C++20. Laboratorium

- informatyka, matematyka
- 2022-03-15
- 2022-03-15
Wydajny i niezależny od platformy język wysokopoziomowy? To C++!
- Poznaj konstrukcje składniowe języka C++
- Naucz się je stosować w praktyce
- Napisz swoje pierwsze programy
Programowanie to w dużym uproszczeniu wydawanie komputerowi odpowiednich poleceń. Aby jednak móc to robić, trzeba opanować trudną sztukę komunikacji z maszyną, co w praktyce sprowadza się do posługiwania się zrozumiałym dla niej językiem. Obecnie niemal nikt nie musi się już uczyć języków niskopoziomowych, które są minimalistyczne i niezawodne, ale trudne do nauki i zastosowania w przypadku złożonych projektów. Z pomocą przychodzą tu języki wysokopoziomowe, a zwłaszcza łączący dużą wydajność z potężnymi możliwościami C++.
Jeśli chcesz go poznać lub odświeżyć swoją wiedzę, rusz w drogę z tym przewodnikiem! Odbędziesz dzięki niemu podróż po składni C++, zapoznasz się z jego instrukcjami i nauczysz się czytać kod. Dowiesz się, jak stosować podstawowe i złożone typy danych, odkryjesz sposoby użycia pętli, wkroczysz w świat funkcji i programowania obiektowego, a także opanujesz sztukę obsługi wyjątków. Poznasz też najważniejsze elementy standardu C++20, takie jak wymagania nazwane (ang. concepts),koprocedury (ang. coroutines),trójdrożny operator porównania (tzw. statek kosmiczny),atrybuty [[nodiscard]] z komunikatem, [[likely]] i [[unlikely]], a także typ znakowy char8_t.
Prosto do celu i na praktycznych przykładach - z tą książką szybko rozgryziesz język, dzięki któremu kariera w IT stanie przed Tobą otworem. Nie zwlekaj, chwyć C++ za rogi!
- Podstawy algorytmiki
- Składnia i konstrukcje języka C++
- Budowanie i uruchamianie projektów
- Typy podstawowe i złożone
- Rzutowanie i konwersja typów
- Instrukcje warunkowe i pętle
- Operatory i funkcje
- Tablice i wskaźniki
- Klasy i obiekty
- Obsługa wyjątków
- Zastosowanie szablonów
- Aplikacje WinRT
Naucz się programować jak prawdziwy haker!
- Poznaj konstrukcje składniowe języka C++
- Naucz się je stosować w praktyce
- Napisz swoje pierwsze programy
- Podstawy algorytmiki
- Składnia i konstrukcje języka C++
- Budowanie i uruchamianie projektów
- Typy podstawowe i złożone
- Rzutowanie i konwersja typów
- Instrukcje warunkowe i pętle
- Operatory i funkcje
- Tablice i wskaźniki
- Klasy i obiekty
- Obsługa wyjątków
- Zastosowanie szablonów
- Aplikacje WinRT
Naucz się programować jak prawdziwy haker!
Kup C++20. Laboratorium w ulubionej księgarniPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Oceny książki C++20. Laboratorium
39 użytkowników ma tytuł C++20. Laboratorium na półkach głównych- Przeczytane 35
- E-book 1
- AAA 1
- CPP 1
- MatmaInformat 1
- Programowanie 1

Opinie i dyskusje o książce C++20. Laboratorium
Dziękuję za zwiększony ruch na głównej domenie czasopisma. Będziesz Pan wisiał hejterku. Miłego dnia.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzeczytałem ją całą, żebyś ty nie musiał marnować czasu. Słaba technicznie, brakuje wielu elementów C++20 opisanych w innych darmowych magazynach i artykułach, także polskich. Sporo błędów odstających od nowoczesnego C++20. Pana Dawida nie spotkałem na żadnym zlocie ani konfrencji poświęconej C++ w Polsce i Europie. C++ to skomplikowany język i wymaga doświadczenia. Dawid w moim osądzie go nie ma.
