Najnowsze artykuły
ArtykułyMilion euro dla pisarki i burza w branży. Nagroda „Aena de Narrativa“ rozpala emocje
LubimyCzytać1
LubimyCzytać8
LubimyCzytać2
ArtykułyCzytamy w weekend. 10 kwietnia 2026
LubimyCzytać446
Popularne wyszukiwania
Polecamy
Żądło Genowefy. Opowieść lotnicza
Ta książka nie posiada jeszcze opisu.
0,0 / 10 Ta książka nie została jeszcze oceniona NIE MA JESZCZE DYSKUSJI
Bądź pierwszy - oceń książkę
Posłuchaj fragmentu
00:00 /00:00
Kup Żądło Genowefy. Opowieść lotnicza w ulubionej księgarnii
Oceny książki Żądło Genowefy. Opowieść lotnicza
292 użytkowników ma tytuł Żądło Genowefy. Opowieść lotnicza na półkach głównych- Przeczytane 210
- Lotnictwo 6
- Literatura polska 5
- Historyczne 5
- Historia 4
- II wojna światowa 4
- Wojenne 3
Tagi i tematy do książki Żądło Genowefy. Opowieść lotnicza
Opowieści niesamowite z języka polskiego Stanisław Baliński, Jan Barszczewski, Wacław Filochowski, Konstanty Górski, Stefan Grabiński, Józef Korzeniowski, Zygmunt Krasiński, Antoni Lange, Stanisław Lem, Bolesław Leśmian, Janusz Meissner, Franciszek Mirandola, Anna Olimpia Mostowska, Józef Maksymilian Ossoliński, Józef Relidzyński, Władysław Stanisław Reymont, Bruno Schulz, Mieczysław Smolarski, Jerzy Sosnkowski, Józef Tyszkiewicz, Sygurd Wiśniowski, Roman Zmorski

Janusz Meissner
Polski wojskowy, pisarz i dziennikarz.
Absolwent krakowskiej Niższej Szkoły Pilotów (później ukończył także warszawską Wyższą Szkołę Nauk Politycznych).
Uczestnik wojny polsko-rosyjskiej 1920 roku (odznaczony Krzyżem Walecznych).
Brał udział w III powstaniu śląskim (odznaczony Orderem Virtuti Militari i Krzyżem Niepodległości z Mieczami).
W czasie II wojny światowej brał udział w kampanii wrześniowej. Potem poprzez Rumunię i Francję przedostał się do Wielkiej Brytanii, gdzie piastował różne funkcje w rządzie na uchodźstwie.
Po wojnie powrócił do kraju. Został radnym Zakopanego.
Zaczął także pisać książki.
Trzy książki Meissnera doczekały się ekranizacji. Najbardziej z nich znanym był obraz "Sprawa pilota Maresza", nakręcony przez Leonarda Buczkowskiego w 1955 roku.
Wybrane publikacje: "4300 kilometrów" (Biblioteka Groszowa, 1927),"Eskadra" (Towarzystwo Wydawicze "Rój", 1928),"Warszawa - kurs na Berlin" (Wydawnictwo Ministerstwa Obrony Narodowej, 1963),"Dla zwycięstwa" (Iskry, 1966),"L-1954" (Wydawnictwo Literackie, 1974).
Używał literackiego pseudonimu "Porucznik Herbert".

OPINIE i DYSKUSJE o książce Żądło Genowefy. Opowieść lotnicza
„Żądło Genowefy” to jedna z najbardziej charakterystycznych polskich powieści lotniczych, osadzona w realiach II wojny światowej.Autor w sposób bardzo realistyczny i wiarygodny opisuje wydarzenia,które przeżył on i inni polscy lotnicy.Poczynając od kampanii wrześniowej,internowanie w Rumunii,walki we Francji,i na końcu służbę w brytyjskim lotnictwie RAF.Przedstawione są tu nie tylko boje polskich pilotów,ale również zwykła codzienność,relacje międzyludzkie,lęki,nadzieje,tęsknota za krajem,swoimi bliskimi.Czyta się bardzo płynnie,nieraz opisane sytuacje powodują uśmiech na twarzy.Bardzo wciągająca książka i na pewno nie ostatnia tego autora.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzytałem bardzo dawno i już prawie nic nie pamietam. Ale wiem że pochłonąłem ją szybko i bardzo mi sie podobnała. Oczywiście jednak jako literatura wspomnieniowa i wojenna nie jest dla każdego ...
