Święty Mikołaj. Historia prawdziwa

- literatura dziecięca
- 2021-12-01
- 2021-12-01
- 44 min.
Ciepła historia o świętach, miłości, niesieniu pomocy i o tym, że magia istnieje jeśli tylko mocno w nią uwierzymy.
Pewnego grudniowego dnia w mroźnej Laponii do okna warsztatu Mikołaja puka mały sąsiad, Adaś, i prosi o lalkę – prezent świąteczny dla chorej siostry. Mikołaj i jego żona Marta chętnie przygotowują podarunki dla dzieci z sąsiedztwa. W kolejnym roku obdarowują już całą wioskę – wszystkie ubogie dzieci dostają świąteczne prezenty.
Tak zaczyna się prawdziwa historia Świętego Mikołaja, którego znamy dzisiaj.
Dowiemy się, jak ze zwykłego człowieka, który chciał czynić dobro, Mikołaj stał się magiczną postacią obdarowującą dzieci na całym świecie.
Kup Święty Mikołaj. Historia prawdziwa w ulubionej księgarni
Oceny książki Święty Mikołaj. Historia prawdziwa
65 użytkowników ma tytuł Święty Mikołaj. Historia prawdziwa na półkach głównych- Przeczytane 42
- 2025 3
- Dla dzieci 2
- Dzieci 2
- 2021 2
- Święta 1
- Święta 1
Tagi i tematy do książki Święty Mikołaj. Historia prawdziwa
Cytaty z książki Święty Mikołaj. Historia prawdziwa
To, co w życiu jest najlepsze, jest wieczne. Tak jak słońce, deszcz i śnieg.
dodaj nowy cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Święty Mikołaj. Historia prawdziwa
📚 Czy historia jest naprawdę prawdziwa? 🎅 Teoretycznie nie, ale prawdziwa współczesna historia dzieła Świętego Mikołaja przecież rodzi się w naszych sercach! Jeśli szukasz odpowiedzi na pytanie jak to dzieło przetrwało do dziś w formie ciepłej opowieści, ta książka jest po prostu idealna! ✨
Chociaż nie znajdziemy tutaj wątku religijnego ani historii związanej z biskupem Mikołajem, autorka pokazuje, że to właśnie odruch serca sprawia, iż magia Świętego Mikołaja trwa do dziś. ❤️ To historia, która rodzi się w naszych sercach i uczy nas, jak współcześnie możemy być Świętym Mikołajem dla innych.
Głównymi bohaterami są Mikołaj i Marta – szczęśliwe małżeństwo z lapońskiej wioski. On – niezwykle utalentowany stolarz, tworzący prawdziwe dzieła sztuki 🪵, ona – mistrzyni dziergania swetrów o bajecznych kolorach i wzorach. 🧣 Ich życie, choć pełne pasji, wydaje się niepełne bez dziecka. Pewnego zimowego wieczoru do ich warsztatu puka mały chłopiec, prosząc o lalkę dla chorej siostry. Tak zaczyna się historia, która odmienia nie tylko ich życie, ale i świat dziecięcej radości. 🎁
💡 Książka uczy, że magia istnieje tam, gdzie znajdzie się odwaga do pomagania innym. Historia Mikołaja to dowód, że nawet małe gesty mogą przerodzić się w wielkie dzieła, jeśli tylko uwierzymy w dobro i miłość. 💞
Opowieść wciąga od pierwszych stron, a urocze ilustracje dodają jej wyjątkowego uroku. 🖌️ Dla młodszych czytelników to idealna propozycja na długie, zimowe wieczory – pełna świątecznego ciepła, miłości i wiary w magię. 🎄✨
💬 Czy Twoje serce gotowe jest, by stworzyć prawdziwą historię Świętego Mikołaja? Polecamy tę książkę z całego serca – idealna do czytania wspólnie z dziećmi. 🥰
#ZaczytanyTymcio #NiePrześpijAdwentu #ŚwiętyMikołaj #MagiaŚwiąt #KsiążkiDlaDzieci
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toChociaż nie znajdziemy tutaj wątku religijnego ani historii związanej z biskupem...
