Księga eliksirów. Magiczna moc naparów, wywarów i mikstur

Okładka książki Księga eliksirów. Magiczna moc naparów, wywarów i mikstur autora Michael Furie, 9788367137003
Okładka książki Księga eliksirów. Magiczna moc naparów, wywarów i mikstur
Michael Furie Wydawnictwo: Wydawnictwo Kobiece ezoteryka, senniki, horoskopy
ezoteryka, senniki, horoskopy
The Witch’s Book of Potions: The Power of Bubbling Brews, Simmering Infusions & Magical Elixirs
2022-03-09
2022-03-09
Ischim Odorowicz-Śliwa

Kup Księga eliksirów. Magiczna moc naparów, wywarów i mikstur w ulubionej księgarnii

Księga eliksirów. Magiczna moc naparów, wywarów i mikstur

Oceny książki Księga eliksirów. Magiczna moc naparów, wywarów i mikstur

OPINIE i DYSKUSJE o książce Księga eliksirów. Magiczna moc naparów, wywarów i mikstur

Księga eliksirów” faktycznie okazała się księgą eliksirów 🤭 zawiera przepisy na oleje, maści, koktajle i eliksiry, które można wykonać dzięki składnikom dostępnym w każdym sklepie spożywczym 😋
Co prawda nie jest to książka, którą zabrałabym gdzieś ze sobą, którą mogłabym nie wiem, choćby czytać na plaży. To sądzę, że zostawię ją, gdyż może kiedyś okazać się przydatna w najmniej oczekiwanym momencie 🤣😬

Po zapoznaniu się z tą pięknie wydaną książką to co przychodzi mi namyśl o niej to słowo "sympatyczna" :) jednak o tym później.

Na początku dostajemy odrobinę historii np. ciekawostki o kociołkach, a potem lecimy z przepisami, gdzie każdy dodatkowo uraczony jest krótkim opisem kiedy i jak go pić oraz dla kogo i na co jest przeznaczony. Znajdziemy tu magiczne napoje dla konkretnego znaku zodiaku, żywiołu czy dla wzmocnienia działań odpowiedniej planety. Receptury na oczyszczenie, wzmocnienie, napary miłosne, a nawet eliksiry na przyciągnięcie pieniędzy. Oraz trochę nalewek syropów i ... zup!

Autor na samym początku zaznacza, że nie wszystkie przepisy nadają się do spożywania (napary mają być do namaszczania lub zamknięcia w butelkach),składniki sa tak dobrane by można je dostać spokojnie w sklepie (kostka rosołowa jest tu moim ulubieńcem) i najważniejsze, by pamiętać aby zwrócić najpierw uwagę czy nic ze składników nas nie uczula, a w razie chęci "leczenia" traktować zawarte przepisy jako wspomagające, a nie zastępujące wizytę u lekarza.

Jeżeli do książki podejść z dystansem to jest to całkiem przyjemny zbiór przepisów, który naprawdę chętnie wypróbuję. Napoje na kaszel, przeziębienie czy stres bez względu czy magiczne (według autora by takie były należy je wzmocnić intencją) czy nie, zawierają w sobie składniki, które faktycznie mają już tego typu udowodnione działania, dla tego z czystej ciekawości można wypróbować proponowane mieszanki. Ciekawią mnie nalewki i "drinki" oraz wspomniane już zupy, a nawet pesto.

Coś co na minus bardzo rzuciło mi się w oczy to brak informacji w jakiej temperaturze wody mają być mieszane nasze składniki.

Książka może być atrybutem do fajnej zabawy przy okazji imprez, wspólnym pichceniu z dzieckiem wcielając się w czarownice lub po prostu ciekawym przepiśnikiem.

