Skandar i złodziej jednorożców

Okładka książki Skandar i złodziej jednorożców autora A.F. Steadman, 9788366555907
Okładka książki Skandar i złodziej jednorożców
A.F. Steadman Wydawnictwo: Poradnia K Cykl: Skandar (tom 1) fantasy, science fiction
Skandar (tom 1)
Skandar and the Unicorn Thief
2022-04-27
2022-04-27
Wojciech Szypuła

Kup Skandar i złodziej jednorożców w ulubionej księgarnii

Oceny książki Skandar i złodziej jednorożców

OPINIE i DYSKUSJE o książce Skandar i złodziej jednorożców

Ta książka obraziła jednorożce i przyprawiła mnie o mdłości. Nigdy więcej.

Ta książka obraziła jednorożce i przyprawiła mnie o mdłości. Nigdy więcej.

Przehype-owana, wolę Percy czy Morrigan.

Przehype-owana, wolę Percy czy Morrigan.

Jedna z moich ulubionych książek! Dostałam tu wszystko, czego oczekiwałam. Fabuła jest pełna niespodziewanych zwrotów akcji i trzyma w napięciu do samego końca. Świat został wcześniej dokładnie przemyślany i można zrozumieć jego zasady. Bohaterowie nie są oczywiści i trudno ich do kogokolwiek porównać, a relacje między nimi zostały opisane tak autentycznie, że można uwierzyć w dane decyzje.
Można by zarzucić, że książka powtarza już dużo razy wykorzystany schemat i łatwo się domyśleć, kto okaże się tym złym, ale podczas czytania nie robi to różnicy. Wyczuwam też inspirację z Gwiezdnych Wojen.
Polecam bardzo!