Święta to bardzo piękny czas w roku, klimatyczny, ciepły i kojarzący się z obdarowywaniem bliskich prezentami. Dla najmłodszych opowiadana jest od lat opowieść o starszym panu, ubranym w czerwony strój, noszącym białą, gęstą brodę, który lata saniami zaprzęgniętymi w renifery i wchodzi do domu przez kominy, aby zostawić prezenty dla grzecznych dzieci. Ale czy tak właściwie dzieci znają prawdziwą historię Mikołaja i jego żony, która jest niesamowicie ciekawa i pełna magii?
Jeśli szukacie ciekawego sposobu na przekazanie swojemu dziecku przeszłości Mikołaja, to jest to książka idealna. Przede wszystkim jednak należy się nastawić na historię prawdziwą, ponieważ nie jest to wersja obrazująca polskie tradycje i przekonania oparte o chrześcijaństwo.
Historia przedstawiona w książce opowiada o Mikołaju i jego żonie Marcie, którzy choć są dobrymi i ciepłymi ludźmi, nie są obdarzeni szczęściem od losu. Oboje bardzo pragną mieć dziecko, jednak nie jest im to dane. Mikołaj jest uzdolnionym stolarzem, natomiast Marta potrafi tworzyć piękne ubrania na drutach. I choć bardzo się kochają, powoli zaczynają się oddalać od siebie przez swoje nieszczęście i zanurzają się w wirze pracy. Niespodziewanie ich los odmienił się, gdy pewnego dnia do okna w pracowni Mikołaja zapukał mały chłopiec. To był moment, w którym małżeństwo zobaczyło, że dookoła jest mnóstwo dzieci w potrzebie, które obdarowane upominkiem, odwdzięczają się ogromem radości i wdzięczności.
Poznanie tej wartościowej opowieści było niesamowitym przeżyciem dla mojej czteroletniej córki. Była bardzo ciekawa skąd tak właściwie wziął się Mikołaj i dlaczego rozdaje dzieciom prezenty. Obie świetnie bawiłyśmy się podczas poznawania tej wspaniałej historii, która jest pełna ciepła i dobroci.
"Święty Mikołaj, historia prawdziwa" to wyjątkowa książka, która przenosi czytelnika w magiczny świat. Ta historia nie tylko odkrywa tajemnice związane z legendą o Świętym Mikołaju, ale także pokazuje, jak ważne są empatia i miłość w każdym działaniu, które podejmujemy dla innych.
Ogromnym atutem książki są piękne ilustracje, które doskonale oddają emocje bohaterów. Każda strona jest bogato ilustrowana, co sprawia, że opowieść staje się jeszcze bardziej angażująca. Rysunki doskonale współgrają z tekstem, tworząc harmonijną całość, która zachwyca zarówno dzieci, jak i dorosłych.
"Święty Mikołaj, historia prawdziwa" to nie tylko lektura na czas świąteczny, ale również piękna opowieść o wartościach, które powinniśmy pielęgnować przez cały rok. To książka pełna ciepła, która z pewnością na długo pozostanie w pamięci każdego, kto ją przeczyta. Serdecznie polecam ją wszystkim, którzy pragną poczuć magię świąt i odkryć prawdziwą historię Świętego Mikołaja.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzepiękna historia o Mikołaju, o magii, dobrych ludziach, Rudolfie. Dla mnie to tradycyjna historia Świętego Mikołaja...tak mogło być. Komentarz dzieci: o tym jak Mikołaj uwierzył w magię i został Świętym Mikołajem.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAleż to piękna opowieść! Jeśli szukacie pomysłu na to, by w ciekawy sposób opowiedzieć dziecku o tym skąd wziął się Święty Mikołaj, ta książka jest idealnym rozwiązaniem. Warto na wstępie zaznaczyć, iż nie ma tutaj wątku religijnego.
