Kiedy budzą się motyle

Okładka książki Kiedy budzą się motyle autorstwa Agata Czykierda-Grabowska, Agnieszka Lingas-Łoniewska, Natalia Nowak-Lewandowska, Jagna Rolska, Alicja Sinicka, Monika Skabara, Anna Szafrańska, Sylwia Trojanowska
Agnieszka Lingas-ŁoniewskaJagna Rolska Wydawnictwo: Zwierciadło literatura obyczajowa, romans
literatura obyczajowa, romans
2022-04-27
2022-04-27
Maj nieodmiennie kojarzy się z miłością, swobodą, kwiatami i wolnością. Każdy choć przez moment chce poczuć się beztrosko jak motyle wyruszające w swoją magiczną, barwną, chociaż krótką podróż. W antologii „Kiedy budzą się motyle” popularne polskie autorki zabierają nas do świata pełnego kolorów, aromatów i wiosennych porywów serca. Cudowne historie opowiedziane na kartach tej książki sprawią, że serca zabiją nam szybciej, a motyle w brzuchu przypomną o fantastycznych uniesieniach. Bo przecież na miłość nigdy nie jest za późno, ona nie zna pojęcia wieku. „Kiedy budzą się motyle” przypomni, co to znaczy żyć, cieszyć się każdym dniem, zapachami wiosny, słońcem i barwami, które radują oczy.

Dajmy się porwać opowieściom, w których radość, optymizm, miłość pokazują, że to, co się w życiu liczy, jest często tuż obok nas, wystarczy tylko otworzyć szeroko oczy. I się przebudzić.

Kup Kiedy budzą się motyle w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Kiedy budzą się motyle

10542 4490

Oceny książki Kiedy budzą się motyle

Opinie i dyskusje o książce Kiedy budzą się motyle

Ta antologia ma w sobie coś naprawdę wyjątkowego. Każde opowiadanie wnosi coś innego, ale wszystkie łączy ciepło, emocje i taka lekka magia, która zostaje po przeczytaniu.

Są tu historie pełne miłości, radości i tych drobnych momentów, które wywołują uśmiech i to charakterystyczne „motyle w brzuchu”. Czyta się to z przyjemnością, spokojnie, trochę jakby na chwilę zatrzymać się w codzienności.

Bardzo lubię takie zbiory i ten zdecydowanie mnie nie zawiódł. To była piękna, nastrojowa podróż przez różne historie i emocje.

Tylko jedna historia wywarła na mnie dobre wrażenie. Reszta z tych opowiadań nie była zła, ale zdecydowanie za krótka by coś z niej wycisnąć.

Bardzo miła i przyjemna w czytaniu.

Bardzo miła i przyjemna w czytaniu.

410 użytkowników ma tytuł Kiedy budzą się motyle na półkach głównych
74 użytkowników ma tytuł Kiedy budzą się motyle na półkach dodatkowych

Okładka książki Bloody Diamonds. Diamentowy Książę Paulina Jurga, Agnieszka Lingas-Łoniewska
Bloody Diamonds. Diamentowy Książę Paulina Jurga, Agnieszka Lingas-Łoniewska
Okładka książki Siła śmierci Agnieszka Lingas-Łoniewska, Anna Szafrańska
Siła śmierci Agnieszka Lingas-Łoniewska, Anna Szafrańska
Okładka książki Siła wybaczenia Agnieszka Lingas-Łoniewska, Anna Szafrańska
Siła wybaczenia Agnieszka Lingas-Łoniewska, Anna Szafrańska
Agnieszka Lingas-Łoniewska
Agnieszka Lingas-Łoniewska - wrocławska pisarka, zwana przez swoich czytelników dilerką emocji. Autorka 60 bestsellerowych powieści, stanowiących elektryzujący miks gatunkowy romansu, dramatu i sensacji. Jej książki są hitami wśród czytelników ceniących akcję, emocje i miłość. Sprzedały się do tej pory w setkach tysięcy egzemplarzy. Kultowa powieść „Molly” ukazała się w marcu 2022 w czeskim wydawnictwie Knihy Dobrovský. Została także wydana jako serial audio, który z miejsca stał się bestsellerem i został nominowany do nagrody BEST AUDIO Empik Go. Autorka kocha zwierzęta, na licznych spotkaniach autorskich prowadzi akcję „Karma zamiast kwiatka”. FB: Agnieszka Lingas-Łoniewska Pisarka IG: lingasloniewska.pisarka

