Czego nie widać

Okładka książki Czego nie widać autora Brianna Labuskes, 9788367262996
Okładka książki Czego nie widać
Brianna Labuskes Wydawnictwo: Wydawnictwo Luna Cykl: Dr. Gretchen White (tom 2) kryminał, sensacja, thriller
kryminał, sensacja, thriller
Dr. Gretchen White (tom 2)
What Can't Be Seen
2022-08-24
2022-08-24
2022-05-24

Kup Czego nie widać w ulubionej księgarnii

Czego nie widać

książek na półce przeczytane 5150 napisanych opinii 1934

Oceny książki Czego nie widać

OPINIE i DYSKUSJE o książce Czego nie widać

Gretchen jest świetną konsultantką policji. Pomogła rozwiązać mnóstwo spraw. Jednak tej jednej, najważniejszej sprawy nie rozwiązała, swojej. Kiedy miała osiem lat, zamordowała swoją ciocię. Przynajmniej wszyscy jej tak wmawiają. Cały czas jednak chce ją rozwiązać. I wreszcie spotyka kogoś, kto jej w tym pomoże. Dokąd zaprowadzi ją śledztwo?

Jest to druga część cyklu Dr. Gretchen White, zamykająca ten cykl. Historia tym razem skupia się na wydarzeniach, jakie miały miejsce trzydzieści lat wcześniej. Dotyczą zagadkowej zbrodni, jaka została popełniona. A o nią oskarża się właśnie Gretchen. Autorka świetnie przedstawia spektrum socjopaty. Z czym się mierzy, jak to może wyglądać itp. Jest to ciekawe osadzenie głównego bohatera. Jeszcze się nie spotkałam z tym. A tu świetnie autorka wyciąga wszystkie mroki i cienie, jakie skrywa bohaterka. Oprócz tego Gretchen wyprawia się w głąb siebie. Dowiadując się nowych rzeczy z tamtej tragicznej nocy, zaczyna powoli przypominać pewne fragmenty. Autorka, pokusza się o wnikliwą analizę psychiki, relacji czy reakcji głównej bohaterki. To jest naprawdę coś ciekawego.
Oprócz tego mamy interesującą tajemnicę rodziny White’ów, wiemy, że coś oni ukrywają, że ma to mroczną stronę, ale nie mamy tak naprawdę pojęcia, co to może być. A tajemnica, czuć, że jest ona mroczna i straszna.
Akcja jest ciekawie poprowadzona, pełno w niej zwrotów oraz zwodzeń. Dzięki temu nie raz zmieniamy zdanie, co tak naprawdę się wydarzyło. Książka jak już pisałam wcześniej, ma mroczny klimat. Znajduje się w niej pełno napięcia, tajemnic. Trzyma nas w ciągłej niepewności.
Wspomniałam już o głównej bohaterce. Jednak trzeba też powiedzieć o postaciach drugoplanowych. Są oni świetnie skonstruowani, skompletowani, nietypowi. Mają też swoje mroczne sekrety, które wprowadzą nas w zdumienie.
Zakończenie, cóż mogę rzec, zaskoczyła mnie autorka i to bardzo. Taka wisienka na trocie.
„Czego nie widać” jest mocną, trzymającą w napięciu historią, thrillerem psychologicznym. Znajdziemy w niej wielowarstwową historię, nieoczywistą historię. Bawiłam się przy niej świetnie, polecam.

Jest to druga część cyklu Dr....

Było to lepsze niż część pierwsza. Natomiast również tutaj występowało to co mnie zniechęciło w pierwszej części. Powtarzanie na okrągło, że Gretchen jest psychopatką, socjopatką itd. jak i ona sama tłumaczyła jak to jest mieć taką osobowość. Natomiast sama fabuła budziła ciekawość i emocje ale niestety cały efekt został zniszczony. Nie sądzę abym sięgnęła po trzecią część, jeśli taka się ukaże.

Sekrety z przeszłości?
Są.
Nierozwiązana sprawa m*rderstwa?
Jest.
Socjopatyczna osobowość?
Odnotowano.
Psychole?
Aż się do nich roi.

Co prawda “Podejrzana” tej autorki, bardziej przypadła mi do gustu, ale muszę stwierdzić, że autorka nie schodzi z poziomu i udało jej się napisać kolejną świetną historię. Tyle tu się działo, tyle dziwnych osobowości plątało się po fabule i tyle sekretów było do odkrycia. Sporo emocji, wyczuwalne napięcie i ta rozlewająca się na każdej stronie atmosfera mroku i grozy.
To było naprawdę dobre.
Fabuła trzyma się konkretów, nie ma w niej zbędnych opisów, wplecionych niepotrzebności i wątków bez związków. Wszystko jest spójne. I mimo iż wyjaśnienie jest deczko przekombinowane, to daję jej plusa za to, że się przy niej nie nudziłam.
Są takie książki, z którym od pierwszego rozdziału czuje się to wspólne flow, tę energię i tę więź. Ta pozycja właśnie taka jest.

