System

- 2017-05-05
- 2017-05-05
- Ekranizacje:
- System (2015)
Lew Stiepanowicz Demidow to młody agent zaczynający swoją karierę w szeregach MGB. Gorąco wierzy w rządzącą ZSRR partię i bez szemrania wykonuje dla niej każdy – nawet najcięższy – rozkaz. Czy jednak poradzi sobie ze wspomnieniem straszliwej śmierci małego chłopca, czy uda mu się przekonać samego siebie, że to nie było morderstwo?
W ekranizacji książki, która w kinach pojawi się jeszcze w tym roku, zobaczymy Gary’ego Oldmana oraz Vincenta Cassela
Kup System w ulubionej księgarni
- Kryminał 12
- Thriller/sensacja/kryminał 11
- E-book 11

OPINIE i DYSKUSJE o książce System
„System” wciągnął mnie szybciej niż Lew zdążyłby napisać raport dla przełożonych. Historia zaczyna się niby niewinnie, bo przecież w idealnym Związku Radzieckim morderstwa nie istnieją, prawda? Wystarczy kilka stron, żeby zrozumieć, że propaganda swoje, a rzeczywistość swoje. Klimat stalinowskiej paranoi jest oddany tak dobrze, że momentami miałam ochotę rozejrzeć się, czy ktoś przypadkiem nie patrzy mi przez ramię.
Podobało mi się, jak autor prowadzi Lwa od ślepej wiary w system do momentu, w którym zaczyna mu się on sypać w rękach. Śledztwo w sprawie zabójstw dzieci jest mroczne, ale nieprzesadzone, a napięcie rośnie w naturalny sposób. Całość czyta się naprawdę płynnie, a atmosfera jest tak sugestywna, że łatwo wsiąknąć na dłużej.
I dobrze, że są kolejne części, bo po finale miałam ochotę zapytać autora, czy zamierza mnie tak zostawić. Na szczęście nie zamierza 😉
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAleż to było dobre!
Zdecydowanie był to powiew świeżości w mojej liście lektur z gatunku kryminał/thriller.
Ależ to było dobre!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOglądając wcześniej film, spodziewałem się interesującej lektury, jednak i tak zaskoczyła mnie ona mocno na plus. Niesamowity klimat stalinowskiego ZSRR, wciągająca fabuła, która rzuca nas w wir akcji od pierwszej do ostatniej strony.
Wstrząsający fabularyzowany obraz czasów stalinowskich, gdzie winny i stracony mógł być każdy. System terroru sprawił, że wrogiem mogła być własna żona.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNo i wpadłam jak śliwka w kompot. Nie ma rady! „System” przeczytany. Tym samym Tom Rob Smith jako autor odkryty. Pozostałe jego książki kupiłam w antykwariacie i ze Związku Radzieckiego nie ruszę się jeszcze przez jakiś czas. Potowarzyszę Lwu Demidowowi w jego pracy. Pracy wykonywanej w strasznych warunkach, pod obstrzałem spojrzeń i ocen. Niebezpiecznie jest żyć w tym miejscu i czasie. W Związku Radzieckim 1953. Każdy może cię zadenuncjować. Jak ścigać zabójcę w kraju gdzie nie ma morderstw? Morderstwo to słowo zakazane w Związku Radzieckim. Oznacza czynność, która nie miała prawa się wydarzyć w komunistycznym kraju. Przecież zabójstwa to choroba kapitalizmu a kto twierdzi inaczej ociera się o zdradę. Gdy zginął na terenie przestawni kolejowej chłopiec zapisano w dokumentach wypadek. Rodzice jednak zrobili raban. Chłopca zamordowano! Chłopcy Ideowcy, śledczy, odstąpili od dochodzenia w imię wyższego dobra. System nie dopuszcza pomyłek ani odstępstw od normy. Nie ma morderstw, są wypadki. Ważniejsze od prawdy jest pozorna skuteczność służb. Morderstw nie ma i już. Zdarza się za to homoseksualizm, ale ten to zbrodnia przeciwko zdrowej tkance społeczeństwa, to działalność wywrotowa. Demidow szukając sprawiedliwości rozpętał terror. Do listy podejrzanych można dopisać tych, których nie lubimy z adnotacją, podejrzany o zachowania antyradzieckie i utratę wiary w system. I wystarczyło, by człowiek zniknął. Kim jest Demidow? Lew Stiepanowicz Demidow to młody agent MGB. Oficer ten wierzy w Partię, Ojczyznę, służbę i sprawiedliwość. Witamy w stalinowskiej rzeczywistości. Książka oddaje atmosferę ciągłego strachu i zagrożenia. Tekst zwarty, szczegółowy. Opisana rzeczywistość przerażająca tak jak wspomnienie o Wielkim Głodzie. Bardzo ciekawa dzięki osadzeniu akcji w Kraju Rad za życia Stalina.