Głównymi bohaterami są Mikołaj i Marta - szczęśliwe małżeństwo zamieszkujące lapońską wioskę. Mężczyzna jest uzdolnionym stolarzem, który wytwarza prawdziwe arcydzieła, a jego kunszt cieszy się szerokim uznaniem. Jego żona potrafi robić na drutach swetry o bajecznych kolorach i wzorach. Do pełni szczęścia brakuje im jedynie dziecka. Jednakże lata mijają i wszystko wskazuje na, iż pomimo starań, Mikołaj i Marta nie doczekają się potomstwa. Radość w oczach obojga powoli gaśnie.
Niespodziewanie ich życie kompletnie się odmienia, kiedy w mroźny wieczór do okna pracowni stolarza puka mały chłopiec. To właśnie dla jego siostry, a przy okazji i dla niego, Mikołaj i Marta tworzą pierwsze bożonarodzeniowe prezenty. Z każdym rokiem jednak pracy przybywa, a małżeństwo czuje, że nie radzi sobie w obdarowywaniu wszystkich dzieci, których listy przepełniają skrzynkę pocztową.
Okazuje się, że pomoc jest tuż obok, wystarczy tylko, że Mikołaj uwierzy w magię, a to wcale nie będzie łatwe...
Jak Marta przekona męża, że magia naprawdę istnieje? Czy Mikołaj pozwoli rozbłysnąć magii na całym świecie?
Historia, która bardzo wciąga i nie sposób przerwać lektury przed jej ukończeniem. Urocze ilustracje są doskonałym dopełnieniem tej cudownej opowieści.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toGłównymi bohaterami są Mikołaj i Marta - szczęśliwe małżeństwo zamieszkujące lapońską wioskę. Mężczyzna jest uzdolnionym stolarzem, który...
Ciekawa, pięknie napisana, pięknie zilustrowana i pięknie wydana książka. Widać tutaj inspirację filmem "Klaus", choć sama książka skupia się na historii jedynie Mikołaja i jego żony - Marty. Nie ma tu jednak żadnych nawiązań do polskich i chrześcijańskich tradycji, dlatego mam trochę mieszane uczucia wobec niej. Widać, że autorzy próbują sobie różnie radzić z pogodzeniem św. Mikołaja ze współczesną komercją. Albo pomijają jedno, albo drugie, albo próbują jakoś je połączyć. Mnie, jako matce, też to sprawia trudność. Kto w końcu przynosi te prezenty i dlaczego? Jak łączyć wizerunek wspaniałego Mikołaja z Miry z cocacolowym krasnalem? To trudne, i ta książka w tym nie pomaga. Ale jest piękna, to fakt niezaprzeczalny.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNiesamowitość postaci jaką jest niewatpliwie Święty Mikołaj wydaje się polegać na posiadaniu magicznych reniferów, sań i niesamowitej umiejętności latania i przeciskania się przez wąskie szczeliny nazwane kominami.
Ale czy tylko to sprawia, że dostrzegamy jego wyjątkowość?🌟🤗
Pozwólcie, że przedstawię Wam jedną z najpiękniej poprowadzonych książek o Mikołaju, która nie tylko przedstawia go jako zatroskanego o innych człowieka, ale także męża, pełnego kreatywności, zapału i dobrego serca.
Poznajcie publikację @wydawnictwo_slowne_mlode autorstwa Joanny Jagiełło, przy ilustratorskiej współpracy Agaty Dobkowskiej- "Święty Mikołaj. Historia prawdziwa.".❤️
Spójnym jest tutaj fakt, że dni Mikołaja toczą się w Laponii. Zamieszkuje niewielki dom że swoją żoną Martą, żyjąc oszczędnie ale niesamowicie barwnie. Oboje są utalentowani. On posiada niesamowity dar do tworzenia przedmiotów codziennego użytku z drewna, pełnych duszy i niecodziennego stylu, Ona zaś z pasją tworzy najpiękniejsze barwne swetry.🎨🥰
Za sprawą sytuacji, w której mały chłopiec prosi Mikołaja o pomoc w uszczęśliwieniu swojej młodszej siostry Agnieszki, Mikołaj i Martą odkrywaja w sobie potencjał do tworzenia rzeczy dla tych, którzy najbardziej ich potrzebują.