Sekrety z przeszłości?

437 użytkowników ma tytuł Czego nie widać na półkach głównych
79 użytkowników ma tytuł Czego nie widać na półkach dodatkowych

Brianna Labuskes
Brianna Labuskes
Urodziła się w Harrisburgu w Pensylwanii i ukończyła studia dziennikarskie na Penn State University. Przez ostatnie osiem lat pracowała jako redaktorka zarówno dla gazet miejskich, jak i w ogólnokrajowych mediów, takich jak Politico i Kaiser Health News, zajmując się polityką. Mieszka w Waszyngtonie i lubi podróżować, wędrować, pływać kajakiem i odkrywać najlepsze miejsca na brunch w mieście.

Za zakrętem Sandra Cicha
Za zakrętem
Sandra Cicha
W tej części poznajemy dalsze losy Joanny Grabowskiej i jej rodziny. Kobieta ma nadzieje, że w końcu jej życie stanie się spokojne i po ostatnich wydarzeniach w końcu będzie mogła zaznać spokoju wśród swoich najbliższych. Niestety nie jest jej to dane i można by powiedzieć, że nieszczęścia spadają na nią w dużej ilości. Córka przechodzi trudny czas jako nastolatka, a Joasia nie wie jak sobie z tym poradzić. W pracy również trafiają się jej podopieczni, którzy przysparzają sporo problemów. Na dodatek jeszcze proces Mileny Kuchcińskiej spędza jej sen z powiek. Czy jednej osobie może przytrafić się coś więcej? Oczywiście, że tak. W mieście dochodzi do gwałtów i zaginięcia młodej dziewczyny, a to dodatkowo stresują Joanne. W książce "Za zakrętem" Sandry Cichej dzieje się tak wiele, że naprawdę czytelnik nie ma czasu na wytchnienie i przeżywa z Joanną kolejne wydarzenia. Przyznam szczerze, że nie lubię pisać recenzji kolejnych części książek bo trudno przekazać coś więcej o książce nie zdradzając jej fabuły. W tym wypadku nie mogę napisać nic więcej by nie spojlerować. Dlatego będzie bardziej ogólnie. Porównując "Za zakrętem" z pierwszą częścią "Zakręt" to można napisać, że autorka pokazała na co ją stać i książka idzie mocno w gatunek kryminał. Tak jak w poprzedniej części było to delikatne tło tak tu te wydarzenia dotyczą już głównej bohaterki. Z jednej strony jest to lekka i przyjemna powieść, natomiast z drugiej trzyma w napięciu i powoduje, że czytamy i czekamy na to co się wydarzy. Tak jak o pierwszej części pisałam, że jest to romans z wątkiem kryminalnym i obyczajowym tak tu mogłabym już napisać, że to prawie kryminał z wątkiem romansowym. Co warto napisać to przez powieści autorki płynie się. Pisane są prostym językiem dzięki czemu nie męczą. Naprawdę było mi ciężko odłożyć książkę na bok bo tak bardzo ciekawiło mnie co będzie dalej. Zakończenie powieści autorka zostawiła otwarte dzięki czemu można spodziewać się kolejnej części jednak na tą chwilę Sandra Cicha nie zdradziła takich planów na najbliższą przyszłość.
Sylwiapisze - awatar Sylwiapisze
Sypiając z psychopatą Carolyn Woods
Sypiając z psychopatą
Carolyn Woods
„Kiedy go poznałam, wydawało mi się, że wygrałam los na loterii, a w rzeczywistości podpisałam pakt z diabłem” – te słowa mogłyby stanowić motto wstrząsającej relacji, jaką jest książka „Sypiając z psychopatą”. Zawartość tomu autorstwa Carolyn Woods to boleśnie szczery zapis powolnego upadku, emocjonalnego osaczenia i finansowej ruiny, w jaką wpędził autorkę człowiek podający się za agenta służb specjalnych. To nie jest tylko kolejna historia o nieszczęśliwej miłości; to drobiazgowe studium manipulacji, która potrafi złamać nawet najsilniejszą osobowość. Moja ocena tej pozycji to 7/10. Choć literatura faktu rzadko bywa tak przerażająca jak thrillery medyczne, Woods udowadnia, że rzeczywistość bywa znacznie bardziej bezwzględna niż fikcja. Największym atutem tej publikacji jest sposób, w jaki autorka kreśli losy tytułowej bohaterki – czyli samej siebie – umiejętnie wplatając je w autentyczne realia życia w luksusowej bańce, którą stworzył dla niej