W krainie białych nocy

Okładka książki W krainie białych nocy autora Władysław Kulicki,
Okładka książki W krainie białych nocy
Władysław Kulicki Wydawnictwo: Wydawnictwo Ministerstwa Obrony Narodowej Seria: Egzotyka, Nauka, Fantazja, Przygoda (Przygody i Podróże) literatura podróżnicza
literatura podróżnicza
Egzotyka, Nauka, Fantazja, Przygoda (Przygody i Podróże)
1960-01-01
1960-01-01

Ta książka nie została jeszcze oceniona NIE MA JESZCZE DYSKUSJI

Bądź pierwszy - oceń książkę

Kup W krainie białych nocy w ulubionej księgarnii

Oceny książki W krainie białych nocy

OPINIE i DYSKUSJE o książce W krainie białych nocy

Okładka książki Pierwszy kosmonauta Olga Apenczenko, Władimir Czernigowski, W. Denisow, Anatolij Dorodnicyn, Jurij Gagarin, Anna Gagarina, Andriej Gonczarenko, Janusz Groszkowski, Poros Kazandżan, Władysław Kulicki, Michał Łunc, Ryszard Markiewicz (reportażysta), Konstantin Michajłow, Igor Mierkułow, Borys Mirtow, Anatolij Niczyporowicz, Aleksandr Niesmiejanow, Aleksandr Oparin, Wasilij Parin, Nina Ruzanowa, Norair Sisakian, Nikołaj Warwarow, Olgierd Wołczek, Włodzimierz Zonn
Władysław Kulicki
Władysław Kulicki
Polski dziennikarz, publicysta i autor reportaży. W czasie II wojny światowej działał w AK. Absolwent UW (dziennikarstwo). Korespondent tygodnika "Przyjażń" w Wilnie, w Litewskiej Socjalistycznej Republice Radzieckiej (1962-1963). Korespondent Agencji API w USA (1968-1969). Autor kilku książek krajoznawczych i popularnonaukowych. Pracownik RSW "Prasa-Książka-Ruch". Redaktor naczelny "Business Contact". Odznaczony: Srebrnym i Złotym Krzyżem Zasługi, Krzyżem Kawalerskim i Oficerskim Orderu Odrodzenia Polski oraz Krzyżem Armii Krajowej. Wg niektórych źródeł Władysław Kulicki za czasów PRL Władysław Kulicki był tajnym agentem SB. Wybrane publikacje: "Zemsta Barona Grünlanda" (Wydawnictwo Ministerstwa Obrony Narodowej, 1959),"W krainie białych nocy" (Wydawnictwo Ministerstwa Obrony Narodowej, 1960),"Pierwszy kosmonauta" (praca zbiorowa, Wiedza Powszechna, 1961),"Triumf marzyciela" (Nasza Księgarnia, 1962),"Mustangiem do Seminolów" (Nasza Księgarnia, 1970). Żonaty, 2 dzieci: syn Pete, córka Anna.

Cytaty z książki W krainie białych nocy

Dodaj cytat z książki W krainie białych nocy