- komiksy
- Let's Talk About It: The Teen's Guide to Sex, Relationships, and Being a Human
- 2022-08-24
- 2022-08-24
- Olga Połowianiuk
Porozmawiajmy o seksie bez tabu!
Otwarty na różnorodność i szczery poradnik w formie powieści graficznej – o płci, orientacji seksualnej, wyrażaniu zgody na seks i bezpieczeństwie, gdy ktoś się na niego zdecyduje. Idealna książka dla nastolatków zadających pytania… Czy to, co czuję, jest normalne? To, co się dzieje z moim ciałem, jest normalne? Czy ja jestem normalny/normalna? Skąd mam wiedzieć, które wybory są właściwe? Jak naprawić błąd?
Let’s Talk About It to przemyślana, dobrze opracowana powieść graficzna i przewodnik po wszystkim, co musisz wiedzieć, a nie wiesz, jak o to zapytać. Opowiada o związkach, o przyjaźni, o tożsamości płciowej, o orientacji, anatomii, obrazie ciała, ale też o bezpiecznym seksie, sekstingu, odrzuceniu, edukacji seksualnej i wielu innych ciekawych kwestiach.
Inkluzywny, śmiały przewodnik – Nick i Charlie z „Heartstoppera” też by go czytali!
Świeża, inkluzywna książka oferująca konkretne i kompletne informacje o seksie i seksualności.
PublishersWeekly, starred review
Szczere, normalizujące i sekspozytywne… Używa obrazów w najlepszy i najbardziej edukacyjny sposób.
KirkusReviews, starred review
Każda część tej książki jest wypełniona ważnymi informacjami o zgodzie na seks, o szacunku, rozwadze i granicach… Prawdziwa rozmowa o związkach i seksie.
School Library Journal
Szczere i otwarte spojrzenie na seks, związki i samozrozumienie.
Booklist
Kup Let's Talk About It. Relacje, płeć oraz seks - czyli wszystko, o czym chcesz pogadać, a nie wiesz jak w ulubionej księgarni
Oceny książki Let's Talk About It. Relacje, płeć oraz seks - czyli wszystko, o czym chcesz pogadać, a nie wiesz jak
196 użytkowników ma tytuł Let's Talk About It. Relacje, płeć oraz seks - czyli wszystko, o czym chcesz pogadać, a nie wiesz jak na półkach głównych- Przeczytane 129
- 2022 6
- Komiks 3
- Edukacja seksualna 2
- Przeczytane w 2022 2
- Popularnonaukowe 2
- 2023 2
Cytaty z książki Let's Talk About It. Relacje, płeć oraz seks - czyli wszystko, o czym chcesz pogadać, a nie wiesz jak
Dodaj cytat z książki Let's Talk About It. Relacje, płeć oraz seks - czyli wszystko, o czym chcesz pogadać, a nie wiesz jak
Dodaj cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Let's Talk About It. Relacje, płeć oraz seks - czyli wszystko, o czym chcesz pogadać, a nie wiesz jak
Edukujmy i rozmawiajmy!
Edukujmy i rozmawiajmy!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNajlepiej w tak inkluzywny, otwarty, pozytywny i przystępny sposób, jak w tej książce.
Książka dla pryszczatych nastolatków którzy po jej przeczytaniu z wypiekami na twarzy mają uznać że ogarnął ich stan nadprzyrodzonego oświecenia. Dla ludzi którzy rozmawiają z rodzicami o wszystkim i o seksie ta książeczka nadaje się na papier toaletowy. Niestety nie jest nawilżany.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie rozumiem tych wszystkich oburzeń co do tej książki i negatywnych opinii, i sugerowania, że zachęca do oglądania pornografii i masturbacji, coś wam powiem wasze nastoletnie dzieci i tak to robią😉
Według mnie bardzo przydatna, można się z niej sporo dowiedzieć chociażby na temat chorób przenoszonych drogą płciową, antykoncepcji czy jak zbudowane są nasze narządy płciowe(zewnętrzne i wewnętrzne) i że każdy może wyglądać inaczej, to ważne.
I bądźmy szczerzy sama jeszcze niedawno byłam nastolatką i pamiętam jak to wygląda, edukacja seksualna w szkole nie istnieje, rodzice zazwyczaj krępują się rozmawiać z dziećmi albo dzieci najzwyczajniej krępują się rozmawiać na takie tematy z rodzicami, szkoda, że nie było takiej książki kiedy to ja wchodziłam w dorosłość i poznawałam siebie.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWedług mnie bardzo przydatna, można się z niej sporo dowiedzieć chociażby na temat chorób przenoszonych drogą płciową, antykoncepcji czy jak zbudowane są nasze narządy...
