Zaczarowana Rybka

- 2022-05-20
- 2022-05-20
- 32 min.
- Ewa Nicewicz
„W muzeum był – i wciąż jeszcze jest – pewien obraz, który bardzo podobał się wszystkim dzieciom. Przedstawiał złotą rybkę namalowaną na ciemnogranatowym tle. Za każdym razem, kiedy dzieci odwiedzały muzeum, przystawały przed portretem Zaczarowanej Rybki – jak ją nazwały – i wpatrywały się w niego z niesłabnącym zachwytem”.
Pewnego dnia strażnik muzealny stawia obraz koło fontanny, a mieszkające w niej karasie przywołują złotą rybkę. Razem płyną do morza, spotykają podwodne stworzenia i przeżywają masę przygód. Czy złota rybka wróci do muzeum, czy zostanie w morskich głębinach?
Ilustracje w pierwszej książce duetu Zavřel–Gagliardi – żywe kolory, fantazja i poczucie humoru – są kwintesencją unikatowego stylu Zavřela.
W książce znajdziecie kod QR z audiobookiem (czyta Monika Pikuła).
Książka ukazuje się w serii "Ja, Europejczyk". Współfinansowana w ramach programu Unii Europejskiej "Kreatywna Europa".
Kup Zaczarowana Rybka w ulubionej księgarni
Oceny książki Zaczarowana Rybka
15 użytkowników ma tytuł Zaczarowana Rybka na półkach głównych- Przeczytane 9
- Papa pieniądze 1
- Z obrazkami 1
- Dla Hubinia 1
- Ilustracje 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Zaczarowana Rybka
Dopiero kiedy zobaczyłem ilustracje na wielkim formacie zachwyciłem się i pochyliłem się raz jeszcze. Generalnie to był zbiór ilustracji z różnych książek Zavrela. Wydawnictwo Tatarak je wypożycza nieodpłatnie! Motyw z rybką bardzo mi się podobał.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Książka to pierwsza galeria sztuki, którą odwiedza dziecko". 🧡 Ten piękny cytat idealnie oddaje istotę opowieści "Zaczarowana Rybka". 📙
Wszystko dzieje się w pewnym muzeum nad brzegiem rzeki. Obrazem szczególnie lubianym przez młodszych odwiedzających jest ciemnogranatowy rysunek ze złotą rybką. 🐠 Sama zainteresowana w placówce kulturalnej czuje się świetnie, ale kiedy nadarza się okazja do ucieczki z zimnych murów, rybka wypływa w świat, razem z karasiami. 😮 Nic dziwnego, w końcu jest zaczarowana. ✨ Magia towarzyszy jej wszędzie. Raz po raz ratuje z opałów swoich przyjaciół. Mieszkańcy morza zgodnie proszą, aby została ich królową. Czy tak się stanie? Sięgnijcie po tę lekturę. 📖
Staranie wydana wielkoformatowa książka w twardej oprawie. Niepowlekany papier, przygaszone kolory, małe fragmenty tekstu. 👍 Ta opowieść przenosi w morskie głębiny i pozwala pokochać sztukę. 🧡 Uwrażliwia na piękno i kulturę przez duże K. Daleko jej od schematów, standardów czy ram. Jest niezwykła. 😊
Pięknie ilustrowana książka Mafry Gagliardi będzie małym dziełem sztuki w Waszej domowej biblioteczce. 🙂
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZnajdziecie w niej zarówno baśniową historię złotej rybki, interesującą opowieść o podwodnym świecie, jak i mini dzieła sztuki na kolejnych stronach książki. 📘
Wszystko dzieje się w pewnym muzeum nad brzegiem rzeki. Obrazem szczególnie...
Książka "Zaczarowana rybka" autorstwa niezrównanego duetu - Mafry Gagliardi, Stepana Zavrela to zaproszenie na spotkanie z prawdziwą sztuką.
