Zaczarowana Rybka

Okładka książki Zaczarowana Rybka autora Mafra Gagliardi, Štěpán Zavřel, 9788366749238
Okładka książki Zaczarowana Rybka
Mafra GagliardiŠtěpán Zavřel Wydawnictwo: Tatarak Cykl: Ja Europejczyk (tom 5) literatura dziecięca
32 str. 32 min.
Ewa Nicewicz

Kup Zaczarowana Rybka w ulubionej księgarnii

Oceny książki Zaczarowana Rybka

OPINIE i DYSKUSJE o książce Zaczarowana Rybka

Dopiero kiedy zobaczyłem ilustracje na wielkim formacie zachwyciłem się i pochyliłem się raz jeszcze. Generalnie to był zbiór ilustracji z różnych książek Zavrela. Wydawnictwo Tatarak je wypożycza nieodpłatnie! Motyw z rybką bardzo mi się podobał.

"Książka to pierwsza galeria sztuki, którą odwiedza dziecko". 🧡 Ten piękny cytat idealnie oddaje istotę opowieści "Zaczarowana Rybka". 📙

Znajdziecie w niej zarówno baśniową historię złotej rybki, interesującą opowieść o podwodnym świecie, jak i mini dzieła sztuki na kolejnych stronach książki. 📘

Wszystko dzieje się w pewnym muzeum nad brzegiem rzeki. Obrazem szczególnie lubianym przez młodszych odwiedzających jest ciemnogranatowy rysunek ze złotą rybką. 🐠 Sama zainteresowana w placówce kulturalnej czuje się świetnie, ale kiedy nadarza się okazja do ucieczki z zimnych murów, rybka wypływa w świat, razem z karasiami. 😮 Nic dziwnego, w końcu jest zaczarowana. ✨ Magia towarzyszy jej wszędzie. Raz po raz ratuje z opałów swoich przyjaciół. Mieszkańcy morza zgodnie proszą, aby została ich królową. Czy tak się stanie? Sięgnijcie po tę lekturę. 📖

Staranie wydana wielkoformatowa książka w twardej oprawie. Niepowlekany papier, przygaszone kolory, małe fragmenty tekstu. 👍 Ta opowieść przenosi w morskie głębiny i pozwala pokochać sztukę. 🧡 Uwrażliwia na piękno i kulturę przez duże K. Daleko jej od schematów, standardów czy ram. Jest niezwykła. 😊

Pięknie ilustrowana książka Mafry Gagliardi będzie małym dziełem sztuki w Waszej domowej biblioteczce. 🙂

Wszystko dzieje się w pewnym muzeum nad brzegiem rzeki. Obrazem szczególnie...

Książka "Zaczarowana rybka" autorstwa niezrównanego duetu - Mafry Gagliardi, Stepana Zavrela to zaproszenie na spotkanie z prawdziwą sztuką.

Można powiedzieć, że opowieść jest oparta na faktach, ponieważ zarówno obraz z zaczarowaną rybką ("Złota rybka" Paula Klee namalowana w 1925 roku),jak i muzeum, w którym się znajduje (obecnie muzeum sztuki Kunsthalle w Hamburgu),naprawdę istnieją. Pomysł na książkę zrodził się w 1964 i 2 lata później został zrealizowany.

Na początek uwagę zwracają nietypowe ilustracje, ich styl już znamy z książeczki "Złodziej kolorów" napisanej przez tych samych twórców. Kolory i kształty niemal hipnotyzują czytelnika i wcale nie są oczywiste. Śmiem twierdzić, że są bliskie dziecku, ponieważ wyglądają jakby pochodziły właśnie spod dziecięcej ręki.

Fabuła tchnie subtelną magią. Pewnego dnia, tytułowa rybka opuszcza swój obraz i wraz z grupą karasi z muzealnej fontanny, wyrusza w morski świat. Spotyka ją tam wiele przygód, przy czym za każdym razem wykorzystując swój spryt i wyjątkowe zdolności, ratuje z opresji podwodne stworzenia. Swoją uczynnością, zaczarowana rybka zdobywa szacunek morskich mieszkańców, którzy namawiają ją do pozostania w ich świecie.

Rybka musi podjąć ważną decyzję - zostać wśród nowych przyjaciół, czy wrócić do muzeum, gdzie czekają i tęsknią za nią jej najwierniejsi koneserzy sztuki - dzieci.

Prócz tej wciągającej historii opatrzonej niezwykłymi ilustracjami, na początku książki znajduje się kod QR, który po jego zeskanowaniu pozwoli wysłuchać książki w wykonaniu Moniki Pikuły.

15 użytkowników ma tytuł Zaczarowana Rybka na półkach głównych
6 użytkowników ma tytuł Zaczarowana Rybka na półkach dodatkowych

Okładka książki Złodziej kolorów Mafra Gagliardi, Štěpán Zavřel
Złodziej kolorów Mafra Gagliardi, Štěpán Zavřel
Okładka książki Sen o Wenecji Mafra Gagliardi, Štěpán Zavřel
Sen o Wenecji Mafra Gagliardi, Štěpán Zavřel

Okładka książki Apsik! Czyli bitwa na smarki Alicia Acosta, Mónica Carretero
Apsik! Czyli bitwa na smarki Alicia Acosta, Mónica Carretero
Okładka książki Operacja Zielona Rękawiczka Jørn Lier Horst, Hans Jørgen Sandnes
Operacja Zielona Rękawiczka Jørn Lier Horst, Hans Jørgen Sandnes
Okładka książki Strach ma wielkie oczy. Książka, która dodaje odwagi Magdalena Młodnicka, Beata Pękalska
Okładka książki Bułeczka ma tajemnicę Lisen Adbåge, Sara Ohlsson
Bułeczka ma tajemnicę Lisen Adbåge, Sara Ohlsson