11 września 2001. Dzień, w którym runął świat

- 2021-09-08
- 2021-09-08
- 9788382302035
- Wojciech Birek
11 września 2001 roku. Francuska nastolatka na bieżąco śledzi przekazy medialne z zaatakowanego przez terrorystów Nowego Yorku. Wraz z nią walące się wieże World Trade Center ogląda cały świat. Subiektywna narracja płynnie splata się z obiektywną prezentacją sekwencji zdarzeń i analizą długofalowych skutków tragicznego wydarzenia, które przez historyków uznawane jest dziś za faktyczny początek XXI wieku.
Kup 11 września 2001. Dzień, w którym runął świat w ulubionej księgarni
Oceny książki 11 września 2001. Dzień, w którym runął świat
127 użytkowników ma tytuł 11 września 2001. Dzień, w którym runął świat na półkach głównych- Przeczytane 74
- Komiksy 7
- 2021 4
- 2022 3
- Wyzwanie LC 2022 2
- Biblioteka 2
- Przeczytane 2022 2
- Komiks 2

OPINIE i DYSKUSJE o książce 11 września 2001. Dzień, w którym runął świat
11 września 2001. Dzień, w którym runął świat. Ten komiks to emocjonalny powrót do jednego z najważniejszych i najbardziej tragicznych dni XXI wieku. Historia opowiedziana jest oczami francuskiej nastolatki, co sprawia, że wydarzenia z 11 września nabierają bardzo osobistego wymiaru. Widzimy w nim nie tylko szok i przerażenie, ale też próby ratunku, chaos i błędne decyzje, które towarzyszyły tamtemu dniu. Nikt nie był na to przygotowany i ten komiks bardzo dobrze to oddaje.
Podczas lektury wróciły mi własne wspomnienia z tamtego dnia: jak po szkole usiadłem przed telewizorem i przez kilka godzin wpatrywałem się w ekran, nie dowierzając temu, co się dzieje. Bohaterka komiksu przeżywała to bardzo podobnie, co jeszcze mocniej uderzyło we mnie emocjonalnie.
Druga połowa komiksu jest jeszcze bardziej interesująca, pokazuje bowiem konsekwencje tamtego ataku. I to nie tylko te oczywiste, ale również te, o których z biegiem lat coraz częściej zapominamy. Niektóre są naprawdę szokujące i do dziś kształtują nasz świat.
Warstwa wizualna to styl młodzieżowy, może nie każdemu przypadnie do gustu, ale moim zdaniem dobrze pasuje do tej opowieści. Nie umniejsza powagi wydarzeń, a wręcz je uwypukla dzięki kontrastowi między kreską a tematyką.
Czy komiks jest idealny? Nie do końca: czasem brakuje mu większej dramaturgii, czasem narracja potrafi być trochę poszatkowana. Ale mimo to jest to bardzo wartościowa lektura. Przypomina o wydarzeniu, które zmieniło świat i które nadal warto pamiętać.
Komiks możesz zobaczyć na moim Instagramie: Lukkegeek
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to11 września 2001 roku doszło do zamachu na wieże World Trade Center, w którym zginęło ponad 3000 ludzi.
23 lata po tym wydarzeniu postanowiłam sięgnąć po komiks pt. "11 września 2001 Dzień, w którym runął świat" autorstwa Baptiste Bouthier i Heloise Chochois, który nie tylko opowiada o zamachu, ale próbuje odpowiedzieć na pytanie jakie skutki geopolityczne i społeczne wywołały te wydarzenia. Wojna w Afganistanie i Iraku, szeroko zakrojona walka z terroryzmem, którą usprawiedliwiono mocną inwigilacją obywateli. Poruszone są tu historie pracowników WTC, strażaków i fotoreporterki. Wszystkiemu przygląda się mieszkająca we Francji 14-letnia Juliette, która z upływem lat zaczyna lepiej rozumieć wagę tamtych wydarzeń.
"11 września 2001. Dzień, w którym runął świat" to jeden z komiksów, które będę bardzo mocno polecać. Na zaledwie 140 stronach autorzy stanęli na wysokości zadania i stworzyli komiks, który pozwala w przystępny sposób zapoznać się z faktami w klasycznej i przyjemnej dla oka kresce. Świetna lekcja historii współczesnej dla młodych osób.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to23 lata po tym wydarzeniu postanowiłam sięgnąć po komiks pt. "11 września 2001 Dzień, w którym runął świat" autorstwa Baptiste Bouthier i Heloise Chochois, który nie tylko opowiada o zamachu, ale próbuje odpowiedzieć na pytanie jakie skutki geopolityczne i społeczne...
