Moje ptaki, zwierzaki i krewni

Okładka książki Moje ptaki, zwierzaki i krewni autorstwa Gerald Durrell
Okładka książki Moje ptaki, zwierzaki i krewni autorstwa Gerald Durrell
Gerald Durrell Wydawnictwo: Prószyński i S-ka Cykl: Trylogia z Korfu (tom 2) Seria: Biblioteczka Konesera literatura piękna
Trylogia z Korfu (tom 2)
Biblioteczka Konesera
Birds, beasts and relatives
1993-01-01
1993-01-01
Anna Przedpełska-Trzeciakowska, Andrzej Trzeciakowski
Podobnie jak w pierwszej z książek składających się na tzw. trylogię korfijską, Moja rodzina i inne zwierzęta, Durrell przeplata humorystyczne anegdoty rodzinne z bogatymi opisami miejscowej fauny i flory.
Nie przedstawia wydarzeń w porządku chronologicznym, a niektóre jego relacje są częściowo fikcyjne. Na przykład jego najstarszy brat, Larry – późniejszy słynny powieściopisarz Lawrence Durrell – nie mieszkał z resztą rodziny. Był żonaty i mieszkał osobno z żoną Nancy, o której Gerald nie wspomina.
W książce przewija się cała galeria barwnych postaci. Oprócz ich przyjaciela i opiekuna, taksówkarza Spirosa, i lekarza Teodora Stephanidesa, mentora Geralda, który zapewnił mu wykształcenie w zakresie historii naturalnej i zoologii, pojawia się kilku ekscentrycznych znajomych i przyjaciół Lawrence’a, sprowadzonych przez niego do domu.
Rodzina zostaje zaproszona na korfijskie wesele, a Gerry jest później świadkiem narodzin pierwszego dziecka panny młodej. Chłopiec odwiedza też starszą hrabinę, która daje mu w prezencie sowę i częstuje wspaniałym posiłkiem.
Na tym malowniczym tle Durrell z czułością i sentymentem wspomina nieuporządkowane życie domowe, codzienne zabawne scysje i oburzające wybryki swojej rodziny.

„Przepiękna opowieść o szczęściu zawartym w prostocie: grze cykad w oliwnych gajach, nocnych wyprawach łodzią, bogactwie natury i dorastaniu w zachwycie światem przyrody.”
„New York Times Book Review”

Gerald Durrell (ur. 1925),jeden z najpopularniejszych pisarzy brytyjskich. Przyszedł na świat w rodzinie niezbyt przywiązanej do stałego miejsca zamieszkania. Pierwsze lata swego życia spędził w Indiach, potem jakiś czas Durrellowie mieszkali w Anglii, aby wreszcie na dłużej osiedlić się na greckiej wyspie Korfu. Podczas tego pobytu Gerald na własną rękę poznawał miejscową florę i faunę oraz hodował całkiem sporą gromadę zwierzaków. Z wiekiem nie porzucił młodzieńczych fascynacji. Ukończył studia zoologiczne i już jako dwudziestodwulatek zorganizował, sfinansował i poprowadził ekspedycję do Kamerunu. Kolejne wyprawy zaprowadziły go do Gujany Brytyjskiej, Paragwaju i Argentyny. Zawsze jednak lubił powracać wspomnieniami do Korfu, a co najważniejsze, potrafił te wspomnienia zabawnie spisać w dwóch książkach: Moja rodzina i inne zwierzęta oraz Moje ptaki, zwierzaki i krewni.Na podstawie tej pierwszej BBC nakręciła film.

inny ISBN - 8385661638

Kup Moje ptaki, zwierzaki i krewni w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Moje ptaki, zwierzaki i krewni

Oceny książki Moje ptaki, zwierzaki i krewni

OPINIE i DYSKUSJE o książce Moje ptaki, zwierzaki i krewni

Znakomita, ciepła i pogodna lektura, podobnie zresztą jak pierwsza część cyklu. Zabawna i wciągająca od pierwszej chwili. Oryginalna autobiografia znanego przyrodnika. Autor w humorystyczny sposób oddaje niepowtarzalną atmosferę Korfu w latach trzydziestych XX wieku, przybliżając jednocześnie ciekawą faunę wyspy. Jedna z tych poprawiających nastrój książek, które czyta się z przyjemnością i długo pamięta. Świetna rozrywka. Polecam.

Powrót po latach i to bardzo udany :)

Powrót po latach i to bardzo udany :)

Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo tovideo - opinia

Ach, jaki mi się ciepło zrobiło na sercu po tej książce. Podobała mi się bardziej niż część 1. Dużo się śmiałam, a cała historia przyjemnie mnie otuliła. Koniec książki jest jak ostatnie dni wakacji. Dobrze, że został jeszcze jeden tom!