Po prostu szkodliwa. Książka zachęca do konsumpcji pornografii oraz niebezpiecznych praktyk seksualnych i zawiera obrzydliwe ilustracje.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJako osobą z nadwaga nie rozumiem jak można wciskać kit, że jest to coś dobrego ? Odpowiem Nie ma !
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toA wciskanie, że są plusy jest obłuda i wciskanie sobie jakiegoś nieznanego (dla mnie) przyimka wyimigowanej płci.
Zostawiam książkę bez oceny, ponieważ uważam że każda osoba znajdzie inną informację z książki i każdemu będzie w inny sposób pomocna. Uważam, że w sposób jakim wiedza jest przekazana w tej książce jest przyjemna, ponieważ jest prowadzona w stylu rozmowy z starszym/starszą bratem/siostrą. Także myślę że nie jest złym pokazywanie wiedzy przez stronę graficzna, nawet czasem była pomocna. Jeżeli chodzi o odpowiedni wiek, który jest zapisany na książce myślę że jest dobry, ponieważ dużo nastolatków eksperymentuje i myślę, że taka wiedzę może być przydatna.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka zawiera wiele szkodliwych informacji, np. sugestie, że choroby weneryczne czy hiv to w gruncie rzeczy nic strasznego i wystarczy brać leki.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toObowiązkowa lektura dla każdego dorosłego człowieka oraz dla młodzieży. Polecam serdecznie!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka bardzo ważna dla młodego pokolenia.
Forma komiksu uprzyjemnia i ułatwia poruszanie czasem trudnych tematów seksualności czy tożsamości płciowej.
Książka bardzo ważna dla młodego pokolenia.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŻałuję, że kilka lat temu nie miałem możliwości przeczytania jej, bo bardziej by się przydała niż teraz.
𖦹 Nie sądziłam, że książka tak zachwalana na bookstagramie okaże się aż tak zła i TOKSYCZNA. Większość z tematów jest bardzo słabo rozwinięta i jak na książkę edukacyjną, za dużo się stąd nie wyniesie. Jedyne plusy jakie widzę to ładna kreska i kilka informacji, które faktycznie są okej np. orientacje, tożsamości, temat zazdrości, anatomia (to akurat ciężko zepsuć).
𖦹 Dlaczego tak uważam? Na początek takie "błahostki":
- (s.23) przytulanie to seks (what?)
- (s.40) ,,Związki przyjacielskie - dla osób w takiej relacji najbardziej liczą się przywiązanie i intymność, a bliskość fizyczna i SEKS SĄ DLA NICH MAŁO WAŻNE lub w ogóle ich nie interesują." (Czy my mówimy o tym samym pojęciu przyjaźni czy ja czegoś nie zrozumiałam?)
𖦹 Jednak z tej książki dowiemy się też, że:
- infekcje płciowe (w tym np. HIV) nie są aż takie straszne i cytując ,,Nie martw się jeśli zdarzy ci się coś złapać".
- Jeśli się nie masturbujesz, nie będziesz szczęśliwy podczas seksu i w ogóle nie powinieneś go uprawiać.
- mamy przestać dążyć do "idealnego" ciała i zaakceptować siebie - oczywiście nie patrząc na aspekty zdrowotne, bo większość sylwetek, które są tam pokazane niestety pokazuje nadwagę. I tak, warto zaakceptować swoją sylwetkę, ale trzeba też patrzeć na zdrowie i nie iść w toksyczny body positive.
- Jeśli chcemy używać lubrykantu, musimy sami znaleźć w internecie, który będzie dla nas najlepszy - bo jak wiemy, internet wie najlepiej.
- To samo dotyczy fetyszy/kinku, gdzie jedyna rada, to ,,poszukaj w necie" - skoro ktoś postanowił podjąć się takiego tematu, dlaczego nie podał jakiś przykładów? Rad? Mówienie czegoś takiego osobie młodej (książka jest 15+),która odkrywa swoją seksualność i chciałaby się czegoś dowiedzieć jest złe i w pewnym sensie niebezpieczne. Temat fetyszy/kinku jest tak rozległy, że bardzo łatwo w internecie natknąć się na coś, co może a) wywołać traumę b) zranić kogoś. Tu dla przykładu mogę podać np. bicie, duszenie czy okaleczanie, które może doprowadzić do nieszczęścia.
𖦹 A na koniec "ciekawostka": wiedzieliście, że błonę dziewiczą posiada tylko CZĘŚĆ ludzi i że z czasem ZANIKA? Tak, ja też nie.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to𖦹...