Powiadomienie

9788382199727

Kup Powiadomienie w ulubionej księgarnii

Oceny książki Powiadomienie

OPINIE i DYSKUSJE o książce Powiadomienie

Książka niejednokrotnie zaskakuje zwrotami akcji. Bohaterowie bardzo dobrze wykreowani, dodatkowo charakterni i zdecydowanie daleko tej pozycji do typowych romansideł. Jest poruszonych bardzo dużo trudnych wątków. Mimo że Magda wygrała w konkursie, wcale nie była taką szczęściarą, jej życie nie było usłane różami. Choć na koniec była troszkę depresyjna, nie ma co się dziwić, w końcu ile ktoś może unieść na swoich barkach? Po jej skończeniu jeszcze chwile się zastanawiałam co dokładnie się tutaj stało, kompletnie takiego zakończenia się nie spodziewałam! Fajne nawiązanie tytułu do końca książki.. bo jednak te powiadomienie zmieniło życie i to nie jednej osobie.

„Najtrudniejszym wyścigiem, jest wyścig po życie”.

Główna bohaterka Magda, od lat jest wielką fanką wyścigów formuły 1, a Liam Davidson to jej ulubiony zawodnik. Mężczyzna organizuje konkurs, gdzie można wygrać kilka dni w jego towarzystwie. Wygrywa go nie kto inny jak właśnie Magda. Już od pierwszego spotkania los płata im figle i wystawia na różne doświadczenia. W momencie kiedy ich wspólna przygoda dobiega końca, oboje ulegają wypadkowi po którym kobietę czeka długa rehabilitacja. Kiedy wraca do zdrowia i wszystko w jej życiu zaczyna obierać właściwy kierunek, pewne powiadomienie ponownie zmienia bieg wydarzeń.

Od początku historii główni bohaterowie przypadli mi do gustu i z zainteresowaniem przewracałam kolejne kartki. Magda była lunatyczką i spokojną dziewczyną, na temat Formuły 1 mogła mówić i mówić. Liam natomiast czerpał ze swojego życia tyle ile się dało. Był dobrym człowiekiem i starał się zawsze pomóc.

Spodobała mi się w książce informacja, że warto w swoim telefonie mieć numer ICE- , dzięki któremu w razie nagłego naszego wypadku , będzie można skontaktować się z najbliższa rodziną poszkodowanego. Ten wątek jest fajnie ukazany w książce na podstawie postaci Magdy.
Łukasz, czyli bohater książki, który pojawia się po rekonwalescencji Magdy, jest osobą którą bym złapała i przetrąciła przez potocznie mówiąc łeb! Wraz z zakończeniem książki pojawia się też duża ilość pytań.

„Najtrudniejszym wyścigiem, jest wyścig po życie”.

#recenzja
#współpraca

„Najtrudniejszym wyścigiem jest wyścig po życie” to krótkie zdanie z okładki książki jest dla mnie naprawdę idealnym podsumowaniem historii, którą stworzyła pani Agnieszka.

Zainteresowałam się tą pozycją, ze względu na fabułę związaną z Formułą 1, którą uwielbiam. Już od dłuższego czasu chciałam przeczytać książkę, w której królowa motorsportu jest swego rodzaju bohaterem/tłem historii, no po prostu jest 😉 I chociaż z początku trochę ciężko było mi się w książkę wgryźć, i trochę liczyłam, że jednak będzie więcej F1, to muszę przyznać, że wciągnęłam się bardzo. Chłonęłam historię Magdy, bardzo ciekawa jej zakończenia. A muszę was uprzedzić, że nie jest to jakieś romansidło, błaha historyjka o dziewczynie i kierowcy samochodu wyścigowego. Naprawdę nic bardziej mylnego. Chociaż przygoda Magdy zaczyna się wygraną w konkursie, w którym nagrodą jest spędzenie kilku dni z jej ulubionym zawodnikiem F1, to już na starcie możemy się dowiedzieć, że jej życie nie było usłane różami. Teraz ma szansę przeżyć coś wyjątkowego, i faktycznie tak jest, ale do czasu. Magda i Liam ulegają wypadkowi, a jej życie nie tylko staje pod znakiem zapytania, ale ma ulec teraz kompletnej zmianie. Następstwa wypadku mają duży wpływ na to jak zachowuje się Magda, w stosunku do samej siebie jak i do najbliższych jej osób. Nie jest jej łatwo, z wieloma aspektami tego „nowego” życia nie potrafi sobie poradzić, a niestety też nie chce pomocy. A gdy w końcu pojawia się światełko w tunelu, które sprawia, że odzyskuje chęć do życia, znowu pojawiają się przeszkody. Autorka stworzyła bohaterkę, która nie ma lekko, a jednak z wieloma utrudnieniami radzi sobie całkiem nieźle. Niestety momentami trochę mnie Magda wkurzała swoją, hm, depresyjnością? Tak bym to określiła. Dość mocno wycofana, zamknięta, nieskłonna do tego, żeby zaryzykować, zaszaleć momentami, gdy nadarzała się do tego okazja. I muszę przyznać, że brakowało mi ciut więcej romansu, iskierki, namiętności. Zbyt dużo było platonicznych uczuć, co wydaje mi się mało realistyczne w takiej sytuacji. Podsumowując książka mi się podobała i myśle, że warto po nią sięgnąć. Może nakłonić nas do bardzo ważnych refleksji apropk własnego życia. Co powinniśmy bardziej doceniać, a czego zapewne nie robimy i nawet się tym nie zastanawiamy.

#recenzja
#współpraca

112 użytkowników ma tytuł Powiadomienie na półkach głównych
26 użytkowników ma tytuł Powiadomienie na półkach dodatkowych

Okładka książki Proste koktajle Agnieszka Maciuła-Ziomek, Patrycja Workun
Proste koktajle Agnieszka Maciuła-Ziomek, Patrycja Workun
Okładka książki 20 przepisów na szybkie śniadania Agnieszka Maciuła-Ziomek, Patrycja Workun
20 przepisów na szybkie śniadania Agnieszka Maciuła-Ziomek, Patrycja Workun
Agnieszka Maciuła-Ziomek
Agnieszka Maciuła-Ziomek
Copywriter i fotograf, z wykształcenia także medyk. Życiowa realistka z artystycznymi pasjami. Uwielbia naturę, zwierzęta i zabawę w przydomowym ogródku. Swojego życia nie wyobraża sobie także bez sportu – tego aktywnego i sprzed ekranu. Codziennie wypija przynajmniej kilka kubków herbaty, ale nie gardzi także mocną czarną kawą. Pisała od zawsze, choć w dzieciństwie bardzo nie lubiła czytać. Teraz pisze książki, tworzy teksty dla firm i zajmuje się fotografią produktową, a przez to nareszcie czuje, że jest w miejscu, które przygotował dla niej świat.

Cytaty z książki Powiadomienie