Czytelnicy Kiedy budzą się motyle przeczytali również

Ostatni śnieg tej zimy Natalia Sońska
Ostatni śnieg tej zimy
Natalia Sońska
Kiedy na okładce kryminału pojawia się motyw topniejącego śniegu, czytelnik podświadomie przygotowuje się na odkrywanie brudnych tajemnic, które zima próbowała ukryć pod białą pierzyną. Powieść „Ostatni śnieg tej zimy” to emocjonalny i fabularny majstersztyk, który w pełni zasługuje na ocenę 8/10. To książka gęsta od emocji, duszna od niedomówień i perfekcyjnie skonstruowana pod kątem suspensu. Fabuła zawiązuje się wokół powrotu głównego bohatera do rodzinnego miasteczka po wielu latach nieobecności. Pretekstem jest śmierć bliskiej osoby, jednak prawdziwym motywem staje się nierozwiązana sprawa zaginięcia młodej dziewczyny, która rzuciła cień na jego młodość. Wraz z nadejściem wiosennych roztopów, w pobliskim lesie odnalezione zostają szczątki, które wywracają życie lokalnej społeczności do góry nogami. Szczegóły fabuły są dawkowane z chirurgiczną precyzją. Autor (lub autorka) mistrzowsko prowadzi narrację dwutorowo: obserwujemy współczesne śledztwo oraz retrospekcje z feralnej zimy sprzed dekady. Okazuje się, że każdy w miasteczku – od szanowanego lekarza, po lokalnego wyrzutka – ma coś na sumieniu. Największym zwrotem akcji jest moment, w którym główny bohater zaczyna wątpić we własne wspomnienia, uświadamiając sobie, że traumatyczne wydarzenia tamtej nocy zostały przez jego umysł całkowicie przeinaczone. Dlaczego ta książka wyróżnia się na tle dziesiątek innych thrillerów? Klaustrofobiczna atmosfera: Mimo otwartych przestrzeni i leśnych krajobrazów, czytelnik czuje się osaczony. Małomiasteczkowa mentalność, zmowa milczenia i wzajemna nieufność są tu niemal namacalne. Psychologia postaci: Bohaterowie nie są czarno-biali. Każdy z nich jest pęknięty, naznaczony stratą lub poczuciem winy. To sprawia, że ich motywacje są wiarygodne, a finałowa konfrontacja uderza z ogromną siłą. Językowa plastyczność: Opisy przyrody nie są tu zapychaczem – pełnią funkcję metaforyczną. Topniejący lód symbolizuje kruszenie się kłamstw, a wszechobecne błoto obrazuje moralny upadek bohaterów. „Ostatni śnieg tej zimy” to thriller, który nie pozwala na szybkie zapomnienie. To opowieść o tym, że przeszłość nigdy nie umiera – ona tylko czeka na odpowiedni moment, by o sobie przypomnieć. Osiem punktów to wyraz uznania dla odwagi w kreowaniu niejednoznacznego zakończenia oraz za to, jak sprawnie autor manipuluje emocjami czytelnika, prowadząc go wprost w objęcia lodowatej prawdy. Jeśli szukasz lektury, która wywoła na Twojej skórze ciarki nie tylko z powodu zimowej aury, ale przede wszystkim ze względu na mrok czający się w ludzkiej duszy, ta książka jest pozycją obowiązkową. To jedna z tych historii, po których zamknięciu jeszcze długo siedzisz w ciszy, analizując każde wcześniej przeczytane słowo. Wyśmienita, mięsista proza gatunkowa.
Muminka - awatar Muminka
oceniła na822 dni temu
Jedyna na świecie Agata Przybyłek
Jedyna na świecie
Agata Przybyłek