Przeczytałem ją całą, żebyś ty nie musiał marnować czasu. Słaba technicznie, brakuje wielu elementów C++20 opisanych w innych darmowych magazynach i artykułach, także polskich. Sporo błędów odstających od nowoczesnego C++20. Pana Dawida nie spotkałem na żadnym zlocie ani konfrencji poświęconej C++ w Polsce i Europie. C++ to skomplikowany język i wymaga doświadczenia. Dawid...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSzanowny Panie Dawidzie - czy Pan kiedykolwiek studiował informatykę? Czy miał Pan C++? Bo ja tak, studiuję na drugim roku i Pan ma takie braki, że nie powinien się Pan brać za pisanie książek, a samemu za studiowanie najpierw. Żałosne.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJak książkę o C++ może pisać osoba, której największe osiągnięcie to wywoływanie funkcji Win Api i używanie cudzych bibliotek do tworzenia prostych programików? Nie wstyd Panu Dawidzie? Tak normalnie, po ludzku? Nie jest Pan żadnym ekspertem od C++, nie widziałem jednego artykuły Pańskiego pióra w magazynach programistycznych, nie widziałem jednego wpisu poruszającego tematyką zaawansowanego C++, a książkę Pan wydaje?? Chyba Pana poniosło.
Jak książkę o C++ może pisać osoba, której największe osiągnięcie to wywoływanie funkcji Win Api i używanie cudzych bibliotek do tworzenia prostych programików? Nie wstyd Panu Dawidzie? Tak normalnie, po ludzku? Nie jest Pan żadnym ekspertem od C++, nie widziałem jednego artykuły Pańskiego pióra w magazynach programistycznych, nie widziałem jednego wpisu poruszającego...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toUżytkownik Ceneo Ocena:
0,5/5 Nie polecam
Wystawiono 4 lata temu
DROBNA UWAGA. Na stronie ***** można zauważyć, że autor książki w dniu wydania książki wystawił sobie dwie opinie po 5 gwiazdek każda :-) oraz wystawił sobie opinię na 6 gwiazdek w odpowiedzi na moją opinię "Stanisław". Ponieważ helion odmówił mi zmodyfikowania mojej opinii w odpowiedzi na oskarżenia, to wystawiłem swoją opinię w *****, gdzie ją zakupiłem. Postanowiłem przeczytać tę hałę od deski do deski i uzupełnić moją opinię o cytaty z książki. Poniżej moja opinia zamieszczona w Empiku z uwiarygodnieniem, że nabyłem tę książkę. ----------------- TEN FRAGMENT SIĘ NIE ZMIEŚCIŁ W MOJEJ OPINII NA EMPIKU Empik poprosił mnie o napisanie opinii na temat tej książki. Proszę wejść na stronę tej książki w wydawnictwie Helion ***** i osobiście przekonać się jak trudnym zadaniem jest napisanie wartościowej opinii. Proszę zwrócić uwagę na fakt, że trzy opinie zostały wydane w dniu wydania tej książki, co wydaje się dość dziwne. Jestem programistą C++ od 1993 roku i poznałem C++ do tego stopnia, że byłem wstanie napisać zaawansowaną bibliotekę opartą na intensywnym metaprogramowaniu ale nadal staram się rozwijać swoje kompetencje w C++. Proponuję zacząć opinię od porównania tej książki, za radą jednej z opinii, z książką „Opus magnum C++11” i „Misja w nadprzestrzeń C++14/17” dawniej „Symfonia” - to książka składająca się z 4 tomów zawierająca w sumie 1976 stron formatu B5, posiadająca bardzo szczegółowy spis treści ułatwiający wyszukiwanie interesujących nas informacji oraz dobrej jakości indeks, oraz precyzyjne wyszczególnienie, której wersji języka dotyczy opisywana właściwość. Pomimo, że znam dość dobrze C++, to w razie potrzeby i tak korzystam z tej książki zanim sięgnę po bardziej profesjonalne książki