Jak rozkochałam w sobie księcia

Okładka książki Jak rozkochałam w sobie księcia autora Lenora Bell, 9788381351386
Okładka książki Jak rozkochałam w sobie księcia
Lenora Bell Wydawnictwo: Otwarte Cykl: Skandaliczni książęta (tom 1) literatura obyczajowa, romans
literatura obyczajowa, romans
Skandaliczni książęta (tom 1)
How the Duke Was Won
2022-01-03
2022-01-03
Robert Sudół

Kup Jak rozkochałam w sobie księcia w ulubionej księgarnii

Jak rozkochałam w sobie księcia

Oceny książki Jak rozkochałam w sobie księcia

OPINIE i DYSKUSJE o książce Jak rozkochałam w sobie księcia

Urocza, romantyczna historia, od której nie można się oderwać.

Urocza, romantyczna historia, od której nie można się oderwać.

Lekki i przyjemny romans z intrygą w tle.

Lekki i przyjemny romans z intrygą w tle.

Przyjemna lektura :)

Przyjemna lektura :)

523 użytkowników ma tytuł Jak rozkochałam w sobie księcia na półkach głównych
95 użytkowników ma tytuł Jak rozkochałam w sobie księcia na półkach dodatkowych

Dżentelmen od święta Melisa Bel
Dżentelmen od święta
Melisa Bel
W XIX-wiecznej Anglii dobrze urodzeni mężczyźni splatają swoje losy z równie wysoko urodzonymi kobietami. Mezalianse się zdarzają, jednak rzadko. Taki dżentelmen pełni rolę opiekuna swego rodu, a gdy go zabraknie, rolę tę przejmuje jego najstarszy syn. I właśnie w roli mentora pewnej panny, protegowanej swojej matki, przyszło wystąpić jednemu z braci, hrabiemu Oliverowi Baltimore. Gdy spotyka swą podopieczną, oboje są zaskoczeni. Ona wyglądem mężczyzny, myśląc, że to jej ojciec, on jej wiekiem. Hrabia był przekonany, że ma zajmować się dzieckiem, a nie dorastającą panną na wydaniu. A to dopiero początek komedii pomyłek. Choć ona skromnie odziania, zupełnie nieodpowiednio na mroźne dni, to buńczuczna i próbująca wyrwać się spod niechcianej kurateli. Jednak hrabia pragnie dotrzymać słowa matce i przywieźć pannę do zamku. Młodszy brat Olivera, mniej więcej w tym samym czasie przybywa do zamku, zawiadomiony listem o chorobie matki. Dziwi się, że nie zastaje jej w domu, a towarzystwa dotrzymuje mu jedynie dama dworu jego matki, panna Teodora. Gdy nocą kobieta robi zamach na domniemanego ducha nawiedzającego zamek, okazuje się, że nieco uszkadza hrabiego Vincenta. Sama Lady Margaret wracając na święta do domu, wskutek przypadku ląduje na dworze swego zagorzałego wroga, a dawnego amanta, lorda Munro. Dwoje unikających się sąsiadów będzie musiało spędzić ze sobą pewien czas. Jak się dalej potoczą losy trzech kobiet i trzech mężczyzn? Nietrudno się domyślić, gdyż "Dżentelmen od święta" jest romansem. Lekkim, pełnym humoru, wciągającym. Mimo iż nie przepadam za romansami, zwłaszcza historycznymi, to ten mnie zainteresował i sprawił, że spędziłam przyjemnie zimowy wieczór, zatopiona w audiobooku. Dobrze się bawiłam śledząc poczynania statecznego Olivera i wybuchowej Iliany, przebiegłej Teodory i uporządkowanego Vincenta, hrabiny Baltimore i lorda Munro. A pewna zjawa i sprawy z przeszłości dodały tylko smaczku tej powieści.
JaBa PasjOla - awatar JaBa PasjOla
oceniła na71 rok temu
Klątwa Berserkera Anna Wolf
Klątwa Berserkera
Anna Wolf
