Tokyo Revengers tom 2

Wojciech Gęszczak

Kup Tokyo Revengers tom 2 w ulubionej księgarnii

Oceny książki Tokyo Revengers tom 2

OPINIE i DYSKUSJE o książce Tokyo Revengers tom 2

Nie jestem do końca pewna, co jest przyczyną, ale drugi tom nie podobał mi się aż tak bardzo jak pierwszy. Może dlatego, że w pierwszym pozytywnie zaskoczył mnie ciekawy pomysł na wyzwanie bohatera i podróże w czasie, zaś w kolejnym pojawiły się pierwsze problemy z paradoksami czasowymi, które zawsze są pewnym wyzwaniem dla podobnych opowieści. Na plus na pewno działa to, że autor wyraźnie stara się odnosić do tego, w jaki sposób świadome działania bohatera w przeszłości mogą zmieniać i kształtować przyszłość (co nie zmienia faktu, że paradoks pozostaje, bo skoro pewne rzeczy się nie wydarzyły, to bohater nie powinien o nich w ogóle wiedzieć, a jeśli wydarzyły się inaczej to inaczej je pamiętać, etc.).
Pomijając powyższe, Tokyo Revengers to nadal komiks z ciekawymi bohaterami. Choć tematyka gangów nie jest jakoś szczególnie bliska mojemu sercu, to nie ukrywam, że ich kultura przedstawiona jest tutaj w ciekawy sposób, a postaci Mikeya i Drakena wzbudzają sympatię, więc chętnie dowiem się więcej o tym, co wydarzyło się pomiędzy nimi.

Ten tom trochę uzupełnił braki, które przeszkadzały mi przy pierwszym tomie. Można lepiej zrozumieć zdolność Takemichiego.
Zaczyna się robić poważniej oraz groźniej. Dzieci nie powinny wplątywać się w takie sprawy, ale jednak życie w gangu jest zupełnie inne, na swój sposób fascynujące.
A relacja Mikey'a i Drakena to istne wow. Nie mogę wyjść z podziwu, jak wyjątkowa jest ich więź.

Czy jeden dzień może zmienić nasze życie? Czy jedną decyzją jesteśmy w stanie zmienić nasze losy? Może jedno zdanie wystarczy, by zmienić, to jak ma kształtować się nasza przyszłość? Chyba każdy od czasu do czasu zastanawia się co by było gdyby? Nie mamy jednak możliwości już nic z tym zrobić. Co się stało, to się nie odstanie i w większości pozostaje tylko gdybanie. No, chyba że jakimś cudem zdobędziemy zdolność do podróży w czasie. Tylko czy w takiej sytuacji zmiana jakieś decyzji przełoży się na pewno na lepsze życie? Takiej właśnie tematyki podejmuje się manga Tokyo Revengers

Tokyo Revengers to ciekawa manga o podróży w czasie i bohaterze, który stara się zmienić przeszłość, by zapobiec śmierci ukochanej dziewczyny. Za tytuł odpowiada Ken Wakui, który w swoim dorobku ma takie tytuły jak Abaddon i Shinjuku Swan. Jednak to właśnie Tokyo Revengers jest największym hitem tego mangaki. W Polsce mangę od 2021 roku wydaje wydawnictwo Waneko.

136 użytkowników ma tytuł Tokyo Revengers tom 2 na półkach głównych
71 użytkowników ma tytuł Tokyo Revengers tom 2 na półkach dodatkowych