Blue Note. Ostatnie dni prohibicji

- komiksy
- Blue Note – Tome 01 : Les Dernières Heures de la Prohibition Blue Note – Tome 02 : Les Dernières Heures de la Prohibition
- 2022-05-25
- 2022-05-25
- 2013-09-05
- Marta Duda-Gryc
Do końca epoki prohibicji pozostało 30 dni. Jack Doyle poprzysiągł sobie, że nigdy więcej nie stanie na ringu i nie będzie się już boksował dla pieniędzy. Alkohol, gangsterzy, cała ta „gangrena”, jak sam mówi – skończył z tym raz na zawsze. Przeszłość jednak nie chce go wypuścić ze szponów. Dla jednej walki Jack znów zanurza się w trzewia miasta, którego nienawidzi – ale które też kocha.
W tym samym czasie R.J., genialny gitarzysta, przyjeżdża do Nowego Jorku, aby spełnić swoje marzenie – nagrać płytę. Zaraz po przybyciu udaje mu się dostać pracę w klubie Dante’s Lodge. To dla niego ogromna szansa. Pracując tam, trzeba jednak przestrzegać pewnych zasad, o czym niebawem R.J. boleśnie się przekona. Podpisanie umowy to zobowiązanie – na śmierć i życie.
Blue Note autorstwa Mathieu Mariolle’a i Mickaëla Bourgouina przenosi czytelnika w czasy prohibicji, tuż przed jej likwidacją, do metropolii przeżartej alkoholem i mafijnymi intrygami. To prawdziwy kryminał, mieszczący się gdzieś pomiędzy dramatem gangsterskim „Dawno temu w Ameryce” („Once Upon a Time in America”) a serialem „Zakazane imperium” („Boardwalk Empire”).
Kup Blue Note. Ostatnie dni prohibicji w ulubionej księgarni
Oceny książki Blue Note. Ostatnie dni prohibicji
77 użytkowników ma tytuł Blue Note. Ostatnie dni prohibicji na półkach głównych- Przeczytane 44
- Komiksy 11
- Komiks 6
- Komiksy / Manga 2
- Do kupienia 2
- Komiks 1
- UMK 1
- Chcę przeczytać - DZIECI/KOMIKS/ALBUMY 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Blue Note. Ostatnie dni prohibicji
Okres prohibicji w USA jest bardzo nośnym tematem do opowiadania historii. Wiele z nich skupiało się na potyczkach gangsterów ze stróżami prawa. Jednakże gdzieś w tle również zwykle rozgrywały się dramaty zwykłych ludzi.
W skład wydania zbiorczego wchodzą dwa albumy przedstawiające dwie powiązane ze sobą opowieści. W pierwszej z nich podstarzały bokser Jack postanawia wrócić do walk. Szybko okazuje się, że w ten sport zaangażowana jest mafia. Druga historia opowiada o początkującym gitarzyście Rayu, który marzy o nagraniu płyty.
Powiązanie boksu ze światem gangsterów nie jest niczym nowym. Tutaj jednak jest to przedstawione z punktu widzenia jednostki, która została wmanipulowana w grę, z której nie można się wycofać. Jest to smutna historia o tym, że często marzenia o powrocie do dawnej chwały mogą się okazać zgubne. Przy czym jednak jest tutaj pewna iskierka nadziei.
Również historia gitarzysty opowiada o podążaniu za marzeniami. Tutaj jednak jest to perspektywa kogoś niedoświadczonego, któremu się wydaje, że może łamać pewne reguły bez ponoszenia konsekwencji. Wydaje się, że dzięki pewności siebie jest w stanie zawojować świat, ale szybko okazuje się to złudne. Podobało mi się, że ta cześć albumu uzupełniała pewne luki fabularne w historii boksera.
Na uwagę zasługuje warstwa graficzna. Wyblakłe kolory wywołują odczucie obcowania ze starymi materiałami. Rysownik potrafi tu oddać dynamikę i brutalność warstw bokserskich. Również sceny koncertów wyglądają niesamowicie.