lub poszukam w internecie. Czy dałbym „Symfonii” 6 gwiazdek? Nie, ponieważ 6 gwiazdek oznacza książkę genialną, która opisuje wszystko co należy opisać i w sposób najbardziej właściwy, co sprawia, że nie potrzebowałbym innych książek. Czy dałbym „Symfonii”, jak pisał jeden recenzent „dla osób początkujących 10 / 10 dla osób średnio zaawansowanych i zaawansowanych 7 / 10”, tak dałbym. Przejdźmy teraz do właściwej książki, czyli „C++20. Laboratorium”, która jest całkowitym przeciwieństwem „Symfonii” - brak indeksu, spis treści fatalny, brak wyszczególnienia której wersji językowej dotyczy dana właściwość itp. Nie wspominając, że na 264 stronach formatu A5, na którym zmieści się 2 razy mniej tekstu niż na formacie B5, autor próbował opisać składnię C++98/11/14/17/20. ------------------ TEN FRAGMENT JUŻ JEST NA STRONIE EMPIKU – lekko skorygowany. Ta książka nie uczy programowania na dowód cytat z książki o funkcjach wirtualnych „Niestatyczna funkcja składowa jest nazywana funkcją wirtualną, gdy została zadeklarowana ze słowem kluczowym virtual lub przesłania wirtualną funkcję w klasie bazowej.” To wszystko, a gdzie informacja do czego są wykorzystywane funkcje wirtualne. Nie próbuje się wgłębić w problematykę, cytat „Trójdrożny operator porównania umieszczony w klasie wraz z zapisem =default pozwala na automatyczne wygenerowanie domyślnych porównań i zaoszczędzenie pisania kodu podobnego jak na rysunku 19.16” Według autora to zdanie wystarczy do opisania ww operatora. Nic więcej nie napisał. Kuriozalne podejście do wyrażeń lambda :-) Cytat „Wyrażenia lambda pozwalają na szybkie utworzenie obiektu funkcyjnego. Nie ma co jednak posługiwać się technicznym bełkotem i lepiej jaśniej opisać, o co chodzi” Tak drodzy Państwo, właśnie drugie zdanie najlepiej opisuje podejście autora do tematu. Dwie strony tekstu według autora opisują wyrażenia lambda w C++11/14/17/20. Proszę porównać z „Opus magnum C++” dawniej „Symfonia” ile miejsca tam zostało poświęcone tej tematyce. Autor nawet nie opisał podstawowych instrukcji języka C++20. Od wersji C++17 mamy np. następujące postacie instrukcji „if constexpr( i != 0 )” „if( const int i = f(); i != 0 )” oraz „switch( auto i = f(); i )” Autor okłamuje czytelnika, cytat „Zmienne statyczne, które nie są całkowitoliczbowe, należy inicjalizować poza klasą” To jest nieprawdą, ponieważ wszystkie zmienne statyczne w C++11/14 należy inicjalizować poza klasą, jedynie stałe całkowitoliczbowe ‘const’ lub dowolne ‘constexpr’ można inicjować wewnątrz klasy. Jednak w C++17 wprowadzono możliwość inicjalizowania wszystkich zmiennych i stałych statycznych wewnątrz klasy używając następującej składni ‘inline static int i[] = {1, 2, 3};’. Autor również pisze, że „Warto wspomnieć, że implementacje języka C++ mogą oferować mechanizm Copy/move elision”, co jest nieprawdą, ponieważ od C++17 ta optymalizacja jest obowiązkowa i kompilator nie ma prawa jej pominąć. To jest tylko czubek góry lodowej ale pokazujący jak jest napisana książka. Do ciekawostek należy również opis szablonów funkcji opisanych jednym zdaniem „Szablony funkcji tworzy się podobnie jak szablony zmiennych czy klas, z tym że składnię szablonu umieszcza się przed funkcją.” A co autor ma do powiedzenia o szablonach w wyrażeniach lambda „Szablony są dostępne również w wyrażeniach lambda (rysunek 21.5) opisanych w podrozdziale 18.8. Tutaj przykład jest również