Druga szansa

- Kobiecy Klub Zbrodni (tom 2)
- 2nd Chance
- 2003-05-10
- 2003-05-10
Charyzmatyczna porucznik policji, Lindsay, jest nieformalną szefową Kobiecego Klubu Zbrodni. Prowadzi śledztwo w sprawie seryjnego zabójcy, wybierającego swoje ofiary na chybił trafił. Czy uda jej się rozwiązać zagadkę?
Kup Druga szansa w ulubionej księgarni
Oceny książki Druga szansa
714 użytkowników ma tytuł Druga szansa na półkach głównych- Przeczytane 446
- James Patterson 7
- 2013 6
- 2014 6
- Thriller/sensacja/kryminał 6
- Kryminał 5
Tagi i tematy do książki Druga szansa
Cytaty z książki Druga szansa
... odwaga rozkwita tam, gdzie wina i wściekłość są na wolności.
dodaj nowy cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Druga szansa
Interesujący kryminał.
Interesujący kryminał.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWciągająca.
Szybko się czyta, krótkie rozdziały.
Fajna sensacyjna,do polecenia.
Wciągająca.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSzybko się czyta, krótkie rozdziały.
Fajna sensacyjna,do polecenia.
Z ciekawością sięgnęłam po kolejny tom serii. I muszę przyznać, że jest równie emocjonujący jak poprzedni. Zwłaszcza, że tym razem sprawa dotyczy bezpośrednio Lindsay. Ktoś zabija z zimną krwią różnych ludzi. Szybko okazuje się, że ofiary są w pewien sposób powiązane ze sobą, Pytanie brzmi, dlaczego akurat to są te osoby. Policja znów ściga się z czasem.
Niesamowite zwroty akcji i ogólnie szybkie tempo wydarzeń sprawiają, że ciężko jest się oderwać o lektury. Może całość nie jest wybitna ale zawiera wszystko, co powinien mieć dobry kryminał - strzelaniny,pościgi, zgrabna historia i ciekawe postacie. Mi się podoba.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOdwaga rozkwita tam, gdzie wina i wściekłość są na wolności.
Nic na świecie nie jest po prostu tylko dobre albo tylko złe.
Kiedy jedne drzwi się zatrzaskują, inne się otwierają.
Odwaga rozkwita tam, gdzie wina i wściekłość są na wolności.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNic na świecie nie jest po prostu tylko dobre albo tylko złe.
Kiedy jedne drzwi się zatrzaskują, inne się otwierają.
Kompletnie nie pamiętam, więc polecam na swojej dawnej ocenie 7/10, w 2004 r.
Kompletnie nie pamiętam, więc polecam na swojej dawnej ocenie 7/10, w 2004 r.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWciagajaca. Nie jest to literatura, która wzbogaci moje życie, ale zajmująca lektura na deszczowe wieczory. Można polecić. Chyba sięgnę po kolejna część.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Druga szansa" to przyzwoita kontynuacja serii zatytułowanej Kobiecy Klub Zbrodni. Nazwa dość przewrotna, bo jedyne zbrodnie jakich się dopuszczają jego czterej członkinie, to wymienianie się informacjami na temat śledztw z pierwszych stron gazet.
Generalnie intryga została nieźle skonstruowana, niemal do ostatniej chwili nie wiemy, kto jest brakującym ogniwem, łączącym wszystkie zbrodnie, ale nonszalancja i brawura pani porucznik trochę działały mi na nerwy. Przy kilku takich akcjach, kiedy Lindsay zlekceważyła wszelkie procedury dotyczące bezpieczeństwa i samodzielnie postanowiła stanąć oko w oko z potencjalnym wielokrotnym mordercą, zgrzytnęłam zębami z irytacji. Może autorowi chodziło o podniesienie czytelnikom ciśnienia, a może o pokazanie odwagi policjantki, czy też może jej determinacji, by dopaść zbira, ale ja w takim pochopnym działaniu dopatruję się znamion zwykłej głupoty. Bo cóż to za sztuka dać stać się kolejną ofiarą jakiegoś świra?....
