Święty Mikołaj. Historia prawdziwa

Okładka książki Święty Mikołaj. Historia prawdziwa autora Joanna Jagiełło, 9788382510539
Okładka książki Święty Mikołaj. Historia prawdziwa
44 min.

Kup Święty Mikołaj. Historia prawdziwa w ulubionej księgarnii

Oceny książki Święty Mikołaj. Historia prawdziwa

OPINIE i DYSKUSJE o książce Święty Mikołaj. Historia prawdziwa

📚 Czy historia jest naprawdę prawdziwa? 🎅 Teoretycznie nie, ale prawdziwa współczesna historia dzieła Świętego Mikołaja przecież rodzi się w naszych sercach! Jeśli szukasz odpowiedzi na pytanie jak to dzieło przetrwało do dziś w formie ciepłej opowieści, ta książka jest po prostu idealna! ✨

Chociaż nie znajdziemy tutaj wątku religijnego ani historii związanej z biskupem Mikołajem, autorka pokazuje, że to właśnie odruch serca sprawia, iż magia Świętego Mikołaja trwa do dziś. ❤️ To historia, która rodzi się w naszych sercach i uczy nas, jak współcześnie możemy być Świętym Mikołajem dla innych.

Głównymi bohaterami są Mikołaj i Marta – szczęśliwe małżeństwo z lapońskiej wioski. On – niezwykle utalentowany stolarz, tworzący prawdziwe dzieła sztuki 🪵, ona – mistrzyni dziergania swetrów o bajecznych kolorach i wzorach. 🧣 Ich życie, choć pełne pasji, wydaje się niepełne bez dziecka. Pewnego zimowego wieczoru do ich warsztatu puka mały chłopiec, prosząc o lalkę dla chorej siostry. Tak zaczyna się historia, która odmienia nie tylko ich życie, ale i świat dziecięcej radości. 🎁

💡 Książka uczy, że magia istnieje tam, gdzie znajdzie się odwaga do pomagania innym. Historia Mikołaja to dowód, że nawet małe gesty mogą przerodzić się w wielkie dzieła, jeśli tylko uwierzymy w dobro i miłość. 💞

Opowieść wciąga od pierwszych stron, a urocze ilustracje dodają jej wyjątkowego uroku. 🖌️ Dla młodszych czytelników to idealna propozycja na długie, zimowe wieczory – pełna świątecznego ciepła, miłości i wiary w magię. 🎄✨

💬 Czy Twoje serce gotowe jest, by stworzyć prawdziwą historię Świętego Mikołaja? Polecamy tę książkę z całego serca – idealna do czytania wspólnie z dziećmi. 🥰

#ZaczytanyTymcio #NiePrześpijAdwentu #ŚwiętyMikołaj #MagiaŚwiąt #KsiążkiDlaDzieci

Święta to bardzo piękny czas w roku, klimatyczny, ciepły i kojarzący się z obdarowywaniem bliskich prezentami. Dla najmłodszych opowiadana jest od lat opowieść o starszym panu, ubranym w czerwony strój, noszącym białą, gęstą brodę, który lata saniami zaprzęgniętymi w renifery i wchodzi do domu przez kominy, aby zostawić prezenty dla grzecznych dzieci. Ale czy tak właściwie dzieci znają prawdziwą historię Mikołaja i jego żony, która jest niesamowicie ciekawa i pełna magii?
Jeśli szukacie ciekawego sposobu na przekazanie swojemu dziecku przeszłości Mikołaja, to jest to książka idealna. Przede wszystkim jednak należy się nastawić na historię prawdziwą, ponieważ nie jest to wersja obrazująca polskie tradycje i przekonania oparte o chrześcijaństwo.

