Portret Doriana Graya

Okładka książki Portret Doriana Graya autora Oscar Wilde, 9788382223231
Okładka książki Portret Doriana Graya
Oscar Wilde Wydawnictwo: Wydawnictwo SBM Ekranizacje: Portret Doriana Graya (1999) Seria: Klasyka literatury polskiej i światowej literatura piękna
Klasyka literatury polskiej i światowej
The Picture of Dorian Gray
2021-11-19
2021-11-19
Kazimierz Czachowski
Ekranizacje:
Portret Doriana Graya (1999)

Kup Portret Doriana Graya w ulubionej księgarnii

Oceny książki Portret Doriana Graya

OPINIE i DYSKUSJE o książce Portret Doriana Graya

Mimo że Dorian Gray od dawna funkcjonuje w popkulturze jako symbol młodości, piękna i moralnego upadku, przez długi czas znałem tę postać raczej fragmentarycznie, bardziej jako pewien motyw niż pełną historię. Dopiero lektura tej powieści pozwoliła mi zobaczyć, jak głęboka i wielowymiarowa jest to opowieść.

To, co uderza najmocniej, to jej aktualność.

„Portret Doriana Graya” powstał w zupełnie innej epoce, a jednak w niezwykle precyzyjny sposób opisuje mechanizmy, które dziś obserwujemy niemal na co dzień. Świat, w którym wizerunek zaczyna dominować nad rzeczywistością, a powierzchowność staje się ważniejsza niż to, kim człowiek jest naprawdę. W tym sensie powieść Wilde’a można czytać jako przenikliwą refleksję nad kulturą, która premiuje pozór, a coraz rzadziej zatrzymuje się przy tym, co wewnętrzne.

Historia Doriana to nie tylko opowieść o młodości i urodzie, lecz przede wszystkim o konsekwencjach wyborów. O tym, że każda decyzja, nawet jeśli na pierwszy rzut oka wydaje się nie mieć znaczenia, pozostawia ślad. Wilde prowadzi tę narrację w sposób niezwykle konsekwentny, pokazując, że oddzielenie czynów od ich skutków jest jedynie iluzją. Portret, który przejmuje na siebie ciężar przemian bohatera, staje się w tej historii czymś więcej niż literackim zabiegiem. To symbol sumienia, którego nie da się całkowicie uciszyć.

W kontekście współczesnych mediów społecznościowych ta książka nabiera jeszcze innego znaczenia. Żyjemy w rzeczywistości, w której wizerunek można kształtować niemal dowolnie, a to, co widoczne na zewnątrz, często nie ma wiele wspólnego z tym, co dzieje się wewnątrz. „Portret Doriana Graya” pokazuje jednak bardzo wyraźnie, że taka rozbieżność nie pozostaje bez wpływu na człowieka. Że prędzej czy później pojawia się napięcie pomiędzy tym, kim jesteśmy, a tym, kim próbujemy się wydawać.

To powieść, która zmusza do refleksji nad moralnością, odpowiedzialnością i naturą ludzkiego sumienia. Nie daje prostych odpowiedzi, ale stawia pytania, które pozostają aktualne niezależnie od epoki.

I może właśnie dlatego warto do niej wracać.

Robciu Jasiak
Człowiek od książek

To, co uderza najmocniej, to jej aktualność.

„Portret Doriana...

Pięknie pisana krytyka hedonizmu. Z wyrazistymi postaciami: sarkastycznym lordem Henrym i poczciwym Bazylem, z zamaszystą frazą, zdradzającą najwyższy kunszt pisarski, ze świetnym pomysłem - obrazem, który fizycznie wchłania niegodziwości zachowań i przemijalność ciała. Ale też z jakimś, ciężko identyfikowalnym, brakiem.

Być może polegającym na - w gruncie rzeczy - nudnym, wcześniej infantylnym, potem zblazowanym Dorianie Grayu? A może wynikającym z pospiesznie przedstawionego upadku głównego bohatera, bez stopniowania, bez niuansu? Lub z naiwnego, powszechnego w powieści przekonania, że piękno fizyczne idzie w parze z moralnością?

Cokolwiek by to nie było - rozrzedziło genialność dzieła.

Być może polegającym na - w gruncie rzeczy -...

Choć to powieść, jest też niezwykle przenikliwą refleksją o pięknie, sztuce i moralności. Elegancki styl i błyskotliwe dialogi sprawiają ogromną przyjemność z czytania

44966 użytkowników ma tytuł Portret Doriana Graya na półkach głównych
8506 użytkowników ma tytuł Portret Doriana Graya na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Portret Doriana Graya

Okładka książki Szczęśliwy Książę Oscar Wilde, Harry Woodgate
Szczęśliwy Książę Oscar Wilde, Harry Woodgate
Okładka książki Boo! Groza na Halloween Joseph Conrad, Fiodor Dostojewski, Jerome K. Jerome, Rudyard Kipling, Edgar Allan Poe, Aleksander Puszkin, Bram Stoker, Herbert George Wells, Oscar Wilde

Cytaty z książki Portret Doriana Graya