Słoneczna przystań

Okładka książki Słoneczna przystań autorstwa Agnieszka Krawczyk
Okładka książki Słoneczna przystań autorstwa Agnieszka Krawczyk
Agnieszka Krawczyk Wydawnictwo: Filia Cykl: Czary codzienności (tom 3) literatura obyczajowa, romans
literatura obyczajowa, romans
Czary codzienności (tom 3)
2022-08-17
2017-04-26
Czasami wszystko musi się zagmatwać, by los mógł wreszcie wskazać właściwe rozwiązanie. Życie sióstr Niemirskich bardzo się skomplikowało – w miasteczku pojawił się ktoś, kto może zniszczyć mozolnie budowane szczęście. W dodatku rodzinnemu domowi zagraża niebezpieczeństwo – wielka turystyczna inwestycja, która ma powstać w pobliżu. Agatę, Danielę i Tosię czekają przełomowe decyzje. Czy postąpią właściwie? Czy czary codzienności zadziałają? Kto ostatecznie okaże się przyjacielem, a kto wrogiem? Agata i Daniela muszą uporać się też z własnymi uczuciami, zadać sobie kilka pytań i znaleźć na nie odpowiedzi. Kocha, lubi, szanuje, nie chce, nie dba, żartuje…
POD WIELKĄ LIPĄ W OGRODZIE SPEŁNI SIĘ NIEJEDNO MARZENIE, WYSTARCZY TYLKO ZACZEKAĆ NA ODPOWIEDNI MOMENT I POPROSIĆ.

Kup Słoneczna przystań w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Słoneczna przystań

5160 1655

Oceny książki Słoneczna przystań

OPINIE i DYSKUSJE o książce Słoneczna przystań

Wciągnęła mnie historia Agaty i spółki. Czytając tę książkę czułam się jakbym była członkiem tej społeczności. Nie ukrywam, że żal będzie się pożegnać z bohaterami.
Idealna książka na relaks.

Idealna książka na relaks.

W tym tomie po wielkiej burzy słońce wychodzi nad domem sióstr. Zakończenie cudowne - radość, nadzieja i spokój znów goszczą w Zmysłowie.

"Słoneczna przystań" przypomniała mi, że czasem największe burze przynoszą najpiękniejsze wschody słońca. Byłam z siostrami Niemirskimi w każdym ich kroku – śmiałam się, martwiłam i wierzyłam, że magia codzienności ocali ich świat.

Czytając "Słoneczną przystań", czułam się, jakbym wróciła do domu, w którym ktoś przestawił wszystkie meble – znajome, a jednak zupełnie nowe. Los plącze ścieżki, ale właśnie wtedy dzieją się rzeczy najważniejsze.

Ta książka otuliła mnie ciepłem, a chwilę później wystawiła na wichurę uczuć. Z siostrami Niemirskimi uczyłam się, że odwaga i miłość to jedyne kotwice, które naprawdę utrzymują nas w porcie.

W "Słonecznej przystani" odkryłam, że codzienność też potrafi mieć swoje czary – trzeba tylko spojrzeć uważniej. Historia sióstr Niemirskich to opowieść, w której serce bije w rytmie małego miasteczka, ale emocje sięgają daleko poza jego granice.

Kiedy zamknęłam ostatnią stronę, poczułam, że trochę się zmieniłam. Słoneczna przystań nauczyła mnie, że nawet w obliczu zagrożeń można znaleźć światło – wystarczy, że serce wskaże właściwą drogę.

1901 użytkowników ma tytuł Słoneczna przystań na półkach głównych
355 użytkowników ma tytuł Słoneczna przystań na półkach dodatkowych

Agnieszka Krawczyk
Agnieszka Krawczyk
Gdyby Agnieszka Krawczyk, autorka powieści „Napisz na priv”, była Robertem Rojkiem z książki Małgorzaty Musierowicz „Kłamczucha”, swój biogram zamknęłaby jednym zdaniem „Urodziłam się i jakoś dotąd żyję”. Żeby trochę rozwinąć temat, za nieśmiertelnym kaowcem z „Rejsu” mogłaby dodać „Urodziłam się w Krakowie, w drugiej połowie lipca, dokładnie 26 lipca”. Od tego czasu bardzo wiele się zdarzyło (o czym poniżej). Dzięki wielkiemu poczuciu humoru wykładowców oraz niezawodnemu sposobowi na zdawanie egzaminów (przedstawionemu w „Napisz na priv”) udało jej się ukończyć polonistykę na Uniwersytecie Jagiellońskim. Po studiach pracowała jako dziennikarka w krakowskich gazetach codziennych, i tak się dziwnie składało, że każda z nich dosyć szybko bankrutowała. Przykry ten fakt skłonił ją do niewesołej konstatacji, że ma w sobie coś z Jonasza lub syndyka masy upadłościowej. Późniejsza kariera nie potwierdziła na szczęście tego faktu – przez wiele lat pracowała jako redaktorka w kilku krakowskich wydawnictwach, aż wreszcie stwierdziła „ja też potrafię” i napisała książkę, która właśnie ukazała się nakładem wydawnictwa SOL. Podobnie jak bohater „Krainy chichów” J. Carrola nie znosi pomidorów, ale za to lubi kawę. Kocha swoje miasto, swoją rodzinę i przyjaciół. Bardzo dużo czyta, kolekcjonuje powieści o piratach i stare, ilustrowane wydania książek dla dzieci. Najlepszą charakterystyką autorki „Napisz na priv” są słowa R. Sabatiniego z powieści „Scaramouche”: „Już od urodzenia posiadał dar humoru i świadomość, że świat jest szalony. Było to całe jego dziedzictwo”.

