Pozytywnie! Jak nie szukać dziury w całym
Odmień swoje życie na lepsze!
Psychologowie i terapeuci jednym głosem biją na alarm! Coraz częściej mamy problemy z samoakceptacją, poczuciem celowości i sensu życia, utrzymaniem pozytywnych relacji z innymi ludźmi, a przede wszystkim z odczuwaniem radości z życia. Ta, wydawać by się mogło, przygnębiająca diagnoza nie jest jednak wyrokiem. Żyją bowiem wokół nas ludzie, którzy mimo licznych przeciwności losu, niepowodzeń, a czasami naprawdę ciężkich przeżyć potrafią myśleć pozytywnie i zachować pogodę ducha.
Pojawia się zatem pytanie: jak oni to robią? Co sprawia, że w obliczu nawet trudnych sytuacji życiowych potrafią z optymizmem patrzeć przed siebie i cieszyć się każdym dniem? Z wieloletnich doświadczeń autorki w pracy z ludźmi wynika, że wszystko, co potrzebne do zmiany, jest w nas. I tylko od nas zależy, czy umiejętnie wykorzystamy nasze wewnętrzne zasoby.
Jeżeli chcesz się dowiedzieć, jak pokonać zgubny nałóg szukania dziury w całym i przestawić się na pozytywne myślenie sięgnij po tę książkę. I pamiętaj: jesteś tym, co myślisz. A myślami budujesz własny świat.
Kup Pozytywnie! Jak nie szukać dziury w całym w ulubionej księgarni
Oceny książki Pozytywnie! Jak nie szukać dziury w całym
59 użytkowników ma tytuł Pozytywnie! Jak nie szukać dziury w całym na półkach głównych- Przeczytane 41
- Audiobooki 2
- Popularnonaukowe 1
- Audiobooki 2025 1
- Współpraca z Wydawnictwem 1
- Posiadane a nieprzeczytane 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Pozytywnie! Jak nie szukać dziury w całym
Przeczytałam „Pozytywnie! Jak nie szukać dziury w całym” Anny Walewicz-Kuc i daję jej 6/10.
Z drugiej jednak strony momentami miałam wrażenie, że porady są zbyt ogólnikowe i powierzchowne – brakowało mi głębszych przykładów czy narzędzi, które dałyby mocny impuls do rzeczywistej przemiany. Kilka rozdziałów zdawało się powtarzać te same myśli w nieco innych słowach.
Podsumowując, to sympatyczna, łatwa w odbiorze lektura dla osób początkujących w temacie pozytywnego myślenia, ale jeśli szukasz konkretów i głębszego warsztatu, możesz poczuć niedosyt.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZ jednej strony spodobał mi się lekki, rozmowny styl autorki – czułam się, jakbym rozmawiała z przyjaciółką, która tłumaczy, jak wyłapywać pozytywy w codziennych drobiazgach. Praktyczne ćwiczenia i krótkie anegdoty potrafią zainspirować do zmiany myślenia.
Z drugiej jednak strony...
Moim zdaniem, książka jest przeciętna. Owszem zawiera kilka fajnych wskazówek, jednak oczekiwałam czegoś więcej. Natomiast po przeczytaniu jej czuję niedosyt.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo cudowna książka, tak bardzo potrzebna w rozwoju osobistym. Dała mi do myślenia i wypełniła optymizmem. Autorka proponuje wiele przydatnych ćwiczeń, które warto wykonać nawet w myślach żeby zrozumieć przesłanie danego rozdziału. Jestem naprawdę pod wrażeniem mocy jaką wypełniłam się dzięki temu poradnikowi. Książkę zostawiam na półce w widocznym miejscu, tak aby wracać do niej w razie potrzeby i wątpliwości.