Można powiedzieć, że opowieść jest oparta na faktach, ponieważ zarówno obraz z zaczarowaną rybką ("Złota rybka" Paula Klee namalowana w 1925 roku),jak i muzeum, w którym się znajduje (obecnie muzeum sztuki Kunsthalle w Hamburgu),naprawdę istnieją. Pomysł na książkę zrodził się w 1964 i 2 lata później został zrealizowany.
Na początek uwagę zwracają nietypowe ilustracje, ich styl już znamy z książeczki "Złodziej kolorów" napisanej przez tych samych twórców. Kolory i kształty niemal hipnotyzują czytelnika i wcale nie są oczywiste. Śmiem twierdzić, że są bliskie dziecku, ponieważ wyglądają jakby pochodziły właśnie spod dziecięcej ręki.
Fabuła tchnie subtelną magią. Pewnego dnia, tytułowa rybka opuszcza swój obraz i wraz z grupą karasi z muzealnej fontanny, wyrusza w morski świat. Spotyka ją tam wiele przygód, przy czym za każdym razem wykorzystując swój spryt i wyjątkowe zdolności, ratuje z opresji podwodne stworzenia. Swoją uczynnością, zaczarowana rybka zdobywa szacunek morskich mieszkańców, którzy namawiają ją do pozostania w ich świecie.
Rybka musi podjąć ważną decyzję - zostać wśród nowych przyjaciół, czy wrócić do muzeum, gdzie czekają i tęsknią za nią jej najwierniejsi koneserzy sztuki - dzieci.
Prócz tej wciągającej historii opatrzonej niezwykłymi ilustracjami, na początku książki znajduje się kod QR, który po jego zeskanowaniu pozwoli wysłuchać książki w wykonaniu Moniki Pikuły.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMożna powiedzieć, że opowieść jest oparta na faktach, ponieważ zarówno obraz z zaczarowaną rybką ("Złota rybka" Paula Klee namalowana w 1925 roku),jak i muzeum, w którym się znajduje (obecnie muzeum sztuki Kunsthalle w Hamburgu),...
Projekt artystyczny „Ja, Europejczyk” ma za zadanie wspierać i pokazywać różnorodność kulturową i językową. Właśnie, w jego obrębie ukazała się niezwykła książka. Inspiracją do jej powstania było dzieło Paula Klee „Złota rybka”.
W pewnym muzeum wisiał obraz przyciągający spojrzenia wszystkich odwiedzających go dzieci. Widniał na nim portret złotej rybki. Mali pasjonaci sztuki uważali nawet, że jest on magiczny.
Któregoś dnia karasie mieszkające w muzealnej fontanie wybudziły złotą rybkę. Razem opuścili mury muzeum i ruszyli w stronę morza. A tam? Na złotą rybkę czekało mnóstwo przygód. Nie bała się jednak ani rybaków, ani ryby piły, ani ośmiornicy i dzielnie ratowała mieszkańców głębin. Tylko, co z obrazem i czekającymi w muzeum na złotą rybkę dziećmi?
To przepiękna, magiczna i bardzo baśniowa opowieść. Tekst w połączeniu z obrazem tworzy świat pełen przygody, koloru i niezwykłej fantazji. To wspaniałe spotkanie ze sztuką w jej najlepszym, artystycznym wydaniu. Spróbujcie zapytać własnego dziecka, co widzi na kolejnych grafikach. Będziecie zaskoczeni! "Zaczarowana rybka" przyciąga i jestem pewna, że sięgając po nią sami tego doświadczycie.
Warto zwrócić uwagę też na kod QR zamieszczony w środku. Dzięki niemu możemy wysłuchać audiobooka w wykonaniu Moniki Pikuły.
Instagram: @biblioteka.malych.czytaczy
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW pewnym muzeum wisiał obraz przyciągający spojrzenia wszystkich odwiedzających go dzieci. Widniał na nim portret złotej rybki. Mali pasjonaci...