Zachęcam wszystkich gorąco do przeczytania powieści historycznej pt. "Klątwa Berserkera" autorstwa Anny Wolf. Za egzemplarz dziękuję Wydawnictwu Muza i Wydawnictwu Akurat Czy wierzycie w klątwy? Czy wierzycie w to, że ktoś może być przeklęty? "W tym oszpeconym ciele krył się wielki hart ducha, zacne myśli oraz szczere serce. Nie miał dlań znaczenia jego wygląd. To była tylko powłoka, a do tego złudna. Czyż był bestią, jak sam o sobie mówił? Nie, dla niej był wspaniałym i honorowym rycerzem. Toteż ujęła jego twarz w dłonie, odgarniając z niej ciemne kosmyki i przejechala kciukiem po bliźnie na policzku." Pewnego dnia podczas wyprawy konnej pod osłoną nocy rycerz znajduje niewiastę, nieprzytomną po spotkaniu z wilkami. Postanawia zabrać ją do swojego zamku, gdzie kobieta pomału dochodzi do siebie. Jednak lord zamku Istrel boi się pokazać jej swojego oblicza w dzień. Wkrótce Bianka dostrzega jego oblicze w dzień. Czy zaakceptuje w pełni i pokocha Pana zamku? Czy obawy lorda przed pokazaniem swojego oblicza są słuszne? Czy Lordowi Istrel przyjdzie toczyć bój o serce i godność ukochanej Bianki? Kto wyjdzie z tego zwycięsko? Czy miłość zwycięży? Porywy namiętności były i zawsze będą ponadczasowe, tak samo jak niechęć i prawo zemsty. "Nie trzeba mieć wyglądu bestii, by nią być. Pod gładkim licem często kryją się zgnilizna i obłuda, mój panie" Romans średniowieczny czyta się znakomicie. Fabuła z nutą humoru, intryguje, wciąga, momentami rozpala do czerwoności. Autorka Anna Wolf niesamowicie ukazuje nam miłość, życie kobiet w średniowieczu, porywy serca, dobro i zło, namiętności, krew i bitwy. Dla mnie był to istny rollercoaster emocji. Bohaterowie zostali wykreowani w bardzo dobry sposób. Autorka Anna Wolf doskonale i umiejętnie włada średniowiecznym językiem w swojej powieści. Polubiłam postać lorda zamku Istrel oraz postać Bianki. Autorka Anna Wolf umie wejść umiejętnie do serc i głów swoich czytelników zostawiając ślad po przeczytaniu książki. Powieść skłania czytelników do pewnych przemyśleń nad losem kobiet w tamtym czasie. Jeśli szukasz doskonałej powieści w klimacie średniowiecza to polecam gorąco książkę. EMOCJE PODCZAS CZYTANIA KSIĄŻKI GWARANTOWANE!
Czytajka93 - awatar Czytajka93
Wilczy Lord Melisa Bel
Wilczy Lord
Melisa Bel
Trzeci tom cyklu Niepokorni to opowieść, która ma tak samo piękny klimat, jak poprzednie części – pełna namiętności, intensywnych emocji, a przede wszystkim starcia dwóch niezwykle silnych charakterów. Historia Charlotte i lorda Hamiltona od pierwszych chwil budzi zainteresowanie, bo wiemy, że spotkanie tych dwojga nie może zakończyć się obojętnością. Charlotte Summer, wychowanka przytułku św. Barbary, musi zmierzyć się z ogromnym ciężarem – sierociniec, któremu poświęciła swoje serce, tonie w długach. W desperacji, mimo niechęci i złych wspomnień z przeszłości, postanawia poprosić o pomoc mężczyznę, którego powinna unikać. Lord James Hamilton – właściciel klubu dla dżentelmenów, znany z bezwzględności, cynizmu i zamiłowania do rozpusty. W jej oczach jest uosobieniem wszystkiego, co ją przeraża i budzi niechęć. Przypomina jej ojca, który ją zawiódł i na zawsze pozostawił bolesne rany w sercu. Hamilton jednak nie jest obojętny wobec Charlotte. Od dłuższego czasu zwraca uwagę na jej upór, zadziorność i szczerość, która w świecie pełnym masek i układów staje się czymś wyjątkowym. Gdy dziewczyna przychodzi prosić go o wsparcie, zamiast zwykłej pomocy finansowej, proponuje jej zupełnie inne rozwiązanie… takie, które wystawi jej serce i przekonania na poważną próbę. Ta