mocno uproszczony i zawiera lambdę, która wyświetla element przez std::cout. Jak widać, za pomocą tej samej lambdy możliwe jest wyświetlenie zarówno liczby int, jak i napisu std::string” Tak to cały opis dotyczący tego tematu. Po tym cytacie zabawnie brzmią słowa autora tej książki „Czy jesteś gotowy/gotowa na maksymalnie skondensowaną dawkę wiedzy na temat programowania w języku C++ z elementami wersji C++20” Obawiam się, że nikt nie jest na to gotowy ani początkujący ani zaawansowany programista :-) Równie zabawnie brzmi zapewnienie autora „Prosto do celu i na praktycznych przykładach – z tą książką szybko rozgryziesz język, dzięki któremu kariera w IT stanie przed tobą otworem. Nie zwlekaj, chwyć C++ za rogi! Naucz się programować jak prawdziwy haker!” Dla kontrastu dodam, że autor bardzo dużo miejsca poświęcił na tak trudny temat jak pisanie komentarzy w C++ opisując bardzo precyzyjnie na aż dwóch pełnych stronach jaka jest różnica między komentarzem ‘// komentaż’ a komentarzem ‘/* komentaż */’ Powyżej zamieściłem dowody bezpośrednio zawarte w książce a świadczące o niekompetencji autora, niechlujnego podejścia do tematu i lekceważeniu czytelnika. Uczyniłem to aby maksymalnie utrudnić autorowi zdyskredytowanie mojej opinii o książce. A teraz mogę powiedzieć własnymi słowami co myślę na temat tej książki. Jest to książka, która nie uczy programowania, języka i myślenia. Jej główną zaletą jest umożliwienie, za pomocą kopiowania kodu, „napisania” programu „Witaj świecie” i to wszystko na co pozwala ta książka. Dodam tylko, że stara się opisać standard C++98 z pojedynczymi elementami standardów C++11/14/17/20 do tego nieudolnie wyjaśnionymi, a te element zostały wyszczególnione przez autora książki w opinii na stronie Heliona. Dlaczego C++98? Ponieważ nie porusza istotnych tematów związanych z C++11, czyli semantyki przenoszenia, szablonów ze zmienną liczbą parametrów, tworzenia funkcji i klas constexpr, delegowanie konstruktorów itp., a to były przełomowe, wręcz rewolucyjne osiągnięcia C++11. Gdy przesiadałem się z C++98 na C++11, to stwierdziłem, że nie znam C++, to był dla mnie zupełnie nowy język programowania. Należy nadmienić, że autor całkowicie pominął istotne elementy języka C++ takie jak mechanizmy promocji, przeładowania funkcji (jak są wybierane poszczególne funkcje) itp. mechanizmy bez których nie da się zrozumieć istoty tego języka. TA KSIĄŻKA UCZY JEDYNIE KOPIOWANIA PRZYKŁADÓW I ICH KOMPILACJI POD VISUAL STUDIO. ----------------------- PONIŻEJ TO CO SIĘ NIE ZMIEŚCIŁO W OPINII W EMPIKU – odgórnie ograniczona wielkość opinii. Fatalnie opisane klasy, brak dziedziczenia wielobazowego, wirtualnego, prywatnego, destruktorów wirtualnych, brak opisu jak są tworzone konstruktory w klasach pochodnych i wiele, wiele innych elementów. Zaś opis szablonów klas zajmuje całą stronę plus dwie strony z listingiem tak niechlujnie przygotowanym, że w szablonie struktury jest metoda w ciele której znajdują się dwa przykładowe programy z dwoma funkcjami ‘main’ - to nie jest wyjątek, bardzo często należy poszukiwać listingów w innych rozdziałach niż są opisywane i wiele więcej można im zarzucić. Być może dlatego pewien nabywca wersji elektronicznej książki żalił się na formatowanie książki myśląc, że to problem formatu epub i mobi, ja mam wersję drukowaną i też mam ten problem. Autor jest GENIUSZEM i zasługuje na 9 a nie tylko 6 