Czy książka z „,magicznymi” przepisami może być warta uwagi? Może, ale w bardzo konkretnych sytuacjach, a przynajmniej tak wydaje mi się po (powiedzmy, że) „lekturze” tytułu autorstwa Michalea Furie, czyli „Księgi eliksirów”
Aktualnie widzę w sieci trend na bycie współczesną wiedźmą. Trochę się temu nie dziwię, bo sama estetyka i mi się podoba, choć właśnie traktuje to bardziej jako fajną estetykę, niż kwestię światopoglądów, czy wiary. Nigdy nie wgłębiałam się w tę część internetu, po prostu czasem na nią wpadam, więc trudno mi stwierdzić, jak to jest z postrzeganiem takiego stylu życia przez twórczynie. Niemniej, skoro jakiś ruch istnieje, oczywistym jest, że będą pojawiać się książki w takiej tematyce i ta jest tego doskonałym przykładem.
Jest wydana naprawdę ładnie: twarda oprawa z wiedźmową grafiką, z kolorową wklejką z ilustracją wewnątrz robi wrażenie. Może nie posiada wielu grafik ani lepszego papieru, ale jako dodatek do prezentu jest jak znalazł. I właśnie wydaje mi się, że jako taką najlepiej ją traktować. Nie jako coś poważnego, co pozwoli Wam rozwinąć się w kuchni czy poprawić swoje zdrowie: po prostu jako ciekawostkę, bonus, drobną inspirację. Już wyjaśniam czemu.
Książka zaczyna się od wstępu, który wyjaśnia, czym są magiczne napoje. Ale już tam nie wszystko jest tak, jak powinno. Z jednej strony mamy niby zastrzeżenie, aby wszystko konsultować z lekarzem, jeśli na coś chorujemy, ale nie jest to odpowiednio wyeksponowane. Ponadto napoje uznane są za ogólnie bezpieczne, a jak dobrze wiemy, nie wszystko jest dla wszystkich i to słowo lepiej używać ostrożnie. Ponadto autor pisze o tym, że alternatywne sposoby uzdrawiania powinny być najwyżej dodatkiem do leczenia, a nie je zastąpić, ale nie wspomina słowem o tym, że np. niektóre substancje mogą wchodzić w reakcje z lekami, więc WSZYSTKO należy najpierw konsultować z lekarzem. Dlatego naprawdę nie zachęcam do traktowania tej pozycji w 100% poważnie: w prosty sposób można po prostu zrobić sobie krzywdę.
Ponadto nie powiem, niektóre przepisy naprawdę sprawiały, że miałam ochotę uderzyć się w czoło. Przykład? Mamy przepis na kawę, który nie różni się od standardowego przygotowywania kawy bez ekspresu. Z tym że w opisie dostajemy informacje o naładowywaniu napoju pozytywnymi emocjami.
Widzę zastosowanie tej książki. Jak już wspominałam: jako bonus. Może sprawdzić się też jako inspiracja do stworzenia klimatycznych napojów na sesje RPG, przyjęcia Halloween czy Andrzejki. Dopóki będzie traktowana trochę jak zabawka, na którą należy uważać, więc podchodzi się do niej z dystansem, nie widzę problemu w korzystaniu z niej. Ale na pewno nie zaleciłabym jej osobie, która poszukuje faktycznej pomocy, np. z powodów zdrowotnych. Jeśli macie z czymkolwiek problem: idźcie do lekarza. Szukanie magicznych eliksirów nie jest najlepszą drogą.

97 użytkowników ma tytuł Księga eliksirów. Magiczna moc naparów, wywarów i mikstur na półkach głównych
32 użytkowników ma tytuł Księga eliksirów. Magiczna moc naparów, wywarów i mikstur na półkach dodatkowych