Są wydarzenia, które nigdy nie powinny mieć miejsca. Są tajemnice, które już na zawsze pozostaną nieujawnione. Po odejściu z policji Damian dostaje pracę w renomowanej agencji detektywistycznej. Pierwsze zlecenie jest dla niego ogromnym wyzwaniem. Zaginęła Agnieszka, jego młodsza siostra. Krótko po maturze po prostu rozpłynęła się w powietrzu. Dokąd zaprowadzi Damiana śledztwo? Jaki sekret skrywa Aga? Czy uda się ją odnaleźć? Maja przybywa na Wybrzeże, by pracować jako animatorka w nadmorskim hotelu. Z początku nieufna, z czasem coraz lepiej odnajduje się w nowej roli. Z każdym dniem bliższy staje jej się też syn pracodawców, Hubert. Co łączy te dwie historie? Komu pisane jest szczęście i co ono tak naprawdę oznacza? Damian jest zadowolony, ze dostał światna prace, ale szczęscie mąci telefon od matki. Jego siostra zniknęła, porwana? Rodzina przzyła juz śmierc dziecka, dlatego to tak boli. Damian obiecuje rozeznac temat i musi pogodzic prace z poszukiwaniem siostry. Kiedy odnajduje list jest juz jakis lsad, Aga wyjechała, a nie została porwana. Wiec Damian jej szuka. A Majka świetnie sobie układa prace i organizuje życie. Czuje sie w miare bezpieczna, zatrła przeciez wszystkie ślady... Jednaj Damian ja odnajduje, wczesniej poznał jej bolesna tajemnice, jak bardzo została skrzywdzona... Zdziwina widokiem brata, zszokowana...i Hubert, który nagle stanął w jej obronie. Po szczerej rozmowie Damiana i Agi czy Majki, bo to ta sama osoba...tylko Majka to nowa osoba, która układa sobie zycie z dala od domu i krzywdy, o której juz nie chce pamietac. Teraz szczęśliwa, bo ma u boku kochanego chlopaka, na którego zawsze moze liczyc...juz siegam po kolejna częśc, by spotkac sie po roz kolejny z bohaterami...
Bea - awatar Bea
oceniła na91 miesiąc temu
MAT Anna Szafrańska
MAT
Anna Szafrańska
Historia Mata czyli Mateusza, zdolnego tatuażysty pracującego w PInk Tattoo. Ta książka opisuje jego życie od momentu kiedy to był małym chłopem do chwili gdy stał jest jednym z najlepszych tatuażystów w Poznaniu. Jako mały chłopiec był zamknięty w sobie, żyjący w ciągłym strachu, a to wszystko przez ojca, który wyżywał się psychicznie i fizycznie na całej rodzinie. Kiedy Mateusz postanawia przeciwstawić się ojcu zostaje wyrzucony z domu. Chłopak nie przejął się tym, gdyż miał w zanadrzu plan B. Przeprowadził się do Poznania by tam zacząć swoje nowe życie wolne od strachu i przemocy. Udało mu się zostać praktykantem w jednym z poznańskich salonów tatuaży, jednak to było tylko chwilowe. Miał swój cel. Zdobyć doświadczenie i starać się o pracę w PInk Tattoo. Pragnął tylko jednego, pracować pod okiem Arka, którego cenił od momentu poznania go na konwencie tatuażu. Przez jego ciężką pracę i upór udaje mu się to, a z czasem zostaje współwłaścicielem PInk Tattoo. Chłopak oddaje się swojej pracy. Żyje nią. Doskonali się cały czas i nie w głowie mu amory. Nie jest zainteresowany stałym związkiem. Wszystko się zmienia gdy do salonu przychodzi rudowłosa zalękniona i zamknięta w sobie dziewczyna. Mateusz nie może od tego momentu wybić jej sobie w głowy. Ich droga do zaufania sobie i zrobienia tego kroku do przewodu była długa i wyboista. Mateusz wyrywny, gburowaty i Lilka, która również doświadczyła przemocy tyle że z rąk narzeczonego, której ciężko jej zaufać komukolwiek. To nie miało prawa się udać, a jednak... Oboje otworzyli się na siebie i zbudowali coś mocnego i trwałego. Jak tego dokonali? Przeczytajcie Lilianne, a następnie Mata. To są najlepsze tomy tej serii. Resztę możecie sobie odpuścić. Na Liliannie płakałam tu się wzruszyłam.
Kamiszonek1104_czyta - awatar Kamiszonek1104_czyta
oceniła na710 miesięcy temu
Karma Gabriela Gargaś
Karma
Gabriela Gargaś