gwiazdek MICHELIN’a, ponieważ jako jedyny potrafi opisać szablony klas na jednej stronie, a szablony funkcji w jednym zdaniu zaś szablony wyrażeń lambda w trzech zdaniach. Jego geniusz zwala z nóg. Autor pominą wszystkie „trudniejsze” elementy języka C++ czyli w zasadzie wszystkie istotne :-) np. kiedy i jakie metody klas są generowane automatycznie i co to daje. Jednym zdaniem można stwierdzić, że autor mówi zrób to i to i nie przejmuj się, tym, że nie rozumiesz dlaczego tak jest, najważniejsze, że w tym przypadku kompiluje się i działa. Swoją drogą dziwię się, że za wszelką cenę autor książki próbuje ją tak bardzo wypromować, przecież każdy, kto ją kupi, to wyrobi sobie zdanie na temat autora nie tylko jako powieściopisarza ale również jako człowieka. Ciekawe czy warto jemu tak brnąć. Jego znajomi pewnie też będą czytać ten gniot i jego własne opinię na temat gniota. NIE WIEŻ MOJEJ OPINII I SAMEMU ZAJRZYJ DO KSIĄŻKI I SAMODZIELNIE SOBIE WYRÓB ZDANIE NA JEJ TEMAT I PO JEJ PRZECZYTANIU NAPISZ WŁASNĄ OPINIĘ. Zastanawiałem się dlaczego w pdf’ie zwiastującym książkę znajduje się 10 rozdział o rzutowaniu i doszedłem do wniosku, że został wybrany specjalnie. To jest najlepiej napisany rozdział w tej książce. Najlepiej nie oznacza, że idealnie. Liczy sobie niecałe 11 stron formatu A5. Dla porównania rozdział o klasach liczy sobie 31 stron. A teraz proszę sobie porównać złożoność rzutowania, a złożoność class i jaka jest proporcja wiedzy w innych książkach chociażby w „Opus magnum C++” (rzutowanie 7 stron formatu B5 co odpowiada około 14 stronom A5; a klasy, konstruktory, deklaracje przyjaźni, dziedziczenie klas, wirtualne funkcje składowe, klasa składnik oraz klasa lokalna w sumie na oko kilkaset stron około połowy książki – nie liczyłem, jedynie szacowałem) i odpowiedzieć sobie na pytanie, czy klasy i pozostałe elementy języka C++ w „C++20 Laboratorium” są opisane wystarczająco precyzyjnie, czy może jednak są opisane niechlujnie i po łepka. Jak porównacie spisy treści „Opus magnum C++” z „C++20 Laboratorium” to zauważycie, że w pierwszej jesteście wstanie się zorientować gdzie co szukać, a w drugiej jest taki miszmasz, że nie jesteście wstanie znaleźć większości elementów języka, o którym autor książki pisał w swojej 6 gwiazdkowej opinii o swojej książce. Cytat opinii „Podczas pisania tej recenzji w treści książki udało mi się znaleźć między innymi: constexpr (C++14),generic lambdas (C++14),variable templates (C++14),inline variables (C++17),maybe_unused (C++17),char8_t (C++20),u8string (C++20),make_shared_for_overwrite (C++20),make_unique_for_overwrite (C++20),likely (C++20),unlikely (C++20),nodiscard with string literal (C++20),coroutines (C++20),constraints (C++20),concepts (C++20),three-way comparison (C++20).” Akurat constexpr to C++11 :-) Często łapałem się na tym, że ponieważ znam C++, to nie sprawia mi problemu dopowiadanie sobie tego czego autor nie napisał i nawet tego nie zauważałem, ale gdy wkraczałem na terytorium C++20, którego nie używam, to zaczęło do mnie docierać, że jednak autor posługuje się dużymi skrótami myślowymi pomijającymi niezbędną wiedzę pomagającą zrozumieć dany temat. Z ciekawości policzyłem ile zdań jest w Coroutines i wyszło mi, że jest 26 zdań co stanowi 1,5 strony tekstu i opisuje to tak, że gdybym nie znał generatorów z Python’a, to miałbym problem ze zrozumieniem. Cytat „Standard języka C++ określa, że funkcja jest koprocedurą, gdy zawiera instrukcję co_return, co_wait lub co_yield.” Szkoda, że nigdzie nie odniósł się do co_return, co_wait i nie podał przypadku użycia, a jak chcesz wiedzieć do czego służą te instrukcje, to musisz sobie poszukać w internecie :-) Takich momentów, gdzie nie było wyjaśnienia jest mnóstwo w tekście lub na listingach. Jeszcze ciekawiej wygląda kwestia Concepts i wyszło mi, że zawiera 13 zdań co stanowi jedną stronę tekstu plus jedno zdanie, gdzie wprost napisał, że więcej możesz sobie poszukać w internecie :-) DLATEGO NAPISAŁEM W MOJEJ OPINII NA STRONIE HELION „i jest może zaledwie kilka stron na temat może trzech, czterech nowości z C++20 ale tak pobieżnie napisane, że w zasadzie bezwartościowe. Więcej się można dowiedzieć przeglądając kilka stron w internecie.” i podtrzymuję swoją opinię. ps. Drobna uwaga do autora książki. Według C++11 wyliczenie enum jest trochę bardziej rozbudowane niż się autorowi książki wydaje np. ‘enum class Name : char {a, b, c}’ (zamiast słowa class można użyć słowa struct) autor książki nie wiedział, że można podać typ enum’a w tym przypadku char, ale oczywiście autor książki miał prawo o tym nie wiedzieć :-) ps2. Widzę, że autor książki na stronie Heliona ponownie w dniu 2022-04-20 próbował zdyskredytować opinię pewnego czytelnika dodając sobie kolejne 5 gwiazdek, więc miałem rację aby jak najbardziej utrudnić autorowi książki zdyskredytowanie mojej opinii. Ale w jednym ma rację, że czytelnik nie powinien zwracać uwagi na fałszywe opinie pisane przez autora książki ale powinien sprawdzić książkę zanim ją kupi.
Użytkownik Ceneo Ocena:
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to0,5/5 Nie polecam
Wystawiono 4 lata temu
Wydarło mnie z butów.
Wydarło mnie z butów.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie kupie !
Nie kupie !
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzykład z kodu autora. Prezentuje definiowanie zmiennych np. int a = 3;
Nie pokazuje jednak innych możliwości jak int a = 2; czy int a = 5; Mam ponad 20 letnie doświadczenie w C++, programowałem kontrolery elektroniczne w samochodach (całe serie aut były przez to wadliwe). Przeczytałem opis ułożony przez dział marketingu, że po 200 stronach tekstu w formacie 140x208 zostanę hakerem, więc postanowiłem kupić. Rozczarowałem się jednak, gdyż nie zostałem hakerem, bo to jest zwykłe laboratorium dla początkujących.
Przykład z kodu autora. Prezentuje definiowanie zmiennych np. int a = 3;
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie pokazuje jednak innych możliwości jak int a = 2; czy int a = 5; Mam ponad 20 letnie doświadczenie w C++, programowałem kontrolery elektroniczne w samochodach (całe serie aut były przez to wadliwe). Przeczytałem opis ułożony przez dział marketingu, że po 200 stronach tekstu w formacie 140x208...
RealVxEr, CowboyBepob, MartaG, Yaxow, Pakey - widzę, że Panie z działu marketingu książki Was socjotechnicznie rozjechały.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toRealVxEr (06.05.2022) napisał:
W Internecie każdy może być kim chce. Coś czuję, że na co dzień zajmujesz się głównie nabijaniem wyświetleń YouTuberom i podawaniem się za kogoś kim nie jesteś.
RealVxEr (06.05.2022) napisał:
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"mam ponad 20 letnie doświadczenie w C++, programowałem kontrolery elektroniczne w samochodach".