Srebrna Zatoka

- Silver Bay
- literatura obyczajowa, romans
- Anna Czarnecka
- Myśli kobiet
Mike Dormer wyjeżdża z Londynu do małego nadmorskiego miasteczka w Australii, by nadzorować budowę ekskluzywnego hotelu. Spodziewa się, że będzie to rutynowe przedsięwzięcie, kolejny szczebel korporacyjnej kariery. Staje się jednak inaczej. Srebrna Zatoka nie jest zwyczajnym kurortem. W ekscentrycznym, choć podupadłym hotelu mieszkają trzy niezwykłe kobiety: tajemnicza sterniczka Liza McCullen, jej dziesięcioletnia córka oraz ciotka Kathleen - legendarna poławiaczka rekinów. Podobnie, jak reszta mieszkańców zrobią wszystko, by plany Mike'a nie doszły do skutku.
Zderzenie światów Mike'a i Lizy sprawia, że sytuacja w kurorcie wymyka się spod kontroli. Sprawy przybierają dramatyczny obrót. Delfiny, orki, a także kobiety McCullen stają przed niebezpieczeństwem, którego nikt nie był w stanie przewidzieć. Mike zaś musi znaleźć odpowiedź na pytanie, trapiące wszystkich mieszkańców zatoki.
Gdzie leży granica między miłością a zawłaszczeniem? Nowa powieść Jojo Moyes pochłonie cię, poruszy serce i zabierze w emocjonującą podróż do świata, którego nie zechcesz opuścić.
Polecane księgarnie
Pozostałe księgarnie
Informacja
Dyskusje
- 2 052
- 1 918
Ale moja córka ma też umiejętności, które zawdzięcza wyłącznie sobie, a może częściowo odziedziczyła po mnie - umiejętność oceny ludzi, scho...
RozwińKto przez całe życie patrzy na morze, na jego odsłony i kaprysy, zna wszystkie opowieści- o miłości, niebezpieczeństwie, o tym co wpada życi...
RozwińNie posunęłabym się aż tak daleko, by przyznać, że za nim tęsknię, ale po prostu nie chciałabym, aby (...) źle o mnie myślał. Wiedziałam lep...
Rozwiń
Opinie [291]
Jak to zwykle bywa z książkami Moyes, trzeba się wczytać. "Srebrna Zatoka" nie pochłonęła mnie od razu, ale gdy już to nastąpiło, nie mogłam się oderwać. Wzruszająca historia, pełna ciepła i miłości. Do tego w tle doszedł temat ochrony środowiska oraz wpływu naszych działań na jakość życia zwierząt. Warto przeczytać 🙂
Pokaż mimo toPrzyjemna,lekka książka z nutką dramatu. Historia Lizy łapie za serce, nie jest na pewno łatwo żyć ze świadomością ,że się kogoś zabiło. Na szczęście prawda okazała się inna 😉 uwielbiam książki Jojo Moyes, jeszcze na żadnej się nie zawiodłam.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo pierwsza moja przygoda z Jojo. Nie zaczarowała mnie. Dobre pióro, ciekawie napisana zwykła powieść. Nie było tu wzlotów i upadków. Może to nie dla mnie. Nie przekonała mnie do kolejnej książki, zdecydowanie nie.
Pokaż mimo toCiekawa, lekko się czyta i bardzo wciąga. Ciekawie zarysowane postacie, zagadka. Dla mnie trochę sztucznie i na siłę zachowana na koniec tajemnica. Pięknie pokazany szacunek ludzi dla zwierząt.
Pokaż mimo to"Srebrna zatoka" Jojo Moyes zabierze Was nietypowo do chłodnej Australii.
więcejCzemu chłodnej?
Mimo, że wydarzenia rozgrywają się w miesiącach, które nam się kojarzą z latem to w tym samym czasie na półkuli południowej jest zima.
Narracja prowadzona jest z perspektywy kilku osób przez co każda z nich staje nam się bliska. Jak zawsze u Moyes postacie są świetnie...
Miałam większe oczekiwania i się zawiodłam.
Pokaż mimo toWzruszająca, przepiękna, pełna cudownych, australijskich widoków. Porusza wątki więzi rodzinnych, tragicznej przeszłości oraz ekologii, życia zgodnie z naturą, troski o dobro oceanu. Kocham po stokroć. Naprawdę warto sięgnąć po tę książkę. <3
Pokaż mimo toPani Jojo sprawia że w gardle staje mi gula i powstrzymuje się od płaczu. Albo nie mogę czytać ponieważ od szklistych oczu zamazują się litery. W przypadku tej książki również tak było.
Pokaż mimo toPiękna, wzruszająca opowieść o walce kobiety o lepsze jutro.
Bardzo fajna książka. Początek trochę nudnawy, ale to przez to że czytelnik musi poznać bohaterów (choć nie wszystkich całkowicie). Ja osobiście trochę przewidziałam tajemniczą przeszłość jednej z głównych bohaterek która wyjaśnia się dopiero po jakimś czasie. Książka mnie momentami rozbawiła, a czasem wzruszyła. Polecam :)
Pokaż mimo toPiękna powieść. Dotknęła mnie głęboko. Nauczyłam się czegoś ciekawego i kilka razy zapłakałam. Dziękuję Jojo Moyes za tę piękną historię