Ku wojnie. Oblicza XX Wieku

Okładka książki Ku wojnie. Oblicza XX Wieku autora Bartosz Borkowski, 9788311163447
Okładka książki Ku wojnie. Oblicza XX Wieku

Opinia społeczności książki Ku wojnie. Oblicza XX Wiekui

Książki 701 Opinie 136

Oceny książki Ku wojnie. Oblicza XX Wieku

OPINIE i DYSKUSJE o książce Ku wojnie. Oblicza XX Wieku

Zaprezentowane wydarzenia ukazują w trafny sposób, jak niespokojna i nieelegancka stawała się polityka międzynarodowa w miarę zbliżania się do wybuchu największego konfliktu w dziejach. Autor na przykładzie różnych historii zilustrował, jak totalitarne systemy przejmowały kontrolę nad europejskimi narodami, a demokracja była spychana na coraz dalsze tory.

Całość została zaprezentowana w konkretny i przystępny sposób, nie posiadając dzięki temu żadnego progu wejścia i nie będąc pozycją jedynie dla stałych miłośników historii i znawców zagadnienia. Dodatkowo miłym smaczkiem było zamieszczenie kilku mniejszych rozdziałów, poruszających wątki anegdotyczne, poboczne, jak np. z polską olimpijką na igrzyskach w 1936 Jadwigą Wajsówną czy o Polaku, który do samego końca postulował konieczność zawiązania sojuszu z III Rzeszą. Na końcu dostajemy też hipotetyczne rozważania na temat tego, co działoby się z Polską, gdyby do wojny nie doszło.

Książkę czytało się bardzo szybko, po części również ze względu na dużą porcję fotografii, które jednak czasami były wrzucane zbyt nachalnie, a zdarzały się nawet ich powtórzenia 1:1 co kilka stron. Co jakiś czas pojawiały się też błędy redakcyjne. Książkę zdecydowanie mogę polecić osobom, które od czasu do czasu lubią poszperać w historycznych treściach, można dzięki niej uzupełnić zrozumienie pewnych wątków albo odkryć całkiem wcześniej nieznane.

Całość została...

Dobra książka wprowadzająca do drugiej wojny światowej. Niestety jest powierzchowna i jeśli kogoś interesuje bardziej dany temat, musi sięgnąć do innych źródeł. Ogólnie czytało się ją lekko i przyjemnie

Bardzo ciekawa książka opisująca wybrane aspekty polityki II RP w latach 30. Czyta się bardzo lekko. Książka zawiera opisy niektórych wydarzeń i procesów, które działy się przed wybuchem II wojny światowej.

307 użytkowników ma tytuł Ku wojnie. Oblicza XX Wieku na półkach głównych
60 użytkowników ma tytuł Ku wojnie. Oblicza XX Wieku na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Ku wojnie. Oblicza XX Wieku

