polskę w ruinie. Niezwykła podróż po kraju, który zmienił się nie do poznania. Jedyny nieocenzurowany reportaż z 1945 roku autora Bernard Newman, 9788324087839
Bernard Newman Wydawnictwo: Znak Horyzont reportaż
reportaż
Russia''s Neighbour: The New Poland
2022-10-17
2022-10-17
Ewa Kochanowska

Kup Rowerem przez Polskę w ruinie. Niezwykła podróż po kraju, który zmienił się nie do poznania. Jedyny nieocenzurowany reportaż z 1945 roku w ulubionej księgarnii

Oceny książki Rowerem przez Polskę w ruinie. Niezwykła podróż po kraju, który zmienił się nie do poznania. Jedyny nieocenzurowany reportaż z 1945 roku

OPINIE i DYSKUSJE o książce Rowerem przez Polskę w ruinie. Niezwykła podróż po kraju, który zmienił się nie do poznania. Jedyny nieocenzurowany reportaż z 1945 roku

Po pierwszej bardzo dobrej i wciągającej książce Newmana "Rowerem przez II RP" jak najszybciej sięgnąłem po kolejną, tym razem z odwiedzin Brytyjczyka w Polsce już po wojnie. W Polsce zrujnowanej i jakże innej niż ta przedwojenna.

Niestety ta pozycja to już nie to samo. Mimo, że nazwa to Rowerem przez Polskę w ruinie, to bardzo mało tam podróży rowerowej i spontanicznego zwiedzania i poznawania kraju. Newman jest w Polsce z delegacją angielską i rozwodzi się głównie na tematy polityczne, geopolityczne i światopoglądowe. Sporo tekstu jest również powielone z poprzedniej książki. Tak czy inaczej, jest to ciekawe spojrzenie na Polskę tamtych lat oczami cudzoziemca.

Raport angielskiego dziennikarza o Polsce z 1945 roku.
Opisuje sytuację geopolityczną, gospodarczą i społeczną.

Jego podróż po Polsce opisana jest w 1 rozdziale - głównie po terenach zachodnich. Większość książki stanowi reportaż na temat polski.

Ciężko nazwać tę książkę kontynuacją pierwszej części. Jest to bardzo ciekawa lektura, ale już nie tak przygodowa jak wcześniej.

Raport angielskiego dziennikarza o Polsce z 1945 roku.
Opisuje sytuację geopolityczną, gospodarczą i społeczną.

To już nie to co "Rowerem przez II RP", ale przeglądanie się przez anglosaskie oczy dość ciekawe, z tym, że trzeba stale pamiętać że autor pisze z perspektywy 1945 roku, jego polityczne przewidywania zweryfikował czas, ale to też wyjaśnia kontekst niektórych zdarzeń z tego okresu, bo znamy przeświadczenia jakimi kierowali się demiurdzy polskiej polityki.

Na półkach: , , , ,

Nad tym, że wydawca nas oszukał sugerując, że jest to jakaś kontynuacja "Rowerem przez II RP" napisano już dosyć. Powtórzę tylko: nie, to nie relacja z wyprawy rowerowej (SŁOWO "ROWER" NIE PADA CHYBA ANI RAZU!) tylko pisany z bezpiecznej oddali zbiór refleksji nad Polską A.D. 1945.

Refleksje po pierwsze nudne i przegadane.

Po drugie, aż jeżą się od błędów rzeczowych. Sporo widać gołym okiem, a wszędzie tam, gdzie czytelnik przegapi przekłamanie historyczne (a te bywają naprawdę grube!) na szczęście pomocą służy tłumaczka, która bezlitośnie punktuje dając nam po kilkadziesiąt długachnych i merytorycznych przypisów na rozdział. Dziękuję, pani Ewo!

Pomimo wszystko jednak - są to refleksje dość cenne po pierwsze jako spojrzenie obcokrajowca na nasz kraj (to zawsze cenne, bo dużo obiektywniejsze od spojrzeń odwiecznych uczestników wojny polsko-polskiej),po drugie zaś ciekawie jest czytać predykcje autora na temat przyszłości Polski, Polaków, czy naszej części Europy - niektóre są bardzo naiwne, niektóre jednak zaskakująco trafne.

Do przeczytania jako ciekawostka dla pasjonujących się historią Polski. Miłośnicy podróży rowerowych - stanowczo odpuścić.

Refleksje po pierwsze nudne i przegadane.

Po drugie, aż jeżą się od błędów rzeczowych....

Tak nie wolno! Tytuł nie odpowiada treści książki. Czuję się oszukany przez polskiego wydawcę.

Treść książki oceniam na 6/10, ale odejmuję 2 punkty za przekręt wydawcy w tytule. Rower pojawia się sporadycznie, jak akurat autor go od kogoś pożyczy, natomiast grubo ponad połowa zawartości to opis różnych aspektów politycznych i historycznych Polski, większość których znamy znacznie lepiej z lekcji historii niż autor z własnych obserwacji.
Największa wartość tej pozycji to inny punkt widzenia i pewne aspekty pokazane z szerszego punktu widzenia niż interes Polski. Fanom historii się spodoba, ale fanom podróży rowerowych i rozmów z ludźmi - już raczej nie.