Magia księżycowa. Mity, magia, zaklęcia, przepisy i rytuały D.J. Conway
Magia księżycowa. Mity, magia, zaklęcia, przepisy i rytuały
D.J. Conway
✨Magia księżycowa✨ To, że księżyc ma wpływ na nasze życie, jest dla mnie oczywiste - choćby dlatego, że podczas pełni czasem ciężko mi zasypiać. Często też trafiam (tutaj na instagramie czy wcześniej na tiktoku) na różnego rodzaju rytuały związane z pełnią czy nowiem. Nic więc dziwnego, że zainteresowała mnie ta książka 😁 “Magia księżycowa” oprócz tego, że pełna jest magii, zawiera też w sobie mnóstwo wiedzy! Każdy rozdział odpowiada jednemu miesiącowi kalendarzowemu i pełni - mamy więc np. Pełnię Księżyca Wilka jako styczeń, Pełnię Księżyca Lodu, jako luty itd. W każdym takim rozdziale możemy znaleźć też konkretne rytuały na ten czas. Nie będę wymieniać wszystkich, bo jest ich mnóstwo, ale znaleźć można tam np. rytuał sprzyjania dobru i odmiany na lepsze, rytuał odwrócenia szkodliwych plotek, oczyszczenie domu - do wyboru do koloru 💫 Oprócz tego w książce są dodatki w postaci rozdziałów poświęconym księżycowym bóstwom i symbolom oraz przepisy - m.in. na herbatę korzenną, sole do kąpieli czy mieszanki przypraw. Co do skuteczności rytuałów opisanych w tej książce to nie będę się o tym wypowiadać, bo żadnego nie robiłam. Uwielbiam o tym czytać, ale jednak rytuały traktuję z przymrużeniem oka i lekkim dystansem 🙈 Mimo to, naprawdę podoba mi się ta książka! Jest pięknie wydana, a okładka to raj dla oczu😍 Jeśli chociaż trochę interesujecie się takimi tematami - to ta książka jest dla Was! Jeśli nie jako źródło wiedzy, to napewno sprawdzi się jako niesamowity zbiór ciekawostek ❤️
Laurel - awatar Laurel
Jak korzystać z magicznej energii Ziemi Sarah Bartlett
Jak korzystać z magicznej energii Ziemi
Sarah Bartlett
Tym razem mam dla was recenzję książki "Jak korzystać z magicznej energii Ziemii" autorstwa Sarah Bartlett, którą otrzymałam od Wydawnictwa Muza. Autorka jest bardzo dobrą astrolożką i napisała już kilkanaście międzynarodowych bestsellerów z zakresu ezoteryki. Książka pomaga nam nawiązać kontakt z naturą, zachować życiową równowagę i zauważyć piękno przyrody. Pozycja złożona jest z czterech części: naturalna mądrość, natura Ziemi, rytułałay połączenia z Ziemią, praktyki magiczne, czary i zaklęcia. Pierwsza część przedstawia legendy i kluczowe żywioły wykorzystywane w magii Ziemi. Dodatkowo pozwala czytelnikowi ją zrozumieć. W drugiej części autorka podpowiada nam w jaki sposób czerpać radość z kontaktu z naturą oraz zachęca nas do korzystania z magii Ziemii. Część trzecia ma za zadanie nauczyć czytelnika w jaki sposób ma nawiązać kontakt z Ziemią, naturą, roślinami, a dodatkowo czuć z tego satysfakcję i radość. W czwartej części znajdziemy rytułały i zaklęcia na każdą okazję, które miały za zadanie wzmocnić połączenie czytelnika ze światem. Mogą one się przydać w kwestii samodoskonalenia lub miłości. Rozdział bardzo ciekawy, a część z opisanych obrzędów można wypróbować. Autorka pokazuje w tej pozycji jak przy pomocy medytacji, określonego oddechu czy uspokojeniu organizmu oczyścić umysł i nawiązać kontakt z naturą. Mity zawarte w publikacji poruszają tematykę więzi człowieka z naturą. Książka, jako poradnik jest ciekawy i fascynujący dla miłośników fantastyki i ezoteryki. Język autorki jest bardzo przyjemny, więc pozycję czyta się szybko, łatwo i przyjemnie. Polecam go osobom, które interesują się magią praktyczną z tego zakresu. Dodatkowo czytelnik dowie się tutaj, w jaki sposób może czerpać radość z kontaktu z otaczającą go naturą. Po przeczytaniu książki czytelnik może skłonić się do przemysleń, dotyczących tego, że czasem warto skupić się na otaczającym nas świecie.
