ArtykułyCzytamy w weekend. 1 maja 2026
LubimyCzytać425
ArtykułyLiteracki fenomen z Zurychu. „Lázár” hitem roku i międzynarodowym sukcesem!
LubimyCzytać1
ArtykułyNajpierw książka, później film - nadchodzące ekranizacje (30.04)
LubimyCzytać3
ArtykułyPrzeczytaj fragment nowej powieści szpiegowskiej Roberta Michniewicza!
LubimyCzytać2
Cienie między nami

- romantasy
- Cienie między nami (tom 1)
- The Shadows Between Us
- 2022-05-20
- 2022-05-20
- 2020-02-25
- 9788328720909
- Katarzyna Bieńkowska
1) uwieść Króla Cieni,
2) poślubić go,
3) zabić go i zagarnąć jego królestwo dla siebie.
Nikt nie wie, na czym dokładnie polega moc niedawno koronowanego Króla Cieni. Niektórzy twierdzą, że potrafi on nakłonić wirujące wokół niego cienie, by wykonywały jego rozkazy. Inni zaś utrzymują, że te cienie do niego mówią, szepcząc mu na ucho myśli jego wrogów. Tak czy owak, Alessandra wie, że zasługuje na to, by zostać królową, i zrobi wszystko, by osiągnąć swój cel.
Jednak nie tylko ona usiłuje zabić króla. W obliczu kolejnych prób zamachu na Króla Cieni, Alessandra postanawia za wszelką cenę dopilnować, by pozostał przy życiu, dopóki ona nie zostanie jego żoną, równocześnie ze wszystkich sił starając się nie stracić głowy i… serca. Odkrywa bowiem, że nie tylko ona byłaby dla niego idealną królową, lecz także on byłby idealnym partnerem dla niej. Oboje są równie podstępni, ambitni, bezwzględni, a także… samotni i spragnieni miłości.
Kup Cienie między nami w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Cienie między nami
W piórze Tricii Levenseller zakochałam się przy okazji "Córki Króla Piratów" i muszę przyznać, że i tym razem autorka mnie nie zawiodła. Wykreowana przez nią główna bohaterka to silna, zdeterminowana kobieta, potrafiąca manipulować. Jest gotowa dążyć do celu po trupach i to dosłownie. Dziewczyna pragnie zostać królową, lecz aby to osiągnąć, musi rozkochać w sobie króla, poślubić go i zabić. Proste? Dawno już nie czytałam książki, w której bohaterka pragnie rozkochać w sobie drugiego głównego bohatera, a następnie go zabić. Nie mogłam oderwać się od dialogów między Alessandrą a Królem Cieni. Podobał mi się rozwój ich relacji, która z jednostronnej chęci mordu przerodziła się w obustronną przyjaźń, a w końcu w miłość. Jeżeli ktoś oczekuje rozbudowanego fantastycznego świata, nie znajdzie go tutaj. Autorka wyjaśnia pochodzenie magii, strukturę polityczną i rolę kobiet w tym świecie - moim zdaniem to wystarczające, zważywszy że książka to romantasy. Dodatkowo, mamy wątki kryminalne (opisy zbrodni i śledztwo),sensacyjne (napady, zamachy) oraz polityczne intrygi. Czytelnik nie ma czasu na nudę, ponieważ non stop coś się dzieje. Dodatkowo uroku powieści dodaje przesympatyczny pies króla. "Cienie między nami" to książka, która zapewnia czytelnikowi niezapomniane emocje, wciągającą fabułę i świetnie wykreowane postaci. Gorąco polecam fanom romansów osadzonych w świecie fantasy.
Oceny książki Cienie między nami
3753 użytkowników ma tytuł Cienie między nami na półkach głównych- Przeczytane 1 999
- Chcę przeczytać 1 709
- 2022 103
- 2023 48
- Fantasy 37
- Fantastyka 33
Tagi i tematy do książki Cienie między nami

Czytelnicy Cienie między nami przeczytali również
Cytaty z książki Cienie między nami
Kiedy mężczyzna widzi coś, czego pożąda kilku innych, siłą rzeczy też zaczyna tego pragnąć.
Poeci mogą sobie twierdzić, co im się żywnie podoba. Wartość kobiety nie zależy od tego, co ma między nogami, lecz od tego co ma w głowie.