oprawca. Woods z dużą dozą odwagi obnaża własną naiwność, co paradoksalnie nadaje całości wyjątkowej głębi i autentyczności. Czytelnik nie ma poczucia, że obcuje z postacią papierową; czujemy jej wstyd, strach i narastające niedowierzanie. Wyczuwalna w tekście kunsztowna więź z przeszłością, objawiająca się w publikowaniu fragmentów listów czy wiadomości, pozwala nam niemal „wejść” w tę relację i zrozumieć mechanizm „love bombingu”, który oślepił autorkę. Dlaczego oceniam tę książkę na siedem punktów? Przede wszystkim za walor edukacyjny. Choć sama historia jest fikcyjna dla postronnego obserwatora (wszystko, co mówił partner Woods, było kłamstwem),jej skutki były tragicznie prawdziwe. Autorka świetnie pokazuje, że psychopata nie musi być seryjnym mordercą z nożem w ręku; może nim być uroczy, pomocny sąsiad, który z uśmiechem na ustach odbiera nam godność i oszczędności życia. Jednak momentami narracja powtarza te same lub podobne wydarzenia– opisy kolejnych przelewów i kłamstw potrafią znużyć, a niektóre wątki poboczne wydają się zbyt rozwlekłe, co nieco osłabia dynamikę opowieści. Mimo tych drobnych mankamentów, „Sypiając z psychopatą” to lektura ważna i potrzebna. Woods z dużą dozą fantazji literackiej (w pozytywnym tego słowa znaczeniu) rekonstruuje sceny, które wydają się nieprawdopodobne, a jednak miały miejsce. To przestroga przed tym, jak łatwo stracić czujność, gdy ktoś uderza w nasze najczulsze struny. Książka zostawia czytelnika z gorzką refleksją nad naturą zła, które ukrywa się pod maską normalności. To solidna, mocna pozycja, która mimo pewnych dłużyzn, trzyma w napięciu do ostatniej strony, oferując nie tylko historię kryminalną, ale i psychologiczną autopsję związku, który nigdy nie powinien się wydarzyć.
Muminka - awatar Muminka
oceniła na71 miesiąc temu
Niewłaściwa rodzina Tarryn Fisher
Niewłaściwa rodzina
Tarryn Fisher
Mankamenty powieści „Niewłaściwa rodzina” są widoczne niemal od pierwszych rozdziałów i to one sprawiają, że moja ocena zatrzymała się na poziomie 6/10. Przede wszystkim Tarryn Fisher serwuje nam tempo, które bywa niezwykle nierówne – początkowe budowanie napięcia ciągnie się zbyt długo, co może znużyć czytelników przyzwyczajonych do dynamicznych thrillerów. Kolejnym problemem jest konstrukcja postaci; choć z założenia mają być skomplikowane, momentami stają się po prostu irytujące, a ich decyzje wydają się nielogiczne nawet jak na standardy gatunku. Ponadto finałowy twist, choć zaskakujący, dla niektórych może okazać się zbyt naciągany, co nadaje całości rys mało wiarygodnej opowieści. Mimo tych słabości, zawartość tomu oferuje intrygujący wgląd w życie bogatej rodziny z Seattle, widziane oczami Juno – starszej kobiety, która z powodu bezdomności ukrywa się w ich luksusowym domu. To właśnie ten nietypowy punkt widzenia stanowi o sile książki. Fisher z dużą dozą fantazji literackiej kreśli losy tytułowej bohaterki, która staje się mimowolnym świadkiem sekretów państwa Crouchów. Juno podsłuchuje ich kłótnie, obserwuje kryzysy i szybko orientuje się, że ta „idealna” rodzina jest w rzeczywistości głęboko dysfunkcyjna. Autorka umiejętnie wplata w fabułę autentyczne realia historyczne dotyczące osobistych traum bohaterów, co nadaje całości wyjątkowej głębi. Wyczuwalna w tekście kunsztowna więź z przeszłością Juno pozwala nam zrozumieć, jak znalazła się w tak ekstremalnej sytuacji. Choć sama historia jest fikcyjna, mechanizmy manipulacji i przemocy psychicznej, które opisuje Fisher, są przerażająco prawdziwe. To studium tego, jak daleko ludzie są w stanie się posunąć, by zachować pozory normalności. Książka broni się jako solidna rozrywka na jeden wieczór, ale brakuje jej szlifu, który uczyniłby z niej thriller wybitny. Autorka ma świetne pomysły, jednak wykonanie bywa chaotyczne. Niemniej jednak, fani domestic noir znajdą tu coś dla siebie – gęstą atmosferę klaustrofobicznego domu, w którym ściany mają nie tylko uszy, ale i mroczne tajemnice. „Niewłaściwa rodzina” to pozycja, która wywołuje dyskomfort i zmusza do zastanowienia, jak mało wiemy o ludziach, za których zamkniętymi drzwiami rozgrywa się prawdziwe życie. To opowieść o tym, że czasem najbezpieczniejszym miejscem jest to, w którym nikt nas nie widzi, a najbardziej niebezpiecznym – własny dom.