To cudowna książka, tak bardzo potrzebna w rozwoju osobistym. Dała mi do myślenia i wypełniła optymizmem. Autorka proponuje wiele przydatnych ćwiczeń, które warto wykonać nawet w myślach żeby zrozumieć przesłanie danego rozdziału. Jestem naprawdę pod wrażeniem mocy jaką wypełniłam się dzięki temu poradnikowi. Książkę zostawiam na półce w widocznym miejscu, tak aby wracać do...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzy terapeuta powinien mówić pacjentowi/klientowi "A nie mówiłem?" Czy to nie stawia go na pozycji osoby nieomylnej i wszystkowiedzącej? Zawartość książki jak okładka - mało związku z tematem, za to kolorowo i chwytliwie. Treść, z której można by coś rzeczowego wyciągnąć, zmieściłaby się maksymalnie w 1/6 książki. Reszta to głównie opowieści autorki o niej samej, nie mające wiele wspólnego z tematem. Książka pisana kwiecistym, męczącym językiem, łączącym kolokwializmy z pseudonaukowymi terminami. Jest zaproponowanych kilka ćwiczeń (chyba 5) i to są jedyne konkrety. Znajdziemy też opowiadania. Podsumowując - groch z kapustą o niczym, wybrzmiewający Paolo Coelho. Jak na książkę psychologiczną (?),zaskakująco dużo w niej autopromocji osoby autorki, za mało skupienia na odbiorcy. Czytając recenzję zastanawiam się, czy na pewno chodzi o tę samą książkę.
Czy terapeuta powinien mówić pacjentowi/klientowi "A nie mówiłem?" Czy to nie stawia go na pozycji osoby nieomylnej i wszystkowiedzącej? Zawartość książki jak okładka - mało związku z tematem, za to kolorowo i chwytliwie. Treść, z której można by coś rzeczowego wyciągnąć, zmieściłaby się maksymalnie w 1/6 książki. Reszta to głównie opowieści autorki o niej samej, nie...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzy zastanawiałeś się kiedyś, dlaczego niektórym wszystko wydaje się przychodzić z łatwością? Dlaczego niektórzy, mimo mniejszych zasobów, osiągnięć niż my sami, są bardziej szczęśliwi? Dlaczego, mimo niesprzyjających okoliczności, są w stanie realizować marzenia, podczas kiedy nam los rzuca kolejne kłody pod nogi? Jeśli choć raz zadałeś sobie takie pytania, to uważaj – co sądzisz o tezie, że różnica pomiędzy tobą a innymi tkwi w … sposobie myślenia?
Niezależnie jak kontrowersyjne dla wielu może wydawać się to stwierdzenie, to psycholog, specjalistka z zakresu komunikacji międzyludzkiej, Anna Walewicz-Kuc pokazuje, że może tkwić w nim ziarno prawdy. A nawet coś więcej niż ziarno, o czym przekonujemy się dzięki lekturze książki pt. „Pozytywnie. Jak nie szukać dziury w całym”. Opublikowana nakładem Wydawnictwa Sensus pozycja nie jest typowym poradnikiem psychologicznym, nie znajdziemy tu specjalistycznych określeń czy akademickich, trudnych dla zrozumienia dla przeciętnego odbiorcy tekstów. Są za to przykłady, opowieści z życia zawodowego autorki, a także konkluzje, prowadzące nas w kierunku zmiany. Oczywiście, jeśli jej chcemy, bowiem będzie to proces, którzy (przy udziale książki najlepiej) możemy zainicjować. Książka pełna jest spostrzeżeń na temat tego, jak łatwo i szybko zmienić swoje życie, pokonać ograniczenia, ale tak naprawdę nikt tego za czytelnika nie zrobi, warto zatem wziąć ster w dłonie.
Książka składa się z dziewięciu części, z czego pierwsza odpowiada na pytanie, czym jest psychologia pozytywnego myślenia i czym się zajmuje. Autorka podkreśla, że psychologia ta zakłada, że u podstaw naszego dysfunkcyjnego działania leżą systemy różnych przekonań. Co więcej, że jeśli chcemy mieć możliwość życia po swojemu, takie samo przyzwolenie powinniśmy dać też innym – już samo uświadomienie sobie tego, że każdy z nas jest inny, będzie pierwszym krokiem ku naszej transformacji.
Cześć druga dotyczy noszenia masek i gry nawet wówczas, kiedy chcemy być autentyczni. Jako główny powód takiej sytuacji autorka wskazuje negatywne programy oddziałujące na naszą podświadomość, ograniczające przekonania, które nie pozwalają wyjść poza granice przeciętności. Kolejna część traktuje o problemach zbierających się nad nami, a traktowanych niczym najgorsze zło i kara w nas wymierzona, coś, z czym należy walczyć. Co najgorsze, walczymy niesieni emocjami. Tym czasem to, co musimy zrobić, to dotrzeć do istoty problemu, a wówczas znajdziemy również rozwiązanie. Tym co możemy zrobić jest natomiast wychwytywanie sygnałów ostrzegawczych, zamiast ich ignorowania.
