Zła mamusia

- 2022-04-27
- 2022-04-27
- 9788381959438
- Malwina Stopyra
Chciała mieć dziecko... więc je sobie wzięła.
Bogata i piękna Sara ma wszystko, czego kobieta mogłaby pragnąć. Poza własną córką. Więc kiedy widzi Kim – w zaawansowanej ciąży, przyklejoną do telefonu i kompletnie ignorującą najstarsze ze swoich dzieci w zatłoczonym sklepie – robi to, co zrobiłby każdy. Zabiera je. Jednak mała Tonya nie przypomina córki, na jaką liczyła. Podczas gdy Tonya zawzięcie opiera się wszelkim próbom, by zrobić z niej idealne dziecko, Kim zostaje przez media okrzyknięta mianem „wyrodnej matki”, której powinno się odebrać również pozostałe dzieci. Dręczona wspomnieniami własnego dzieciństwa, nie chcąc grać według zasad prasy, zaczyna tracić kontrolę i odwraca się przeciwko tym, którzy ją kochają. Choć na pierwszy rzut oka dzieli je wszystko, Sara i Kim mają więcej wspólnego, niż mogłyby sobie wyobrazić…
Kup Zła mamusia w ulubionej księgarni
Oceny książki Zła mamusia
766 użytkowników ma tytuł Zła mamusia na półkach głównych- Przeczytane 541
- 2022 35
- 2023 10
- 2024 7
- Legimi 7
- Przeczytane w 2022 6

OPINIE i DYSKUSJE o książce Zła mamusia
Przyznam że spodziewałam się czegoś innego. Jakiejś akcji, wciagajacej fabuły. A dostałam analizę psychologiczną dwóch skrzywdzony w dzieciństwie kobiet. Moze nie było źle, ale mogło być lepiej
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPragnąłeś czegoś tak bardzo, że wszystko inne przestawało się liczyć? Tak, że byłeś zamroczony tą rządzą i pragnieniem? Co byś wtedy zrobił, a może zrobiłeś by to osiągnąć? Jak daleko potrafiłbyś się posunąć? A gdyby tym pragnieniem było posiadanie dziecka? Nasza bohaterka ulega swoim mrocznym rządzą i kradnie jedno. Czy uda jej się być dobrą mamusią? A może będzie lepszą od dotychczasowej rodzicielki dziecka? Historia toczy się nie tylko powierzchownie lecz sięga w głąb analizując życie dotychczasowej rodziny porwanej dziewczynki i życie kidnaperki. Czy dzięki tym rozważaniom będziemy umieli zrozumieć a może zaakceptować decyzję obu stron? Jest szansa, że po lekturze i ty możesz zmienić niektóre ze swoich przyzwyczajeń i nawyków.
Pragnąłeś czegoś tak bardzo, że wszystko inne przestawało się liczyć? Tak, że byłeś zamroczony tą rządzą i pragnieniem? Co byś wtedy zrobił, a może zrobiłeś by to osiągnąć? Jak daleko potrafiłbyś się posunąć? A gdyby tym pragnieniem było posiadanie dziecka? Nasza bohaterka ulega swoim mrocznym rządzą i kradnie jedno. Czy uda jej się być dobrą mamusią? A może będzie lepszą...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTa książka jest tak niepokojąca i mroczna, że wyssała ze mnie całą tonę energii. Mimo, że nie ma tu morderstwa (przynajmniej nie w tradycyjnym rozumieniu tego motywu w toku akcji),napięcie jest wyraźne. Naprawdę można się przerazić, wystraszyć szaleństwa , w które popada główna bohaterka.
Straszne, po prostu straszne.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toStraszne, po prostu straszne.
Wciągająca powoli, bardzo niepokojąca i emocjonalna. Mroczny thriller, który powoli odkrywa historie dwóch kobiet, jednej która porwała dziecko i drugiej której zostało ono porwane.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWarto przeczytać, śledzimy na bieżąco losy każdego z bohaterów ale i tak nie wiemy jak historia się skończy. Trzyma w napięciu, może nie dla wszystkich satysfakcjonujące zakończenie, ale bywa i tak.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSara pragnęła mieć dziecko. Próbowała. Jednak nie wychodziło. Gdy na jej drodze stanęła Tonya nie zastanawiała się długo i zabrała ją od prawdziwej matki Kim. Jednak Tonya nie jest dzieckiem o jakim marzyła.