Poza wątkiem kryminalnym autor sporo miejsca poświęcił perypetiom prywatnym bohaterek i podejrzewam, że wątki te zostaną rozbudowane w kolejnych częściach.
Do przeczytania, ale bez fajerwerków.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toGeneralnie intryga została nieźle skonstruowana, niemal do ostatniej chwili nie wiemy, kto jest brakującym ogniwem, łączącym...
Pod Kościołem zostaje zastrzelona 11-letnia dziewczynka. Kto miał motyw?
Wszystkie tropy prowadzą do tajemniczego gangu w więzieniu o zaostrzonym rygorze. Morderca każe nazywać się Chimerą.
Co to znaczy?
Co łączy wszystkich zamordowanych? Czy to zemsta, czy może zbrodnie na tle rasowym, jak podejrzewa policja?
To moja już kolejna przygoda z Kobiecym Klubem Zbrodni. Zawsze podobały mi się książki tej serii, niestety chociaż ta jest dobra, to nie wyróżnia się niczym specjalnym.
Po pierwsze: brakowało mi drastycznych scen. Jeśli ktoś lubi balistykę, to myślę, że DRUGA SZANSA jest właśnie dla niego.
Drugą rzeczą co mi się nie spodobało to przewidywalny sprawca zamachów.
Trzecim powodem, przez który nieraz ziewałam czytając to gangi. Nie spodziewałam się, że autor aż tak będzie ciągnął ten wątek.
Do śledztwa zostają włączone wszystkie przyjaciółki porucznik Boxer, czyli Jill, Claire i Cindy (KOBIECY KLUB ZBRODNI). Każda na swój sposób chce dopaść strzelca.
Każda ma swój powód, aby zemścić się na Chimerze.
Oczywiście w charakterystycznym tonie dla Pattersona, możemy spotkać się z akcją i napięciem.
Na same zakończenie czytelnik może doczekać się wreszcie na finał, który powoduje szybsze bicie serca, niczym w filmie akcji.
Pod Kościołem zostaje zastrzelona 11-letnia dziewczynka. Kto miał motyw?
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOpinia publiczna oburzona, do sprawy wkracza wydział zabójstw z Lindsay Boxer na czele. Na jednej ofierze tajemniczy snajper nie poprzestaje....
Co to znaczy?
Co łączy wszystkich...
Przyznam, że dawno nie czytałam książki, która do ostatniej strony trzyma w napięciu. Akcja toczy się z taką prędkością, że człowiekowi żal odłożyć książkę. Polecam, bo mimo tego, że to jest kryminał, nie ma masakrycznych morderstw, które mogą odrzucić czytelnika. Zaczyna podobać mi się ten autor :)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toStrasznie irytująca główna bohaterka, podobnie jak jej przyjaciółki. Pomieszanie z poplątaniem, niby kryminał, niby napięcie, a przyjaźń "Kobiecego Klubu Zbrodni" pokazana w bardzo infantylny sposób. Mimo to sama akcja nawet mnie wciągnęła, niestety czytanie straciło cały urok w połowie książki, kiedy to pani porucznik i jej wierny zespół skupili się już jedynie na zbieraniu dowodów przeciwko gliniarzowi, który koniec końców nie okazał się zabójcą, co też nie mogło okazać się zaskoczeniem, jako że odkrycie czarnego charakteru w połowie książki byłoby jednak przesadą. Syna niestety też podejrzewałam już wcześniej.
Strasznie irytująca główna bohaterka, podobnie jak jej przyjaciółki. Pomieszanie z poplątaniem, niby kryminał, niby napięcie, a przyjaźń "Kobiecego Klubu Zbrodni" pokazana w bardzo infantylny sposób. Mimo to sama akcja nawet mnie wciągnęła, niestety czytanie straciło cały urok w połowie książki, kiedy to pani porucznik i jej wierny zespół skupili się już jedynie na...