Część czwarta prowokuje do zastanowienia się, skąd w ogóle problemy się biorą, a także w jaki sposób są powiązane z naszymi myślami. Czy to możliwe, że … problemy powstają w naszych głowach? W piątej części autorka zdradza nam sekret życia bez ograniczeń (m.in. przestań myśleć o tym, co na twój temat pomyślą inni),zaś w kolejnej – omawia destrukcyjne myśli, identyfikuje nasze wewnętrzne „gremliny”. W części siódmej zajmować się będziemy toksyczną zazdrością, w kolejnej zaś wybudzaniem się z „egzystencjalnego letargu” i to najlepiej jak najszybciej, kiedy mamy jeszcze szansę smakować życie. Ostatnia, dziewiąta część, zawiera wskazówki pozwalające nam odnaleźć swoje prawdziwe ja. To m.in. oznacza naukę obcowania ze sobą, brak uzależniania naszego wewnętrznego spokoju od innych i zatrzymanie się w pogoni za czymś, czego nawet nie potrafimy nazwać.
Osobiste refleksje autorki, przywołane historie, teksty, a także zawarte w książce ćwiczenia nie tylko pozwalają nam się przebudzić ze snu, ale również polubić siebie i … życie. Zmiany będą widoczne niemal natychmiast szczególnie, jeśli będzie to aktywna lektura, my zaś oddamy się pewnej refleksji i nie zawahamy się przed zmianami. Działanie powinno być natychmiastowe, bo przecież odkrywanie kolorów życia może być fascynujące!
Czy zastanawiałeś się kiedyś, dlaczego niektórym wszystko wydaje się przychodzić z łatwością? Dlaczego niektórzy, mimo mniejszych zasobów, osiągnięć niż my sami, są bardziej szczęśliwi? Dlaczego, mimo niesprzyjających okoliczności, są w stanie realizować marzenia, podczas kiedy nam los rzuca kolejne kłody pod nogi? Jeśli choć raz zadałeś sobie takie pytania, to uważaj – co...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOd dawna nie sięgam po poradniki. Ten jednak bardzo skusił mnie tytułem i oczywiście zachwycającą okładką. A i muszę przyznać, że treść była bardzo ciekawa. Czy książka daje jasną odpowiedź na pytanie z okładki? Nie, ale pokazuje nad czym można popracować by tą odpowiedź znaleźć w samym sobie.
I jak zwykle mam problem z pisaniem o poradniku bo ciężko opowiedzieć o czymś co nie ma fabuły. Ale generalnie autorka bardzo fajnie traktuje czytelnika, niemal jak swojego znajomego. Udziela rad, przytacza swoje historie, namawia do pracy nad sobą, ale do niczego nie zmusza. Pokazywane są ćwiczenia jakie można wykonywać, by dowiedzieć się czegoś o sobie, ale jednocześnie jest zaznaczone, by nie robić ich od tak, że lepiej poczekać, aż będzie się miało chwilę ciszy i spokoju. Ogólnie bardzo podoba mi się takie podejście w poradnikach i ten akurat mogę naprawdę mocno polecić.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to.
Miło mi Was powitać na kolejnym spotkaniu Dyskusyjnego Klubu Książki. Tym razem po raz kolejny omówimy książkę przeznaczoną dla tych, którzy lubią poradniki. Chociaż kto wie, być może osobom, nie czytającym tego gatunku też się spodoba.
Porozmawiamy dokładnie o “Pozytywnie. Jak nie szukać dziury w całym” Anny Walewicz - Kuc. I od razu powiem, że autorka rozbroiła mnie swoją szczerością w niektórych sprawach co sprawiło, że ten tytuł czytało mi się naprawdę przyjemnie. Generalnie dotyczył on tego, jak cieszyć się życiem, mimo że czasem nie jest w nim kolorowo. Zostały tu przytoczone historie z życia pisarki, trochę teorii oraz ćwiczenia. I w sumie to na jednym z nich chciałabym się teraz skupić.
Zazwyczaj przy takich poradnikach wybieram parę lekcji, które mam zamiar wykonywać i wykorzystać w przyszłości. Akurat tutaj wybór padł na zadanie, polegające na nie myśleniu o negatywnych sprawach przez cały tydzień. Powiem tyle. Nie udało mi się zakończyć pozytywnie wyzwania, chociaż mam wrażenie, że z każdym dniem coraz mniej rozważam o sprawach, wyzwalających u mnie negatywne emocje (oczywiście chodzi mi tutaj o te, na które nie mam wpływu). Będę próbować więc dalej, aż w końcu przez cały tydzień uda mi się o nic nie martwić.