Hitler. Upadek zła 1939–1945 Volker Ullrich
Hitler. Upadek zła 1939–1945
Volker Ullrich
Świetna książka, w której autor wnikliwie i bardzo obiektywnie opisał i ocenił postać Hitlera w latach po wybuchu Wojny. Na pochwałę zasługuje fakt, że autor uniknął powielania niepotwierdzonych plotek i popularnych acz niepotwierdzonych "faktów" o Hitlerze, które można znaleźć w innych książkach "drugowojennych". Autor wręcz rozprawia się z nimi, mówiąc niejednokrotnie w prost, że nie należy tym informacjom ufać, czy w nie wierzyć. Kolejną interesującą kwestią jest dokonana przez autora zdroworozsądkowa ocena postawy Hitlera jako wodza i naczelnego dowódcy sił zbrojnych - autor niejednokrotnie przestrzega przed często spotykaną oceną Hitlera jako popularnego idioty, który nie ma za grosz zrozumienia dla prowadzenia działań wojennych. Niejednokrotnie potrafił wręcz zauważyć, że ww. opinia mija się zwyczajnie z prawdą, a motywacje Hitlera i dalsze fatalne dla reżimu konsekwencje jego decyzji są daleko bardziej złożone (co zresztą każdy bardziej wtajemniczony w temat 2 Wojny już wie). Bardzo podobały mi się liczne odniesienia do dotychczas wydanych biografii Hitlera oraz innych książek traktujących o reżimie III Rzeszy i ich ocena przez autora. Równie duże wrażenie zrobił na mnie ostatni rozdział książki - podsumowujący i oceniający postawę Hitlera i samych Niemców przed, w trakcie i po wojnie. Uważam, że do czasu ujawnienia kolejnych nieznanych na dzień dzisiejszy faktów o życiu i zgonie Hitlera, książka Volkera Ulricha jest najlepszą biografią tego szalonego zbrodniarza.
Konrad Dziewanowski - awatar Konrad Dziewanowski
Na Kremlu wiecznie zima. Rosja za drugich rządów Putina Robert Service
Na Kremlu wiecznie zima. Rosja za drugich rządów Putina
Robert Service
„Na Kremlu wiecznie zima. Rosja za drugich rządów Putina” autorstwa Roberta Service’a to monumentalna, a zarazem niezwykle dynamiczna analiza współczesnego caratu, która łączy w sobie chłód akademickiego badacza z gorączkowym tempem najlepszego reportażu politycznego. Service, uznany brytyjski historyk i sowietolog, tym razem przesuwa soczewkę swojego badawczego mikroskopu z postaci Lenina czy Stalina na współczesność, kreśląc bezlitosny obraz państwa, które pod rządami Władimira Putina stało się zakładnikiem własnej przeszłości i mocarstwowych ambicji jednego człowieka. Tematyka książki ogniskuje się wokół mechanizmów władzy, które doprowadziły do konsolidacji autorytaryzmu w Rosji w XXI wieku. Service z reporterskim zacięciem rekonstruuje drogę Putina od „przypadkowego” następcy Jelcyna do architekta systemu, w którym granica między interesem państwowym a prywatnym majątkiem oligarchów niemal całkowicie się zatarła. Autor nie poprzestaje jednak na opisie gabinetowych intryg. Zabiera nas na ulice Moskwy, do dusznych biur administracji i na arenę międzynarodową, gdzie Rosja konsekwentnie buduje swoją tożsamość w opozycji do Zachodu. Reportażowy sznyt tej publikacji objawia się w dbałości o detal – Service przytacza anegdoty, fragmenty rozmów i opisy gestów, które mówią o rosyjskiej duszy politycznej więcej niż dziesiątki statystyk. Wśród kluczowych wniosków, jakie wysnuwa autor, najmocniej wybrzmiewa teza o „wiecznej zimie” – stanie permanentnego zamrożenia demokratycznych reform i powrocie do sprawdzonych, imperialnych metod zarządzania strachem. Service argumentuje, że Putin nie tyle stworzył nowy system, co mistrzowsko zaadaptował bizantyjskie i radzieckie wzorce do realiów globalnego kapitalizmu. Rosja pod jego rządami to kraj paradoksów: z jednej strony nowoczesny w sferze propagandy i technologii inwigilacji, z drugiej – mentalnie zakorzeniony w XIX-wiecznym rozumieniu stref wpływów. Autor ostrzega, że owa stabilność, którą szczyci się Kreml, jest krucha, ponieważ opiera się na kulcie jednostki i surowcach naturalnych, a nie na silnych instytucjach. Warto zwrócić uwagę na postacie, które Service kreśli jako filary tego systemu. Poznajemy Igora Sieczyna, „szarą eminencję” i strażnika energetycznego imperium, który uosabia mariaż służb specjalnych z biznesem. Autor przybliża też sylwetkę Dmitrija Miedwiediewa, ukazując go nie jako samodzielnego gracza, lecz jako technokratycznego figuranta, którego krótka prezydentura była jedynie przystankiem w umacnianiu władzy Putina. Interesujący jest również portret Aleksieja Nawalnego – nie jako kryształowego bohatera, lecz jako sprawnego polityka, który jako jedyny potrafił rzucić wyzwanie narracji Kremla, wykorzystując broń nowej generacji: internet. Moja ocena to zasłużone 8/10. Książka Roberta Service’a to lektura obowiązkowa dla każdego, kto chce zrozumieć, dlaczego relacje Rosji ze światem utknęły w martwym punkcie. Choć ogrom faktograficzny może momentami przytłaczać, to pasja, z jaką autor demaskuje iluzje rosyjskiej demokracji, sprawia, że przez te pięćset stron płynie się z niesłabnącym zainteresowaniem. To chłodna, analityczna, a momentami przerażająca diagnoza świata, w którym zima wydaje się nie mieć końca. Service udowadnia, że historia nie tylko się powtarza, ale w rosyjskim wydaniu wręcz złośliwie zapętla, skazując kolejne pokolenia na życie w cieniu wielkiego muru Kremla.
