Tworzę ogród naturalny

2022-03-15
2022-03-15
9788367032018
Violetta Dobosz
Wysokie, kwitnące trawy, a na ich tle kolorowe jeżówki, przegorzany, floksy, marcinki, rutewki i ostróżki, różne struktury, feeria barw, kształtów - to istota ogrodów inspirowanych naturą, nazywanych naturalnymi bądź naturalistycznymi. Jednym z prekursorów i propagatorów idei ogrodu naturalnego, gdzie rosną byliny i trawy ozdobne jest Piet Oudolf, szkółkarz, projektant ogrodów naturalnych na całym świecie: Hummelo w Niderlandach, High Line w Nowym Jorku, Serpentine Gallery w Londynie...

Jego książka, którą stworzył wspólnie z Henkiem Gerritsenem i Noelem Kingsbury to wynik wieloletnich badań nad bylinami i refleksji na temat naszego stosunku do natury.

"Tworzę ogród naturalny" jest przeznaczona dla profesjonalistów, ale przede wszystkim dla ogrodników amatorów, hobbystów, dla każdego, kto chciałby w przestrzeni, którą dysponuje: na balkonie, w przydomowym ogródku, na działce stworzyć swój naturalny ogród.

Publikacja podzielona jest na 3 części. Pierwsza zawiera wybór i opis roślin rekomendowanych do ogrodu naturalnego, czyli ponad 500 gatunków, odmian bylin i traw ozdobnych. Razem stanowią sprawdzoną grupę roślin, z których można stworzyć ogród swoich marzeń, piękny o każdej porze roku. Druga część to praktyczne wskazówki dotyczące kombinacji roślin i doboru tych właściwych w zależności od warunków siedliskowych, architektury ogrodu oraz nastroju, jaki chcemy uzyskać w naszym ogrodzie. I w końcu trzecia cześć, również bardzo praktyczna, to plany nasadzeń, konkretne przykłady zaprojektowanych kompozycji, zestawień roślin do stworzenia wielkich ogrodów i niedużych rabat, pomagających zrobić pierwsze kroki ku temu, co w przyszłości może stać się cudownym, stworzonym przez siebie miejscem.

Kup Tworzę ogród naturalny w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Oceny książki Tworzę ogród naturalny

OPINIE i DYSKUSJE o książce Tworzę ogród naturalny

Dla mnie (amatora) książka nie była tym, czego się spodziewałam. Oczekiwałam porad i wskazówek, a otrzymałam katalog roślin. Dobrze, że kupiłam ją w miarę tanio od innej osoby, a nie zapłaciłam kilkadziesiąt złotych, bo bym była jeszcze bardziej rozczarowana. Chyba raczej jest dla projektantów i architektów zieleni, niż dla mnie. Zaniosłam w darze do biblioteki - może ktoś inny skorzysta.

Spodziewałam się czegoś innnego, jednak mimo wszystko książka napisana z pomysłem. Przydatne informacje, garść pomysłów i miłe dla oka wizualizacje. Dla miłośników natury, ogrodników i projektantów roślinnych krajobrazów :)

książkę można potraktować jedynie jako katalog bylin, i to w dość ubogi - do przeglądnięcia, nie warto kupować

118 użytkowników ma tytuł Tworzę ogród naturalny na półkach głównych
30 użytkowników ma tytuł Tworzę ogród naturalny na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Tworzę ogród naturalny