MyReadingImagination - awatar MyReadingImagination
Rogaty Bóg. Historia, mity i praktyki magiczne Jason Mankey
Rogaty Bóg. Historia, mity i praktyki magiczne
Jason Mankey
„Rogaty bóg. Historia, mity i praktyki magiczne” to książka autorstwa Jasona Mankey’a wydana przez Wydawnictwo Kobiece. Fascynująca podróż do mitologicznych i duchowych korzeni postaci Rogatego Boga? Tak! Z książki dowiemy się wszystkiego o postaci Ojca Czarownic. Co znajdziemy w książce? Fakty, tradycje, transformacje na przestrzeni lat – od czasów starożytnych po czasy współczesne. Autor nie zatraca się jedynie w teorii. Otrzymujemy przydatne informacje, a później praktyczne sposoby na przybliżenie się do Rogatego Boga dzięki rytuałom, zaklęciom i medytacjom. Dzięki nim będziemy mogli pielęgnować więź z pradawną siłą. Autor opisuje różne praktyki czarownictwa, wiele idei boskości – przytacza na czym polegają kolejno podejścia: politeizm, miękki politeizm, „miliardowość albo wszyscy bogowie są jednym bogiem”, duoteizm, energie, „bogowie są manifestacją czegoś w nas”, „bogowie nie są realni i nie są energiami”. Otrzymujemy zarys istoty Rogatego Boga, jego definicję, sposób przedstawiania i wizualizacji, mity, a także szereg znaczeń. Autor przytacza, jak postrzegany jest Rogaty Bóg - umiejscowiony pomiędzy dwoma królestwami: naszym światem a krainą śmierci, bóg natury, przyjemności seksualnej, płodności, poświęcenia, śmierci i odrodzenia. Jason Mankey pokazuje, jak pod każdym aspektem rozumie istotę Rogatego Boga. Bardzo podobał mi się styl autora. Jason Mankey potrafi zaskoczyć i sprawić, że w pierwszej chwili mamy „wait, o czym ty piszesz?”, a za chwilę „oh, to ma sens!”. Przykładowo, autor porównuje Rogatego Boga i postrzeganie jego postaci przez poszczególne osoby do play-doh. Do ciastoliny, tak, do ciastoliny! I szczerze powiem, że nie dość, że zaimponowała mi forma przekazu, tak dodatkowo to miało ogromny sens, nie tylko w obliczu objaśnienia kwestii postrzegania Rogatego, a i w kwestii tak zupełnie życiowo-społecznej. Świetne jest to, w jaki sposób autor tłumaczy, że tutaj liczą się różne sposoby postrzegania w zależności w szczególności od wrażliwości i otwartości. Interpretacja jest zindywidualizowana. „Jedni z nas odkładają każdy kolor ciastoliny do oddzielnego pojemniczka, a innym nie przeszkadza to, że zrobili z niej wielką brązową grudę”. Autor w swojej książce przygląda się dwóm dawnym bóstwom - Panowi i Cernunnosowi, a później bardziej współczesnym rogatym bóstwom - Hernowi, Elen i Zielonemu Człowiekowi. Rozdziały zawierają praktyki, które pomogą czytelnikowi zbliżyć się do tych bóstw. Jason Mankey przytacza przykładowo rytuał służący spotkaniu Rogatego Boga, rytuał służący spotkaniu z Ojcem Czarownic. Swoją drogą można traktować jak odbicie lustrzane. Autor skupił się również na wyjaśnieniu kwestii związku Rogatego Boga z chrześcijańskim diabłem. Podobało mi się również nawiązanie do dychotomicznej natury boskiej, tutaj w związku z byciem personifikacją natury – połączeniem łagodności i gwałtowności, przyjemności i potęgi; a także z potęgą życia i śmierci – a w zasadzie konieczności jednego i drugiego, aby świat funkcjonował. Wszystko to ma również związek z seksualnością, płodnością i tematami okolicznymi, związanymi głównie z przyjemnością. Śmierć również – „la petite mort”. Przede wszystkim, w dobrym odbiorze książki, duchowego przewodnika, pomoże otwartość i wrażliwość na interpretacje. Bardzo podobało mi się, że autor stuprocentowo opiera się na braku ograniczeń. Widać