Muminka - awatar Muminka
oceniła na61 miesiąc temu
Nasze małe okrucieństwa Liz Nugent
Nasze małe okrucieństwa
Liz Nugent
Bardzo często w rozmowach używa się powiedzenia Z rodziną najlepiej wychodzi się na zdjęciach. Rodzina Drummów przekonała się o tym aż nadto dosadnie. Nasze małe okrucieństwa to rozległa podróż po umysłach trzech braci, która prowadzi do dramatycznych odkryć. Historię rodziny Drummów poznajemy z perspektywy trzech braci, którzy podobne wydarzenia opisują w zupełnie inny sposób. Dzięki temu dostajemy różnorodny pogląd na to, jak wyglądało dzieciństwa Williama, Lucka i Briana, jak postrzegali swoich rodziców i dlaczego ich życie potoczyło się w taki, a nie inny sposób. Zupełnie osobno prowadzone są również drobne wzmianki dotyczące tego, co tu i teraz. I tak właściwie dosłownie na pierwszej stronie dowiadujemy się, że jeden z braci Drumm nie żyje, a cała historia prowadzi nas do odkrycia, który i dlaczego musiał zginąć. Rodzina Drummów na zewnątrz może wyglądać całkiem zwyczajnie. Być może znajdą się również tacy, którzy zazdroszczą im sukcesów - zarówno matka, jak i bracia dostali swoje przysłowiowe 5 minut w showbiznesie, napawając się sławą i czerpiąc z niej całymi garściami. Za zamkniętymi drzwiami dzieje się jednak dużo złego, co dopiero po poznaniu wszystkich trzech historii wybrzmiewa dobitnie, odkrywając wszelkie złe strony ludzkiego charakteru. Autorka z powodzeniem odkrywa najmroczniejsze zakamarki ludzkiej psychiki. Rywalizacja, zazdrość, brak wystarczającej uwagi w dzieciństwie lub wręcz przeciwnie, zbyt duże skupienie się tylko na jednym z braci - z pozoru niespecjalnie groźne zachowania, które pojawiają się w życiu, w różnym natężeniu, każdego z nas, doprowadzają do powolnego rozpadu rodziny i prowadzą do naprawdę dramatycznych wydarzeń. Właściwie chyba to spodobało mi się w tej książce najbardziej - ta historia, mimo wszystkich swoich przykrych konsekwencji, jest zupełnie prostą, można się nawet pokusić o stwierdzenie, pospolitą historią. Ile jest takich domów, które wydają się zupełnie normalne? Ile razy, oglądając czyjeś zdjęcia czy filmiki w internecie, pomyśleliśmy sobie: ale on/ona musi mieć super życie? Prawda o takich rodzinach często jest niedostrzegana na pierwszy rzut oka, jednak wystarczy przyjrzeć się wszelkim drobnym wskazówkom, które doprowadzą nas do okrutnej prawdy. Nasze małe okrucieństwa to tytuł, który naprawdę idealnie oddaję całą zawartą historię w książce. Czyta się ją właściwie jak obyczajówkę, poznając różne anegdoty z życia bohaterów, które na pierwszy rzut oka wydają się zupełnie nieszkodliwe. Bohaterowie opisują swoje małe szczęścia i drobne potknięcie, popełniane błędy i swego rodzaju wnioski, jakie z nich wyciągają. Kiedy jednak docieramy do ostatnich rozdziałów, dostajemy pełen obraz destrukcji rodziny Drummów i wszelkie krzywdy dają o sobie znać z podwójną mocą. Zazdrość, egoizm, chytrość, faworyzowanie, poczucie bezkarności, chęć władzy, ignorancja, zdrada, poczucie skrzywdzenia, karanie kogoś za nie jego błędy... Wymieniać można bez końca, tak wielka fala emocji spływa na czytelnika podczas ostatnich stron książki.
Malgorzata Zelazna - awatar Malgorzata Zelazna
oceniła na76 dni temu

Cytaty z książki Czego nie widać