Tak jak już wspominałam, to jest pozycja przede wszystkim dla osób, które lubią różnego rodzaju poradniki. Jeżeli więc czujecie, że moglibyście polubić się z tym tytułem, to zachęcam do sięgnięcia po niego.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPorozmawiamy dokładnie o “Pozytywnie. Jak nie szukać dziury w całym” Anny Walewicz - Kuc. I od razu powiem, że autorka rozbroiła mnie...
Mówią, że pozytywne nastawienie to połowa sukcesu. I właśnie na tym autorka skupia się w tej książce, pokazując jak istotne jest nie tylko pozytywne myślenia, ale również odnalezienie swojego prawdziwego „ja”. W książce znajdziemy opisane kilka różnych etapów i sytuacji z codziennego życia, które maja wpływ na nasze poglądy oraz w pewien sposób zmuszają nas do dopasowania się do innych. Często tak postępujemy nieświadomie, albo tylko dlatego, że chcemy się dopasować do grupy lub nie wyróżniać jeśli tylko my mamy odmienne poglądy. Autorka udowadnia, że takie postępowanie prowadzi do tego, że nie jesteśmy sobą co często prowadzi do ogólnego niezadowolenia i odbiera nam radość życia. Autorka często przywołuje historie z swojego życia i na ich przykładzie pokazuje jakie można podjąć działania, aby odzyskać swoje prawdziwe oblicze i być dzięki temu bardziej szczęśliwym człowiekiem. To co dla mnie jest dużym plusem to fakt, że znajdziemy tutaj wskazówki oraz ćwiczenia, które pozwolą nam inaczej spojrzeć na swoje nastawienie, ale nie ma tutaj „gotowych rad”. Taka forma poradnika i fakt, że autorka chce, aby czytelnik nie kopiował kolejnej osoby tylko dotarł do swojego wnętrza, taka forma mi bardzo odpowiada i zwiększa sympatię do autora. Jest to naprawę pozytywny i lekki poradnik „w sam raz na raz”. I do tego okłada, która też pozytywnie wpływa na nastrój.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZadzwoniła do mnie przyjaciółka, cała zestresowana, bo dostała ofertę pracy. Pracy na lepszych warunkach niż w dotychczasowej. I tu zaczął się jej „dramat”. Co ma teraz zrobić, bo… i tu zaczęła się wyliczanka plusów i minusów. Znacie to? Chyba każdy tak ma, ona musiała wysłuchiwać mojej litanii plusów i minusów nowej pracy w zeszłym roku. A dlaczego o tym wspominam, bo właśnie przeczytałam książkę „Pozytywnie! Jak nie szukać dziury w całym” autorstwa mgr Anny Walewicz-Kuc, psycholog, specjalistki z zakresu szeroko rozumianej komunikacji międzyludzkiej, głównej psycholog w Instytucie Psychologii Zachowań.
W publikacji podzielonej na 9 rozdziałów autorka daje wskazówki, jak radzić sobie z niektórymi schematami, które zostały w nas zaprogramowane od wczesnego dzieciństwa, czy jak radzić sobie z problemami. Autorka zwraca uwagę, że „problemy wbrew pozorom nie są dla nas destrukcyjne. Z natury nie są ani dobre, ani złe, tak jak przyjęło się to zakładać. Mogą stanowić wyzwanie, które wzmacnia, buduje i w pewien sposób także kształtuje nas samych.”
Każdy rozdział rozpoczyna się cytatem obrazującym tematykę rozdziału. Wiele przykładów z życia autorki czy jej pacjentów pozwalają na lepsze zrozumienie zagadnienia. Autorka prowadzi swoistą terapię z czytelnikiem, jak na terapeutę przystało. „Jeśli to, co czytasz, albo wykonywanie ćwiczeń, o które Cię proszę, stanowi w tej chwili dla Ciebie przejściowy problem, to znak, że proces podświadomych zmian został uruchomiony. To, co teraz proponuję Ci zrobić, to pierwszy krok.” Czytelnik dostaje do wykonania zadania, jakie dostałby od swojego terapeuty, z tą tylko różnicą, że nie dostanie już feedbacku, mimo wszystko warto te zadania wykonać. Kilka, kilkanaście minut zastanowienia się nad swoim życiem, wyborami i „wdrukowanymi” schematami pomoże nam na lepsze spojrzenie na swoje życie.