Niestety ta książka nie zrobiła na mnie wrażenia. Nie działo się nic co sprawiłoby, że wciągnęłabym się w ta historię. Jasne krzywda dzieci porusza i podczas czytania wiele razy miałam ochotę krzyczeć na Sarę i sama pobiec i uwolnić dziecko, ale oczekiwałam czegoś więcej. Było bardzo przewidywalnie i nudno.
Początek był jeszcze obiecujący i 100 stron szybko mi minęło, ale im dalej niestety było gorzej.
Na półce czeka na mnie jeszcze jedna książka autorki więc spróbuję zrobić drugie podejście, ale na pewno nie od razu.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKim też pragnęła dziecka. Los obdarzył ją 3. Gdy ginie Tonya musi zaopiekować się pozostałymi i radzić sobie z oskarżeniami, że jest wyrodna matką.
Niestety ta...
" Zła mamusia" opowiada o wychowanej po katolicku samotnej kobiecie z poskręcanymi jajnikami. Ona chyba ma też coś z głową. Robi wszystko, by być szczęśliwą i .... normalną. To o niej jest ta historia. O małej Tonyi i jej mamie Kim też. Książka jest bardzo dobra. Fakt, przewidywalna, ale niesie bardzo duży ładunek emocjonalny. Jedna kobieta kradnie dziecko drugiej przez co cierpią obie jeszcze bardziej. Jest o obwinianiu się, o karze boskiej i przebłaganiu boga ofiarą, jest też czystość i występek przeciw niej, ale jest też życiowa nieuwaga i olbrzymia za nią kara. Opisane życie dwóch kobiet, tak różne od siebie a tak podobne. Życie według przykazań w cieniu przemocy seksualnej, poniżenia i zimnej matki. Nikt wychowany w takich warunkach nie może być zdrowy. Przemoc i pozbawienie miłości niszczy psychikę. Obie kobiety różni kondycja finansowa i wykształcenie, poza tym są do siebie podobne. W Kim jest więcej miłości choć cierpliwości zdecydowanie jej brakuje. Sara jako perfekcjonistka we wszystkim nie akceptuje zachowania nowej córki, która miała być księżniczką a jest wrednym bachorem.... Historię na dwie kobiety i jedno, porwane dziecko oraz opinię publiczną polecam nienachalnie.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Zła mamusia" to thriller psychologiczny wciągający nas w duszną i pełną tajemnic historię. Porwanie małej dziewczynki staje się punktem wyjścia do poznania dwóch kobiet - Kim mamy tejże dziewczynki, żyjącej na niskim statusie społecznym z nieciekawą przeszłością. I tytułowej Złej Mamusi kobiety majętnej, wykształconej zmagającej się ze swoimi demonami z przeszłości.
Kim i Sara reprezentują dwa przeciwstawne światy, jednak Tina Baker pokazuje jak są do siebie podobne.
Nie ukrywam, że początkowo nie dawałam tej książce szans, jednak po lekturze nie żałuję, że ją poznałam. Intrygująca, wstrząsająca i wciągająca, zwracająca uwagę na grę pozorów. Nie wiało nudą. Polecam.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKim i...
Książka bardzo specyficzna jeżeli chodzi o płynność czytania tekstu . Miała coś w sobie ta pozycja bo w sumie ciekawiło mnie co będzie dalej ale to nie był według mnie typowy thriller psychologiczny choć temat bardzo popularny . Porwanie dziecka . Zakończenie też nie typowe . Moim zdaniem książkę można przeczytać aby przekonać się czy warto było .
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSzczerze to spodziewałam się czegoś więcej. Fabuła książki dość mocno przewidywalna. Jednak lektura porusza kilka ważnych tematów, jak np. tematy wiary - i przedstawia jak można zafiksować się w religii i podejmować niezbyt racjonalne decyzje. Ukazuje również jak dzieciństwo i traktowanie nas przez innych wpływa na nasze całe życie. Będąc dzieckiem wchłaniamy jak gąbka wszystkie emocje i zachowania - czy to te dobre czy też złe. Jednak nieumiejętność radzenia sobie z nimi rzutuje na naszą przyszłość.
Szczerze to spodziewałam się czegoś więcej. Fabuła książki dość mocno przewidywalna. Jednak lektura porusza kilka ważnych tematów, jak np. tematy wiary - i przedstawia jak można zafiksować się w religii i podejmować niezbyt racjonalne decyzje. Ukazuje również jak dzieciństwo i traktowanie nas przez innych wpływa na nasze całe życie. Będąc dzieckiem wchłaniamy jak gąbka...