Spacer nad rzeką Monika A. Oleksa
Spacer nad rzeką
Monika A. Oleksa
„Spacer nad rzeką” autorstwa Moniki A. Oleksy to powieść, która wciąga czytelnika w świat pełen subtelnych emocji, trudnych wyborów i życiowych zakrętów. Autorka, znana z umiejętności kreowania niezwykle nastrojowych historii, tym razem stawia na opowieść o poszukiwaniu własnego miejsca oraz o tym, jak przeszłość potrafi rzucać cień na teraźniejszość. Przyznanie tej książce oceny 7/10 odzwierciedla jej niezaprzeczalny urok i literacką sprawność, choć jednocześnie wskazuje na pewną przewidywalność, która jest częstym elementem literatury obyczajowej. Głównym atutem prozy Oleksy jest jej niespieszne tempo. Tytułowy „spacer” idealnie oddaje rytm narracji – nie ma tu gwałtownych wybuchów ani sensacyjnych zwrotów akcji, jest za to głęboka introspekcja i skupienie na detalu. Autorka z ogromną czułością opisuje otoczenie, sprawiając, że rzeka staje się nie tylko tłem, ale niemal żywym bohaterem, symbolem upływającego czasu i nieustającej zmiany. Czytelnik ma szansę zatrzymać się wraz z bohaterami, poczuć zapach powietrza i usłyszeć szum wody, co w dzisiejszym zabieganym świecie jest doświadczeniem niezwykle kojącym. Bohaterowie wykreowani przez Monikę A. Oleksę to ludzie „z krwi i kości”, borykający się z problemami, które mogłyby dotyczyć każdego z nas. Ich lęki, marzenia i dylematy są autentyczne, co pozwala na łatwe nawiązanie nici porozumienia między czytelnikiem a postacią. Szczególnie udane są portrety kobiet – silnych, a jednocześnie kruchych, które pod warstwą codziennych obowiązków skrywają tęsknotę za czymś głębszym. Książka, mimo swojego niezaprzeczalnego piękna, momentami wpada w zbyt sentymentalne tony. Język, choć bogaty i kwiecisty, w niektórych partiach tekstu wydaje się odrobinę przeestetyzowany, co może wybijać z rytmu osoby preferujące bardziej konkretną narrację. Ponadto konstrukcja fabularna opiera się na sprawdzonych schematach gatunkowych – wiele rozwiązań można przewidzieć na długo przed finałem, co odbiera lekturze element zaskoczenia. Mimo tych drobnych mankamentów, „Spacer nad rzeką” broni się szczerością przekazu. Autorka nie próbuje na siłę szokować; zamiast tego oferuje literaturę „środka”, która ma przynieść otuchę i skłonić do refleksji nad własnymi relacjami z bliskimi. To opowieść o tym, że każda rzeka ma swój drugi brzeg i czasem potrzeba odwagi, by spróbować na niego dotrzeć. „Spacer nad rzeką” to lektura idealna na spokojne popołudnie, skierowana do osób ceniących w literaturze klimat, emocjonalną głębię i piękną polszczyznę. Monika A. Oleksa udowadnia, że o zwyczajnym życiu można pisać w sposób niezwyczajny, celebrując każdą chwilę. Choć powieść nie rewolucjonizuje gatunku, stanowi solidną i bardzo przyjemną pozycję w dorobku autorki, do której chce się wracać myślami w chwilach zadumy.
Muminka - awatar Muminka
oceniła na724 dni temu
Tatarka Renata Kosin
Tatarka
Renata Kosin
„Tatarka” autorstwa Renaty Kosin to kontynuacja powieści „Sekret zegarmistrza”, którą recenzowałam Wam poprzednio. W tej części autorka przybliża nam kulturę Tatarów, ich zwyczaje, tradycje i symbole. Sporo tutaj tajemnic, rodzinnych niesnasek, sekretów, które główne bohaterki, czyli Lena, Ksenia i pełna energii babcia Honorata, starają się za wszelką cenę wyjaśnić. Robią to nie bez powodu, ponieważ chcą jak najwięcej dowiedzieć się o swoich przodkach. Nie da się ukryć, że w tej powieści na plan pierwszy wysuwają się relacje między ludzkie. Uważny czytelnik z pewnością zauważy, że pisarka chce nam przekazać, że każdy