Ostatnie drzewo

- 2021-01-01
- 2021-01-01
- 32 min.
- Monika Motkowicz
Drzewa: piękne, majestatyczne, koronami sięgają nieba, dzięki nim oddychamy. Czy jesteśmy w stanie sobie wyobrazić świat, w którym nie ma drzew?
Nadir i Selina, dwoje dzieci, które kochały przyrodę, stało się świadkami rzeczy strasznej. Mieszkańcy ich miasta byli tak zapatrzeni w złoto i drogie kamienie, że stopniowo wycięli wszystkie okoliczne drzewa. Niegdyś tętniąca życiem okolica teraz stała się pustynią. Dosłownie. Z całego bujnego lasu pozostał jeden samotny cedr, a słońce wypalało trawę. Dopiero wtedy mieszkańcy miasta zdali sobie sprawę z tego, do czego doprowadziła ich żądza zysku. Czy Selina i Nadir uratowali swoje miasto? O tym przeczytacie w pięknej opowieści "Ostatnie drzewo".
W książce znajdziecie kod QR. Dajcie się porwać opowieści w wykonaniu Agnieszki Ayşen Kaim, artystki sztuki opowiadania.
Kup Ostatnie drzewo w ulubionej księgarni
Oceny książki Ostatnie drzewo
- literatura dziecięca 1
- PRZECZYTANE 2026 1
- 2025 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Ostatnie drzewo
Ciekawa opowieść o szacunku do przyrody, podkreślająca znaczenie drzew w naszym otoczeniu. Ludzie często zapominają o tym, jak bardzo jesteśmy od drzew zależni. Warto to sobie uświadamiać od najmłodszych lat. Ta książka może w tym pomagać.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDosyć egzotyczna sceneria - ilustracje. Doceniam po czasie. Podobało mi się słuchowisko, bo Wydawca znalazł fantastycznych lektorów, którzy czytają książki z tej serii. Taka czytana forma do mnie dotarła.