po sposobie pisania i po tym, jak poprowadzona jest książka, że autor, „w świecie pełnym dupków”, jest postacią wyróżniającą się pozytywnie i zwyczajnie nierozczarowującą. Miło poczytać słowa kogoś, kto przedstawia, pokazuje, uświadamia i wypunktuje całokształt, a nie narzuca jedną wizję. W końcu Rogaty Bóg pozwolił mu napisać tę książkę, więc „w ich relacji wszystko jest w porządku” – mimo zaimków małą literą ;) Plusem książki i podejścia samego autora jest to, że widać, skąd czerpał wiedzę – na końcu książki znajduje się ponad dwadzieścia stron z bibliografią, dzięki której wiemy, że słowa mają poparcie w innych tekstach, a w razie potrzeby – możemy zagłębić się w literaturę. Za egzemplarz do recenzji dziękuję Wydawnictwu Kobiecemu.
lunka_bookstagram Luna - awatar lunka_bookstagram Luna
oceniła na83 lata temu
Ostara. Rytuały, przepisy i zaklęcia na równonoc wiosenną Kerri Connor
Ostara. Rytuały, przepisy i zaklęcia na równonoc wiosenną
Kerri Connor
Czas przywołać wiosnę kolejną książką z serii Sabaty. Podczas Równonocy Wiosennej, zwanej także świętem Ostara, dzień i noc stają się ponownie równej długości, by potem stopniowo jasność stanowiła większą część doby. Choć książka skupiona jest głównie na jednym święcie, to wstęp tłumaczy jakie zajmuje on miejsce w Kole Roku wraz z innymi sabatami. Autorka Kerli Connor opisuje nam skąd nowocześni poganie czerpią inspiracje do celebracji, oraz jak Gerald Gardner stworzył religie pod nazwą Wicca, czerpiącą z tradycji celtyckiej i wczesnoeuropejskiej. Święto Ostara jest naprawdę ciekawe, przypada na dzień 20 marca a jego znakiem rozpoznawczym jest słońce w zenicie. Nazwa wzięła się być może od bogini Eostre, o której pierwsza wzmianka pojawiła się około VIII wieku. Każda książka z serii Sabaty ma za zadanie zapewnić podstawowe informacje przygotowujące odpowiednio do wykorzystania czasu. Jak zawsze rozdział o starych praktykach otwiera swoje bramy dla czytelników opowiadając historię a następny, o nowoczesności ujmuje wszystko razem w całość i na nowo interpretuje motywy. Fajnymi ciekawostkami będą na pewno święte miejsca, takie jak grupa kopców w Longhcrew z grobowcem, archeologiczne znaleziska przedstawiające kalendarze, mitologia związana z okresem wiosny, opisy bóstw i postaci. Kerri Conor opisuje wiosenne przemiany i aktywności, których możemy się podjąć, zaczerpnięte z pogańskich tradycji przybliżających do życia naszych przodków. Zaklęcia oraz wróżby związane z czasem równonocy wiosennej stanowią dosyć dużą część tej książki. Zawierają czynności krok po kroku, potrzebne narzędzia i inkantacje,  pomogą w przygotowaniu samodzielnie dywinacyjnego kącika. Nie zabrakło oomancji! W dalszej części lektury znajdują się receptury i rękodzieło, a więc przepisy kulinarne przeplatane z manualnymi zabawami. Ostara to doskonała okazja by obserwować wzrost flory budzącej się do życia. Dlatego też autorka zasugerowała zrobienie terrarium z książki i sadzenie roślin, ale w jaki sposób? Musicie przeczytać sami. Jeden z ostatnich rozdziałów poświęcony jest jak zawsze rytuałom. To też dla młodych adeptów najciekawsza część książki i nic w tym dziwnego. Barwne opisy inkantacji, medytacji oraz innych obrzędowych aspektów, został dobrze ujęty w przystępny sposób. Recenzja jest lekka, ponieważ według mnie jest to najlżejsza pozycja z całej serii. Nie odejmuje jej to oczywiście uroku, choć liczyłem może na coś bardziej kreatywnego.
LeoMech - awatar LeoMech

Cytaty z książki Księga eliksirów. Magiczna moc naparów, wywarów i mikstur

Dodaj cytat z książki Księga eliksirów. Magiczna moc naparów, wywarów i mikstur