problem można rozwiązać, jeśli ma się przy sobie kogoś bliskiego, kto nas wesprze, doda odwagi, a kiedy potrzeba ostudzi nasze emocje. Nie bardzo lubię czytać długie książki, w których rozbudowany jest wątek historyczny, gdzie wracamy do przeszłości poszczególnych bohaterów, ale w tej historii coś mnie ujęło i nie pozwoliło mi odłożyć książki na bok. Renata Kosin zdecydowanie potrafi zbudować napięcie i sprawić, aby czytelnicy byli zaciekawieni dalszymi losami postaci, które kreuje na kartach. Na uwagę zasługuje też fakt, że bohaterowie są świetnie skonstruowani, jeśli chodzi o ich charakter i osobowość. O każdej osobie, o której mowa w „Tatarce” można coś powiedzieć, jesteśmy w stanie ją zapamiętać w taki lub inny sposób, polubić albo znienawidzić, chociaż ja akurat nie dostrzegłam postaci, której bym jakoś szczególnie nie lubiła. Może Zulejka troszkę grała mi na nerwach, ale nie była jakoś strasznie denerwująca. Co najwyżej, jej zachowanie dawało do myślenia. Więcej nie napiszę Wam, bo chciałabym, żebyście sami wyrobili sobie zdanie o tej historii. Myślę, że jest to trafiona pozycja dla tych, którzy lubią zagłębić się w czyjeś często skomplikowane losy, dodatkowo interesują się dawnymi czasami i jak to kiedyś było. Szczerze polecam „Tatarkę”Renaty Kosin”.
Magou_od_książek - awatar Magou_od_książek
Ławeczka pod bzem Agnieszka Olejnik
Ławeczka pod bzem
Agnieszka Olejnik
„Ławeczka pod bzem” to historia o przyjaźni, marzeniach i o tym, jak wielka wygrana może zmienić życie. Iga i Agata, przyjaciółki od lat, dla żartu obiecują sobie, że jeśli kiedyś wygrają w lotto, podzielą się pieniędzmi. Los sprawia, że to właśnie Idze trafia się 20 milionów. Nagle jej codzienność wywraca się do góry nogami. Pojawiają się pytania o lojalność, uczciwość i to, czy pieniądze naprawdę dają szczęście. Iga zaczyna spełniać swoje marzenia – kupuje dom i tworzy wymarzoną ławeczkę pod bzem, która staje się symbolem spokoju i refleksji. Relacja między Igą a Agatą zaczyna się komplikować. Tajemnice, niedopowiedzenia i zazdrość powoli wkradają się do ich przyjaźni. Dodatkowo wokół Igi pojawia się kilku mężczyzn i trudno nie zadać sobie pytania, czy interesują się nią, czy jej pieniędzmi. Jeden z nich wyraźnie podoba się także Agacie, co jeszcze bardziej komplikuje sytuację. W tle pojawia się też wątek małej dziewczynki, który wnosi do historii dużo ciepła i pokazuje, że pieniądze mogą stać się narzędziem do czynienia dobra. To dość gruba i momentami „ciężka” książka – jest w niej sporo opisów i refleksji, które u mnie zawsze czyta się trochę wolniej. Mimo to historia wciąga, bo zmusza do zastanowienia się, co sami zrobilibyśmy na miejscu Igi. Okładka jest delikatna i klimatyczna, dobrze oddaje spokojny, trochę nostalgiczny charakter powieści. To nie jest tylko opowieść o wygranej na loterii, ale przede wszystkim o relacjach, wartościach i wyborach, które mają swoje konsekwencje. Autorka pokazuje, że pieniądze mogą ułatwić życie, ale nie zastąpią zaufania, szczerości i bliskości. Książka skłania do refleksji nad tym, co tak naprawdę daje poczucie spełnienia i czy w pogoni za marzeniami nie gubimy tego, co najważniejsze. Chętnie sięgnę po kolejne tomy, żeby zobaczyć, jak dalej potoczą się losy bohaterów.
Zaczytanaola90 - awatar Zaczytanaola90
ocenił na71 miesiąc temu
Wybacz mi Gabriela Gargaś
Wybacz mi
Gabriela Gargaś
