Porady Praktycznego Pana

Okładka książki Porady Praktycznego Pana autora Tadeusz Baranowski, 9788366603011
Okładka książki Porady Praktycznego Pana
52 min.

Kup Porady Praktycznego Pana w ulubionej księgarnii

Oceny książki Porady Praktycznego Pana

OPINIE i DYSKUSJE o książce Porady Praktycznego Pana

Wspomnień czar. Wspaniałe historie.

Wspomnień czar. Wspaniałe historie.

Pamiętam, że ten komiks bardzo mi się podobał, kiedy byłem dzieckiem. Po latach wróciłem do niego - i nie robi już takiego wrażenia jak kiedyś, ale nadal jest wart uwagi.

Bardzo brzydko się zestarzał humor Baranowskiego w tym komiksie. Autor przyzwyczaił nas do wysublimowanej zabawy polszczyzną, zachwycał wielką wyobraźnią w komponowaniu plansz, zaskakiwał łamaniem "czwartej ściany", itp. Tymczasem tutaj mamy dość prymitywną kreskę, ale przede wszystkim niesmaczne żarty : seks z nieletnimi, lekkie traktowanie pornobiznesu i nawet trochę rasizmu na okrasę. Nie polecam.

109 użytkowników ma tytuł Porady Praktycznego Pana na półkach głównych
59 użytkowników ma tytuł Porady Praktycznego Pana na półkach dodatkowych

Tadeusz Baranowski
Tadeusz Baranowski
Malarz, ilustrator, projektant, twórca komiksów, absolwent wydziału malarskiego Akademii Sztuk Pięknych. Od 1973 r. przez kilka lat tworzył dla Świata Młodych. Projektował szatę graficzną tygodnika "Razem" i pracował w tym piśmie jako grafik, publikując cykl „Razem z Praktycznym Panem”. W 1976 r. współpracował z "Relaksem", gdzie pojawił się jego Orient-Men. Od 1998 r. współpracował przez rok ze "Światem Komiksu". Był autorem pierwszego logo magazynu i jego szaty graficznej. Od 2002 roku Egmont Polska wznawia klasyczne albumy Baranowskiego, które są poddawane retuszom i komputerowej obróbce graficznej oraz uzupełniane nowymi planszami. W 1984 r. został zaproszony przez Grzegorza Rosińskiego do Belgii, gdzie miał kolorować Thorgala. Zdecydował się jednak pójść własną drogą twórczą. Współpracował z tygodnikiem "Tintin" tworząc komiksy do scenariuszy J. Dufauxa i Boma. Stworzył ilustracje do prestiżowego wydawnicta z tekstami wierszy J. Brela. Wypracował sobie niepowtarzalny i pełen wyobraźni styl. Jego nieszablonowy, inteligentny, wielowarstwowy humor zyskał rzesze miłośników. Oprócz tworzenia komiksów uprawia grafikę użytkową, tworzy szaty graficzne pism, maluje obrazy oraz ilustracje dla dzieci. W 2007 roku został odznaczony Srebrnym Medalem Zasłużony Kulturze Gloria Artis. W drugiej połowie 2011 roku na rynku ukazał się komiks pt. "Na wypadek wszelki woda, soda i Bąbelki (oraz Kudłaczki)" będący wydaniem kolekcjonerskim, w liczbie 550 egzemplarzy, i kosztujący 260 złotych. Jest także grafikiem oraz twórcą reklam.

Okładka książki Historia wyssana z sopla lodu Tadeusz Baranowski, Jean Dufaux
Historia wyssana z sopla lodu Tadeusz Baranowski, Jean Dufaux
Okładka książki Wieczna wojna (Wydanie zbiorcze) Joe Haldeman, Bruno Marchland, Marvano
Wieczna wojna (Wydanie zbiorcze) Joe Haldeman, Bruno Marchland, Marvano
Okładka książki Legendy wyspy Labiryntu Stefan Weinfeld, Jerzy Wróblewski
Legendy wyspy Labiryntu Stefan Weinfeld, Jerzy Wróblewski
Okładka książki Jak ciotka Fru-Bęc uratowała świat od zagłady Anna Baranowska, Tadeusz Baranowski
Okładka książki Mroczne Miasta - Mury Samaris Benoît Peeters, François Schuiten
Mroczne Miasta - Mury Samaris Benoît Peeters, François Schuiten