No i wpadłam jak śliwka w kompot. Nie ma rady! „System” przeczytany. Tym samym Tom Rob Smith jako autor odkryty. Pozostałe jego książki kupiłam w antykwariacie i ze Związku Radzieckiego nie ruszę się jeszcze przez jakiś czas. Potowarzyszę Lwu Demidowowi w jego pracy. Pracy wykonywanej w strasznych warunkach, pod obstrzałem spojrzeń i ocen. Niebezpiecznie jest żyć w tym...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCiekawa historia bez zbędnym dygresji. Pokazanie sprawcy i jego powiązana z ścigającym go stróżem prawa wciąga. Osadzenie akcji w realiach związku sowieckiego gdzie prawda jest tuszowana nie ułatwia zadania ścigającemu mordercę policjantowi. Film zdecydowanie nie oddaje książki.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPo świetnym filmie zdecydowanie liczyłem na więcej. Jakoś w książkową historię nie mogłem się wkręcić choć jest to dobra pozycja
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPierwszy raz natknęłam się na ten tytuł niedługo po jego wydaniu. Pamiętając iż wywarł na mnie duże wrażenie - postanowiłam go sobie przypomnieć. Potwierdziło to moje odczucia sprzed lat iż jest to jeden z najciekawszych kryminałów jakie miałam przyjemność czytać.
Krótka recenzja na tyle okładki nie przygotowuje na to co znajduje się wewnątrz. Jest to jedna z tych sytuacji jakie uwielbiam w książkowym świecie.
Jeżeli ktoś oczekuje czystego kryminału może się zawieść. Ten wątek bowiem jest tylko tłem. Tłem do przedstawienia stalinowskiej machiny, stalinowskiej rzeczywistości.
Autor zgrabnie połączył nuty prawdziwej historii Rzeźnika z Rostowa z nutą obyczaju i fabułą historyczną.
Już pierwsze strony powodują niemały wstrząs, a im dalej w las tym więcej drzew.
To nie Rzeźnik z Rostowa jest tu ważny, a ludzie: ich przeżycia odczucia i historie. Przedstawienie wielorakich postaw, uczuć, przeżyć mieni się tutaj w kalejdoskopie i mocno gra na uczuciach czytelnika.
Nad wszystko jest to powieść o nadziei. Nadziei może troszkę naiwnej mówiącej o tym, że złe serce może się odmienić. Jednak czy naiwna nadzieja nie jest jedna z największych sił na tym świecie?
Czy to właśnie nie nadzieją manipulował stalinowski świat to oddając ją, to zabierając by uzyskać to co chciał?
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKrótka recenzja na tyle okładki nie przygotowuje na to co znajduje się wewnątrz. Jest to jedna z tych...
Wspaniała książka od której nie mogłam się oderwać. Jest to kryminał, ale na pierwszym planie jest wstrząsający obraz życia w dawnym Związku Radzieckim. Świetnie opowiedziana historia, dzieje się dużo i szybko. Przemiana głównego bohatera jest wiarygodna. Polecam.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toGorąco polecam, a zwłaszcza zainteresowanym epoką socjalizmu i komunistycznej utopii, tym, którzy interesują się kulturą anulowania, kontrolowaną mową, „bezpieczną przestrzenią” egzekwowaną przez rząd. Książka oddaje atmosferę ciągłego strachu, który mógł przeżywać człowiek w trosce o życie swoje i swoich bliskich – dziś jesteś tylko osobą, jutro jesteś zgłaszany, przez kogoś i z jakiegoś powodu. Stajesz się wrogiem ludu i wszyscy twoi bliscy są winni przez współudział. Widzimy w książce dramat jednostki uwięzionej w państwie totalitarnym rządzonym strachem i pełnym niemej rozpaczy. Jest tu też jednak historia miłości, która jak wszystko w tym świecie narodziła się z przerażenia, historia mordercy, który jakimś sposobem pojawił się w raju, historia nauki człowieczeństwa i historia Rosji. Nie przeczytałam jej ciągiem. Dawkowałam dość długo i porcjami. Mocne to.
Gorąco polecam, a zwłaszcza zainteresowanym epoką socjalizmu i komunistycznej utopii, tym, którzy interesują się kulturą anulowania, kontrolowaną mową, „bezpieczną przestrzenią” egzekwowaną przez rząd. Książka oddaje atmosferę ciągłego strachu, który mógł przeżywać człowiek w trosce o życie swoje i swoich bliskich – dziś jesteś tylko osobą, jutro jesteś zgłaszany, przez...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toRewelacyjny kryminal, który oddaje zatrważające realia życia w Związku Radzieckim w 1953 roku. Jedno wielkie zaszczucie. Przez książkę idzie sie jak burza, bo non stop coś sie dzieje. Jedna uwaga-myślę, że autor mógł sie powstrzymać ze spoilerem na długo przed końcem powieści, ale na szczęście nie waży to na bardzo dobrej całości.