Moje drugie spotkanie z autorką zdecydowanie uznaję za udane. Pierwsze było średnia, ale z kolei w książce „Wybacz mi” strony przewracały się same i nie mogłam się doczekać, aż zasiądę z książką na kanapie. Ludwika ma jedną tajemnicę, która skrywa od lat przed córką Klaudią. Córka od wielu lat wraz z mężem Piotrem i dwójką dzieci: Mateuszem i Katarzyną, mieszkają w Londynie. Klaudia nigdy nie była tam szczęśliwa, ciągle tęskniła za ojczyzną tym wszystkim, co znała przed wyjazdem. Może gdyby jej małżeństwo było lepsze to wszystko byłoby łatwiejsze. Wypadek matki sprawia, że Klaudia wraca do Polski opiekować się kobieta. Nie wie jednak, że wkrótce dowie się o czymś, co zmieni jej życie na zawsze. Czy bohaterowie powieści wybaczą sobie wzajemnie błędy? Już dawno żadna książka nie wciągnęła mnie tak jak ta. Czułam zainteresowanie już od pierwszych stron, a styl autorki był lekki przy poważnych tematach, ale jednocześnie nie prześmiewczy. Gabriela Gargaś zdecydowanie podeszła do tematów z wrażliwością i empatią. To, co jeszcze mi się podobało w tej powieście, że historia Ludwiki, mimo, że była ważna to nie zdominowała tej książki. Znalazło się też miejsce na opowieść Klaudii czy jej dzieci Mateusza i Kasi. Klaudia po przyjeździe do Polski przeszła dużą metamorfozę. Przestała być bojącą się sprzeciwić mężowi kobietą. Zaczęła wierzyć w siebie i że może budować swoje życie od nowa nawet w wieku lat czterdziestu. Myślę, że wiele jest takich Klaudii – kobiet, które pozwoliły się zdominować przez mężów, a dzieci nie traktują ich poważnie. Dlatego też wiele kobiet może utożsamić się z główną bohaterką. Dobrze, że Klaudia odnalazła swoje życie i mogła zacząć żyć tak jak tego chciała, a niewiernego męża kopnęła w cztery litery. Sama historia rodziny Ludwiki i Sary jest bardzo smutna i przygnębiająca. Ludwika żyła z najcięższym brzemieniem karą, z jaką może żyć człowiek. Trochę jej współczułam, bo ona w młodości zrobiłaby dla swojej siostry Sary wszystko, a z kolei Sara mimo swojej miłości do niej nie potrafiła odwdzięczyć się tym samym i że zwykłej zazdrości zniszczyła jej życie, a także swoje i Klaudii. Uzyskać przebaczenie od kogoś jest trudne, ale wybaczenie sobie moim zdaniem jest jeszcze trudniejsze. Bo to my żyjemy ze swoim sumieniem, które często jest najsurowszym sędzią. „Wybacz mi” to opowieść o stracie i zaczynaniu od nowa, o przebaczeniu na które nigdy nie jest za późno, a przede wszystkim o tym, że w naszym życiu najważniejsi dla siebie powinniśmy być my sami. "Są chwile, na które z niecierpliwością czekasz, i takie, które bolą. Takie, które chciałavyś, by się nie kończyły, i takie, o których chcesz jak najszybciej zapomnieć. Chwile, z których składa się twoje życie." ~ Gabriela Gargaś, Wybacz mi, Poznań 2016, s. 107.
Adrianna__ - awatar Adrianna__

Cytaty z książki Słoneczna przystań

- Nasze życie składa się z drobnych chwil. To my sprawiamy, czy są to przebłyski szczęścia czy też momenty zwątpienia. Proszę Cię, staraj się, żeby twoja droga prowadziła wzdłuż tej jasnej drogi, dobrze?

Rozwiń
Agnieszka Krawczyk Słoneczna przystań Zobacz więcej

Jesteś wścibska jak stado srok polujących na sreberka po cukierkach.

Jesteś wścibska jak stado srok polujących na sreberka po cukierkach.

Agnieszka Krawczyk Słoneczna przystań Zobacz więcej

Przestań się nakręcać, zrobisz z niego demona zła. Ten człowiek nie ma aż takich wpływów. A ty. obdarzając go, prawie nadprzyrodzonymi zdolnościami, sama ustawiasz się w gorszej pozycji. To zwykły cwaniak i da się go utemperować. Trzeba być czujnym i nie dać się wmanewrować w jego grę. Bierny opór daje zwykle świetne efekty. Facet przygotowany jest na walkę, a nie na podchody. A ty starasz się unikać konfrontacji i oczekujesz na jego ruch.

Rozwiń