698 użytkowników ma tytuł Moje ptaki, zwierzaki i krewni na półkach głównych
159 użytkowników ma tytuł Moje ptaki, zwierzaki i krewni na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Moje ptaki, zwierzaki i krewni

Gerald Durrell
Gerald Durrell
Jeden z najpopularniejszych pisarzy brytyjskich. Przyszedł na świat w rodzinie niezbyt przywiązanej do stałego miejsca zamieszkania. Pierwsze lata swego życia spędził w Indiach, potem jakiś czas Durrellowie mieszkali w Anglii, aby wreszcie na dłużej osiedlić się na greckiej wyspie Korfu. Podczas tego pobytu Gerald na własną rękę poznawał miejscową florę i faunę oraz hodował całkiem sporą gromadę zwierzaków. Z wiekiem nie porzucił młodzieńczych fascynacji. Ukończył studia zoologiczne i już jako dwudziestodwulatek zorganizował, sfinansował i poprowadził ekspedycję do Kamerunu. Kolejne wyprawy zaprowadziły go do Gujany Brytyjskiej, Paragwaju i Argentyny. Zawsze jednak lubił powracać wspomnieniami do Korfu, a co najważniejsze, potrafił te wspomnienia zabawnie spisać w dwóch książkach: Moja rodzina i inne zwierzęta oraz Moje ptaki, zwierzaki i krewni.