Nie słyszałem wcześniej o tym tytule i jest to dla mnie bardzo pozytywne zaskoczenie. Polecam osobom, które lubią klimaty czasów amerykańskiej prohibicji.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW skład wydania zbiorczego wchodzą dwa albumy przedstawiające dwie powiązane ze sobą opowieści. W pierwszej z nich podstarzały bokser Jack postanawia...
Moje klimaty :)
Moje klimaty :)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBlue Note Ostatnie Dni Prohibicji to komiks który zabiera nas do Ameryki na miesiąc przed końcem prohibicji. To czas, w którym alkohol sprzedawany jest spod lady, a muzyka i boks idą pod rękę z przestępczością i wielkimi pieniędzmi. Poznajemy dwóch bohaterów: Jacka Doyle’a – boksera, który najlepsze lata kariery ma już za sobą, ale w wyniku splotu okoliczności wraca na ring, oraz R.J.-a – młodego, genialnie utalentowanego muzyka, który dopiero stawia pierwsze kroki w wielkim świecie.
Ich historie to dwa równoległe wątki, które od czasu do czasu się przecinają, a pod koniec stapiają się w jedną opowieść. Oba są klimatyczne, pełne smaczków epoki. Czuć tu zapach dymu papierosowego, brud bokserskich szatni i rytm jazzu sączącego się z klubów. Atmosfera jest świetna.
Problem w tym, że komiks nie jest napisany w najbardziej przystępny sposób. Dialogi momentami brzmią sztywno, a narracja bywa dziwnie poszarpana, przez co lektura potrafi być toporna. A szkoda, bo klimat robi swoje, a historia ma naprawdę solidny fundament.
Podobnie z warstwą wizualną. Kreska jest dopracowana, ilustracje potrafią zachwycić, ale surowy, chłodny styl trochę kłóci się z moim wyobrażeniem tamtych czasów. Ja widziałbym to raczej w cieplejszych barwach, z miękkim światłem i dymem cygar spowijającym kadry.
Mimo tych zgrzytów Blue Note to wciąż kawał dobrego komiksu, który potrafi wciągnąć i przenieść czytelnika do świata tuż przed końcem ery prohibicji. Tylko trzeba mu dać trochę cierpliwości.
Komiks możesz zobaczyć na moim Instagramie: Lukkegeek
Blue Note Ostatnie Dni Prohibicji to komiks który zabiera nas do Ameryki na miesiąc przed końcem prohibicji. To czas, w którym alkohol sprzedawany jest spod lady, a muzyka i boks idą pod rękę z przestępczością i wielkimi pieniędzmi. Poznajemy dwóch bohaterów: Jacka Doyle’a – boksera, który najlepsze lata kariery ma już za sobą, ale w wyniku splotu okoliczności wraca na...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toGłówne atuty to strona wizualna - piękna grafika tworząca klimat. Fabularnie też nie mam do zarzucenia nic konkretnego ale czegoś mi jednak zabrakło.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAlbum nie dowozi szczególnie fabularnie, słabe dialogi i jakieś pseudofilozoficzne dyrdymały przemycane co jakiś czas. Co do strony wizualnej to jest przyzwoicie, ale czasami rysownik miał problem z odtworzeniem postaci w różnych kadrach. Trzeba się było przyglądać, żeby rozpoznać bohaterów.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toA może dałoby się opowiedzieć kiedyś historię związaną z czasami prohibicji bez mafii, bokserów i jazzu? Przecież znamy te wszystkie opowieści niemal na pamięć...
No dobra, sposób, w jaki połączono te dwie pozornie oddzielne części był naprawdę super, a i całości trudno cokolwiek zarzucić, szczególnie gdy ktoś jest fanem efektownych grafik w wielkim formacie. Może nie jestem na kolanach, ale "Blue note" okazał się komiksem bardzo przyzwoitym
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNo dobra, sposób, w jaki połączono te dwie pozornie oddzielne części był naprawdę super, a i całości trudno cokolwiek zarzucić, szczególnie gdy ktoś jest fanem efektownych grafik w wielkim formacie. Może nie...
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to🎺Wstyd! Ten genialny komiks kupiłem w maju na tegorocznych targach książki w Warszawie na stoisku LiT i czekał na swoją kolej do dziś. Ależ byłem głupi! A Wam radzę już teraz szczerze - jeśli chcecie poczuć podmuch ostatnich dni prohibicji, wspaniałe jazzowe nuty i noir przez duże N - czytajcie czym prędzej! Ale do rzeczy.
