Słońce, morze, gwiazdy. Kojąca podróż przez starożytne prawdy

- inne
- The Sun, the Sea and the Stars. Ancient wisdom as a healing journey
- 2022-11-23
- 2022-11-23
- Aleksandra Pieńkosz
„Nawet podróż długa na tysiące mil rozpoczyna się od pierwszego kroku” – Laozi
Wkrocz na ścieżkę poznawania siebie, w której towarzyszyć ci będzie Iulia Bochis (@iuliastration). Jej wizualna opowieść, w której piękne ilustracje przeplatają się z uniwersalnymi prawdami starożytnych mędrców, to wędrówka śladami ponadczasowych wartości – miłości do siebie i samorozwoju.
Kup Słońce, morze, gwiazdy. Kojąca podróż przez starożytne prawdy w ulubionej księgarni
Oceny książki Słońce, morze, gwiazdy. Kojąca podróż przez starożytne prawdy
240 użytkowników ma tytuł Słońce, morze, gwiazdy. Kojąca podróż przez starożytne prawdy na półkach głównych- Chcę przeczytać 119
- 2023 5
- 2022 5
- Przeczytane 2025 3
- 2025 3
- Literatura piękna 3
Cytaty z książki Słońce, morze, gwiazdy. Kojąca podróż przez starożytne prawdy
Dodaj cytat z książki Słońce, morze, gwiazdy. Kojąca podróż przez starożytne prawdy
Dodaj cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Słońce, morze, gwiazdy. Kojąca podróż przez starożytne prawdy
"Miej cierpliwość do siebie. Żadne nasiono nie widziało kwiatu, który z niego wyrośnie".
Momentami można mieć ciarki widząc połączenie trafnych słów z równie wymownym ich zobrazowaniem. Poczułam to, gdy wraz z moją znajomą zaczęłyśmy przeglądać ją na spotkaniu. Z miejsca też miałyśmy możliwość rozmowy na temat przesłań, które zobaczyłyśmy 🙏
Dla mnie już sam tytuł jest wyjątkowy: słońce, morze, gwiazdy - przecież to nadzwyczajne trio, które uwielbiam, ale nie tylko. To połączenie z naturą, wszechświatem, czymś większym od nas, ma tutaj istotne znaczenie.
Pozycja jest niewielkich rozmiarów, ale niesie duże przesłania:
☀️ O tym, że tkwi w nas moc samego istnienia
🌊 O naszej wyjątkowości
✨ O możliwości przemian i rozkwitu.
Cudowna pozycja - kompozycja 🥺 Chciałabym więcej takich książek 😇
Co jest najbliższe Tobie:
słońce, morze, czy gwiazdy?
Podsumowując. jest to piękny tytuł i wnętrze dodające skrzydeł i czule trafiające w serce 🤍
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka to subtelne, harmonijne ilustracje i krótkie sentencje - esencje, podzielone na pory roku.
Jeśli czujesz, że Twoje życie się zmienia, na dobre bądź po raz kolejny podstawia Ci nogę, sięgnij po tę książkę.
Jeśli Twoje serce i duszę wypełnia wszechogarniająca miłość, sięgnij po tę książkę.
Jeśli radość to coś, co właśnie odczuwasz bądź właśnie poczuł.ś mocno jej brak, sięgnij po tę książkę.
Powodów by po nią sięgnąć jest jednak znacznie więcej. To swego rodzaju drogowskaz, który pokaże Ci, że życie ma wiele dróg, takich, które już znasz i którymi podążał.ś, ale w zabieganiu udało Ci się zboczyć ze ścieżki i zagubić w chaosie codzienności.
To piękne otulenie i i pełne kojącej mocy słowa. Takie, które będą dla Ciebie wsparciem, gdy tego właśnie potrzebujesz. Dodadzą Ci wiatru w skrzydła, abyś znów poczuł(a) jak to jest latać. Takie, które przypomną o nieistotnych wydawałoby się sprawach, a które mają wielkie znaczenie w Twoim życiu.
To wreszcie opowieść o Tobie i Twojej sile, osiągnięciach, sprawczości i wielkiej odwadze, z jaką dotarł.ś do miejsca, w którym jesteś.
Dla mnie to hołd oddany życiu, temu które teraz, temu przed nami i wreszcie temu, na które można spojrzeć z wdzięcznością.
"Wdzięczne serce to magnes przyciągający cuda".
Ta książka to jeden z takich cudów. Okraszony niezwykłymi ilustracjami Autorki, która w moim sercu zostawiła na zawsze swój ślad. Wzbudziła emocje, pozwoliła na uśmiech i łezkę wzruszenia i zostawiła promyczek słońca, aby jego światło niosło otuchę, gdy w życiu nadchodzą ciemności, a nadzieja ledwie się tli.