Miejskie ogrodnictwo Kasia Basiewicz
Miejskie ogrodnictwo
Kasia Basiewicz Dominika Krzych
Razem z mężem uprawiamy swój mały ogródek na balkonie. Mamy przy tym ogrom frajdy! Kwiaty cieszą oko i cudownie pachną, a własne pomidory, zioła i truskawki smakują najlepiej na świecie! Już za chwilę, już za momencik zaczniemy prace, bo zbliża się upragniona wiosna… Kasia Basiewicz i Dominika Krzych wstrzeliły się idealnie z premierą swojej książki „Miejskie ogrodnictwo. Czyli jak uprawiać jedzenie w mieście”, która wg mnie może być idealnym przewodnikiem dla początkujących ogrodników, jak i świetnie uzupełni wiedzę już wprawionych ogródkowych graczy! Autorki pokazują, że wystarczy parapet, balkon lub ogródek sąsiedzki, by zacząć swoja przygodę z uprawą roślin. Krok po kroku wyjaśniają, co będzie potrzebne na początku, jakie rośliny wybrać, jak je pielęgnować itd. Uświadamiają też, ile czasu, energii i pieniędzy kosztuje uprawa ogródka. Podrzucają tipy, jak sobie ułatwić pracę. Przekonują, że warto. Po lekturze tej książki nie będziecie mogli się doczekać, aż wykiełkuje Wasza pierwsza roślina z nasionka. Wypatrywanie nowych listków, pąków, kwiatów czy owoców okaże się wielka frajdą. Będzie rozpierać Was radość i duma, że przyczyniliście się do powstania nowego życia i że możecie oglądać ten cudowny spektakl. Ja jestem naprawdę zachwycona tą książką, bo autorki potrafią zarażać entuzjazmem i rozsławiają ideę miejskiego ogrodnictwa, przygotowały wiele wskazówek i naprawdę praktycznych rozwiązań. Najlepsze jest to, że tak świetnie tematycznie podzieliły rozdziały, że w każdej chwili można bardzo łatwo wyszukać, to co nas interesuje. Dostajemy wskazówki, których na dany moment potrzebujemy. Jeśli mamy wątpliwości, czy na pewno dobrze dbamy o nasz ogródek, Kasia Basiewicz i Dominika Krzych służą radą. Pojawia się sporo ciekawostek. Mnie szczególnie zachwyciła idea warzyw z resztek, o której wcześniej nie słyszałam. Sama też zachęcam wszystkich do hodowania kiełków w słoiku lub kiełkownicy. Musicie też wiedzieć, że książka jest przepięknie wydana, zdjęcia w środku są zachwycające! Z tej książki płynie bardzo ważne przesłanie, że nawet kilka nasion lub jedna sadzonka, woreczek ziemi, jedna doniczka i poświęcenie kilku chwil każdego dnia na pielęgnowanie kiełkującej, a potem dorosłej roślinki może odmienić nasze życie na lepsze. PS Zapomniałam wspomnieć, że Kasia Basiewicz i Dominika Krzych są autorkami pierwszego w Polsce portalu o miejskim ogrodnictwie Inspekty.pl Dziękuję Wydawnictwu Znak za egzemplarz do recenzji!
StartYourDayWithBook - awatar StartYourDayWithBook
Ajurweda – 10 kluczowych nawyków, które sprawią, że Twoje ciało i życie rozkwitną Cate Stillman
Cate Stillman
Poradnik o tym jak skutecznie zmieniać swoje złe nawyki, budować pozytywne i osiągnąć życiowy dobrostan. Ta książka jest poradnikiem, którego nie wystarczy raz przeczytać aby zrozumieć czym jest ajurweda i jak zastosować 10 podstawowych nawyków aby wprowadzić harmonię do swojego życia i ciała. Ja z tą książką funkcjonowałem kilkanaście miesięcy wracając do niej aby doczytać, zrozumieć, przypomnieć sobie pewne kwestie. Jaki efekt ?Dopóki trzymam się większości zasad jest git, czuję więcej energii, jestem bardziej zrelaksowany, ogólnie zdrowszy. Książka napisana jest w sposób przystępny, zrozumiały. To książka drogowskaz, od nas zależy czy skorzystamy z tej drogi. Przyznam się bez bicia, że nie jest to łatwe, bo to człowiek jest najsłabszym ogniwem. Wciąż się łapię na tym, że co jakiś czas wracam do niektórych starych nawyków, ale jak czuję że to wpływa źle na zdrowie i samopoczucie to odświeżam te 10 zasad i wracam na właściwe tory. A czym jest ajurweda? Ajurwed to „wiedza o życiu”, to wywodzący się z Indii najstarszy, holistyczny system medycyny naturalnej, traktujący ciało, umysł i ducha jako całość. Jej celem jest zachowanie zdrowia i długowieczności poprzez równoważenie trzech energii (dosza): Vata, Pitta i Kapha, których proporcje są różne u każdego z nas. Opiera się na spersonalizowanej diecie, ziołolecznictwie, jodze i stylu życia, technikach oddechowych i relaksacyjnych, poszukiwaniu harmonii z naturą.
Artur Bo - awatar Artur Bo
Kochaj ludzi, używaj rzeczy. Odwrotnie to nie działa Joshua Fields Millburn
Kochaj ludzi, używaj rzeczy. Odwrotnie to nie działa
Joshua Fields Millburn Ryan Nicodemus
Love people, use things because the opposite never works
Według jednej z Czterech Szlachetnych Prawd buddyzmu źródłem cierpienia jest pragnienie. Mówimy nie tylko o pożądaniu drugiej osoby, czy ogólnie pragnieniu miłości, ale też czymś bardziej przyziemnym jak samochód, większy dom, kolejny kosmetyk do kolekcji, nowa sukienka czy buty, które poprawią nam humor, kanapa, wyjście do fryzjera czy kosmetyczki. „Ciężko pracujemy i należy nam się coś od życia”. Każdy zna stwierdzenie Marylin Monroe: „Pieniądze szczęścia nie dają, dopiero zakupy.”