- Myślę, że kiedy na kimś naprawdę ci zależy, dochodzisz do punktu, w którym znacznie boleśniejsze jest nie mieć go wcale, niż mieć go i ryzykować jego utratę. Zdajesz sobie sprawę, że warto zaryzykować. Ponieważ szczęście, nawet krótkotrwałe, zawsze jest tego warte.
Rozwiń Zwiń

Opinie i dyskusje o książce Cienie między nami
Może być wiem
Może być wiem
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka z ogromnym potencjałem, choć momentami trochę za chaotyczna. Niektórym przypadnie do gustu bohaterka, ambitna, a zarazem przebiegła manipulantka.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie jest to książka szczególnie ambitna, ale nie mogę ukryć się czytało się ją wyjątkowo przyjemnie i szybko. Ubolewam troszkę nad skąpymi opisami, wątkami które możnaby bardziej rozwinąć i czasami nieprawdopodobnością wydarzeń. Polecam tą pozycję osobom, które chcą przeczytać coś lekkiego, prostego a jednocześnie trochę innego od wszystkich.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toHistoria naprawdę fajna, choć nie do końca wykorzystana (przynajmniej mi się tak wydaje). Główna bohaterka mnie zaczarowała, mimo że jej wybory mnie denerwowały. Choć przedstawiona na początku jako kobieta wyrachowana, potem nie czułam od niej czegoś takiego. Plus za pomysł na historię i dobre dialogi. Polecam drugą część!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCienie między nami” to książka, która jest definicją niewykorzystanego potencjału. Tricia Levenseller rzuciła nam obietnicę mrocznego, ambitnego fantasy z motywem enemies to lovers, a dostaliśmy historię, przez którą momentami trudno przebrnąć bez przewracania oczami.
Główna bohaterka to postać, którą trudno polubić, a jeszcze trudniej szanować. Choć autorka próbowała wykreować ją na potężną i wyrachowaną femme fatale, Alessandra wyszła na osobę niesamowicie próżną i irracjonalną. Zamiast strategicznego geniusza, mamy postać, której priorytety są tak powierzchowne, że aż bolą. Jej zachowanie jest często głupio dziecinne i kompletnie pozbawione klasy, której oczekiwałoby się od aspirującej królowej.
Jedyny mocny punkt, to "nadprzyrodzone moce" króla- spowijająca go ciemność i cienie. Sama postać jeszcze ujdzie. Nie zachwyca, ale też nie odtrąca. Można się do niego po prostu przyzwyczaić.
Jeśli chodzi o tło dla tych dwojga-niestety tu również niedociągnięcia. Pomimo wielu prób zamachu na życie króla i intryg... Jest to wszystko miałkie i zwyczajnie nijakie. Spłaszczone i rozlane. Nie ma tu genialnych strategów. Sama bohaterka, która pretenduje do miana wybitnej - przedstawiona jest jako sfeminizowana strateżka. Jej plany opierają się na ogromnym szczęściu, a nie na realnej inteligencji. Te wszystkie „misterne” zagrywki, które miały budować napięcie, są tak uproszczone, że trudno brać je na poważnie. Potencjał na polityczne szachy został kompletnie zmarnowany na rzecz nastoletnich dram.
Jeśli chodzi o tempo akcji, książka cierpi na brak balansu. Najpierw wszystko niemiłosiernie się wlecze, skupiając się na błahostkach, by na koniec nagle przyspieszyć bez żadnego logicznego powodu. Ważne wątki są rozwiązywane „po łebkach”, a finał wydaje się doklejony na siłę.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toGłówna bohaterka to postać, którą trudno polubić, a jeszcze trudniej szanować. Choć autorka próbowała...
Pomimo, że Alessandra Stathos jest drugą córką zadłużonego lorda Masisa to dziewczyna ma ambitne plany na przyszłość. Marzy jej się władza, więc postanawia uwieść, poślubić, a następnie zabić Króla Cieni i samodzielnie rządzić królestwem. Dziewczyna zrobi wszystko, aby postawić na swoim, jednak nie wie, że władca Kallias Maheras jest groźnym rywalem, który dodatkowo posiada moc władania nad otaczającymi go cieniami. Sprawy przybierają innego obrotu kiedy Alessandra poznaje Kalliasa i rodzi się między nimi uczucie.
