Dom tajemnic

Alek Rogoziński Wydawnictwo: Purple Book kryminał, sensacja, thriller
kryminał, sensacja, thriller
2022-06-22
2019-09-18

Kup Dom tajemnic w ulubionej księgarnii

Dom tajemnic

Oceny książki Dom tajemnic

OPINIE i DYSKUSJE o książce Dom tajemnic

Krótka zabawna opowieść , choć są i trupy, o pewnej intrydze, zemście wielopoziomowej, wielowątkowej... trochę się w tym chaosie wątków i bohaterów gubiłem , nie mniej bawiłem się bardzo dobrze. Lektura stanowi bardzo przyjemną odtrutkę na to co czasami trafiam, nie jest pretensjonalna, nie aspiruje do niczego więcej jak tylko do dostarczenia rozrywki czytelnikowi i jest w tym bardzo szczera i dobra, bardzo mnie się to podobało i choć nie jest to mój ulubiony typ literatury, na pewno wrócę do Alka :)

Jak chcę się pośmiać, to zawsze sięgam po książkę Alka!

Rozbrajające zachowania wyrazistych postaci, zabawne dialogi oraz znany i lubiany wśród celebrytów komisarz Krzysztof Darski 😉

Jak chcę się pośmiać, to zawsze sięgam po książkę Alka!

Lektor jak Iwona, masakra. Książka świetna, super pomysł.

Lektor jak Iwona, masakra. Książka świetna, super pomysł.

1779 użytkowników ma tytuł Dom tajemnic na półkach głównych
405 użytkowników ma tytuł Dom tajemnic na półkach dodatkowych

Alek Rogoziński
Twórca powieści kryminalnych i obyczajowych. W swoich książkach morduje zawsze z przymrużeniem oka i uśmiechem na twarzy. Zadebiutował w marcu 2015 roku komedią kryminalną "Ukochany z piekła rodem", która zdobyła pierwsze miejsce na liście kryminalnych bestsellerów księgarni Empik.com. Jednak prawdziwą popularność przyniosła mu komedia sensacyjna "Jak Cię zabić, kochanie?", nominowana przez portal Lubimy Czytać w 2016 roku w plebiscycie "Książka roku (kryminał, sensacja, thriller)". Rok później podobną nominację zdobyła powieść „Do trzech razy śmierć”. Trzy jego książki - „Lustereczko, powiedz przecie”, „Zbrodnia w wielkim mieście” i "Raz, dwa, trzy... giniesz ty!" - zdobyły pierwsze miejsce w plebiscycie internetowym „Zbrodnia z przymrużeniem oka”. W 2019 roku jego powieść "Raz, dwa, trzy... giniesz ty!" doczekała się inscenizacji teatralnej. Nakład napisanych przez niego powieści przekroczył już ćwierć miliona egzemplarzy. Marzeniem Alka jest objechać cały świat, a na stare lata zamieszkać na jednej z wysp Morza Śródziemnego. A tam już tylko pisać, i pisać, i pisać, i pisać…

Miłość ci nic nie wybaczy Alek Rogoziński
Miłość ci nic nie wybaczy
Alek Rogoziński
✅ Gdy żyjesz w małżeństwie i myślisz, że wszystko jest tak, jak powinno być… bez kłótni, bez tajemnic, pełne zaufanie. Idealny obrazek. Ale czy aby na pewno? ✅ Poznajemy rodzinę, która na pierwszy rzut oka wygląda zwyczajnie — ale im bliżej ich poznajemy, tym więcej sekretów zaczyna wychodzić na jaw. Karolina, pod wpływem przyjaciółek, zaczyna podejrzewać męża o zdradę. A wierne przyjaciółki? Oczywiście jadą z nią szpiegować, bo od czego są najlepsze psiapsi? ✅ W tle pojawia się „Leśny Pałac”, pełen tajemnic, niedopowiedzeń i zdarzeń, które potrafią wywrócić życie do góry nogami. To właśnie tam wszystko zaczyna się komplikować. Jak bardzo? Tego dowiadujemy się stopniowo — a każdy kolejny rozdział podsuwa nowe pytania. ✅ A kiedy pojawiają się dwa trupy, wszystko nabiera jeszcze większego tempa. Nie są to przypadkowe ofiary — każda z nich jest powiązana z rodzinnymi sekretami, pieniędzmi, zdradami i wyborczą nagonką. ✅ Na dokładkę brat Karoliny, który miał tylko niewinnie „poobserwować” rodzinne sprawy, sam okazuje się chodzącą sensacją. Drag Queen? Tak. Hetero? Też tak. Emocjonalny rollercoaster? Absolutnie. ✅ Ktoś ginie, ktoś kłamie, ktoś ucieka, a ktoś inny robi wszystko, by zniszczyć przeciwnika politycznego. I oczywiście — nic nie jest takie, jak wygląda na pierwszy rzut oka. ✅ Czy miłość naprawdę potrafi wybaczyć wszystko… czy jednak pewnych granic nie da się przekroczyć? ➡️ Fani Róży Krull mogą odetchnąć — ona również pojawia się w tej historii, razem z komisarzem Darskim na czele.
_Katarzyna_ - awatar _Katarzyna_
Pani Henryka i morderstwo w autokarze Katarzyna Gurnard
Pani Henryka i morderstwo w autokarze
Katarzyna Gurnard
Osoby starsze, będące na emeryturze, zazwyczaj się nudzą. Żeby nie popaść w marazm ,wymyślają sobie różne zajęcia. Pani Henryka, sędziwa dama, marzy na przykład o wycieczce do Paryża. Dlatego też pewnego dnia wsiada do autokaru pełnego turystów i wyrusza na podbój stolicy mody. Ale, jak tytuł wskazuje, niespodziewane wydarzenie zaburzy planowaną wyprawę. Wszyscy pasażerowie autobusu marzą o wspaniałej przygodzie w stolicy Francji. Wydaje się, że spotkali się w pojeździe po raz pierwszy. Niektórzy próbują się lepiej poznać - dzielą się historiami ze swojego życia oraz specjalnie przygotowanym na podróż jedzeniem i napitkiem. Pani Henryka, jako doskonały obserwator, dostrzega jednak, że relacje współpasażerów nie są takie, jakich moglibyśmy oczekiwać od obcych sobie osób. A gdy w autokarze umiera jeden z mężczyzn, wycieczka zostaje przerwana, jeszcze przed granicą Polski. Pomału wychodzą też na jaw pewne powiązania i znajomości. Pani Henryka domyśla się, że w śmierć pasażera mógł być wmieszany inny podróżnik. Zabiera się więc za śledztwo. Książkę dobrze mi się słuchało, ale gdzieś w połowie, gdy wspomniano, iż pani Henryka już jedną sprawę rozwiązała, zorientowałam się, że to drugi tom cyklu. Jednak "Pani Henryka i morderstwo w autokarze" można spokojnie czytać, nie znając poprzedniej książki. Mimo wszystko na pewno sięgnę po tom pierwszy, żeby zobaczyć jak to się zaczęło, jak miła, starsza pani wpadła na to, żeby pobawić się w detektywa. "Pani Henryka i morderstwo w autokarze" to lekka pozycja, dobra rozrywka na jeden wieczór. Jeśli komuś nie przeszkadzają cechy właściwe starszym, samotnym osobom, to powinien polubić styl autorki, specyficzny humor i samą główną bohaterkę. Nie jest to może panna Marple, ale pani Henryka ma swój urok i z pewnością dobrze sobie radzi w rozwiązywaniu zagadek kryminalnych.
JaBa PasjOla - awatar JaBa PasjOla
oceniła na62 lata temu