Z wdzięcznością za tę piękną podróż w głąb siebie 10/10. Wybierzcie się w nią i pozwólcie na oczarowanie💙
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJeśli kiedykolwiek poczuł.ś się opuszczon., niezrozumian., samotn., sięgnij po tę książkę.
Pięknie wydana książka zawierająca głównie ilustracje i stare sentencje, które przeprowadzają nas przez życie.
Można przeczytać i obejrzeć za jednym posiedzeniem, nie ma sensu się tak spieszyć i bez większej refleksji przerzucać strony. Moim zdaniem warto podzielić sobie tą książkę na 4 posiedzenia robiąc przerwy po każdej porze roku (jak określa to autorka "porze duszy"),aby móc zatrzymać się na chwilę i pomyśleć o sobie, o tym jacy jesteśmy, jacy chcemy być...
Świetna pozycja do własnej biblioteczki, ale też będzie idealna na prezent.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJest to książka o rozwoju osobistym, o odkrywaniu siebie i dojrzewaniu do bycia w pełni wolną, niezależną i pewną siebie osobą.
afirmacja zmiany, ale mądrości rodem z instagrama. Mało treści, dużo obrazków.
afirmacja zmiany, ale mądrości rodem z instagrama. Mało treści, dużo obrazków.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPiękne ilustracje. I to w sumie tyle 🙈
Piękne ilustracje. I to w sumie tyle 🙈
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPodnosząca na duchu, przepięknie wydana. Można do niej wracać codziennie. Idealny dodatek do prezentu.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŁadnie wydana i ilustrowana książka okraszona banałami.
Ładnie wydana i ilustrowana książka okraszona banałami.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to🌊Kojąca podróż przez starożytne prawdy - taka właśnie jest ta książka.
🌊Okraszona ujmującymi ilustracjami autorki @iuliastration , które jeszcze bardziej podbijają przekaz.
☀️Każdy czasem potrzebuje „motywacyjnej i pełnej wsparcia gadki” i to właśnie tu znajdziemy. Jestem pewna, że wielokrotnie będę wracała do myśli zawartych w tej książce.
🌊Kojąca podróż przez starożytne prawdy - taka właśnie jest ta książka.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to✨Kojąca, pokrzepiająca, otulająca, po prostu pełna wsparcia i dająca spokój ducha✨
„Słońce, morze, gwiazdy. Kojąca podróż przez starożytne prawdy” to bardziej album niż książka i w sumie nie wiadomo, do jakiego odbiorcy jest skierowana. Najbezpieczniej umieścić ją w dziale poradników, tylko taka kategoryzacja może znacząco ograniczyć krąg czytelników.
W moim odczuciu uniwersalne prawdy, którymi ozdobione są poszczególne ilustracje, są tylko motorem napędowym do głębszych przemyśleń a przede wszystkim dyskusji, takiej szczerej rozmowy o emocjach. Przestrzeń, jaką oferują obrazy Iulii Bochis pozwala się wyciszyć i uwolnić od natłoku myśli. Emocje uwolnione tworzą wolne miejsce w głowie, a to pozwala na dalszy, swobodny rozwój. Jeżeli więc macie umiejętność wyrażania emocji słowami (co wbrew pozorom nie jest takie powszechne),to ta książka jest dla Was. Można ją spokojnie wykorzystać do rozmów zarówno z dzieckiem, jak i dorosłym. Głównie po to została stworzona. Zachęcam do zapoznania się z nią, zwłaszcza że wydanie zwala z nóg :)
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW moim odczuciu uniwersalne prawdy, którymi ozdobione są poszczególne ilustracje, są tylko motorem...
Książka piękna w swej prostocie. Autorka zabiera nas w metaforyczną podróż poprzez etapy naszego życia, porównując je do pór roku: zmiana - jesień, samotność - zima, miłość - wiosna, radość - lato. Zwraca uwagę na rzeczy często przez nas niedostrzegane i niedoceniane.
Niemniej jednak po książce spodziewałam się czegoś więcej. Rzadko decyduję się na tego typu pozycje - często brakuje mi w nich czegoś głębszego...
Czy znalazłam w niej coś, co do mnie przemówiło? Otóż tak:
"Myślę, że trzeba iść dalej, choćby po to, by zobaczyć, co się stanie".
"Czasami być silnym oznacza odpuścić".
"Dziś jest idealny dzień, aby czuć dumę z tego, jak daleko udało Ci się zajść".
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNiemniej jednak po książce spodziewałam się czegoś więcej. Rzadko decyduję się na tego typu pozycje -...