"Cienie między nami" to książka z gatunku fantasy, która zabiera czytelnika do mrocznego, otoczonego cieniami świata. Lektura nie należy do najgrubszych, ponieważ liczy zaledwie 300 stron. Myślę, że z powodzeniem tych kartek mogłoby być więcej co pomogłoby w głębszym rozwinięciu niektórych wątków oraz przede wszystkim szerszym przedstawieniu świata, który niestety okazał się dosyć ubogi. W książce ciekawym zabiegiem okazało się wykreowanie głównej bohaterki, która posiada cechy negatywnej postaci. Alessandra już od pierwszych stron jest przedstawiana jako pewna siebie, arogancka, przebiegła osoba, która jest zdolna do wszystkiego jeżeli w grę wchodzą jej plany i pragnienia. Z drugiej strony mamy tajemniczego i intrygującego Kalliasa, którego dodatkowo wyróżnia fakt, iż mężczyzna posiada niezwykłą moc. Relacja tej wyjątkowej dwójki okazała się bardzo emocjonująca. Ponadto cała akcja rozgrywa się na królewskim dworze, na którym nie zabraknie również wielu tajemnic, intryg, romansów oraz niebezpieczeństw, ponieważ jak się okazało, Król Cieni jest celem wielu osób.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie wciągnęła mnie.
Nie wciągnęła mnie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTona niepotrzebnych opisów. Bohaterka miała być odważna i dążyć do władzy a skupia się na błazenadzie. Masa niepotrzebnych wątków które do niczego nie prowadzą i mało wyjaśniają. Postacie poboczne nie mają w sobie życia i istnieją tylko jak bohaterka na nich spojrzy albo wejdzie w inną interakcje. Być może bohaterka powinna skontaktować się z lekarzem z podejrzeniem choroby psychicznej, bo przemawiają przez nią czasami dwie skrajne postawy i nigdy nie wiesz która za moment podejmie decyzję. Żałuje zakupu i męczenia oczu na tak nie przyjemnym foncie czcionki.
Tona niepotrzebnych opisów. Bohaterka miała być odważna i dążyć do władzy a skupia się na błazenadzie. Masa niepotrzebnych wątków które do niczego nie prowadzą i mało wyjaśniają. Postacie poboczne nie mają w sobie życia i istnieją tylko jak bohaterka na nich spojrzy albo wejdzie w inną interakcje. Być może bohaterka powinna skontaktować się z lekarzem z podejrzeniem choroby...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAlessandra Sthathos to ambitna, egoistyczna persona, pierwsza od dłuższego czasu naprawdę szara moralnie kobieca bohaterka, jaką spotkałam w literaturze młodzieżowej. W fantastyce czy romantasy zazwyczaj mamy do czynienia albo z typowym złolem, pełniącym rolę głównego antagonisty, bądź pseudo mrocznym chłoptasiem, który niby jest zabójczo niebezpieczny i wzbudzający trwogę, lecz dziwnym trafem dla swojego love interest jest łagodny jak baranek. Tutaj konsekwentnie zderzamy się z niecnymi pobudkami Alessandry. Zarówno tymi, które jej przyświecają na początku książki, jak i tymi z jej przeszłości. A więc charakter głównej bohaterki oceniam na plus, jakkolwiek by nie był irytujący, wybijał się z utartych szlaków. Romans też był fajny, relacja między Alessandrą i Kalliasem mnie przekonała. Lecz...No właśnie, lecz. Jeśli szukasz silnego worldbuliding, skomplikowanej fabuły oraz dużej dozy magii, nie jest to pozycja dla ciebie. W "Cienie między nami" chodzi głównie o więź, która tworzy się między główną parą bohaterów. Jest mały płot twist pod koniec, assassinowe ataki na Króla Cieni również miały coś w sobie, lecz należy wiedzieć, że to bardziej dodatki do fabuły, aniżeli jej rdzeń.
Alessandra Sthathos to ambitna, egoistyczna persona, pierwsza od dłuższego czasu naprawdę szara moralnie kobieca bohaterka, jaką spotkałam w literaturze młodzieżowej. W fantastyce czy romantasy zazwyczaj mamy do czynienia albo z typowym złolem, pełniącym rolę głównego antagonisty, bądź pseudo mrocznym chłoptasiem, który niby jest zabójczo niebezpieczny i wzbudzający trwogę,...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMłodzieżówka, którą czyta się szybko i nawet przyjemnie. Bohaterowie tacy pasujący do siebie. Intrygi niestety słabe, ponadto za dużo sukni i potraw. Moralność głównych postaci taka wątpliwa ale mamy tu bez nadmiernych opisów bliskości co jest na plus. Książka na jesienny wieczór.