Największa wartość tej...

Już chciałem obsmarować autora ale spojrzałem na tytuł książki w oryginale - chuj w dupe wydawcy w takim razie za chwyt marketingowy z tytułem - dobrze że spiraciłem i nie zarobiliście.

Książka to geopolityczne gdybanie co by mogło stać się z Polską po WW II, autor coś tam się zna ale sporo rzeczy przestrzelił i często miesza lub myli fakty. Przypisy tłumacza i wydawcy dużo rzeczy prostują, ale męczące jest czytanie akapitu a potem przechodzenie do odsyłacza ze ten akapit w sumie może nie być prawdą. Na osłodę mamy wplecione anegdoty autora z pobytu w Polsce i wypowiedzi rozmówców z którymi udało mu się zamienić słowo jednak nie jest tego dużo i moim zdaniem nie ratuje to książki.

Moim zdaniem nie warte czytania, chyba że dla fanów geopolityki - źle się zestarzało. Do poprzedniej części nawet nie będę porównywał.

Jestem nieco rozczarowany. Dotyczy to zarówno wydawcy, jak i samej treści.
Książka opisuje rzeczywistość Polski po zakończeniu drugiej wojny światowej, ale nie jest to typowy reportaż. Spora jej część to rys historyczny Polski oraz polityczne rozważania o bieżącej sytuacji. Można rzucić okiem na dość stereotypowy obraz Polski oczami obcokrajowca, ale rozważania o bieżącej sytuacji w 1945 roku są słabą stroną książki. Oczywiście, my wiemy co się stało, więc stawia to autora w niekorzystnym świetle, ale jego rozważania są słabo popierane faktami i po prostu nudne.
Najkrótsza część książki to opis podróży po Polski - dla mnie najciekawsza rzecz.
I tu błyszczy chwyt marketingowy wydawcy - w gruncie rzeczy to nie jest książka o podróży rowerem po Polsce, a tytuł jest głęboko mylący. Jasne, że tworzy to spójną całość z innymi książkami autora. Ale niestety nie oddaje faktycznej treści książki.
Jeśli więc drogi czytelniku liczysz na reportaż z 1945 roku, to będziesz srodze zawiedziony. Dostaniesz coś zupełnie innego, podlane sosem reportażowym.

Jestem nieco rozczarowany. Dotyczy to zarówno wydawcy, jak i samej treści.

Zgadzam się z ocenami czytelników, że ta druga część książki w porównaniu z pierwszą jest słabsza. Wprowadzenie historyczne dla tych, którzy czytali poprzednią pozycję jest niepotrzebne, ale jeżeli ktoś czyta tylko tą książkę to chyba jednak musi być. Autor opisuje małą część Polski powojennej. Nie był na Pomorzu, Mazowszu, a nawet w Wielkopolsce. Widzi wielkie zniszczenia, zaczątki wprowadzanej władzy i wszechobecnych Rosjan oraz komunistów z Rosji. Często zwraca uwagę na powszechną grabież wszystkiego co ich zdaniem jest "poniemieckie" Jednak jest optymistą, widzi możliwość wolnych wyborów i demokratycznej Polski w przyszłości. Widzi szybki rozwój dzięki pomocy i kredytom z państw demokratycznych. Mimo, że historia potoczyła się inaczej to opowieść o tych czasach, widziana oczami Brytyjczyka jest warta przeczytania.

Samo pióro autora tej publikacji uznaję za dość przyjemne dla czytelnika. Treść tej publikacji traktuję dwojako. Z jednej strony pozytywne przedstawienie przeciętnego Polaka, z drugiej strony bardzo "optymistyczne" podejście do komunistycznych władz PRL. Trącało tu trochę propagandą.

727 użytkowników ma tytuł Rowerem przez Polskę w ruinie. Niezwykła podróż po kraju, który zmienił się nie do poznania. Jedyny nieocenzurowany reportaż z 1945 roku na półkach głównych
151 użytkowników ma tytuł Rowerem przez Polskę w ruinie. Niezwykła podróż po kraju, który zmienił się nie do poznania. Jedyny nieocenzurowany reportaż z 1945 roku na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Rowerem przez Polskę w ruinie. Niezwykła podróż po kraju, który zmienił się nie do poznania. Jedyny nieocenzurowany reportaż z 1945 roku

Cytaty z książki Rowerem przez Polskę w ruinie. Niezwykła podróż po kraju, który zmienił się nie do poznania. Jedyny nieocenzurowany reportaż z 1945 roku

Bernard Newman Rowerem przez Polskę w ruinie. Niezwykła podróż po kraju, który zmienił się nie do poznania. Jedyny nieocenzurowany reportaż z 1945 roku Zobacz więcej