historia nie tylko kusi zmysłowością, ale także pokazuje, jak trudno czasem wyrwać się z przeszłości i spojrzeć na drugiego człowieka inaczej niż przez pryzmat dawnych zadr, które tkwią w sercu głęboko. Charlotte, choć pełna uprzedzeń, musi zmierzyć się z tym, że lord Hamilton wcale nie jest tak jednowymiarowy, jak go sobie wyobrażała. A on? Odkrywa, że w jego życiu pojawiła się kobieta, która jest niczym źródlana woda po latach picia mocnego alkoholu – szczera, czysta i wyjątkowa. A on zaczął wręcz usychać z pragnienia! Szczególnie w wersji audio książka nabiera wyjątkowego wyrazu. Głos Katarzyny Kukuły świetnie oddaje napięcie między bohaterami, potrafi podkreślić zarówno delikatność Charlotte, jak i chłód oraz magnetyzm Hamiltona. Słuchając, można jeszcze mocniej zanurzyć się w świat stworzony przez Melisę Bel i poczuć całą paletę emocji. „Wilczy lord” to historia o zaufaniu, walce z własnymi demonami, a także o tym, że czasem los stawia na naszej drodze kogoś, kto – choć na początku wydaje się uosobieniem wszystkiego, czego się boimy – okazuje się tym, kto zmienia nasze życie na zawsze. Polecam ten tom nie tylko miłośnikom romansów historycznych, ale każdemu, kto lubi wciągające opowieści o sile charakteru, namiętności i nieoczekiwanych zwrotach akcji. Jeśli zaczniecie tę historię, gwarantuję, że trudno będzie się od niej oderwać. 🎧❤️ Polecam!
kdmybooknow Dziuba - awatar kdmybooknow Dziuba
oceniła na107 miesięcy temu
Ósma szansa na miłość Annette Christie
Ósma szansa na miłość
Annette Christie
To była naprawdę całkiem dobra książka. Tom i Megan wydają się być parą idealną, która po 12 latach razem postanawia wziąć ślub. Dzień przed najważniejszym wydarzeniem w ich życiu na jaw wychodzą jednak tajemnice, niedomówienia, zgrzyty. Po próbnej przedślubnej kolacji rozstają się w gniewie, by nazajutrz obudzić się w tym samym miejscu co dnia poprzedniego i bez różnicy w czasie - trafiają do czasowej pętli. Tylko oni wiedzą, że co dzień przeżywają tzw. dzień świstaka. Wydawałoby się, że będzie to kolejne lekkie romansidło, a jednak nie do końca. Sprawy jakie główni bohaterowie przed sobą zataili to nie błahostki. To coś co jest w stanie zniszczyć każdy związek. W ciągu tych siedmiu powtarzających się dni zastanawiają się w końcu: czego tak naprawdę chcą? Dlaczego zachowują się tak, a nie inaczej? Mówi się, że czytana książka odzwierciedla często to co mamy już w sobie. Może właśnie dlatego wątek tego co nas kształtuje w dzieciństwie szczególnie zwrócił tutaj moją uwagę. Relacje z rodziną, a w szczególności z rodzicami wpływają w znaczący sposób na nasze dalsze życie i kolejne zawierane przez nas relacje. Nie jesteśmy odpowiedzialni za to jaki ktoś jest, ale to z nami zostaje i bardzo trudno się od tego odciąć. Tak właśnie jest z głównymi bohaterami. To jak zachowują się Tom i Megan wynika w sporym stopniu od tego co ich ukształtowało.
zaczytana_geolog - awatar zaczytana_geolog
Święta w Port Moody Małgorzata Falkowska
Święta w Port Moody
Małgorzata Falkowska Ewelina Nawara