Walewicz-Kuc wskazuje również, że w wielu przypadkach sami sobie robimy krzywdę. Zadręczamy się gdybaniem, czy opiniami innych. Autorka przytacza tutaj znane powiedzenie, które często słyszałam od mojej babci, w lekko zmodyfikowanej wersji, moja babcia zwykła mówić: „ człowiek się rodzi - ludzie gadają, bierze ślub – ludzie gadają, a jak umrze, to ludzie też będą gadać, cokolwiek człowiek nie zrobi, ludzie będą gadać i nic na to nie poradzisz.” A skoro nic na to nie możemy poradzić, to czemu mamy się tym przejmować?
Mimo, iż książka napisana jest przez psychologa, to napisana jest przystępnym i zrozumiałym językiem, choć autorka często prowokuje czytelnika i próbuje wzbudzić kontrowersje, z czego ewidentnie zdaje sobie sprawę. Treść poradnika napisana jest w formie monologu, w którym autorka zwraca się do czytelnika.
Przez całą publikację przewija się jedno słowo, odmieniane na wszelkie sposoby, a słowo to, to „pozytywnie”. „Z własnego doświadczenia wiem, że pozytywne myślenie umacnia człowieka. Ładuje akumulatory, żebyśmy mogli przejść przez trudne chwile naszego życia.”
I tym cytatem zakończę moją recenzję. Serdecznie polecam wam tę publikację, niezależnie czy interesujecie się psychologią, czy przechodzicie ciężkie chwile i potrzebuje rozwiązania, czy chcecie poprawić jakość swojego życia, czy zbyt często szukacie dziury w całym i chcecie zmniejszyć częstotliwość sabotowania siebie.
Zadzwoniła do mnie przyjaciółka, cała zestresowana, bo dostała ofertę pracy. Pracy na lepszych warunkach niż w dotychczasowej. I tu zaczął się jej „dramat”. Co ma teraz zrobić, bo… i tu zaczęła się wyliczanka plusów i minusów. Znacie to? Chyba każdy tak ma, ona musiała wysłuchiwać mojej litanii plusów i minusów nowej pracy w zeszłym roku. A dlaczego o tym wspominam, bo...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzy często coś ci przeszkadza w życiu, a może jesteś urodzonym optymistą? 😛
Książka opiera się na psychologii pozytywnej. Na co dzień wiele osób żyje w przeszłości 🕖 lub przyszłości, nie skupia się na teraźniejszości, chwili, która jest najcenniejsza, bo wydarza się dosłownie teraz. Tworzymy w swoich myślach czarne scenariusze, 😞 odbieramy sobie radość z życia, tworząc kolejne cele, które mają prowadzić do upragnionego szczęścia. Zapominając, że w tej chwili możemy być szczęśliwi.
Ta książka skłania do refleksji nad własnym życiem. Nad tym, co odbiera nam szczęście, 😉 a w wielu przypadkach może wyjść na jaw, że to my sami jesteśmy winni. Autorka przedstawia, krótkie ćwiczenia, które mają za zadanie pobudzić nasze trybiki ⚙️ w mózgu do pracy i pozwolić zmienić utarte schematy. W większości jednak są to jej przemyślenia 💭 na temat tego, jak ludzie funkcjonują na co dzień i co ich omija. Psychologia pozytywna ☀️ ma pomóc zmienić niekorzystne nawyki myślowe i wzmocnić poczucie wartości, które doprowadzi do zmiany nastawienia i nauczy czerpać radość z życia. Książka wzmacniająca, dająca poczucie zrozumienia, określająca ścieżkę życia, która jest satysfakcjonująca. 😀 Polecam osobom, które nie czują się pewnie i nie wiedzą, co mogą zrobić, aby czuć się prawdziwie szczęśliwe na co dzień.
Czy często coś ci przeszkadza w życiu, a może jesteś urodzonym optymistą? 😛
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka opiera się na psychologii pozytywnej. Na co dzień wiele osób żyje w przeszłości 🕖 lub przyszłości, nie skupia się na teraźniejszości, chwili, która jest najcenniejsza, bo wydarza się dosłownie teraz. Tworzymy w swoich myślach czarne scenariusze, 😞 odbieramy sobie radość z życia, tworząc...