Wszystko zaczyna się niewinnie – dziennikarka postanawia napisać artykuł o pracy w korporacji. Nie pierwsza taka akcja i nie ostatnia, prawda? Kobieta przychodzi do „Fabryki Marzeń” kilka razy w tygodniu i obserwuje ludzi, którzy w niej pracują, rozmawia z nimi i wyciąga wnioski. Na pierwszy rzut oka wszystko wygląda normalnie, ale „im głębiej w las” tym robi się ciekawiej. Nie tylko jeśli chodzi o reportaż dziennikarki Gai (choć i tu pojawiają się tzw. smaczki – kobieta dowiaduje się rzeczy, których nie powinna się dowiedzieć). Bo o ile początkowo Gaja zachowuje się profesjonalnie i nie interesuje się chwilowymi współpracownikami – o tyle później wszystko się zmienia. Czy muszę pisać coś więcej? Oczywiście szczęśliwa mężatka, matka wspaniałego synka wpada w wir romansu. Kochankowi trzeba oddać, że bardzo się starał ją sobą zainteresować. Na początku nawet nie chodziło o to, że żywi do Gai jakieś głębsze uczucia, a o „dobry numerek” oraz odpowiednio napisany przez nią artykuł. Ktoś chciał mieć rękę na pulsie co do tego co napisze kobieta o ich firmie i oczywiście miały być to same superlatywy, no bo jakże by inaczej – wszystko co się dzieje w firmie powinno zostać w firmie, czyż nie? Ale staje się coś nieprzewidzianego (dla samego kochanka oczywiście, bo nie taki był plan) - zakochuje się w Gai i wszystko zaczyna się komplikować. Zacznijmy może od tego, że sam mężczyzna jest skomplikowany – nerwice, depresja itp. Apotem dzieje się „magia”. Nic nie toczy się tak jak powinno... Ale czy romans można rozplanować? W moim odczuciu książka opowiada o tym, jak bardzo można sobie skomplikować życie jedną decyzją, jak jedna osoba może wpływać na drugą i o tym, że prędzej czy później karma wraca.
dag_mara_m - awatar dag_mara_m
Reno Agnieszka Lingas-Łoniewska
Reno
Agnieszka Lingas-Łoniewska
W ramach eksperymentowania z gatunkami dotąd mi obcymi trafiłem na kolejną powieść określaną jako literatura dla dorosłych – tym razem autorstwa polskiej pisarki. I muszę przyznać, że lektura wciągnęła mnie na tyle, że pochłonąłem ją w jeden dzień, co samo w sobie jest dla mnie najlepszym dowodem, że historia potrafi zaangażować. Fabuła jest dynamiczna i oparta na sprawdzonych schematach, ale podana w atrakcyjny sposób. Relacje między bohaterami są intensywne, emocje wyraźne, a postaci skonstruowane tak, by łatwo było śledzić ich losy — mają w sobie coś z postaci serialowych, które obserwuje się z ciekawością, nawet jeśli nie zawsze z pełnym przekonaniem. W książce pojawia się sporo scen erotycznych, jednak nie są one wulgarne ani przesadnie dosłowne — raczej wpisują się w konwencję gatunku i stanowią element budowania napięcia między bohaterami. Na plus wypada także język autorki: poprawny, przystępny i pozbawiony niepotrzebnej dosadności. Największym rozczarowaniem okazało się dla mnie zakończenie. Po interesująco poprowadzonej historii finał wydał mi się zbyt banalny i przewidywalny — niemal bajkowy, przez co nieco osłabił ogólne wrażenie po lekturze. To było dla mnie ciekawe spotkanie z gatunkiem, po który sięgam rzadko. Choć nie wszystko mnie przekonało, książka okazała się sprawnie napisaną, lekką i bardzo przystępną historią, która potrafi skutecznie przyciągnąć do lektury. Jeśli ktoś szuka emocjonalnej, dynamicznej opowieści z wyraźnym wątkiem romantycznym, znajdzie tu coś dla siebie.
Lucyferus - awatar Lucyferus
I będę cię kochać aż do śmierci Anna Kasiuk
I będę cię kochać aż do śmierci
Anna Kasiuk
