Współczesna kuchnia dawnych Kresów

Okładka książki Współczesna kuchnia dawnych Kresów Mykoła Mańko
Okładka książki Współczesna kuchnia dawnych Kresów
Mykoła Mańko Wydawnictwo: Wydawnictwo AA kulinaria, przepisy kulinarne
208 str. 3 godz. 28 min.
Kategoria:
kulinaria, przepisy kulinarne
Wydawnictwo:
Wydawnictwo AA
Data wydania:
2022-01-01
Data 1. wyd. pol.:
2022-01-01
Liczba stron:
208
Czas czytania
3 godz. 28 min.
Język:
polski
ISBN:
9788378645917
Tagi:
Kresy kuchnia kresowa kulinaria przepisy kulinarne
Średnia ocen

10,0 10,0 / 10

Oceń książkę
i
Dodaj do biblioteczki

Porównaj ceny

i
Porównywarka z zawsze aktualnymi cenami
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Ładowanie Szukamy ofert...

Patronaty LC

Książki autora

Mogą Cię zainteresować

Oceny

Średnia ocen
10,0 / 10
2 ocen
Twoja ocena
0 / 10

OPINIE i DYSKUSJE

Sortuj:
avatar
288
189

Na półkach:

Dawne Kresy to nie tylko wyjątkowa i często burzliwa historia, ale również bogata w smaki oraz aromaty kuchnia — dziś niestety nieco zapomniana 👩‍🍳 Na szczęście Mykoła Mańko postanowił odświeżyć dawne receptury, dostosowując je do teraźniejszych sprzętów i stworzył wyjątkową książkę kucharską pod tytułem "Współczesna kuchnia dawnych Kresów".

Przy recepturach umieszczone są przydatne rady, wskazówki, a także informacje o ich pochodzeniu oraz historii. Przepisy nie są trudne, a większość składników każdy ma w swoje lodówce. Nie pozostaje nic innego, jak wyruszyć w kulinarną podróż po Kresach! 🥣

Książka jest bardzo ładnie wydana — twarda oprawa, dobre jakości papier, piękne zdjęcia — wszystko po to, aby korzystanie z niej w kuchni było komfortowe i przyjemne :) 📖

Jeśli lubicie poznawać smaki, cenicie sobie kulinarne eksperymenty, to sądzę, że ta pozycja może Wam się naprawdę spodobać. Kto wie, może dzięki niej odnajdziecie swoje nowe ulubione dania? 😉 Ja lubię gotować i z przyjemnością przetestuję kilka przepisów — w najbliższych planach mam zupę z soczewicy i serniczki 🍳

Dawne Kresy to nie tylko wyjątkowa i często burzliwa historia, ale również bogata w smaki oraz aromaty kuchnia — dziś niestety nieco zapomniana 👩‍🍳 Na szczęście Mykoła Mańko postanowił odświeżyć dawne receptury, dostosowując je do teraźniejszych sprzętów i stworzył wyjątkową książkę kucharską pod tytułem "Współczesna kuchnia dawnych Kresów".

Przy recepturach umieszczone są...

więcej Pokaż mimo to

avatar
337
237

Na półkach:

Czy macie ochotę na smakowitą podróż po Kresach? Barszcz ukraiński, kołduny, bliny, chłodnik litewski, serniczki, solanka, pascha, kutia, cymes, pilaw, czebureki, baklawa… To tylko kilka z potraw, jakie znajdziecie w książce „Współczesna kuchnia dawnych Kresów”.

Publikacja jest pięknie, starannie wydana, ciekawa, a także bardzo apetyczna. Zachęca do gotowania, wspominania oraz marzenia o podróżach. Posiadanie tej książki kucharskiej we własnej biblioteczce to prawdziwa przyjemność!

Gorąco polecam tę publikację i – oczywiście – zachęcam do lektury całej recenzji na blogu urocznica.pl.

Więcej: https://urocznica.pl/recenzja-wspolczesna-kuchnia-dawnych-kresow/.

Czy macie ochotę na smakowitą podróż po Kresach? Barszcz ukraiński, kołduny, bliny, chłodnik litewski, serniczki, solanka, pascha, kutia, cymes, pilaw, czebureki, baklawa… To tylko kilka z potraw, jakie znajdziecie w książce „Współczesna kuchnia dawnych Kresów”.