Potrzeby dzieci rosną i mimo początkowego zainteresowania tylko okolicznych maluchów nie długo po tym jak wieść poniosła się dalej, do domu bohaterów zaczęło napływać coraz więcej listów.😱
Co mogło się wydarzyć dalej?
Fakt, że dziś dzieci także czekają na prezenty zdradza, że ta historia skonczyla się dobrze.
Prowadzi jednak przez niesamowitą drogę podczas której wyjaśniane są kolejne zagadnienia wiązane z Mikołajem. Biała broda, elfy, magiczny renifer, latające sanie.❤️
Autorka zafundowała nam perfekcyjną w każdym calu opowieść, która poza urokiem zawiera też elementy, które skłonią do refleksji nad naszym życiem.
Można tu odszukać sposoby na docenienie tego co mamy dziś, i kogo przytulamy kładąc do snu.
Historia, którą tu opisuje ma w sobie tyle ciepła co najbardziej rozżarzony kominek w zimowy wieczór.
Otula, koi i daje nadzieję rozbudzając jednakowo dziecięcą wyobraźnię. 🥰🤗
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAle czy tylko to sprawia, że dostrzegamy jego wyjątkowość?🌟🤗
Chcecie poznać prawdziwą historię Świetego Mikołaja? Taką normalną i koloryzowaną? Ze wszystkimi radościami i smutkami jego życia? Jeśli tak to zachęcam do sięgnięcia po tą książkę.
Z opisanej tutaj historii dowiecie się skąd się wziął pomysł obdarowywania dzieci prezentami, jakie problemy miał Mikołaj i jego żona Marta. Zobaczycie jak całkowicie pochłonęła ich chęć pomocy, do tego stopnia ze zapomnieli o sobie. Na szczęście pojawi się magia, do której Marta musi przekonać Mikołaja, aby ich zadanie mogło być wykonywane na skalę światową. Czy ich dobroć jest na tyle wystarczająca, aby mogli to robić już zawsze?
Jestem absolutnie oczarowana i serdecznie polecam Wam tą książkę !
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPięknie wydana książka Joanny Jagiełło z ilustracjami Agaty Dobkowskiej. Bardzo mi się podoba schemat, przez całą książkę na lewej stronie jest tekst a na prawej stronie ilustracja.
Z...
💞 Poznałam już wiele rozmaitych wersji opowieści o tym, skąd wzięła swój początek legenda Mikołaja, ale żadna nie dorównuje urokiem i autentycznością tej, którą przeczytamy w książce "Święty Mikołaj Historia Prawdziwa" od @wydawnictwo_slowne_mlode
🎁 Dlaczego Mikołaj rozdaje prezenty dzieciom?
🧸 Jak powstała jego fabryka zabawek?
🧚♂️ W jaki sposób pojawiły się u niego elfy?
🦌 Skąd w zaprzęgu Mikołaja renifery?
🌍 Jak to możliwe, że w jedną noc odwiedza dzieci na całym świecie?
⏳ Czy Mikołaj się starzeje?
💫 Spotkanie pewnego małżeństwa z dziećmi z sąsiedztwa dało początek tradycji, którą doskonale znamy do dziś. 🌠 Ciąg opisywanych zdarzeń daje nam wiarę, że magia istnieje - wystarczy tylko w nią uwierzyć. A dostrzec ją można w każdym życzliwym geście, który wywołuje w innych radość. Zaś emanując coraz szerzej zmieniają świat na lepsze.
🎄 Świąteczny klimat tej lektury potęgują liczne i barwne ilustracje, które sąsiadują z tekstem na każdej rozkładówce. Są pełne uroku i utrzymane w niezwykle przyjemnej kolorystyce.
