Upadek i odbudowa kultury chrześcijańskiej
Książka zawiera dwie fundamentalne prace wybitnego amerykańskiego pisarza i naukowca, które z jednej strony diagnozują kryzys duchowy cywilizacji Zachodu a z drugiej przedstawiają konkretny projekt jej odbudowy. Humanistyczny program odbudowy edukacji klasycznej i cywilizacji chrześcijańskiej. Prawdziwe kompendium zasad i praktyk kultury chrześcijańskiej.
Część pierwsza: Upadek cywilizacji chrześcijańskiej
Część druga: Odrodzenie cywilizacji chrześcijańskiej
Na potrzeby wydania polskiego publikacja łączy dwie książki, które odrębnie ukazały się m.in. w Stanach Zjednoczonych, Francji i Hiszpanii. Niedługo ukażą się też w Brazylii. Wydawca polski zdecydował się na edycję wspólną, wychodząc z założenia, że prace tę są propozycją integralną. Z jednej strony diagnozują kryzys duchowy cywilizacji Zachodu, a z drugiej przedstawiają konkretny projekt jej odbudowy. Można je czytać odrębnie, ale lepiej czytać je razem.
John Senior (1923–1999) to wybitny amerykański wykładowca, pisarz i wychowawca. Jedna z najważniejszych i legendarnych postaci współczesnego amerykańskiego katolicyzmu. W młodości marksista, później wyznawca myśli wschodniej, a następnie, przez prawie 40 lat, konsekwentny rzymski katolik. Uznany za jednego z pięćdziesięciu najbardziej wpływowych amerykańskich nauczycieli akademickich. Współtwórca oryginalnego programu edukacji humanistycznej, który przez odwołanie do „eksperymentu tradycji” wzbudził prawdziwy ruch duchowy na uniwersytecie, gdzie pracował. Setki studentów uczyło się dobrowolnie katechizmu, ponad dwustu się nawróciło, wielu przyjęło chrzest, więcej niż dwudziestu zostało kapłanami, zakonnikami czy siostrami zakonnymi w zakonach kontemplacyjnych. Na zajęciach czytano wielkie dzieła cywilizacji zachodniej, recytowano poezje, uczono się łaciny, także tej żywej, by móc po łacinie rozmawiać. Studiowano Platona, Chaucera i Szekspira; czytano „Odyseję”, „Eneidę” i „Pieśń o Rolandzie”. Nie po to, żeby następnie to krytycznie rozbierać, ale wszystko w duchu zaleceń, które św. Benedykt zawarł na początku swojej Reguły: „Słuchaj, synu, nauk mistrza i nakłoń [ku nim] ucho twego serca”. I wszystko to, żeby świat lepiej poznać, zrozumieć i w końcu pokochać.
Jest to manifest geniusza nawrócenia kultury. Geniusza wcielonego, to znaczy mędrca, który w samym środku uniwersyteckiej, amerykańskiej nowoczesności zdołał w latach 70. XX wieku zasadzić swoją małą roślinkę odbudowy edukacji klasycznej i cywilizacji chrześcijańskiej: program humanistyki, który ukształtował wielu, a licznych nawrócił. To powinno nas dodatkowo upewniać: John Senior to nie tylko jeden z myślicieli – ale nauczyciel, wychowawca, który uruchomił małą lawinę odrodzenia kultury katolickiej i konwersji religijnych w środowiskach studenckich USA. Głosił, że na Zachodzie stanęliśmy jakby u końca liberalnej arterii kultury zachodniej. Podczas gdy tak wielu wybitnych chrześcijan nadal żywiło złudzenia o możliwości zwykłego naprostowania kultury romantycznej i modernistycznej jako takiej, Senior widział konieczność ponownego nawrócenia się ludzi Zachodu na chrześcijaństwo z pomocą wielkiej tradycji sprzed narzucenia się wyrobu chrześcijańskopodobnego.
Paweł Milcarek
Cisza i modlitwa więcej zdziałają dla odbudowania kultury chrześcijańskiej niż hałaśliwe działanie, a książka ta wiedzie właśnie ku ciszy. Jest to prawdziwe kompendium zasad i praktyk kultury chrześcijańskiej. Równie piękne i rozkoszne jak dzieła Szekspira, tak samo poważne i trzeźwe jak „O naśladowaniu Chrystusa” oraz doskonałe i inspirujące jak pisma świętych.