🎺Zacznę od wydania a właściwie WYDANIA - ogromny, przeogromny format, przepiękna grafika (wersja limitowana i standard do wyboru),oczywiście twarde okładki i niezwykła staranność wydania! Ten komiks będzie ozdobą Waszych półek! Lost in Time w ogóle wydaje komiksy przepięknie, wiem co mówię, mam ich wiele, ale tutaj przeszli samych siebie. Sztos 💥
🎺"Ta sama gangrena, ten sam smród." Oto macie Amerykę końca prohibicji. Brud i mrok na ulicach. Mrok w ludzkich sercach. I nasz bohater, Irlandczyk, bokser, w razie potrzeby także na gołe pięści. Dodajmy - u kresu tzw. kariery. Bez złudzeń. Jeszcze tylko ta jedna walka... A potem jeszcze jedna... I jeszcze... "To miasto jest piekłem!"
🎺Kadry są przepiękne. Ooo, jak dawno nie widziałem tak wspaniałych obrazów w komiksie. Utrzymane głównie w brązach i beżach, żadnej jaskrawości. Bardzo ekspresyjne twarze, bez przesadnej staranności, idealnie wpasowane w klimat noir. Cudo!
🎺Jazz! Wspaniały, dziki, czarny na wskroś, wypływający prosto z serca. Muzyka wibruje na kartach tego komiksu. Blues! Niesamowity i melancholijny, smutny jak praca na plantacji bawełny. Muzyka jest nieodłączną częścią tej historii. Wspaniałe! A ty słuchasz, słuchasz z rozdziawionymi ustami.
"Jeśli potem nie potrzebujesz napić się na wzmocnienie, to znaczy, że jesteś trupem."
🎺Niesamowity drugi rozdział, opowiadający historię muzyka, który przybył do wielkiego miasta. Miasta, w którym muzykę gra się w klubach, dla tych, co piją nielegalny bimber. I gra się wtedy, kiedy pozwoli Vincenzo. Droga na szczyt jest wyboista. A boks i jazz mają wiele wspólnego.
🎺"Każdy ma długi, panie Doyle. I każdy za nie płaci, pieniędzmi lub ołowiem."
Oczywiście nasz Irlandczyk wplątuje się znowu w kryminalną historię. Vincenzo stracił przez niego pieniądze. Musi te pieniądze odzyskać. Albo sam zapłaci. Historia typowa, jak żywcem wyjęta z filmów czy książek noir. Kocham takie opowieści. Ba, uwielbiam!
🎺"Wszyscy jesteście tacy sami. Smutne dzieciństwo, bieda, zbyt liczna rodzina. I jedna szara komórka w łepetynie, umierająca z samotności."
Oczywiście kobieta, oczywiście piękna, jednak nie do końca typowa femme fatale. Dziennikarka. A to dopiero!
A poza nią jest jeszcze kombinator Theo, który nieodparcie kojarzy mi się z Jokerem.
"I jak za starych, dobrych czasów: dla ciebie sława, dla mnie mamona!"
🎺Strony tej powieści odmierzane są dniami do końca prohibicji. Losy muzyka i boksera płyną obok siebie, przecinając się mimowolnie i nieznacznie. Aż do finału.
🎺Boks, gangsterzy, nielegalne zakłady, nocne lokale, jazz, blues, krwawe porachunki, korupcja, wszystko to w niesamowitym, niepodrabialnym klimacie noir, który stanowczo wynosi ten komiks do ścisłej czołówki. Czołówki jak żywcem wyjętej z kart powieści Chandlera czy Hammetta.
🎺Idealnie przedstawieni bohaterowie: bokser, który jednocześnie nienawidzi i kocha ten blichtr, światła wielkiego miasta, tą krew i pot i mrok. I muzyk, który chce się dzielić swoją muzyką z innymi. Przepiękna kobieta, która oczywiście wplątuje się w tą wspaniałą historię. I która wypowiada wyjątkowo prawdziwe słowa: "Nie da się zamoczyć w tym palca i sądzić, że się nie złapie zarazy."