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNieco ryzykowna nazwa książki - "Żądło Genowefy", ale od razu niektórzy wiedzą, że wcale nie chodzi o pszczołę czy o kobietę, ale o samolocie myśliwskim, bo akcja powieści Janusza Meissnera dzieje się w czasach II wojny światowej. Żywy i humorystyczny język, których narratorem jest pilot pojazdu lotniczego, który to został wcześniej przeze mnie wymieniony. RAF - bo tak brzmi skrót od Royal Air Force, legendarnej formacji sił powietrznych, polskich lotników bombowych w Wielkiej Brytanii, dowiadujemy się jak żołnierze sobie radzą na misjach i operacjach militarnych, czy mają wyrzuty sumienia, czy wykonują swoją robotę tak jak im z góry nakazano, czy się buntują i tak dalej. Bo wojna nikogo nie czyni wielkim. I należy zawsze, ale to zawsze o tym pamiętać. Jeśli miałbym coś wymienić najlepszego, to główny bohater Pryszczyk i jego perypetie w Rumunii i Anglii, które sprawiały, że miałem przysłowiowego banana na twarzy.
Nieco ryzykowna nazwa książki - "Żądło Genowefy", ale od razu niektórzy wiedzą, że wcale nie chodzi o pszczołę czy o kobietę, ale o samolocie myśliwskim, bo akcja powieści Janusza Meissnera dzieje się w czasach II wojny światowej. Żywy i humorystyczny język, których narratorem jest pilot pojazdu lotniczego, który to został wcześniej przeze mnie wymieniony. RAF - bo tak...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJak wyglądał szlak bojowy polskich lotników na początku II wojny światowej? Większość z nas kojarzy opowieści o bohaterskim dywizjonie 303 z bitwy o Anglię.
Zanim jednak do niej doszło, były walki w wojnie obronnej września 1939 roku (z nieznanymi szerzej, a bardzo znaczącymi sukcesami polskiego lotnictwa - w obliczu tak wielkiej przewagi najeźdźcy),ewakuacja do Rumunii (z obozem internowania - Rumuni chcieli pilnować Polaków, a ci ciągle im uciekali, na Zachód, do Francji, walczyć z Niemcem, odpłacić za wrzesień),przerzut najpierw do Francji (akurat na jej kapitulację),by wreszcie "osiąść" w Wielkiej Brytanii w jednym z WIELU polskich dywizjonów bojowych (nie tylko 303). Autor/narrator/ główny bohater trafił do załogi Wellingtona, brytyjskiego bombowca, który latał na kontynent bombardować niemieckie pozycje wtedy, gdy niemal całą Europa to była III Rzesza.
Ten szlak bojowy polskich lotników z bardzo ciekawymi anegdotami (elementy biograficzne) opisuje autor nadając jej ciekawą formę beletrystyczną. Świetne pióro! Czytając nie mogłem wyjść ze zdziwienia, dlaczego ta pozycja jest tak mało znana, choć w kręgach lotniczych podobno uchodzi za dzieło kultowe.
Dodatkowy smaczek to data pierwszego wydania - 1943. Ja czytałem egzemplarz wydany w 1948.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZanim jednak do niej doszło, były walki w wojnie obronnej września 1939 roku (z nieznanymi szerzej, a bardzo znaczącymi sukcesami polskiego lotnictwa - w obliczu tak wielkiej przewagi najeźdźcy),ewakuacja do Rumunii...
Kwintesencja wojennej "przygody" - o ile wojnę można nazwać przygodą. Świetnie nakreślone losy naszych żołnierzy lotników w czasie II wojny światowej - od września 1939 roku, przez Rumunię, przejazd do Francji aż po służbę w Anglii. Pisana ze swadą, humorem - chociaż opisuje też przerażające momenty ( uciekinierzy - opis matki z dzieckiem itd. ). Czytam sporo literatury tego typu - raczej odnoszących się bezpośrednio do wydarzeń i do literatury fabularyzowanej ( a taka tutaj jest ) odnosiłem się z dużą rezerwą ( ot choćby "Nalot" Deightona - mocno taki sobie ),to Żądło Genowefy i druga część L jak Lucy - nie wypuściły mnie ze swoich kart, dopóki nie przeczytałem całości. Dla mnie najlepsze fragmenty - to bezapelacyjnie Pryszczyk - jego przygody w Rumunii i Anglii są bezkonkurencyjne. Rzadko trafia się tak charakterystyczny, wręcz "żywy" bohater literatury. Świetnie opisane akcje bojowe - z punktu widzenia uczestniczących w nich lotników - gdzie Meissner bardzo ciekawie opisuje uczucia bohaterów - nie ma "bojowego uniesienia" - są żywi ludzie. Różni, różnie reagujący na wydarzenia - mimo upływu lat - książka doskonała
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo lubię książki o II WŚ, szczególnie o lotnictwie więc pozycja obowiązkowa. Czyta się lekko i szybko, choć po przeczytaniu kilku (czy kilkunastu) książek różnych autorów te same opisy się powtarzają bądź sobie nieco przeczą. Ale nieistotne - czyta się dobrze, wartości zawarte w książce są jak najbardziej szczytne, dużo ciekawych szczegółów , in minus jedynie fakt że niestety jest to mniej lub bardziej fikcja na podstawie przeżyć różnych osób - upchnięte w jednego bohatera...