📙"Święty Mikołaj Historia Prawdziwa" to wyborna uczta do oka, ucha i duszy.
🔔 Ta książka idealnie sprawdzi się zarówno w czasie oczekiwania na nadchodzące Święta, jak również ucieszy każde dziecko, gdy znajdzie ją jako prezent pod choinką.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to📘 W tej lekturze każde dziecko znajdzie odpowiedź na trapiące je niewiadome związane z Mikołajem.
🎁 Dlaczego Mikołaj rozdaje...
Nowiuteńka, prosto spod choinki i przeczytana od razu, towarzyszy nam praktycznie w każdym wieczór. Piękna, ciepła historia, urealniona, pokazuje, że nawet Mikołaj prowadzi normalne życie, ma marzenia, emocje, problemy takie jak każdy z nas. Piękne ilustracje współtworzą z historią piękną, dziecięcą (i nie tylko) opowieść, pełna nadziei na cudowne święta każdego roku.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzy znacie historię życia Mikołaja? Wydawało Wam się! Poznajcie historię o tym skąd wziął się Mikołaj z Laponii ❤
Całe wieki temu tak dawno, że czasów tych nie pamiętają nasze prababcie żyło sobie w Laponii zgodne i dobrotliwe małżeństwo Marta i Mikołaj. Mikołaj był prawdziwym artystą stolarzem – spod jego dłuta wychodziły najpiękniejsze mebelki i drewniane zabawki. Marta zaś wspaniale robiła na drutach i spod jej zdolnych rąk wychodziły wspaniałe i jedyne w swoim rodzaju sweterki które ogrzewały wszystkich mieszkańców. Żyli sobie spokojnie jednak trapił ich smutek, od dnia ślubu starali się o dziecko, którego nie mogli mieć gdyż los nie był skory by obdarzyć ich potomstwem. Smutek tak mocno pochłaniał Martę, że przestała robić kolorowe swetry a wraz z szarą wełną ogarną ją przeszywający szary smutek.. Mikołaj nie potrafił pocieszyć żony, więc uciekał w pracę… zarobione pieniądze nie dawały im jednak upragnionego szczęścia. Wszystko się jednak zmienia gdy do okienka warsztatu Mikołaja puka jego mały sąsiad Adaś. Chłopiec pochodzi z biednej rodziny, a jego chora siostrzyczka marzy o lalce. Mikołaj zgadza się ją wyrzeźbić w prezencie dla dziewczynki. Przy pracy zastaje go Marta, która postanawia ozdobić laleczkę dając jej włosy i ubranka. Para postanawia zrobić także prezent dla chłopca. Jaki wpływ ten wieczór miał na Mikołaja i Martę pewnie się domyślacie! Koniecznie sprawdźcie kto i w jaki sposób obudził magię! Skąd wzięły się latające renifery i jak to możliwe, że powstają prezenty dla wszystkich dzieci na świecie!
Ta pozytywna historia opowiada nam o życiu Mikołaja z Laponii – tego w czerwonej czapce latającego saniami z reniferami, na którego co roku czekają dzieci na całym świecie. To zupełnie inna opowieść niż znana nam historia Świętego Mikołaja. Uważam, że warto znać obie bo się nie wykluczają! Opowiedzcie dzieciom obie historie! Na pewno będą zauroczone!
Książka Święty Mikołaj historia prawdziwa krok po kroku pokazuje najmłodszym powstawanie wioski Mikołaja w Laponii ucząc nas, że warto wierzyć w magię i Mikołaja! Ponadto pokazuje, że wystarczy chcieć czynić dobro by zmieniać świat bo wielkie czyny zaczynają się od małych kroków.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCałe wieki temu tak dawno, że czasów tych nie pamiętają nasze prababcie żyło sobie w Laponii zgodne i dobrotliwe małżeństwo Marta i Mikołaj. Mikołaj był prawdziwym artystą stolarzem – spod jego dłuta wychodziły najpiękniejsze mebelki i drewniane zabawki. Marta...