Burze na wschodzie. Wojny polsko-rosyjskie od XV do XX wieku
Tomasz Bohun, historyk, redaktor Magazynu Historycznego „Mówią wieki”, znawca dziejów Europy Wschodniej i wojskowości, w sposób popularny przedstawia konflikty zbrojne pomiędzy Polską (Rzecząpospolitą) a Rosją (Państwem Moskiewskim) w minionych sześciu stuleciach, począwszy od XV-XVI stulecia (apogeum w tym okresie stanowiło wielkie zwycięstwo oręża polsko-litewskiego pod Orszą w 1514 roku) aż po rok 1939. Nie brakuje ważnych i ciekawych epizodów, takich jak: interwencja zbrojna Rzeczypospolitej w czasie rosyjskiej Wielkiej Smuty, tłumienie przez Rosję polskich powstań narodowych w XVIII i XIX wieku, wojna polsko-sowiecka z lat 1919-1920 czy obrona Kresów Wschodnich przed agresją Armii Czerwonej 17 września 1939 roku. Jak pisze autor, „przegląd kluczowych konfliktów i bitew polsko-rosyjskich zawiera nie tylko ich dzieje militarne, ważną jego część stanowią także ich następstwa – polityczne i społeczne”. Publikacja zawiera liczne mapy i ilustracje. Stanowi doskonałe kompendium wiedzy na temat wielowiekowych zmagań o prymat w Europie Wschodniej, a potem o wyrwanie Polski z zaborczych łap wschodniego sąsiada i ocalenie odzyskanej niepodległości.
Kup Burze na wschodzie. Wojny polsko-rosyjskie od XV do XX wieku w ulubionej księgarni
Oceny książki Burze na wschodzie. Wojny polsko-rosyjskie od XV do XX wieku
17 użytkowników ma tytuł Burze na wschodzie. Wojny polsko-rosyjskie od XV do XX wieku na półkach głównych- Chcę przeczytać 10
- Legimi fakt 1
- HISTORIA POLSKI 1
- LEGIMI 1
- BIBLIOTEKA DYSK ZEWNĘTRZNY - ZBIORCZE 1
- Historyczne bitwy - seria 1
- Historyczne 1
Cytaty z książki Burze na wschodzie. Wojny polsko-rosyjskie od XV do XX wieku
Dodaj cytat z książki Burze na wschodzie. Wojny polsko-rosyjskie od XV do XX wieku
Dodaj cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Burze na wschodzie. Wojny polsko-rosyjskie od XV do XX wieku
Tomasz Bohun, historyk i redaktor Magazynu Historycznego „Mówią wieki”, w swojej książce przedstawia sześćsetletnią historię konfliktów zbrojnych pomiędzy Polską a Rosją, od bitwy pod Orszą w 1514 roku do agresji sowieckiej na Polskę we wrześniu 1939 roku. Autor opisuje nie tylko przebieg i skutki poszczególnych wojen, ale także ich kontekst polityczny, społeczny i kulturowy. Książka zawiera bogatą ilustrację i mapy, które ułatwiają śledzenie zmian granic i sytuacji na froncie.
Książka jest napisana w przystępny sposób, z licznymi anegdotami i ciekawostkami. Autor nie ukrywa swojej sympatii do Polski i jej bohaterów, ale stara się być obiektywny i krytyczny w ocenie zarówno własnych, jak i obcych błędów i zbrodni.
Książka jest cennym źródłem wiedzy o wielowiekowych zmaganiach o prymat w regionie, o tragediach i chwalebnych momentach polskiej historii, o wpływie Rosji na losy Polski i jej sąsiadów. Jest to lektura obowiązkowa dla każdego, kto interesuje się historią i polityką, a także dla tych, którzy chcą lepiej zrozumieć naszą tożsamość i nasze miejsce w Europie.
Współpraca reklamowa.