Historia przedstawiona w książce opowiada o Mikołaju i jego żonie Marcie, którzy choć są dobrymi i ciepłymi ludźmi, nie są obdarzeni szczęściem od losu. Oboje bardzo pragną mieć dziecko, jednak nie jest im to dane. Mikołaj jest uzdolnionym stolarzem, natomiast Marta potrafi tworzyć piękne ubrania na drutach. I choć bardzo się kochają, powoli zaczynają się oddalać od siebie przez swoje nieszczęście i zanurzają się w wirze pracy. Niespodziewanie ich los odmienił się, gdy pewnego dnia do okna w pracowni Mikołaja zapukał mały chłopiec. To był moment, w którym małżeństwo zobaczyło, że dookoła jest mnóstwo dzieci w potrzebie, które obdarowane upominkiem, odwdzięczają się ogromem radości i wdzięczności.

Poznanie tej wartościowej opowieści było niesamowitym przeżyciem dla mojej czteroletniej córki. Była bardzo ciekawa skąd tak właściwie wziął się Mikołaj i dlaczego rozdaje dzieciom prezenty. Obie świetnie bawiłyśmy się podczas poznawania tej wspaniałej historii, która jest pełna ciepła i dobroci.
"Święty Mikołaj, historia prawdziwa" to wyjątkowa książka, która przenosi czytelnika w magiczny świat. Ta historia nie tylko odkrywa tajemnice związane z legendą o Świętym Mikołaju, ale także pokazuje, jak ważne są empatia i miłość w każdym działaniu, które podejmujemy dla innych.

Ogromnym atutem książki są piękne ilustracje, które doskonale oddają emocje bohaterów. Każda strona jest bogato ilustrowana, co sprawia, że opowieść staje się jeszcze bardziej angażująca. Rysunki doskonale współgrają z tekstem, tworząc harmonijną całość, która zachwyca zarówno dzieci, jak i dorosłych.

"Święty Mikołaj, historia prawdziwa" to nie tylko lektura na czas świąteczny, ale również piękna opowieść o wartościach, które powinniśmy pielęgnować przez cały rok. To książka pełna ciepła, która z pewnością na długo pozostanie w pamięci każdego, kto ją przeczyta. Serdecznie polecam ją wszystkim, którzy pragną poczuć magię świąt i odkryć prawdziwą historię Świętego Mikołaja.

Przepiękna historia o Mikołaju, o magii, dobrych ludziach, Rudolfie. Dla mnie to tradycyjna historia Świętego Mikołaja...tak mogło być. Komentarz dzieci: o tym jak Mikołaj uwierzył w magię i został Świętym Mikołajem.

65 użytkowników ma tytuł Święty Mikołaj. Historia prawdziwa na półkach głównych
18 użytkowników ma tytuł Święty Mikołaj. Historia prawdziwa na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Święty Mikołaj. Historia prawdziwa

Okładka książki Inka i Filip wkraczają do akcji Joanna Jagiełło, Tomek Kozłowski
Inka i Filip wkraczają do akcji Joanna Jagiełło, Tomek Kozłowski
Okładka książki Święty Mikołaj. Misja specjalna Agata Dobkowska, Joanna Jagiełło
Święty Mikołaj. Misja specjalna Agata Dobkowska, Joanna Jagiełło
Okładka książki Na tropie tajemnic. Antologia opowiadań detektywistycznych Iwona Banach, Joanna Maria Chmielewska, Justyna Drzewicka, Tomasz Duszyński, Joanna Jagiełło, Agnieszka Jeż, Jacek Łukawski, Alek Rogoziński, Małgorzata Starosta, Marcel Woźniak
Okładka książki Wielkie Trio i tajemnica Stonehenge Joanna Jagiełło, Katarzyna Kołodziej
Wielkie Trio i tajemnica Stonehenge Joanna Jagiełło, Katarzyna Kołodziej
Joanna Jagiełło
Joanna Jagiełło
Absolwentka anglistyki UW. Współpracowała z miesięcznikami „Perspektywy” i „Cogito”. Jest redaktorką podręczników do języka angielskiego. Ma dwie córki: szesnastoletnią Julkę i sześcioletnią Basię, które są dla niej nieustającą inspiracją i źródłem wiedzy o świecie. Lubi polską prozę i szwedzkie kryminały, hiszpańskie kino oraz podróże z plecakiem i aparatem.

Cytaty z książki Święty Mikołaj. Historia prawdziwa

Joanna Jagiełło Święty Mikołaj. Historia prawdziwa Zobacz więcej