Rita, Jan, Piotr i Tomasz. Jedna kobieta i trzech mężczyzn. Jeden jest jej teraźniejszością, drugi ucieczką, trzeci wspomnieniem przeszłości. Z Tomaszem miała wziąć ślub. Niefortunny incydent w dniu sesji zdjęciowej sprawił, że on trafił do więzienia a ona, w ciąży i w zakrwawionej sukni, uciekła na Mazury. Tam poznała Jana, właściciela ziemskiego. Mężczyzna posiada pensjonat oraz stajnię a Rita kocha konie. Zgadza się za niego wyjść nie wiedząc, że jej nowy mąż ma nietypowe upodobania seksualne. Z początku im się układa, dopóki Jan nie dopuścić do głosu swoich instynktów. Wtedy Rita zaczyna się go bać i odsuwać od niego. Wiadomo, że zrobił jej krzywdę, lecz nie znamy szczegółów. Teraz Rita zajmuje się obejściem i wychowuje dwóch synów, Kubę i Józia. Gwarantem jej bezpieczeństwa jest przyjaciel jej męża, Piotr, z zawodu policjant. Są z sobą blisko, ich dzieci wychowują się razem. Piotr praktycznie sam wychowuje Marysię. Z jej matką nie łączy go już nic, choć formalnie nadal są małżeństwem. Mężczyzna planuje rozwód. Jest jedynym poza podejrzeniami zaborczego Jana i jedynym, z którym Rita faktycznie zdradzała męża. Dopóki nie pojawił się Tomasz. Jej pierwsza i największa miłość odnajduje ją i zatrudnia się w gospodarstwie jej męża. I teraz się zaczyna. Lawirowanie pomiędzy trzema kochankami, kłamstwa, zdrady i poczucie niesprawiedliwości. Rita najchętniej rzuciłaby wszystko i wpadła w ramiona Tomka, ale jej mąż zabrałby jej dzieci, bez których ona nie wyobraża sobie życia. Piotr chciałby być z nią, lecz póki co pilnuje czy Jan nie posuwa się za daleko, czy znów jej nie krzywdzi. Tomek oferuje jej niezapomniany tydzień a później chce wyjechać. Czy ta historia może skończyć się dobrze? Z początku prosta fabuła coraz bardziej się komplikuje. Wygląda to na typowy konflikt tragiczny, w którym nie ma dobrego rozwiązania a jednak autorce udało się mnie zaskoczyć. Brawa za zakończenie.
Andarielka - awatar Andarielka
oceniła na82 lata temu
W cieniu Białego Domu Monika Magoska-Suchar
W cieniu Białego Domu
Monika Magoska-Suchar
Czyste szaleństwo, pełno emocji i trochę gorących scen, a to i tak nie wszystko co można znaleźć w tej książce. Jest chyba nawet lepsza niż poprzednia cześć. Dzieje się w niej dużo. Stąd też szybko się ją czyta, bo chce się wiedzieć więcej. Szalony agent znów powraca i nie byłby sobą, gdyby nie wplatał się w jakieś tarapaty. Powiedziałabym, że kłopoty to jego drugie imię. Ma w sobie tyle energii i zapału, że nie spocznie póki nie ochroni tego, na kim mu zależy. Uwielbia misję i szalone akcje. Mogłoby się wydawać, że taki człowiek pozbawiony jest uczuć, a tu się okazuje że wręcz przeciwnie. Kocha i to bardzo. Dla swojej ukochanej zrobi wszystko, mimo że ona go okłamuje i kombinuje. W tej książce pojawiaja się jeszcze inni ciekawi bohaterowie, którzy wkraczają w świat agenta Kelly. Między innymi córka prezydenta - Diana. Szalona dziewczyna, która myślałam, że bardziej zawojuje Peter'em, ale jego serce należy do innej :) Diana w ciekawy sposób pojawia się w życiu agenta i mimo buntowniczego zachowania, potrafi też nieźle nim zawojować. Ich potyczki słowne są czasami zabawne i widać, że połączyła ich silna więź. Książka ta bawi, trzyma w napięciu, ale i też w pewnien sposób rozczula. Jeśli ktoś lubi czytać książki, w których dużo się dzieje I jest w niej zarówno dramat, romans, a nawet odrobina thrillera i kryminału to gorąco ją polecam.
Magdalena - awatar Magdalena
oceniła na101 rok temu

Cytaty z książki Kiedy budzą się motyle

Dodaj cytat z książki Kiedy budzą się motyle