Muminka - awatar Muminka
oceniła na81 miesiąc temu
Świry u władzy Wojciech Drewniak
Świry u władzy
Wojciech Drewniak
„Lepiej zabić kilku niewinnych niż wypuścić jednego winnego”. Kanał Historia bez cenzury Wojciecha Drewniaka od lat cieszy się ogromną popularnością, bo pokazuje dzieje świata w sposób inny niż w szkole czy oficjalnej narracji politycznej. Historia jest przecież jedną z najbardziej upolitycznionych dziedzin wiedzy, nic więc dziwnego, że takie podejście przyciąga uwagę. Tym razem jednak otrzymujemy nie film, a książkę – Historia bez cenzury. Świry u władzy. Jak sugeruje tytuł, publikacja skupia się na subiektywnym rankingu najbardziej szalonych władców w dziejach. Dla wielu czytelników część wyborów będzie oczywista – Hitler, Stalin czy Mao Zedong – ale inne potrafią zaskoczyć, jak choćby obecność Ludwika XIV. Drewniak w charakterystycznym dla siebie stylu przedstawia sylwetki takich postaci jak Temudżyn (czyli Czyngis-chan),Vlad Palownik czy Che Guevara. Nie brakuje też tych najbardziej „klasycznych” tyranów. Autor nie zasypuje czytelnika zbędnymi szczegółami – zamiast tego serwuje solidną porcję najważniejszych faktów, przeplatanych własnym komentarzem i specyficznym poczuciem humoru. Co istotne, nie stosuje taryfy ulgowej: każda postać pokazana jest zarówno w kontekście przyczyn jej szaleństwa, jak i tragicznych skutków rządów. Książkę czyta się lekko i z zainteresowaniem. Zawiera bibliografię i listę terminów, co dodatkowo wzbogaca treść i czyni ją bardziej przystępną dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z historią. Czy ma wady? Dla „wyjadaczy” historycznych może okazać się zbyt uproszczona – ale taki nie był cel autora. Humor, jak to bywa u Drewniaka, nie zawsze trafia w punkt: kilka żartów wywołuje raczej zażenowany uśmiech niż szczery śmiech. Jednak nie zmienia to ogólnego, bardzo pozytywnego odbioru książki. Podsumowanie Świry u władzy to świetna, lekko podana dawka historii, napisana z energią i dystansem. Idealna dla osób, które chcą dowiedzieć się czegoś nowego o przeszłości w przystępny sposób, a jednocześnie nie oczekują akademickiego podręcznika. Zdecydowanie warto sięgnąć.
Lividiuss - awatar Lividiuss
Tragizm polityki mocarstw John Mearsheimer
Tragizm polityki mocarstw
John Mearsheimer
Wspaniała pozycja uzupełniająca wiedzę dla każdego, kto chce sam, nie poddając się ogólnie wylewającej się propagandzie, wyrabiać sobie opinię na temat różnych wydarzeń politycznych, których teraz przecież nie brakuje. A, o czym jestem przekonana, jest to niemożliwe bez znajomości historii i rządzących nią mechanizmów, z których kilka jest tutaj wspaniale opisanych... Książka jest bardzo obszerna, czytało mi się ją trudno, choć pisana jest językiem przystępnym i zrozumiałym. Częste powtórzenia, za które niektórzy książkę krytykują, nie są dla mnie wadą – sprzyjają lepszemu zapamiętaniu poruszanych zagadnień. We wprowadzeniu autor ogólnie je objaśnia, by potem przejść do bardziej drobiazgowej analizy. W kolejnych rozdziałach definiuje potęgę (potencjalną i militarną),wyjaśnia jak ją mierzyć, odpowiada na pytanie: dlaczego państwa dążą do hegemonii i rywalizują o potęgę, opisuje strategie stosowane przez mocarstwa w celu jej zwiększenia i zachowania , w prosty sposób tłumaczy, kiedy mocarstwa decydują się na bezpośrednią konfrontację z rywalami, a kiedy wolą przerzucić odpowiedzialność na inne. A wszystkie teorie potwierdza analizując wydarzenia z przeszłości, co czyni książkę tym bardziej interesującą, gdyż równocześnie jest lekcją przypominającą najważniejsze z nich (m.in. epoka wojen napoleońskich, bismarckowskie, wilhelmińskie i hitlerowskie Niemcy, okres zimnej wojny). Ostatni, szczególnie interesujący wg mnie, rozdział poświęcony jest wzrostowi potęgi Chin oraz próby odpowiedzi na pytanie czy może on przebiegać w sposób pokojowy - zważywszy, że książka została napisana sporo lat temu, już dziś możemy zobaczyć, na ile teorie Johna Mearsheimera okazują się trafne, niestety... ...i właśnie również dlatego bardzo ją polecam nie tylko wszystkim wielbicielom historii, ale i tym, którzy po prostu lubią rozumieć, jak działa świat wokół nich.
Katarzyna - awatar Katarzyna
oceniła na86 miesięcy temu