[ współpraca reklamowa ] Muszę przyznać, że ten duet jest niezawodny, jeśli chodzi o lekkie historie na jeden raz. "Święta w Port Moody" posiadały swoje minusy, a początkowo było mi trochę trudno połapać się w postaciach, ale jednocześnie była to dobra historia na te zimowe wieczoru. Miejscami odczuwałam lekkie zażenowania i przewracałam oczami albo robiłam face palma, ale to jedynie czasem. Najważniejszy dla mnie był fakt, że się wciągnęłam, dzięki czemu książka minęła mi niezwykle szybko. Każda postać miała w sobie coś wyjątkowo, co ją wyróżniało, sprawiało, że różniła się od pozostałych, a do zdarza się rzadko, przynajmniej w pozycjach, po które sięgałam w ostatnim czasie. Na pewno na plus wyszła tej historii choroba dziadka głównej bohaterki. Nie spotkałam się jeszcze w żadnej pozycji z nią, zwłaszcza w romansach, a to wielka szkoda. Dziękuję pani Ewelinie i Małgorzacie za to, że postanowiły o niej wspomnieć! Może i miejscami "Święta w Port Moody" były przewidywalne, coś szło za proste, ale w końcu to świąteczna historia, więc trzeba jej to wybaczyć, nawet jeśli właśnie atmosfery świąt trochę mi zabrakło. Tylko wiecie ja tej atmosfery nie czuję nawet w prawdziwym życiu, więc trudno byłoby mi ją poczuć w książce. Jeśli, więc szukacie świątecznego romansu z nutką pikanterii to myślę, że ta pozycja idealnie się nada.
Sarcastic Books - awatar Sarcastic Books
Dziewczyna z Paryża Kristy Cambron
Dziewczyna z Paryża
Kristy Cambron
Trzecia z cyklu "Ukryte arcydzieło" książka Kristy Cambron, której akcja rozgrywa się podczas drugiej wojny światowej. Okupowany przez hitlerowskie wojska Paryż ma różne oblicza; jego mieszkańcy zmagają się na co dzień z prześladowaniami, głodem, aresztowaniami, strachem przed represjami, masowymi zatrzymaniami i wywózką Żydów, których majątek przejmowany, a właściwie rabowany jest przez nazistów, a następnie wywożony w głąb Rzeszy. Ale miasto ma też swoje drugie oblicze - miasta zabawy, rozpusty, kolaboracji, zdrady, gdzie zatracone zostały podstawowe ludzkie wartości, gdzie bratanie się z okupantem nie jest uznawane za zdradę, a za chęć i potrzebę przetrwania. Ale Paryż nie pozostawał bierny wobec okupantów, bowiem od samego początku wojny w mieście działały prężnie komórki ruchu oporu, powiązane z agentami brytyjskimi czy amerykańskimi. Ich zadaniem była nie tylko bezpośrednia walka z wrogiem, ale też działania propagandowe, ośmieszające i podważające osiągnięcia Niemców, jak też katalogowanie i dokumentowanie na mikrofilmach zrabowanych i wywożonych dzieł sztuki, z dokładnymi danymi do kogo nałeżały i gdzie zostały wywiezione, aby w przyszłości umożliwić ich zwrot prawowitym właścicielom. Ogromną rolę odegrały w tym zadaniu kobiety - bohaterki tej powieści - autentyczna postać Rose Valland, która przez lata, będąc blisko Niemców, z narażeniem życia gromadziła wszelkie dane o obrazach, drukach, rzeźbach i innych dziełach sztuki, które miały być dowodem przeciwko niemieckim okupantom. Niebagatelną rolę w tej działalności powierzyła autorka dwóm fikcyjnym bohaterkom - Sandrinie Paquet oraz Lili de Laurent, których działania miały ogromne znaczenie dla poczynań ruchu oporu i wojsk alianckich. Książka wciąga od pierwszych stron, przez kolejne prowadząc nas przez zawiłe i niebezpieczne losy bohaterek, losy ściśle powiązane z ich bliskimi, przyjaciółmi; wiele w niej emocji, zwrotów akcji, niebezpiecznych działań, ryzyka, zagrożenia życia, poczucia zdrady, permanentnego strachu, ale też chwil miłości, radości i szczęścia, nadziei i wiary.
Anna Lipińska-Czajkowska - awatar Anna Lipińska-Czajkowska
oceniła na72 miesiące temu

Cytaty z książki Jak rozkochałam w sobie księcia