Bardzo lubię książki o II WŚ, szczególnie o lotnictwie więc pozycja obowiązkowa. Czyta się lekko i szybko, choć po przeczytaniu kilku (czy kilkunastu) książek różnych autorów te same opisy się powtarzają bądź sobie nieco przeczą. Ale nieistotne - czyta się dobrze, wartości zawarte w książce są jak najbardziej szczytne, dużo ciekawych szczegółów , in minus jedynie fakt że...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążkę bardzo miło się czyta, liczy 227 stron i 20 rozdziałów, nie zawiera żadnych map ani zdjęć. Opowiada historię tylnego strzelca samolotu bombowego od września 1939 /wtedy jako pilota myśliwskiego/ aż do zagłady jego bombowca Genowefy. Od razu należy zaznaczyć , że autor opisuje historię fikcyjnego bohatera gdyż w swoich opowieściach zawarł prawdziwe losy kilku osób /sam pisze o tym w przedmowie/ pod "skrzydłami" jednej osoby. Dlatego też nie można tej książki traktować jako biografii autora chociaż wszystkie opowieści są prawdziwe a sporą ich część przeżył i opisał sam autor.
Z samej książki dowiadujemy się o wojnie obronnej w Polsce w 39 , następnie ewakuacji do Rumunii i pobycie w obozach internowanych, następnie nieco o walkach we Francji, ewakuacji morzem do Anglii i w końcu szereg opowieści o walce na wspomnianym bombowcu w kolejnych misjach nad Francją i Niemcami.
Książkę czyta się bardzo lekko, autor bardzo plastycznie przedstawia wykonywane loty, walkę a także bardzo dużo pisze o innych osobach z którymi w trakcie służby zetkną go wojenny los.
Moja rekomendacja: Autor pisze bardzo przystępnie, elegancko, opowieść wciąga i raz za razem nas bawi lub zasmuca. Widać tu dobre pióro i talent do opowiadania.
Polecam każdemu, bardzo przyjemna i ciekawa książka.
Książkę bardzo miło się czyta, liczy 227 stron i 20 rozdziałów, nie zawiera żadnych map ani zdjęć. Opowiada historię tylnego strzelca samolotu bombowego od września 1939 /wtedy jako pilota myśliwskiego/ aż do zagłady jego bombowca Genowefy. Od razu należy zaznaczyć , że autor opisuje historię fikcyjnego bohatera gdyż w swoich opowieściach zawarł prawdziwe losy kilku osób...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOpowieść o polskich pilotach w czasie drugiej wojny. Kontynuacja "L-jak Lucy"... a może odwrotnie? Godne polecenia. Ciekawie napisane i co ważniejsze nie jest to typowa książka historyczna a raczej książka przygodowa oparta na faktach historycznych z życia pilota
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPowieść bawi i przeraża. Treść jest jednocześnie autentyczna i fikcyjna. Prawdziwa, bo wszystkie te wydarzenia miały miejsce naprawdę. Fikcyjna, bo główny bohater, jakkolwiek wzorowany na autorze, jest postacią zmyśloną i wszystkie te przygody w rzeczywistości przydarzyły się niekoniecznie jemu.
Janusz Meissner zamieścił tutaj swoje i kolegów wspomnienia z kampanii wrześniowej, smutnej ewakuacji wojsk do Rumunii i przygnębiającym pobycie w obozie uchodźców. A potem ucieczka – najpierw do Francji, potem do Anglii. I próby odnalezienia się w nowej rzeczywistości. Wreszcie powrót do lotnictwa i loty na bombowcu Wellignton, oznaczonym literą „G” – jak Genowefa. Dlaczego żądło? Bo porucznik Herbert – główny bohater – dostał tam stanowisko tylnego strzelca.
Powieść obfituje w wydarzenia bolesne i tragiczne, ale też fascynujące, a nawet zabawne – zwłaszcza, gdy do akcji wchodzi Pryszczyk.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJanusz Meissner zamieścił tutaj swoje i kolegów wspomnienia z kampanii...
Kolejny raz sięgnąłem po tą pozycję.Bardzo przyjemnie napisana,szybka w czytaniu a rozdziały w których występuje Pryszczyk wręcz przezabawne.