„Praw­da jest taka, że jeśli nie je­steś szczę­śli­wy sam ze sobą, żaden przed­miot cię nie uszczę­śli­wi.”

Kapitalizm skrzętnie wykorzystuje nasze pragnienie. Nie ważne czemu coś kupujemy i czy tego potrzebujemy. Liczy się zysk. Kupione rzeczy prędzej czy później zaczynają nas przytłaczać, więc kupujemy rzeczy do przechowywania rzeczy.

„To wła­śnie robi z nami wszyst­ki­mi kon­sump­cjo­nizm. Nie wiemy, czego chce­my, ale wiemy, że chce­my wię­cej i to wła­śnie teraz.”

Większość z nas jest świetnie zorganizowanymi zbieraczami. Przekonujemy się o tym przy porządkach czy przeprowadzce. Gonimy za szczęściem i coraz bardziej pragniemy wolności. Rosną koszty życia, rata kredytu, a z nimi nasze zmartwienia. Więc kupujemy - żeby sobie poprawić nastrój, bo uważamy że zasługujemy, dla relaksu wybieramy się do galerii; chcemy wyjechać gdzieś daleko i w końcu odpocząć. W tym od błędnego koła pracy ponad normę i wydatków. Jak w Podziemnym Kręgu. „Kupujemy rzeczy, których nie potrzebujemy za pieniądze, których nie mamy, żeby zaimponować ludziom, których nie lubimy"

„Im bar­dziej go­ni­my za fał­szy­wą wol­no­ścią, tym bar­dziej od­da­la­my się od tej praw­dzi­wej. A kiedy tak się dzie­je, czu­je­my się za­gro­że­ni wol­no­ścią in­nych.”

Jeśli zauważysz, że zmierzasz na spotkanie góry lodowej, że sami budujemy sobie piękne więzienne cele i narzekamy, że się w nich zamknęliśmy, jednocześnie pragnąc tego co poza nimi i uda ci się przerwać to zamknięte koło, jesteś na dobrej drodze.