Publikacja jest pięknie, starannie wydana, ciekawa, a także bardzo apetyczna. Zachęca do gotowania, wspominania...

więcej Pokaż mimo to

avatar
756
755

Na półkach: , , , , ,

Na samym początku muszę wspomnieć, że zanim rozpoczęłam zapoznawać z główną treścią zawartością tej ciekawej i bardzo ładnie wydanej w twardej oprawie książki zwróciłam uwagę na dwa ważne aspekty. Pierwszy z nich to wykonane pięknie prezentujące się w całości przez Pana Jędrzeja Majkę zdjęcia budowli, potraw autorskich oraz opisywanych terenów przez autora, który również jest znanym krakowskim przewodnikiem. Drugim aspektem były skierowane zamieszczone z tyłu okładki słowa od autora, które spowodowały, że zachęciły, abym mogła bliżej nieznaną mi do tej pory twórczością.

Pana Mykoła Mańko autora książki pt.'' Współczesna kuchnia dawnych Kresów'' miałam okazję poznać poprzez uczestnictwo w kulinarnych programach telewizyjnych i okazał się bardzo sympatyczny, a przede wszystkim nie narzuca nikomu, jak ma przyrządzać dania, a gotowanie sprawia mu wiele radości, co jest to bardzo widoczne. Najważniejsze jest u niego uśmiech i pasją, z jaką się dzieli, a nade wszystko delikatny język przekazu, który tak bardzo u niego polubiłam.

Lubię, gdy autor przekazuje swoją wiedzę w sposób ciekawy, a historia związana z kuchnią kresową bywa na tyle interesująca, że można o niej poczytać kilkakrotnie i zagłębić się w nią.

Jest mi niezmiernie miło, że poznaje kolejną osobę, która potrafi opowiedzieć na temat kuchni wiele ważnych informacji, których ja nie wiem, a chciałam się dowiedzieć nieco więcej, bo kuchnia kresowa potrafi zainteresować na pewno nie jednego smakosza, który lubi dobrą kuchnię i powracać do niej z największą przyjemnością.

Muszę przyznać, że po dokładnym zanalizowaniu zaprezentowanych tej książce przepisów to muszę szczerze powiedzieć, że jestem pozytywnie zaskoczona tym, że one nie są tak trudne do wykonania, jak myślałam na początku. Jest w nich coś takiego niezwykłego, że chce się ich spróbować wykonać je, aby później nie żałować, że nie było możliwości, jak zasmakować je i cieszyć się, że miało okazję samemu je wykonać i cieszyć, że sprawiło się rodzinie radość, aby mogła również poznać tytułowe uroki współczesnej kuchni dawnych kresów.

Bardzo mi się podoba, że autor bardzo precyzyjnie wyjaśnia na samym początku rozdziału historię kraju oraz każdej nowej przyrządzanej starannie przez niego autorskiej potrawy.

Każda nowa nazwa kuchni ma bardzo piękny zamieszczony kolor.

Wiele z zamieszczonych potraw w tej książce przykuwało moją uwagę, a w szczególności:

chłodnik litewski, grzanki ze szprotkami, bliny kapuściane, śledź z warzywami, kasza jaglana z kapustą kiszoną, sałatka ze świeżych warzyw, kozinaki, historia podawania kawy w rytuał kuchni tatarskiej i podawane do niej słodycze, ajran, baklawa.

Wydawnictwu AA dziękuję za podarowanie mi do zrecenzowania egzemplarza książki autorstwa Pana Mykoła Mańko książki pt. ''Współczesna kuchnia dawnych Kresów''.

Polecam przeczytać tę książkę.

Na samym początku muszę wspomnieć, że zanim rozpoczęłam zapoznawać z główną treścią zawartością tej ciekawej i bardzo ładnie wydanej w twardej oprawie książki zwróciłam uwagę na dwa ważne aspekty. Pierwszy z nich to wykonane pięknie prezentujące się w całości przez Pana Jędrzeja Majkę zdjęcia budowli, potraw autorskich oraz opisywanych terenów przez autora, który również...

więcej Pokaż mimo to

Książka na półkach

  • Chcę przeczytać
    7
  • Przeczytane
    3
  • # kulinaria
    1
  • Posiadam
    1
  • Do zdobycia :)
    1
  • Chcę w prezencie
    1
  • 2022
    1
  • Podarowana książka do recenzji od Wydawnictwa
    1
  • #WyzwanieLC2022
    1
  • Wydawnictwo AA
    1

Cytaty

Bądź pierwszy

Dodaj cytat z książki Współczesna kuchnia dawnych Kresów


Podobne książki

Przeczytaj także