Andrew Senior
Kup Upadek i odbudowa kultury chrześcijańskiej w ulubionej księgarni
Oceny książki Upadek i odbudowa kultury chrześcijańskiej
44 użytkowników ma tytuł Upadek i odbudowa kultury chrześcijańskiej na półkach głównych- Chcę przeczytać 32
- Religia 2
- Chrześcijaństwo 1
- Chcę mieć 1
- Nieprzeczytane 1
- Nie posiadam 1
- TBR2026 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Upadek i odbudowa kultury chrześcijańskiej
Książka zdecydowanie nie dla każdego. Autor przeplata mądre i merytoryczne wypowiedzi rzuconymi od niechcenia i często krzywdzącymi prywatnymi opiniami (choćby sugeruje, że należy palić niektóre książki, Kościół po Soborze Watykańskim II zbłądził, miejsce kobiety jest w domu, a żłobki to nowoczesne sierocińce). Jeśli jednak czytelnik nie zrazi się tym narzekaniem to może wynieść z esejów dużo mądrych przemyśleń, głównie dotyczących edukacji w szerokim tego słowa rozumieniu oraz etyki chrześcijańskiej i życia modlitewnego. Dodatkowo można znaleźć w niej mnóstwo fragmentów poezji, co zdecydowanie umila czytanie. Książkę mogę polecić osobom krytycznie myślącym oraz zaznajomionym z obecną nauką Kościoła, tak by były w stanie odróżnić warstwę merytoryczną od narzekania autora.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzarodzieje faraona naśladują cuda Mojżesza. ...
Jeśli chcemy wdrożyć chrześcijaństwo do innych kultur, musimy najpierw przywrócić prawdziwą kulturę chrystianizmu w nas samych.
Największe zbrodnie nie są konsekwencją slumsów, lecz wręcz przeciwnie. Slumsy są powodowane przez tę dżentelmeńską przestępczość, która czai się w klubach i jachtach.
Cały sens chrześcijaństwa - niewinność.
Na stronie 437 mamy dosłowną apoteozę domowego ogniska - właśnie, dlaczego nie można palić wysuszonym drzewem, przecież wtedy praktycznie nie ma żadnej emisji dymu. Poza tym ludzie zawsze palili drzewem i zawsze palić będą.
Autor porusza wiele tematów - jak np. upadek uniwersytetów i jest to książka do wielokrotnego rozważania. A dlaczego ocena nie jest wyższa ? Bo uważam ją za dobry początek.
Śniada jestem, lecz piękna.
Czarodzieje faraona naśladują cuda Mojżesza. ...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOdbudowa nie zaczyna się od walącego się stropu, ale zawsze od pozbawionych blasku fundamentów prostych serc, nie wśród wycia wichru, ale w powiewie łagodnego wietrzyka.
Największe zbrodnie nie są...
„Upadek i odbudowa kultury chrześcijańskiej” autorstwa Johna Seniora to inspirująca i głęboko refleksyjna lektura, która przenosi czytelnika w podróż przez zawiłe ścieżki historii i kultury chrześcijańskiej. Senior mistrzowsko łączy analizę kryzysu współczesnej cywilizacji z nadzieją na jej odnowę, oferując wnikliwe spostrzeżenia i praktyczne rozwiązania. Jego erudycja i pasja są wyczuwalne na każdej stronie, a styl pisania sprawia, że trudno oderwać się od tej książki. To pozycja obowiązkowa dla każdego, kto pragnie zrozumieć i współtworzyć przyszłość kultury opartej na wartościach chrześcijańskich.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPierwsza część dosyć trudna , bo zawiera wiele odniesień do nieznanych mi autorów. Ale wnioski trafiają w samą istotę problemu i przyczyny upadku naszej kultury. Prawie każde zdanie tej książki może posłużyć za oddzielny temat do rozważenia lub dyskusji. Druga część zawiera eseje, które można czytać na okrągło i nigdy się nie znudzić. Szkoda że Pana dr Seniora nie ma już wśród nas choć dla niego na pewno lepiej chociażby dlatego, że dziś nie znalazłby tematu do rozważań nad kulturą bo żadnej kultury już nie ma.
Pierwsza część dosyć trudna , bo zawiera wiele odniesień do nieznanych mi autorów. Ale wnioski trafiają w samą istotę problemu i przyczyny upadku naszej kultury. Prawie każde zdanie tej książki może posłużyć za oddzielny temat do rozważenia lub dyskusji. Druga część zawiera eseje, które można czytać na okrągło i nigdy się nie znudzić. Szkoda że Pana dr Seniora nie ma już...