Czy to się może dobrze skończyć? Przekonajcie się koniecznie.
🎺Moja ocena 10/10 i K-UZJ (Komiksowy Uncelkowy Znak Jakości). Jestem absolutnie zachwycony! 148 stron znakomitej opowieści, która sprawi, że zatęsknicie do ostatnich dni prohibicji, w tak barwny sposób tu ukazanych. "Blue Note" bez wątpienia będzie w ścisłej czołówce moich tegorocznych komiksów.
🎺Opowieść niesamowicie klimatyczna, nastrojowa, przepięknie narysowana, tak noir, jak to tylko możliwe! Z bohaterami jak żywcem wyciągniętymi z najlepszych powieści i filmów noir. Och, to było niesamowite przeżycie!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to🎺Zacznę od wydania a właściwie WYDANIA - ogromny,...
Historia boksera oraz muzyka. Kapitalnie zostal przedstawiony czas prohibicji, lapowkarstwo, wplywy gangsterow. Komiks sklada sie z dwoch czesci, kazda przedstawia odrebna opowiesc, ktore dotycza roznych osob, nie maja ze soba wiele wspolnego, ale fajnie sie ze soba przeplataja.
Polecam.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKreska jest obledna, z niesamowita przyjemnoscia na nia patrzylam. Uczta dla oczu.
Polecam.
Tylko 30 dni dzieli kraj od zapomnienia o prohibicji. Na nowy porządek przygotowują się nie tylko władze, ale również mafia, która na zakazie bardzo dobrze zarabiała. W takich realiach funkcjonuje Jack Doyle. Człowiek, który wie jak zadawać ciosy i jak je przyjmować. Bokser, który na dobre odwiesił już rękawice na kołku i poprzysiągł sobie, że więcej nie wyjdzie na ring. Jego burzliwa przeszłość nie pozwala jednak o sobie zapomnieć. Wystarczy tylko jeden drobny epizod, aby zapomniał on o swoim postanowieniu. Chęć dokonania zemsty jest silniejsza niż zdrowy rozsądek. Nawet on nie jest jednak gotowy na to, co nastąpi. Każdy jego krok pogrąża go bowiem w odmętach kolejnych intryg, które mogą być bardzo niebezpieczne.
Blue Note nie skupia się tylko na zemście wymienionego powyżej boksera. Album prezentuje bowiem czytelnikowi większą historię opowiedzianą z perspektywy dwóch bohaterów. Jednym z nich jest właśnie irlandzki bokser (pierwszy rozdział),drugim zaś gitarzysta bluesowy (drugi rozdział). Ich losy nie są ze sobą jakoś mocno powiązane i ledwie się krzyżują, stają się one jednak ciekawym tłem do pokazania amerykańskich skrajności i problemów wynikających ze schyłku prohibicji.
Scenariusz stworzony przez duet autorów (Mathieu Mariolle, Mickaël Bourgouin) nie jest jakoś nadmiernie innowacyjny. Twórcy stawiają tutaj bowiem mocny nacisk na tematykę i klimat, które powinny być doskonale znane każdemu fanowi starego kina gangsterskiego (szczególnie noir). Mroczne uliczki miasta, wszechobecna brutalność, mafia posiadająca ogrom władzy, „amerykański sen” – który dla jednych oznacza bogactwo, dla innych zaś jest koszmarem nędzy i głodu. Fabularnie można więc rzec, że jest dosyć „klasycznie”. Nie zmienia to jednak faktu, że całość opowieści czyta się z niekłamaną przyjemnością, nie mogąc się od niej oderwać. Dosłownie na każdej stronie widać ogromne zamiłowanie autorów do takiej tematyki, co przekłada się na budowę niezwykle klimatycznego i zachwycającego świata. Rzeczywistości, w której archetypowe postacie (irlandzki bokser pragnący zemsty i odkupienia, włoski gangster, uzdolniony muzyk niemogący odnaleźć siebie w miejskich realiach, przebiegły kanciarz, skorumpowana władza) stają się podwaliną do pokazania złożoności tamtego czasu. Okresu, kiedy to zarówno miasto, jak i cały system pochłaniały wyróżniające się jednostki, aby następnie pozbawić je ambicji, talentu i marzeń.