prawnik, pisarka fantasy

Plątanina zaklęć Michelle Harrison
Plątanina zaklęć
Michelle Harrison
Michelle Harrison Siostry Wspaczne Plątanina zaklęć wydawnictwo Literackie 364 strony Opis: ,,Plątanina zaklęć" to ostatnia część cyklu o trzech siostrach, które nieustannie prześladuje pech. W tym tomie Charlie, Betty, Fliss, ich babcia oraz ojciec (a także kot Oj i szczur Hopsasa) opuszczają ponure wyspy Wronoskału i przenoszą się do sielskich, słonecznych Wisiorknotków. Wydaje się, że nieszczęsna rodzina wreszcie odnajdzie spokój. Lecz pozornie spokojna miejscowość skrywa mroczne sekrety, a najstarszej siostrze ewidentnie grozi niebezpieczeństwo... Opinia o pojedynczej części: Największym atutem tej historii jest klimat: mroczny, oparty na niedopowiedzeniach, legendach, dziwnych zjawiskach oraz dwóch moich ulubionych elementach, czyli pamiętniku zaginionej osoby i powtarzających się, pozornie niewinnych piosenkach i wyliczankach. Książka pochłonęła mnie, udało mi się przeczytać ją w jeden dzień. Możliwe, że to dlatego wydaje mi się za krótka (choć faktem jest, że to najkrótsza część z trylogii). Mam też delikatny problem z zakończeniem, choć to wynika z moich osobistych preferencji. Opinia o całej serii: Interesującym zjawiskiem jest to, że choć są to książki bezpośrednio ze sobą połączone, to każda ma zupełnie inny klimat: akcja pierwszej części rozgrywa się na wyspach, w cieniu więzienia, wśród rozmaitej maści przestępców, jest trochę ponuro, trochę przygnębiająco. W drugiej części przenosimy się do klimatów bardziej marynistyczno-awanturniczych, jest podróż statkiem, są piraci, mapy i skarby. Trzecia część jest najmroczniejsza i najbardziej niepokojąca. Szczypta magii, 6\10: Ta część podobała mi się najmniej, nie potrafię sprecyzować dlaczego, za to ma najlepsze rozpoczęcie. Odrobina czarów, 7\10: W tej części występuje Ronia, należąca do pocztu moich ulubionych postaci literacko-filmowych, dlatego do tej książki mam największy sentyment. Plątanina zaklęć, 8\10: Ta część jest według mnie najlepsza, po lekturze ,,Świata Zofii" zaspokoiła moją potrzebę przeczytania książki lekkiej i mrocznej. PS. Ten cykl opowiada o rodzinie dręczonej przez pecha. Wygląda na to, że ów pech przeniósł się też na mnie. Ten tekst jest czwartą próbą napisania opinii, bowiem wcześniej trzy razy udało mi się ją usunąć. Proszę więc o uznanie mojego trudu i poświęcenia, sterczenia nad komputerem, pisania wciąż od początku, dobierania słów i konstruowania zdań.
Bosorka - awatar Bosorka
oceniła na81 rok temu
Ostatnia opadła gwiazda Graci Kim
Ostatnia opadła gwiazda
Graci Kim
Szczerze mówiąc byłam pewna, że ta trylogia będzie należała do tych z rodzaju w porządku to było przyjemne ale nie powaliło mnie. Dawno aż tak bardzo się nie pomyliłam. Główna bohaterka to nastolatka, nie obdarzona ani odrobiną mocy. Jej adopcyjni rodzice i starsza siostra, która lada dzień ma przejść inicjację i stać się pełnoprawną członkinią Klanu Gom posługują się magią. Jako, że Riley jest Saram, osobą pozbawioną magicznych zdolności jest jej naprawdę ciężko. Nie tylko czuję się wyrzutkiem ale i tak też traktuję ją jej społeczność. Wraz ze swoją siostrą Hattie mają plan aby ona podzieliła się połową swojej mocy z główną bohaterką, niestety wszystko idzie nie tak i jej siostra jest na granicy śmierci. System magiczny to coś cudownego. Jest tak inny niż magia o, której wcześniej czytałam, że byłam strasznie ciekawa tego jak się to dalej potoczy. W drugim tomie już wiedziałam na jakiej baśni jest bazowana ta historia i to w tamtym momencie jeszcze bardziej się cieszyłam, jak bardzo wyjątkowa jest to historia ale i jak bardzo bolesne dla czytelnika może stać się jej zakończenie. Bohaterowie byli świetni ale to w drugim tomie pojawił się bohater, który podbił moje serce. Od początku miałam pewne podejrzenia, że nie jest on do końca tym za kogo się podawał i poniekąd miałam rację, a to tylko spotęgowało moją sympatię do niego. Motyw rodziny, siły przyjaźni i genialny system magiczny sprawił, że się zakochałam w tych dwóch tomach, a teraz zbieram się mentalnie i psychicznie na przeczytanie zakończenia bo może być zarazem piękne jak i bolesne.
_nati_book_ - awatar _nati_book_
Echowa góra Lauren Wolk
Echowa góra
Lauren Wolk
Powieść obyczajowa i przygodowa na granicy magii i fantasy dla starszych dzieci , młodzieży i nie tylko. Okładka miękka, lakierowana. Czas akcji : 1934 rok. Główną bohaterką jest dwunastoletnia dziewczynka imieniem Ellie. W Ameryce następuje wielki kryzys. Rodzina dziewczynki traci wszystko, tym samym opuszcza miasto , wytworny świat, do którego przywykła. Najdotkliwiej odczuwa to mama i starsza siostra Ellie czyli Esther. Jest jeszcze tata dziewczynki i młodszy brat Samuel. Stawiają dom na Echowej Górze z dala od centrum, w środku lasu, tam gdzie przysłowiowy diabeł mówi dobranoc. Do sąsiadów daleko. Za to dzikich zwierząt, które straszą jest pod dostatkiem. Ellie pięknie odnajduje się na łonie natury. Jest z przyrodą za pan brat. I ta z kolei nie skąpi jej swoich darów. Żyło by im się całkiem dobrze , gdyby nie wypadek taty dziewczynki, który powoduje ,że ten zapada w śpiączkę. Obowiązki przyjmuje i bierze na swoje barki właśnie Ellie. Postanawia znaleźć lek na pokonanie choroby ojca. Skąd biorą się drewniane figurki zwierząt, które znajduje na swej drodze dziewczynka? Kim jest wiedźma Cate i dziki chłopiec gór Larkin? Czy Ellie starczy odwagi i przedsiębiorczości w mocy uzdrawiania? Tego dowiecie się podczas czytania lektury. Wzruszająca, uspokajająca, relaksująca, pełna sentymentu, bardzo tajemnicza, optymistyczna, otula jak ciepły kocyk , niesie mądre przesłanie ,że nie wolno oceniać powierzchownie ludzi , gdyż pozory często mylą. Książka ma ponadczasowy charakter. Bajkowe wprost sceny. Ziołolecznictwo. Empatia i powołanie. Życie w zgodzie z naturą. Pełno zwierząt, w tym pieski. Polecam! Piękna.
Anka - awatar Anka
oceniła na81 rok temu
Vortex. Miłość, która jest początkiem Anna Benning
Vortex. Miłość, która jest początkiem
Anna Benning
OCENA CAŁEJ SERII 9 NA 10 BLISKO 10 OCENA CAŁEJ KSIĄŻKI 9 NA 10 BARDZO BLISKO 10 piękne/ wzruszające/ nowe/ mocny wątek miłosny/ śmierć / strata / zdarzają się drobne przekleństwa które według mnie dodają wypowiedzią emocji i są okej ponieważ nie ukrywajmy w realu tez przeklinamy / nadużywanie słowa bożego .../ piękne okładki !!!! / dwie bardzo poboczne dane na siłę pary LGBT / mocne zwroty akcji które wszystko zmieniają / daleka przyszłość / przeskoki w czasie jest mi przykro że tylko 3 części bo bardzo zżyłam się z bohaterami świetna fabuła świetni bohaterowie łatwy przyjemny język szybko się czyta bardzo podoba mi się epilog i rozdziały związane z Balem też to że książka jest podzielona na części i są śliczne okładki i wszystko super w środku zrobione książka pokazuje też rożne wartości kategoria wiekowa według mnie może 12 plus albo coś w tym stylu wątek romantyczny jest dość istotny w serii i jest jednym z głównych wątków kocham świat za czasów Elaine kocham motyw podróżowania Vortexem oraz zmutowanych kocham Atlasa ship BaleElaine nie wiem co mam sądzić o Holdenie jest mi mimo wszystko żal Mii oraz Trewora oraz Eola bo na koniec uratował syna [ale tylko troche] żal mi Varusa [ tego 1]płacze za Aurą Fagusem i Gilbertem płakałam przy notatkach Bala [bardzoo] nienawidzę Gamesa jest mi żal że Bale musiał tyle przejść jest mi przykro z powodu losu Suse ale ciesze się że jest z Luką którego lubię bo przypomina mi innych lubie Arisse żal mi Aury Eola i Eosa ... ... gdybym była w świecie Vortexu też podkochiwałam bym się w Balianie i nosiła koszulki z takim napisem będę teskić było fenomenalnie polecam❤️‍🔥
Magdalenaa - awatar Magdalenaa
oceniła na911 godzin temu

Cytaty z książki Skandar i złodziej jednorożców

Dodaj cytat z książki Skandar i złodziej jednorożców