Uczta Babette Karen Blixen
Uczta Babette
Karen Blixen
Wybitne opowiadania! Każde zupełnie odmienne, a czyta się je z niesłabnącym zaciekawieniem od początku do końca. Po czym trzeba złapać oddech — chwilę zadumy nad kolejami życia bohaterów, nieuchronnością czy zrządzeniem wręcz losu, jakimś przedziwnym domknięciem, klamrą ( p r z e z n a c z e n i e m ?) — tudzież przemyśleć odniesienia do cytowanych lektur po swojemu. To daje radość. Radość z czytania, odkrytych kontekstów. K.Blixen, prócz kunsztownego języka (wielka wartość tego zbioru),obdarza nas mądrością prawdziwie dojrzałej pisarki (to jej ostatnia książka). A więc w odpowiednich miejscach stawia właściwą ocenę, w kilku słowach plastycznie opisuje bohaterów, a los ludzki przedstawia jak w przypowieściach, alegorycznie i w majestacie Siły Wyższej, z którą się Człowiek mierzy. Wreszcie pada parę genialnych konstatacji — zupełnie odkrywczych — przynajmniej dla mnie. Przypuszczam, że tam gdzie młodość może K.Blixen nie dowierzać, deprecjonować, kwestionować jej logikę (przejrzałam kilka wcześniejszych recenzji :) — tam starszy czytelnik zostaje olśniony orientując się, jak dziwaczny czasem determinizm każe podejmować zgoła paradoksalne decyzje. A jednak pozostają one w zgodzie z sumieniem i rozumiemy, że były wręcz konieczne. Kto zdecydował o losie tych osobliwych bohaterów — oni sami czy ,,tak musiało się zdarzyć’’, by wszystko miało sens, i pozostało nieprzeniknione.
Hanzadonna - awatar Hanzadonna
oceniła na107 miesięcy temu
Daisy Fay i cudotwórca Fannie Flagg
Daisy Fay i cudotwórca
Fannie Flagg
Daisy Fay Harper to dziewczynka, która nie miała łatwego startu w życiu – ale miała coś cenniejszego - charakter, odwagę i niebywałą odporność. Powieść Fannie Flagg napisana jest w formie dziennika – to sprawia, że śledzimy wydarzenia bezpośrednio oczami dziewczynki, która dorasta w amerykańskim Południu lat 50., w świecie pełnym absurdów, biedy, alkoholizmu, ale też komicznych sytuacji, niespodziewanej dobroci i małych cudów. Na początku Daisy ma jedenaście lat. Jej ojciec to marzyciel i oszust, matka – zblazowana kobieta z pretensjami do wyższej klasy. A sama Daisy – trochę naiwna, bardzo bystra i do bólu prawdziwa – dorasta w tym otoczeniu z bagażem doświadczeń, który mógłby połamać niejedną dorosłą kobietę. Zamiast tego, Daisy przechodzi przez życie z wdziękiem, humorem i niebywałą wolą przetrwania. Każde doświadczenie, nieważne jak trudne, buduje w niej siłę. To książka o dojrzewaniu, o kobiecości, o poszukiwaniu własnego głosu w świecie, który nie słucha dziewczynek. Ale to także opowieść pełna śmiechu, tragicznych sytuacji doprawionych ironią i południowym urokiem. Nie jest to cukierkowa historia. Pod pozorem lekkości kryją się poważne tematy: przemoc, alkoholizm, rasizm, samotność, zaniedbanie, porzucenie. Ale wszystko to opowiedziane jest z taką czułością i literackim wyczuciem, że czytelnik nie czuje się przygnieciony, tylko poruszony. Dla mnie kolejna pozycja idealna na lato. Dla tych, którzy kochają historie o dojrzewaniu z pazurem i sercem. I dla każdego, kto kiedyś marzył, że stanie się kimś, kogo świat wreszcie zauważy. Polecam
Diana - awatar Diana
oceniła na89 miesięcy temu
Noc sów. Opowieści z lasu Jacek Karczewski
Noc sów. Opowieści z lasu
Jacek Karczewski
Jacek Karczewski w swojej książce „Noc sów. Opowieści z lasu” dokonuje czegoś znacznie wykraczającego poza ramy klasycznego atlasu ornitologicznego. To pasjonujący, literacki reportaż z pogranicza biologii, mitologii i osobistego wyznania miłości do natury. Karczewski, znany popularyzator przyrody, zabiera nas w podróż do świata, który większość z nas przesypia, a który tętni życiem, dramatem i niezwykłą inteligencją. To lektura, która zasługuje na mocne 8/10, ponieważ potrafi zmienić zwykły spacer po lesie w metafizyczne przeżycie. Biologia ubrana w emocje Autor nie zasypuje czytelnika suchymi faktami. Zamiast tego, buduje narrację wokół konkretnych spotkań i gatunków – od majestatycznego puchacza, przez tajemniczą płomykówkę, aż po maleńką sóweczkę. Karczewski posiada niezwykły dar personifikacji, który nie popada w infantylność; on po prostu pozwala nam dostrzec w sowach ich unikalne charaktery. Opisuje ich niesamowity słuch, bezszelestny lot i wzrok, który przebija mrok, ale robi to językiem pełnym podziwu i literackiego polotu. Dowiadujemy się o skomplikowanych rytuałach godowych i trudach wychowywania piskląt, co sprawia, że te nocne ptaki stają nam się bliskie niczym sąsiedzi zza miedzy. Sowa jako symbol i ofiara Książka nie ucieka od trudnych tematów. Karczewski analizuje nasz kulturowy lęk przed sowami, który przez wieki prowadził do ich prześladowań. Od zwiastunów śmierci po symbole mądrości – autor śledzi te tropy, by ostatecznie skonfrontować je z brutalną rzeczywistością współczesnych zagrożeń: zanikaniem siedlisk, zatruciami i zmianami klimatu. To właśnie ten aktywistyczny nerw sprawia, że „Noc sów” jest pozycją ważną. To nie tylko książka do podziwiania, ale wezwanie do uważności i ochrony tego, co wciąż mamy na wyciągnięcie ręki, a co tak łatwo możemy stracić. Dlaczego 8/10? Ocena osiem odzwierciedla mistrzostwo w popularyzowaniu nauki, choć niektórzy czytelnicy mogą poczuć lekki przesyt dygresyjnym stylem autora. Karczewski potrafi odpłynąć w stronę osobistych wspomnień, co dla jednych będzie atutem budującym klimat, dla innych zaś lekkim rozproszeniem głównego tematu. Niemniej jednak, rzadko zdarza się autor, który o piórach i szponach potrafi pisać z taką samą czułością, z jaką poeci piszą o miłości. „Noc sów” to literacki noktowizor. Jacek Karczewski udowadnia, że przyroda nie potrzebuje ulepszeń, by być fascynująca – potrzebuje jedynie kogoś, kto potrafi o niej opowiedzieć z pasją. To książka dla każdego, kto czuje, że w miejskim zgiełku stracił kontakt z rytmem ziemi. Po jej przeczytaniu już nigdy nie spojrzycie na ciemny las w ten sam sposób; będziecie nasłuchiwać, wypatrywać i – co najważniejsze – rozumieć. Osiem punktów za to, że po lekturze każdy z nas chce zostać choć trochę bardziej „sowolubny”
Muminka - awatar Muminka
oceniła na82 miesiące temu

Cytaty z książki Moje ptaki, zwierzaki i krewni

Dodaj cytat z książki Moje ptaki, zwierzaki i krewni