W życiu nie chodzi o to, żeby mieć, ale o to by Być.
Ania - awatar Ania
oceniła na105 miesięcy temu
Dbaj. Jak czule, życzliwie i mądrze zaopiekować się sobą? Brooke McAlary
Dbaj. Jak czule, życzliwie i mądrze zaopiekować się sobą?
Brooke McAlary
Aby sięgnąć po tę książkę bez wątpienia potrzebujemy mieć czas i być odpowiednio wyciszonymi i zrelaksowanymi. (Kiedy ściga nas określony termin, jesteśmy niespokojni, ilość "wypowiedzianych" przez autorkę słów raczej nas zirytuje niż uspokoi). Jeśli jednak przebijemy się przez warstwę słowną (ta czasem jest poetycka i naprawdę piękna) dotkniemy sedna, poczujemy intencję autorki. Ta w istocie powraca do podstawowych wartości w życiu każdego człowieka. Namawia nas do ZATROSZCZENIA się o siebie (o swoje ciało i duszę). Proponuje kierowanie się WSPÓŁCZUCIEM i EMPATIĄ ( i tu sięga do Brene Brown). Namawia do UWAŻNOŚCI, odpowiedzialności za czas (sposób przeżywania naszego jedynego życia),ostrożności i CZUŁOŚCI. Zachęca nas, abyśmy byli dla siebie najczulszym ogrodnikiem pielęgnującym kruchą i delikatną roślinkę naszego wnętrza. Opisuje sposoby "spowolnienia czasu" (wyzyskania go, zbudowania i poczucia). Propaguje odbudowanie i podtrzymywanie WIĘZI (kształtowanie tych nowych można zacząć od serdecznej, przygodnej rozmowy z panią w sklepie, od uśmiechu, wsparcia, ofiarowania komuś uwagi),która wzmacnia POCZUCIE PRZYNALEŻNOŚCI, nasze "zakotwiczenie, osadzenie". Następnie przechodzi w stronę ZACHWYTU nad światem, PODZIWU (to z czym się stykamy w życiu codziennym jest dziełem ludzkich rąk, efektem ludzkiego talentu i pracy),KREATYWNOŚCI. Propaguje relaksujące sposoby spędzania czasu na świeżym powietrzu, omawia uzdrawiającą moc NATURY, zachęca do adekwatnej dla nas, spontanicznej ZABAWY (proponuje sięgnięcie do wspomnień, a jak dawniej się bawiliśmy, co sprawiało nam przyjemność?) Książka jest przyjemna w odbiorze. Stanowi swoistą "zachętkę", motywator, abyśmy w naszym życiu ODNALEŹLI SIEBIE, odpowiedzieli sobie na pytanie: jak żyć? co jest dla nas ważne? A przede wszystkim zachęca nas do ZADBANIA o SIEBIE w tak dynamicznym i szybko zmieniającym się świecie.
Anna_Kowalska - awatar Anna_Kowalska
oceniła na61 rok temu
Roślinne porady. Ogród na cztery pory roku Sebastian Kulis
Roślinne porady. Ogród na cztery pory roku
Sebastian Kulis
Od jakiegoś czasu szukam inspiracji i motywacji w kwestii ogrodu, próbuję dowiedzieć się co mi się podoba a co nie. Jednego jestem pewna. Nie chcę wypacykowanego landszafciku, w którym trawa przycięta jest co do minimetra. Chcę trochę szaleństwa, chcę trzmieli latających nad mini łąką, chcę oazy spokoju z hamakiem, malinowego chruśniaku i niewielkiego ogródka z warzywami i ogromem ziół. Jak manna z nieba spadła mi książka Sebastiana Kulisa "Ogród na cztery pory roku", która utwierdziła mnie w przekonaniu, że chcę ogrodu, który żyje, daje ukojenie, a nie jest wieczną walką z koniczyną na trawniku. Ta książka to kwintesencja działalności internetowej Sebastiana, jego zamiłowania do roślin i ogrodu. Z żadnej publikacji czy strony internetowej nie wyciągnęłam tyle przydatnej i podstawowej wiedzy na temat uprawy roślin. W dodatku to wszystko jest podane w lekkim stylu, na luzie i bez zadęcia, wszystko jest jasne i klarowne, nie ma miejsca na niedomówienia. Dla kompletnego laika, jak ja, ta książka to idealny przewodnik krok po kroku. Sebastian zachęca do eksperymentowania, do działania i nieprzejmowania się kiedy coś nie wyjdzie. Ta książka to ogrom wiedzy ogrodniczej ( którą z łatwością można przyswoić) okraszonej świetnym poczuciem humoru autora i pięknymi fotografiami. Sebastian opisuje jakie działania ogrodnicze warto podjąć w kolejnych miesiącach, co siać, sadzić, przesadzać i rozsadzać, gdzie sadzić i jak sadzić i dlaczego też. Jeśli ktoś ma ochotę to "Ogród na cztery pory roku" jest również wydany w formie audiobooka - znajdziecie go na Empik GO. Bardzo polecam, szczególnie tym którzy tak jak ja nie ogarniają!