W prostym przekazie pokazano przebieg zamachów terrorystycznych w USA i Europie. Dla młodych ludzi doskonała lekcja historii. Dla starszych ciekawe ale zbyt proste.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDługo się wzbraniałem przed sięgnięciem po ten komiks, głównie dlatego, że obawiałem się zbyt dużego nadęcia, ewentualnie podejścia zbyt faktograficznego, które sprawi, że po prostu kolejny raz dowiem się tego, co już wiem. Na szczęście ten francuski komiks prezentuje wydarzenia z 11 września w sposób odległy od moich wyobrażeń. Główna bohaterka podróżuje do Nowego Jorku 20 lat po tytułowych zamchach i wspomina, jak to widziała jako młoda Francuzka. Mamy tutaj sporo faktografii, ale podanej w bardzo ciekawy sposób.
Długo się wzbraniałem przed sięgnięciem po ten komiks, głównie dlatego, że obawiałem się zbyt dużego nadęcia, ewentualnie podejścia zbyt faktograficznego, które sprawi, że po prostu kolejny raz dowiem się tego, co już wiem. Na szczęście ten francuski komiks prezentuje wydarzenia z 11 września w sposób odległy od moich wyobrażeń. Główna bohaterka podróżuje do Nowego Jorku 20...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo todobry komiks, ale raczej dla nastolatków
dobry komiks, ale raczej dla nastolatków
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPodobał mi się ten komiks. Głównym punktem treści są oczywiście wydarzenia z 11 września 2001 ale oglądamy je z perspektywy 2021 więc dostajemy próbę odpowiedzi na pytanie jakie skutki geopolityczne społeczne te wydarzenia wywołały. Skutki najbardziej oczywiste jak wojna w Afganistanie i Iraku szeroko zakrojoną walkę z terroryzmem która usprawiedliwiono mocną inwigilację obywateli itd. Same wydarzenia 11 września są tu opisane z kilku perspektyw- pracowników WTC strażaków, fotoreporterki. Przywołane są dalsze wydarzenia po 2001 roku. Oczywiście wszystko na niespełna 140 komiksowych stronach więc wiadomo że nie jest to pogłębiona analiza ale jak na komiks uważam że jest to wystarczające i udane. Plus jest to że jest to komiks francuskich autorów, a nie amerykańskich. To była udana lektura w ramach sierpniowego wyzwania LC
Podobał mi się ten komiks. Głównym punktem treści są oczywiście wydarzenia z 11 września 2001 ale oglądamy je z perspektywy 2021 więc dostajemy próbę odpowiedzi na pytanie jakie skutki geopolityczne społeczne te wydarzenia wywołały. Skutki najbardziej oczywiste jak wojna w Afganistanie i Iraku szeroko zakrojoną walkę z terroryzmem która usprawiedliwiono mocną inwigilację...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDużo zastanawiałam się, czy ten komiks wniesie coś nowego jeśli chodzi o moją wiedzę na temat tych zamachów. Ale okazało się, że w ogóle nie takie było jego zadanie. Oczywiście pokrótce opisuje przebieg ataku, ale bardzo dużo uwagi poświęca też temu, co działo się później. Jak świat i normalni ludzie z innych zakątków ziemi zareagowali na tę sytuację i kolejne zamachy. Bardzo ciekawa i interesująca pozycja
Dużo zastanawiałam się, czy ten komiks wniesie coś nowego jeśli chodzi o moją wiedzę na temat tych zamachów. Ale okazało się, że w ogóle nie takie było jego zadanie. Oczywiście pokrótce opisuje przebieg ataku, ale bardzo dużo uwagi poświęca też temu, co działo się później. Jak świat i normalni ludzie z innych zakątków ziemi zareagowali na tę sytuację i kolejne zamachy....
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo tow przystępny sposób opowiedziana tragiczna historia wydarzeń z 11 września. szczególnie polecam tym , którzy nie znają tematu. dobrze zarysowane tło wydarzeń , polityczne konsekwencje, ale też osobiste tragedie. prosto na temat, bez zbędnego patosu. Rysunki dość klasyczne i proste. Ja osobiście takie lubię
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPolecam wszystkim ten komiks!
Polecam wszystkim ten komiks!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWydawałoby się, że o 11 września powstało już tyle pozycji, że nie potrzeba kolejnej. Jednak nie w tym przypadku.