Drugi List do Koryntian

Okładka książki Drugi List do Koryntian autorstwa Thomas D. Stegman SJ
Okładka książki Drugi List do Koryntian autorstwa Thomas D. Stegman SJ
Thomas D. Stegman SJ Wydawnictwo: W drodze Seria: Katolicki Komentarz do Pisma Świętego religia
religia
Katolicki Komentarz do Pisma Świętego
Second Corinthians
2021-11-01
2021-11-01
Eliza Litak
Kolejnym, ósmym już tomem serii „Katolicki Komentarz do Pisma Świętego” jest „Drugi List do Koryntian” Thomasa D. Stegmana SJ, w którym czytamy: „Drugi List do Koryntian przedstawia wciąż aktualną wizję jednej z podstawowych posług Kościoła – mianowicie „posługi jednania” (5,18–19). (...) W kontekście sytuacji panującej na początku XXI wieku w Kościele – cierpiącym wskutek utraty wiarygodności spowodowanej występkami części duchownych, nieufności między niektórymi przedstawicielami hierarchii i wiernymi świeckimi, a także braku konstruktywnego dialogu między tak zwanymi tradycjonalistami i progresistami – przedstawiona przez apostoła wizja pojednania wewnątrz samej wspólnoty kościelnej jest szczególnie aktualna”.

Choć Drugi List do Koryntian liczy nieomal dwa tysiące lat, przemawia do nas z niezwykłą aktualnością. W tym liście Święty Paweł pokazuje, jak rozumie swoje apostolskie życie i posługę na wzór Jezusa. Możemy dostrzec jego miłość i troskę względem założonego przez niego Kościoła korynckiego. Zauważamy jego radości, ale też frustracje. Ta raczkująca wspólnota zmaga się z wieloma problemami, które są aktualne także dla współczesnych chrześcijan. Od św. Pawła nauczyć się możemy: „tego, kim jest Bóg i jak z miłości wyciągnął On rękę ku światu poprzez życie, śmierć i zmartwychwstanie Jezusa Chrystusa oraz dar Ducha Świętego. Uzyskanie takiego poznania Bożej wierności i miłości pociąga za sobą konieczność należytej odpowiedzi na nie i Paweł wzywa mieszkańców Koryntu – oraz nas samych – do jej udzielenia”.

Kup Drugi List do Koryntian w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Oceny książki Drugi List do Koryntian

OPINIE i DYSKUSJE o książce Drugi List do Koryntian

Bardzo ciekawy list, ponieważ bardzo zróżnicowany. I tak bardzo… ludzki: dużo tu o codziennych sprawach - szczególnie interesująca jest kwestia zbiórki dla wiernych w Jerozolimie (Paweł pokazuje ich życie i trudności oraz to, co mogą zrobić ci, którzy znaleźli się akurat w lepszej, łatwiejszej sytuacji). Ale mamy też kwestie relacji z Koryntianami, rozwiązanie problemu, który sprawił Pawłowi przykrość i utrudnił pracę apostolską; denerwuje się też on po prostu ze względu na działalność "superapostołów". Wiele tu też ludzkich zachowań, emocji, reakcji: właśnie zdenerwowanie, żal, dużo tu też (znowu) ironii.
A dodatkowy 1 pkt za samo zakończenie:
"Zresztą, bracia, radujcie się, dążcie do doskonałości, pokrzepiajcie się na duchu, jedno myślcie, pokój zachowujcie, a Bóg miłości i pokoju niech będzie z wami! 12 Pozdrówcie się nawzajem świętym pocałunkiem! Pozdrawiają was wszyscy święci. 13 Łaska Pana Jezusa Chrystusa, miłość Boga i dar jedności w Duchu Świętym niech będą z wami wszystkimi!"
13.11-13

26 użytkowników ma tytuł Drugi List do Koryntian na półkach głównych