Jelenka - awatar Jelenka
oceniła na84 lata temu
Mam ochotę go udusić! Proste sposoby na trudnych ludzi w pracy Martin Wehrle
Mam ochotę go udusić! Proste sposoby na trudnych ludzi w pracy
Martin Wehrle
Na co dzień otaczamy się wieloma osobowościami, a na pewno z wieloma z nich najchętniej nie utrzymywalibyśmy żadnych kontaktów. Niestety w środowisku pracy, jeśli nie mamy możliwości jego zmiany, poniekąd jesteśmy skazani, na takie powiedzmy, 'obcowanie' z innymi.  W moim odczuciu jest to niezwykle inspirująca, ciekawa i przede wszystkim zawierająca praktyczne wskazówki książka, która przedstawia najczęściej występujące typy osobowości w środowisku pracy wraz ze wskazaniem instrukcji obsługi z poszczególnymi typami.  Do tych siedmiu typów osobowości można zaliczyć tak zwanego czarodzieja (osobowość lękowa),narcyza (osobowość narcystyczna),perfekcjonistę (osobowość kompulsyjno- obsesyjna),pana i władcę (osobowość typu A),zagubionego we mgle (osobowość zależną),króla focha (osobowość pasywno-agresywną) oraz pozera (osobowość histrioniczną).  Jeśli pracuje się w środowisku pracy z naprawdę wieloma osobowościami, jest to ciekawe doświadczenie obserwowania oraz wdrażania wskazówek/ potencjalnych scenariuszy rozmowy z poszczególnymi przedstawicielami.  Bo jak wskazuje tytuł książki, głównie chodzi o to, aby w konfrontacji z danym typem osobowości, wyjść z niej bez większego szwanku, przede wszystkim docelowo chroniąc siebie, aby nie poddać się działaniom i stosowanym trikom manipulacyjnym obciążających naszą psychikę i nieprzyjemnych w skutkach ubocznym reakcjom ciała.
Kinga Ortyl - awatar Kinga Ortyl
Jak wykryć psychopatę? Rozpoznaj sygnały ostrzegawcze i uciekaj! Dag Øyvind Engen Nilsen
Jak wykryć psychopatę? Rozpoznaj sygnały ostrzegawcze i uciekaj!
Dag Øyvind Engen Nilsen
Bez serca, twardy i pozbawiony emocji. Takim widzimy psychopatę, dopóki nie zerkniemy za maskę. Naukowcy od lat są jednomyślni, że psychopatą człowiek się rodzi i na zawsze nim pozostaje. Źródło tkwi w genach. Psychopata to osoba z zaburzeniami osobowości. Na pierwszy rzut oka jest taka jak wszyscy wokół, jednak posiada specyficzne cechy, które przy bliższym poznaniu pozwolą zorientować się, że ma problemy, które charakteryzują się indywidualnym postrzeganiem rzeczywistości oraz specyficznym sposobem myślenia. Wiedzie normalne życie, spełnia się zawodowo i społecznie, realizuje pasje i zainteresowania. Ma wielu znajomych, jest lubianą osobą. Jednak zachowuje się antyspołecznie, lekceważy ogólnie przyjęte normy i często podejmuje decyzje, które nie są zgodne z prawem. Za wszelką cenę dąży do realizacji własnych, obranych wcześniej planów, za nic mając uczucia i opinię innych. Postępując źle i tak uważa, że jego zachowanie jest prawidłowe. Manipuluje ludźmi traktując drugiego człowieka przedmiotowo. Dobrze jest rozpoznać sygnały ostrzegawcze. Psycholog Dag Øyvind Engen Nilsen, niezależny doradca i terapeuta, swoje obserwacje, osób z zaburzeniami, przedstawił w książce "Jak wykryć psychopatę?". Psychopatą może być każdy, lecz nie każdy musi wyrządzać znaczącą krzywdę. Zdecydowana większość z tych osób prowadzi zwyczajny tryb życia. Dlatego warto wiedzieć na jakie cechy i jakie zachowanie zwrócić uwagę, by rozpoznać go w swoim otoczeniu. Nie jest to łatwe, gdyż dobrze maskują swoje prawdziwe oblicze. Zwykle taka osoba posiada pewnego rodzaju charyzmę, czar, urok. Przyciąga do siebie wiele osób. Ta publikacja pomoże rozpoznać takich ludzi. Na podstawie konkretnych przykładów autor ukazuje czytelnikowi zaburzenia w funkcjonowaniu umysłu. Każdy rozdział zakończony jest eksperymentem myślowym. Książka napisana w przystępny sposób. Znajdziemy odpowiedzi na wiele pytań. Jeśli ktoś chce zgłębić wiedzę na temat psychopatii to pozycja godna polecenia. Pozwala spojrzeć obiektywnie na zaburzone ludzkie zachowania. Polecam.
moni_sad - awatar moni_sad

Cytaty z książki Tworzę ogród naturalny

Dodaj cytat z książki Tworzę ogród naturalny